-Χαίρετε, από σήμερα η πολιτική επικαιρότητα… πάει Ουάσιγκτον μαζί με τον πρωθυπουργό και τα νέα θα φτάνουν από εκεί, πάντοτε η συνάντηση με τον POTUS (President of the United States, για όσους αγνοούν τα... πιο γνωστά αρχικά του κόσμου) έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ολα τα άλλα εσωτερικά νέα μπορεί να περιμένουν βεβαίως, αλλά ακούω για κάποιες σκέψεις μικρών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, κάποια κινητικότητα μετά το ταξίδι. Συνεχίζω το ρεπορτάζ και τα ξαναλέμε επ’ αυτού.

Η κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ

-Και στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δείχνουν ευχαριστημένοι γιατί «ο αρχηγός (σ.σ. και μοναδικός υποψήφιος) έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση για πρώτη φορά σε μη κομματική διαδικασία», μου λέει μετριοπαθής ΣΥΡΙΖΑϊκή πηγή, διότι εδώ που τα λέμε, θα προσθέσω εγώ, υπήρχε μια αγωνία σχετικά με το τι θα συμβεί. Τώρα, τα εσωτερικά τους, με τα κουκιά της Κεντρικής Επιτροπής, εγώ δεν τα ξέρω καλά, ας περιμένουμε να δούμε τι λένε οι ειδικοί ΣΥΡΙΖολόγοι. Εγώ, πάντως, κοίταξα και τη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc και δεν είδα αξιόλογη κινητικότητα στα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ, στριφογυρνάει το ποσοστό εκεί, στο 24%-25%, με τις… αναγωγές των αναγωγών.

Το δώρο του τουρισμού και οι «αρπαχτές»

-Πάω σε κάτι πραγματικά αισιόδοξο για τον τουρισμό φέτος, που άκουσα. Την πρόβλεψη του American Express Global Business Travel, ενός από τους πιο μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Αμερικής με επικεφαλής τον γνωστό σε εμάς (πολιτογραφημένο Έλληνα) Greg O ‘ Hara. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού αυτού, η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ προς Ευρώπη θα αυξηθεί φέτος κατά 38% σε σχέση με το 2019 προς την Ευρώπη, με μεγάλους κερδισμένους την Ιταλία και την Ελλάδα. Μακάρι, γιατί οι Αμερικανοί είναι οι πιο πλούσιοι τουρίστες -κατά μέσο όρο- και, βέβαια, συνήθως επιλέγουν τις ακριβές διακοπές, όπως ας πούμε η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.λπ. Ας το προσέξουν όμως και λίγο οι δικοί μας, εννοώ οι αρμόδιες αρχές, τουλάχιστον αυτό το «μεγάλο δώρο» που θα μας έρθει σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία. Ας κοιτάξουν λίγο, ας πούμε, πώς γίνεται... κάποιο DK Oyster εστιατόριο στον Πλατύ Γιαλό να πουλάει δυο καβουροπόδαρα και δυο κοκτέιλ 650 ευρώ, έστω κι αν είναι δικαίωμά του εφόσον τόσο αναγράφει στον τιμοκατάλογό του. Μήπως ο καταστηματάρχης αυτός είναι ολίγον υπερβολικός, τι συμβαίνει ακριβώς; Καλό είναι μάλιστα να μη γράφουμε με… μισόλογα και να κρύβουμε ονόματα. Αν θέλει, στο κάτω κάτω, ας απαντήσει ο ίδιος, να μας πει πώς την έχει δει.

Διακοπές που φεύγεις... χωρίς ρολόι

-Επίσης σοβαρό θέμα είναι η ασφάλεια στα μεγάλα τουριστικά νησιά, τι θα γίνει άραγε φέτος στη Μύκονο, πού είναι ο περσινός διοικητής και οι 170 αστυνομικοί που έβαλαν μια τάξη, δεν είναι ώρα να λυθούν αυτά τα ζητήματα αφού άρχισε πλέον η σεζόν; Πάντως, κάτι μαθαίνω ότι κοιτάνε επ’ αυτού και συντόμως θα έχουμε ένα κανονικά στελεχωμένο αστυνομικό τμήμα στο πιο τουριστικό νησί της χώρας, πηγή τεράστιου εσόδου και βιτρίνα της χώρας. Γιατί στο μαγαζί με τα «χρυσά καβουροπόδαρα» αν δεν θες δεν ξαναπάς, αλλά δεν λέει να πληρώνεις χρυσές διακοπές και να φεύγεις... χωρίς ρολόι.

Oι Άραβες και το τρελό χαρτοφυλάκιο

Παράπονο δεν πρέπει να έχετε. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ανεβαίνει το θερμόμετρο, όπου να ‘ναι θα πλακωθούμε και μεταξύ μας, μια χαρά θα περάσουμε, να έχουμε κι εμείς κάτι να γράφουμε καλοκαιριάτικα. Το θερμόμετρο ανεβαίνει λοιπόν και για την "Αριάδνη", το πακέτο των 6 δισ. κόκκινων δανείων της PQH όπου έχουμε εξελίξεις και μάλιστα αρκετά ενδιαφέρουσες. Κατ΄ αρχήν, είμαστε στην τελική ευθεία, καθώς στις 10 Ιουνίου, δηλαδή σε 25 ημέρες, θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Παίζει το ενδεχόμενο να πάμε λίγο πιο πίσω, δηλαδή να δοθεί μια μικρή παράταση και οι δεσμευτικές προσφορές να δοθούν προς τα τέλη Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μιλάνε για ένα τρελό χαρτοφυλάκιο. Ενώ βγήκαν εκτός συναλλαγής οι δύσκολες περιπτώσεις, (διάβαζε συνεταιρισμοί, κόμματα, ποινικά κ.λπ.) "ξεφυλλίζοντας" τα 6 δισ. δάνεια βρίσκονται ακόμη προ αρκετών εκπλήξεων όπου η ανάκτηση θεωρείται από απίθανη έως αδύνατη. -Σας θυμίζω ότι η Αριάδνη δεν είναι τιτλοποίηση, αλλά απευθείας πώληση και φαίνεται ότι πάμε για σκληρό ματς. Αρχικά, φάνηκε ότι η διεκδίκηση της Αριάδνης εξελισσόταν σαν πυγμαχικός αγώνας, όπου στη μια γωνία στέκεται ο Μάικ Τάισον (ΒΑΙΝ, DK, Fortress) και στην άλλη γωνία η πρωταθλήτρια του Λυκείου Ελληνίδων (Εllington). Ωστόσο, το θερμόμετρο του ανταγωνισμού ανεβαίνει απότομα γιατί ακούω ότι η Εllington θα στοιχηθεί για τη διεκδίκηση με αραβικά κεφάλαια. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, συμβόλαιο δεν υπογράφω, αλλά κάτι πήρε το αυτί μου για Abu Dhabi και γενικώς για επικείμενη συμμαχία με κελεμπίες και μάλιστα από αυτές με τις βαθιές τσέπες.

Στο σφυρί 2 δισ. από το Frontier

-Με την ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για κόκκινα δάνεια, να προσθέσω ότι η δευτερογενής αγορά παίρνει φωτιά: ΒΑΙΝ και Fortress πήραν τον Φεβρουάριο το Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Τώρα προσέλαβαν την αμερικανική Alhambra και βγάζουν προς πώληση τα 2 δισ. του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου που είναι τα δάνεια άνευ εξασφαλίσεων, καταναλωτικά, κάρτες κ.λπ.

Η D-Day της Intralot

-D-Day αύριο Τρίτη για την Intralot καθώς οι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως στην αύξηση κεφαλαίου που δρομολογεί η εταιρεία υπέρ των παλαιών μετόχων και με διασφαλισμένο στρατηγικό επενδυτή (τη Standard General) για μεγάλο μέρος από τα αδιάθετα. Στόχος της ΑΜΚ έως 130 εκατ. ευρώ είναι πρωτίστως η επαναγορά του ποσοστού 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ που δεν ελέγχεται από την Intralot μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού τον περασμένο Αύγουστο. Εν όψει της γενικής συνέλευσης o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Σωκράτης Κόκκαλης, (προφανώς με στόχο να στείλει μήνυμα για τις προθέσεις του στους άλλους μετόχους) προχώρησε στην απόκτηση με εξωχρηματιστηριακή πράξη 2,5 εκατ. μετοχών της Intralot. Στο 0,44 ευρώ που έκλεισε η μετοχή, η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Στα 10 εκατ. το κόστος της ενεργειακής κρίσης στο 3μηνο!

-Δεν υπάρχει εταιρεία, εισηγμένη ή μη, μεγάλη ή μικρή, που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να μη βρίσκεται σε σοκ λόγω του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μια μόνο ματιά από όσα λένε οι διοικήσεις στους αναλυτές και στις εκθέσεις που συνοδεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα δίνει μια ιδέα για το τι είδους χρονιά θα είναι το 2022. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κόστισε 10 εκατ. ευρώ επιπλέον για τον ΟΤΕ. Η Ελινόιλ είδε το μικτό της κέρδος να υποχωρεί κατά 13% την προηγούμενη χρήση λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου την οποία η εταιρεία δεν μετακύλισε στο σύνολο των πελατών της, λόγω σταθερών συμβολαίων. Η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος επίσης είδε το περιθώριο του μικτού της κέρδους να συμπιέζεται σημαντικά καθώς υπήρξαν έντονα αυξητικές τάσεις διεθνώς στις τιμές των σιτηρών, όπως και των λοιπών α' υλών, καθώς και της ενέργειας. Η Πλαστικά Κρήτης είπε ότι σε κάποιες πρώτες ύλες υπάρχουν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, στα ναύλα και στο οδικό κόστος για τη μεταφορά των προϊόντων της θα επηρεάσουν τα αποτελέσματά της. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.

Τι μισθούς δίνει το Nobu στην Ελλάδα

-Η ανάγκη για εργαζομένους συνολικά στη φιλοξενία αποτυπώνεται πλέον και στα social media, όπου σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν εργαζομένους οι εταιρείες αναρτούν τα πάντα αναλυτικά, μέχρι και τους μισθούς: Το πεντάστερο Nobu -το διεθνές lifestyle brand που ιδρύθηκε από τον Ιάπωνα μάγειρα Νόμπου Ματσουχίσα, τον κορυφαίο ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Αμερικανό παραγωγό και επιχειρηματία Μέιρ Τέπερ- έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάνοντας ντεμπούτο στη Σαντορίνη για σεζόν από Ιούνιο έως τέλος Οκτωβρίου. Είναι ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τους μισθούς που δίνει, πολύ περισσότερο τώρα και λόγω του ‘’ντόρου’’ που γίνεται για την απασχόληση στα ξενοδοχεία. Ιδού λοιπόν οι μισθοί και οι προσφερόμενες θέσεις όπως τα ‘’τσίμπησε’’ η στήλη από τα κοινωνικά δίκτυα: Θέσεις και μισθοί (καθαρά) για 5-7 βοηθούς μάγειρα (commis Chef) και Demi chef 1.100- 1.300 ευρώ/ τον μήνα, τεχνικό/ υπεύθυνο μηχανικό 1.400 ευρώ, εργαζομένους πλυντηρίου και λινοθήκης 1.100 ευρώ, Bellman/groom 900 ευρώ συν τα φιλοδωρήματα κ.ο.κ. Περιλαμβάνονται ‘’διαμονή και υπηρεσία γευμάτων, εργασία 6 ημέρες/εβδομάδα και εξέλιξη της σταδιοδρομίας’’. Το Nobu Hotel and Restaurant Santorini είναι το πρώτο για τη διάσημη αλυσίδα στην Ελλάδα, που επιλέγει έναν κορυφαίο προορισμό στη χώρα μας όπως αυτόν της Σαντορίνης, στο Ημεροβίγλι, με ένα boutique ξενοδοχείο που θα φιλοξενεί και το επώνυμο, διάσημο εστιατόριο “Nobu”.

To Χρηματιστήριο αναζητά τη βάση του

- Στου πολέμου τον καιρό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει αντιστάσεις σοβαρότητας, αναζητώντας τις παλιές του ισχυρές βάσεις γύρω από τις 840-850 μονάδες. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου χάνει (μόνο;) -2,95%, υπάρχουν μετοχές που ξεχωρίζουν με θετικό πρόσημο, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Για παράδειγμα η Εθνική συνεχίζει να έχει κέρδη 11%, ο ΟΤΕ 10%, ΟΠΑΠ 4%, ΕΛΠΕ 12% και η Mytilineos περίπου 7%. Ενέργεια-Τράπεζες και Σταθερές Μερισματικές Αποδόσεις είναι το μήνυμα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που εκπέμπουν οι πρωταγωνιστές.

To ΣτΕ φρέναρε (δικαίως) τα σχέδια του Α. Μιχαλόπουλου στην Ίο

-Η στήλη αναφέρθηκε πρόσφατα στα μεγαλεπήβολα «αναπτυξιακά» σχέδια του πρώην χρηματιστή της Wall Street Άγγελου Μιχαλόπουλου και της συζύγου του, Βασιλικής Πετρίδου, στην Ίο, που τώρα τελευταία γίνεται πολύ της μόδας. Τα νεότερα στην υπόθεση του Κυκλαδίτικου νησιού έρχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την απόφαση 1037/2022, το ΣτΕ δείχνει να έχει σοβαρές αντιρρήσεις. Η απόφαση 1037/2022 αφορά την ανέγερση ενός «Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος» στην περιοχή Κουμπάρα της Ίου. Η έγκριση του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος έγινε από την… περιβαλλοντικά ευαίσθητη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία αποφάσισε να παραχωρήσει αιγιαλό και θαλάσσιο χώρο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από 6 ½ ολόκληρα χρόνια, ακυρώνει την έγκριση του ΣΤΚ ως μη νόμιμη, καθώς δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή, ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού. Τουριστική ανάπτυξη ναι, αλλά εντός οριοθετημένων περιοχών, με σοβαρές μελέτες χωρητικότητας που να λαμβάνουν υπόψη την κλίμακα της κάθε περιοχής, τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, τις υποδομές, κ.λπ., είναι το μήνυμα της απόφασης. Στην περίπτωση του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος της Ίου δεν υπήρχε ούτε μελέτη χωρητικότητας ούτε σχέδιο χρήσεων γης και οριοθετημένες περιοχές.