-Χαίρετε, τώρα καταλαβαίνετε ότι αν άρχισαν οι φωτιές πριν βγει ο Ιούνιος με τα πρώτα μποφόρια, τι πρόκειται να ζήσουμε φέτος και με τι θ’ ασχολούμαστε όλο το καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε να πάει καλά, όπως πάει για την ώρα

Καλές οικονομικές ειδήσεις

-Σήμερα πάντως ο Κ.Μ θα δώσει και μια, μπορεί και δυο, καλές οικονομικές ειδήσεις στη συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου, από αυτές τη σίγουρη την είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Απλά χθες βράδυ «μιλούσαν» ακόμη με τους αρμόδιους στην Ευρώπη γι' αυτά.

Επικοινωνία Μ.Μ

-Κατά τα λοιπά, στο Μ.Μ στο επικοινωνιακό επιτελείο αναβαθμίστηκαν ο Χρήστος Ζωγράφος και ο Γιώργος Ευθυμίου, προστέθηκε ένας πολύ έμπειρος δημοσιογράφος με χρόνια διευθυντικής θητείας, ο Πάνος Αμυράς, και πλαισίωσαν τον υφυπουργό Παύλο Μαρινάκη που έχει τη βασική ευθύνη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Φωτιές… δροσιές!

-Τώρα, αν βλέπετε φωτιές και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς καλά τις βλέπετε, αλλά μάλλον για… δροσερές οπερέτες μου μοιάζουν περισσότερο. Χθες είχαμε μια ακόμη καρατόμηση από τον Κασσελάκη, αυτή τη φορά με ονοματεπώνυμο, ήτοι Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος Αλέξη. Σας τα είπα εγώ, ο Stefanos δεν χρειάζεται κόμμα, πιστεύει ότι μιλάει με τον Θεό, ούτως ή άλλως δεν τους γουστάρει κιόλας, οπότε μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί και επισήμως το κυνήγι της μπεκάτσας και του παλαιοσυριζαίου από το νέο I.X. κόμμα του αρχηγού.

Πόθεν έσχες USA

-Μαθαίνω τώρα ότι ο Stefanos βρίσκεται ήδη στο U.S. για προσωπικούς λόγους, εγώ νομίζω ότι πήγε, μεταξύ άλλων, να δει τι θα κάνει με το πόθεν έσχες το οποίο πρέπει να κατατεθεί έως τις 30 του μηνός. Εκεί προβλέπω ζόρια και μάλιστα υπεράκτια…

ΠΑΣΟΚ-Κυνήγι

-Και στο ΠΑΣΟΚ όμως ξεκίνησε πρώιμα η κυνηγετική περίοδος, συνήθως ορίζεται από τις 20 Αυγούστου και μετά, αλλά στο Κίνημα άρχισε από τις 9 Ιουνίου το απόγευμα, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Χθες, πια, δεν έμεινε στέλεχος για στέλεχος που να μην...  ασελγήσει πάνω στον αρχηγό Νίκο, για να καταλάβετε -απ’ ό,τι μου λένε οι Πασόκοι- δεν του ‘χει μείνει ούτε ο λοχαγός του Ανδρέας Σπυρόπουλος. Και αυτό όχι γιατί έχασε στις 9 Ιουνίου, αλλά γιατί με τη γενική συμπεριφορά του δεν θέλει, πλέον, να τον βλέπει (και να τον ακούει) κανείς. Τώρα αν έχει ο Ν.Α... κανένα βουβό κόμμα υποστήριξης από κάτω και δεν το ξέρουμε, μπορεί…

«Ταφόπλακα» από Σκανδαλίδη και Ευθυμίου

-Ίσως την «ταφόπλακα» την έβαλε ο ιδεολογικός «καθοδηγητής» του Κώστας Σκανδαλίδης που του είπε νέτα-σκέτα ότι τον απογοήτευσε η συνέντευξη στην ΕΡΤ με τις απειλές διαγραφής. Από την άλλη, ο Πέτρος Ευθυμίου του είπε ένα χοντρό «όποιος προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα στο Πεντελικόν, καταλήγει πολιτικός νάνος σαν τον Τσίπρα». Αναφερόμενος στην περίφημη φράση του Ανδρέα «Αν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν» πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του 1990.

Φλωρίδης-Λύτρας

-Σήμερα απ’ ό,τι μαθαίνω ο υπουργός Φλωρίδης θα ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα για να μπορούν να ελεγχθούν δικαστικές αποφάσεις όπως η πρόσφατη με την οποία αφέθηκε ελεύθερος ο δικηγόρος Λύτρας. Να τα δούμε…

Ο Χαρδαλιάς και οι Καναδοί high spenders

-Στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού επενδύει ο Νίκος Χαρδαλιάς και όχι αδίκως αφού η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύεται η δεύτερη ισχυρότερη σε επιδόσεις μετά το Νότιο Αιγαίο, εισφέροντας σχεδόν ένα 20% του συνόλου των εσόδων. Από την οικονομική πρωτεύουσα του Καναδά, το Τορόντο, όπου βρίσκεται για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Collision Tech Conference 2024, ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε σήμα για την αναπτυξιακή δυναμική της Αττικής, με έμφαση στα μεγάλα έργα παραλιακού μετώπου και ειδικά της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ο Περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε στο Τορόντο και με την Baxter media, το μεγαλύτερο media shop του Καναδά και από τους σημαντικότερους παίχτες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, με στόχο την προσέλκυση high spenders ταξιδιωτών, την αύξηση της μέσης δαπάνης, αλλά και της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών στην Αττική.

O Τάκης και οι σουπερμαρκετάδες

-Μετά τη χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στον Θεοδωρικάκο, ο υπουργός Τάκης ξεκινά μια σειρά επαφών, θέλοντας να στείλει το μήνυμα στην αγορά και να περιορίσει τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος, λοιπόν, τις επόμενες μέρες θα έχει ραντεβού κατ' ιδίαν και με βιομηχανίες τροφίμων και εκπροσώπους πολυεθνικών, ζητώντας τους για ένα διάστημα να βάλουν ένα "φρένο" στα κέρδη τους.

Χίλτον

-Σε λίγες ώρες -παρουσία και του Πρωθυπουργού- ξεκινά η παρουσίαση του νέου Χίλτον που θα λειτουργήσει υπό την επωνυμία Conrad. To project περιλαμβάνει 55 διαμερίσματα (τα οποία πουλήθηκαν 22.000 έως 24.000 ευρώ το τ.μ.) εμπορικούς χώρους, εστιατόρια, αθλητικές υποδομές, ιδιωτική λέσχη και φυσικά ξενοδοχείο.

Ο Δ. Διαμαντίδης πούλησε τη συμμετοχή του στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Ξεκινώ απευθείας με την είδηση: Σύμφωνα με πληροφορίες ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ρευστοποίησε τη θέση που κατείχε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η οποία ήταν της τάξης του 3% του μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν μια από τις πολυσυζητημένες συμμετοχές σε εισηγμένη στο ΧΑ καθώς κατά τη διάρκεια του πολέμου των παλαιών μετόχων, δύο φορές το συγκεκριμένο πακέτο μετοχών ήταν καθοριστικό για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Ο Δ. Διαμαντίδης -που είχε συμμετάσχει και στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2021- με την πώληση αποκομίζει σημαντικές υπεραξίες καθώς κατά την αγορά, όταν το θερμόμετρο της σύγκρουσης των παλαιών μετόχων χτυπούσε κόκκινο, “ναύλωνε” το ποσοστό των μετοχών του στην πλέον συμφέρουσα προσφορά που δεχόταν. Η πώληση Διαμαντίδη εξηγεί πιθανόν και τη συμπεριφορά της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Παπαγαλίζουν

-Κάποιοι αυτές τις ημέρες δοκίμασαν να παίξουν με τις εντυπώσεις, μιλώντας για ΑΜΚ για την πρώην Μυτιληναίος, νυν Metlen. Βέβαια, θυμίζουν την περίοδο που δεν περίμεναν/πίστευαν το rerating της εταιρείας σε συνέχεια του εταιρικού μετασχηματισμού, κάτι που βέβαια η εταιρεία έκανε μόνη της, κι οι ίδιοι που δεν πίστευαν την προοπτική του FTSE 100 αλλά ορέγονται αμοιβές τώρα που η eταιρεία έχει στρώσει τον δρόμο. Πάνω στο ίδιο storyline τώρα, ξεκίνησαν συζήτηση προεξοφλώντας την ανάγκη για ΑΜΚ, καθώς μετά τις αναταράξεις -από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, που φρέναρε το ελληνικό χρηματιστήριο- βρήκαν ευκαιρία για να παπαγαλίσουν. Αν βέβαια έκαναν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στα νούμερα, θα διαπίστωναν εύκολα ότι η ρευστότητα των 2,5 δισ. που έχει η εταιρεία είναι από μόνη της απάντηση.

Αφύσικα πράγματα

-Κάτι αφύσικα πράγματα ακούω πως συμβαίνουν τελευταία στο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα σε διαγωνισμό για διασυνδετήρια υποδομή με γειτονική χώρα. Παρότι η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και έχει προκύψει ξεκάθαρα μειοδότης με εξαιρετικά ανταγωνιστική οικονομική προσφορά, εντούτοις κάποιοι θέτουν συνεχώς προσκόμματα και επιχειρούν να φορτώσουν τους καταναλωτές με υψηλότερο κόστος, προκρίνοντας άλλη προσφορά που υπερβαίνει ακόμα και τον προϋπολογισμό του έργου! Το ακόμα χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι σε όσα συμβαίνουν σημαίνοντα ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ του εν λόγω ενεργειακού μονοπωλίου, αγνοώντας προφανώς ότι με βάση την εταιρική διακυβέρνηση, οι μετέχοντες στα Διοικητικά Συμβούλια – κι ακόμα περισσότερο οι Πρόεδροι αυτών προφανώς – έχουν την ευθύνη να προασπίζουν τα συμφέροντα της εταιρείας κι όχι των προμηθευτών της.

Από μακριά πάντως... δείχνει ακίνητο

-Προφανώς στην Κυβέρνηση έχουν τον σχεδιασμό τους και θέλουν να αξιοποιήσουν το Υπερταμείο με την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως τόσο το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF, όσο και το ΤΧΣ έχουν κάνει δουλειά και ολοκλήρωσαν ή και τρέχουν διαγωνισμούς και διαδικασίες για διαφορετικά projects. Αντίθετα, το Υπερταμείο κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, τόσο που σε κάποιον που παρακολουθεί από κάποια απόσταση φαίνεται τελείως ακίνητο. Ακόμη περιμένουμε το Υπερταμείο να τελειώσει η διαδικασία για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που είναι κι έτοιμη δουλειά, ενώ για τη δεύτερη ομάδα περιφερειακών αεροδρομίων ακόμα είναι στην προετοιμασία. Πάντως για να μην κουράζονται στο Υπερταμείο, μετά και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, δρομολόγησαν την πρώτη επένδυση, ξεκινώντας... από τα εύκολα. Ετσι το Υπερταμείο θα συμμετάσχει με ποσοστό 10% στον νέο φορέα που θα διαχειρίζεται το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» βρίσκεται στην τελευταία φάση, με 4 ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός θα αρχίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των υποδομών του Αεροδρομίου. Ο στόχος είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2025 να ξεκινήσει η λειτουργία του αεροδρομίου από τον οριστικό ανάδοχο. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση ξεκίνησε το 2022. Για να μην ανοίξουμε το θέμα της καταγραφής των ακινήτων της ΕΤΑΔ, που έχει εξελιχθεί σε σήριαλ χωρίς τέλος.

Η χρυσή πεντάδα του ΣΕΒ

-Οι εκλογές του ΣΕΒ ανήκουν στην ιστορία και η στήλη καταγράφει τη χρυσή πεντάδα του Συμβουλίου που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους: Θ. Τρύφων (ΕLPEN) 317 ψήφοι, Αρ. Παντελιάδης (My Market-METRO) 304 ψήφοι, Β. Ψάλτης (Alpha Bank) 283 ψήφοι, Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) 281 ψήφοι και Ι. Καραγιάννης (όμιλος Γερμανού) 279 ψήφοι.

Πώς προχωρά το deal Intracom - Ευρώπη Ασφαλιστική

-Σε ανοικτό δίαυλο βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα η Intracom με την ΤτΕ (εποπτεύουσα αρχή) προχωρώντας τις διεργασίες για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική. Το deal που ανακοινώθηκε στο τέλος Μαΐου προχωρά και ως ένα από τα πρώτα βήματα, αρχικά για την απόκτηση του 65% της ασφαλιστικής (το υπόλοιπο 35% θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση) απαιτείται η έγκριση της ΤτΕ. Παράλληλα προχωρά και η επικοινωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο η κατάθεση του σχετικού φακέλου. Στο πλαίσιο της συναλλαγής προβλέπεται η συγχώνευση (η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη) της ΚΛΜ (Κλουκίνας Λάππας) με την Intracom Properties (θα απορροφηθεί). Το νέο σχήμα θα μετασχηματιστεί σε εταιρεία συμμετοχών υπό την επωνυμία Ευρώπη Holdings. Η νέα εταιρεία θα είναι εισηγμένη και θα ελέγχει κατά 100% την Ευρώπη Ασφαλιστική, ενώ για τον όλο σχεδιασμό στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επενδύσεις της Vodafone

-Σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων 5G και FTTH έως το 2025 της Vodafone Ελλάδας. Η εταιρεία θα πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 92% έως τον Μάρτιο του 2025, πιθανόν και υψηλότερο, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά. Στις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις (1/5/2022-31/3/2023) αναφέρεται επίσης πως έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο και έτσι συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένο δίκτυο κινητής.

To ραντεβού του Χρηματιστηρίου με τον MSCI

-Όπως κάθε χρόνο τον Ιούνιο, έτσι και σήμερα το πρωί Αμερικής, στις 10:30, ο MSCI ανακοινώνει τη δική του ταξινόμηση των χρηματιστηριακών αγορών. Είναι ένας κατάλογος ιδιαίτερα χρήσιμος στη διαδικασία κατασκευής δεικτών και καθοδηγεί τους επενδυτές για το σύνολο των επενδυτικών ευκαιριών που διαμορφώνονται σε κάθε αγορά. Η Ελλάδα φέτος, ελπίζει να μπει στο watchlist για αναβάθμιση από «emerging» σε «developed» χρηματιστηριακή αγορά. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τρία: οικονομική ανάπτυξη, μέγεθος και ρευστότητα, καθώς και προσβασιμότητα στην αγορά. Προκειμένου να ταξινομηθεί σε ένα δεδομένο επενδυτικό σύμπαν, μια χώρα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και των τριών κριτηρίων. Το κριτήριο της «οικονομικής ανάπτυξης» χρησιμοποιείται μόνο για την κατάταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές. Το κριτήριο της «προσβασιμότητας στην αγορά» αντικατοπτρίζει την εμπειρία των διεθνών θεσμικών επενδυτών όσον αφορά επένδυση σε μια δεδομένη αγορά και γι’ αυτό περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους κριτήρια. Στην περίπτωση που υπάρξει σήμερα μια καλή είδηση για το ελληνικό Χρηματιστήριο, η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα έχει περιθώριο 12 μηνών για να αποδείξει ότι όλα τα κριτήρια αναβάθμισης στις «Αναπτυγμένες Αγορές» πληρούνται κατά τρόπο μόνιμο και διαρκή. Κάθε Ιούνιο, ο MSCI ανακοινώνει τα συμπεράσματά του από τις συζητήσεις με την επενδυτική κοινότητα σχετικά με τον κατάλογο των υπό εξέταση χωρών και ανακοινώνει τον νέο κατάλογο χωρών, εάν υπάρχουν, υπό εξέταση για δυνητική αναταξινόμηση στον επερχόμενο κύκλο.

Το πρώτο μεγάλο πακέτο της Orilina (μετά από 8 μήνες)

-Οκτώ μήνες μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κι αφού δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είδαμε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Orilina να αλλάζει χέρια. Χθες το μεσημέρι, στις 14:18, ένα πακέτο 2,58 εκατ. μετοχών της Orilina μεταβιβάστηκε στην τιμή των 0,935 ευρώ. Αυτό το αξίας 2,41 εκατ. ευρώ πακέτο ήταν το μεγαλύτερο στη μέχρι σήμερα σύντομη χρηματιστηριακή ζωή της εταιρείας από τις 11 Δεκεμβρίου του 2023.

Τα πακέτα της Εθνικής Τράπεζας

-Η χθεσινή αργία στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά υποβάθμισε και το ενδιαφέρον για το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς, σε μια ήσυχη ημέρα επενδυτικής ραστώνης. Μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι από τα 15,8 εκατ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία συναλλαγών σε πακέτα, τα 9,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας που επικρατεί στην οδό Αιόλου. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με τη Γαλλία (3,155%) να δανείζεται ακριβότερα από την Πορτογαλία (3,149%) και την Ιταλία να οδεύει ολοταχώς προς το 4%. Αντιθέτως, το ελληνικό 10ετές ομόλογο διατηρείται στο 3,615% αδιαφορώντας -προς το παρόν- για τη μεγάλη αναταραχή στη ζώνη του Ευρώ. Στο χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης δεν είχε διάθεση για μεγάλες κινήσεις και έκλεισε με κέρδη +0,27% στις 1.426,20 μονάδες και αξία συναλλαγών στα 93,981 εκατ. ευρώ. Εθνική (+1,14%) και Eurobank (+1,61%) σήκωσαν τον τραπεζικό δείκτη ενώ η Μotor Oil γιόρτασε με άνοδο την γενική συνέλευση των μετόχων.

Τα κατάφερε η Γερμανία

-Παρά τις δυσκολίες των καιρών και τη συνεχή δυσφήμιση των ευρωπαϊκών αξιών από τους Αμερικανούς αναλυτές, η Γερμανία κατάφερε χθες να βγει με επιτυχία στις αγορές. Το γερμανικό Δημόσιο δημοπράτησε με επιτυχία 30ετή ομοσπονδιακά ομόλογα αξίας 1,629 δισ. ευρώ, λήξεως Αυγούστου 2054. Η μέση απόδοση μειώθηκε στο 2,54% από 2,62% στην προηγούμενη δημοπρασία του Μαρτίου. Βέβαια έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, οι προσφορές κάλυψαν το ζητούμενο ποσό μόνο κατά 1,6 φορές, ενώ σε άλλες δημοπρασίες γερμανικών ομολόγων υπερκάλυψη κατά 3 τουλάχιστον φορές ήταν ο κανόνας.

Πώς την πάτησε η Wells Fargo

H μεγάλη αμερικανική τράπεζα Wells Fargo αντιμετωπίζει απώλειες μεγαλύτερες των 10 εκατομμυρίων δολαρίων (τον μήνα!), από ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τη FinTech εταιρεία Bilt. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι οι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιό τους, κερδίζοντας πόντους ανταμοιβής (1% σε κάθε πληρωμή). Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι οι εκτιμήσεις της Wells Fargo για τα έσοδα από αυτή τη συνεργασία δεν ήταν (καθόλου, μα καθόλου) επιτυχημένες. Τα καλοπληρωμένα στελέχη της Wells Fargo έκαναν λανθασμένες προβλέψεις πάνω στην πιθανότητα οι πελάτες να καθυστερούν την πληρωμή του ενοικίου, να το μετατρέπουν σε χρέος και αυτό να τοκίζεται με το υπέρογκο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών που σήμερα στην Αμερική είναι της τάξης 26% (!). Στην πράξη, οι Millennials -κατά βάση- χρήστες αυτής της κάρτας, τη χρησιμοποιούν για να αποπληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους. Επιπλέον, εκτελούν 3-4 πολύ χαμηλής αξίας συναλλαγές μέσα στον μήνα, για να πιάσουν το όριο εξαργύρωσης. Αποτέλεσμα: Η Wells Fargo χάνει λεφτά από αυτό το «έξυπνο προϊόν» και γι’ αυτό έχει σταματήσει πλέον τις προσφορές, για νέες κοινές πρωτοβουλίες καρτών. Προφανώς πήρε και την απόφαση να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με την Bilt, το οποίο βέβαια έχει ισχύ μέχρι το 2029.

Πότε θα τελειώσει το πάρτι της NVDIA;

-Από την ημέρα που μπήκε στο Χρηματιστήριο, η μετοχή της ΝVIDIA έχει αυξήσει την τιμή της κατά 591.078% (!). Αν κάποιος είχε επενδύσει π.χ. 10.000 δολάρια στη μετοχή της NVIDIA το 1999, σήμερα θα είχε στη διάθεσή του 59,1 εκατ. δολάρια. Aφού ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τη μετοχή της Apple, η NVIDIA σήμερα αξίζει όσο ολόκληρο το Χρηματιστήριο του Παρισιού ή το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η κεφαλαιοποίηση της NVIDIA αντιστοιχεί στο 6% της συνολικής αξίας της Wall Street. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πού και πώς θα τελειώσει αυτό το πάρτι της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει παρασύρει εκατομμύρια Αμερικανούς μικροεπενδυτές σε μια ψευδαίσθηση πλούτου και ευδαιμονίας (wealth illusion, το αποκαλούν οι επαΐοντες).