Τα λουκέτα της ΖΑRA και ο πόλεμος με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το δάνειο της Αττικής Οδού, το CVC τώρα… και στα φάρμακα ///


 

-Χαίρετε! Έχουν πλάκα οι πολιτικοί μας, φαντάσου δηλαδή και να μην είχαν ζητήσει… μορατόριουμ τι θα γινόταν εκεί στη Βουλή μεταξύ του Άδωνη και του Τσίπρα. Να είναι καλά οι άνθρωποι, σκορπίζουν το χιούμορ μέσα στη μαύρη μαυρίλα των ημερών. By the way, εγώ δεν ξέρω για γεύμα σε σπίτι ανθρώπου των media μεταξύ πρωθυπουργού κλπ που έγραφε χτες εφημερίδα. Ξέρω όμως εκεί κοντά, δηλαδή τι κοντά στην ίδια γειτονιά του ιστορικού κέντρου για μια μπαρμπουτιέρα που την αποκαλούν το «Γουέμπλεϊ» και παίζουν παράγοντες κάτι ψιλά για την πλάκα τους.

Υ.Γ: Σιγά μη συζήταγε με χαβαλέδες ο Μητσοτάκης τις εκλογές.

-Σημειώστε το, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που αποφασίστηκε και όπως φαίνεται θα πάει καλά, δεν θα είναι η τελευταία. Θα δούμε και άλλη, ώστε να μην είναι τελικώς ο μεγαλύτερος μέτοχος το ελληνικό Δημόσιο, να μην υπερβαίνει δηλαδή το 15% στο τέλος (του έτους ή αρχές του 2022).

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφωθεί από τώρα κάτω από το 30% (πχ. 25%) μπορεί και να τελειώνουμε. Διαφορετικά, είναι πιθανόν ένα placement από το ΤΧΣ προς το τέλος του έτους.

– Κατά τα λοιπά, τι μας δίδαξε η χθεσινή ημέρα; Ότι τα επιτόκια τσιμπάνε. Το 30ετές ομόλογο επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία των επιτοκίων και αυτός είναι ένας λόγος όλοι μας να ανησυχούμε για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

-Τι μας δίδαξε η χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ; Ευχάριστη η ανατολή για όσους θα τη δουν. Οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να έχουν πρόχειρη μια παγοκύστη.

-Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ‘’χρυσώσεις’’ το χάπι κι ακριβώς αυτό κάνει και η Inditex με τα υπερδημοφιλή Zara, Berska, Pull & Bear, Stradivarius κ.τ.λ. στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κλείνει καταστήματα. Η επίσημη αιτία για τα λουκέτα είναι ότι πλέον στρατηγική του ομίλου είναι τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα καταστήματα με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας όπως π.χ. αυτό των 2.200 τ.μ. στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άρα ότι παλιό και μικρό, που δεν μπορεί να αναβαθμιστεί, ουσιαστικά είναι υποψήφιο για κλείσιμο.

-Όμως η ανεπίσημη αιτία για τα λουκέτα, όπως τουλάχιστον ψιθυρίζεται στα μεσιτικά γραφεία, είναι ο ανηλεής ‘’πόλεμος’’ των ενοικίων που έχει κηρύξει ο όμιλος Inditex στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητώντας μεγάλες εκπτώσεις αρκετών… χιλιάδων ευρώ τον μήνα, τις οποίες φυσικά δεν δέχονται οι ιδιοκτήτες. Μία τέτοια περίπτωση -και μάλιστα με ιστορικό μίσθωσης σχεδόν δύο δεκαετιών- είναι και το κατάστημα Massimo Dutti στην Κηφισιά. Ο ιδιοκτήτης του μετά από μία περίοδο διαπραγματεύσεων για το ενοίκιο (άνω των 20.000 ευρώ) τελικά δεν τα ‘’βρήκε’’ με τον όμιλο. Σημειωτέον ότι η Inditex στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έκλεισε πέντε καταστήματα μειώνοντας συνολικά τον αριθμό τους στα 159, από 164 την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Τα περισσότερα λουκέτα αφορούν το brand Zara και ακολουθούν τα Berska.

-Σας έχω σήμερα και φρέσκα, σπαρταριστά που λένε, νέα από την Αττική Οδό. Λοιπόν, στις 10 Μαρτίου, έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπου λήφθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τη (σούπερ) μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 82.824.000 ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο μετά την τελευταία ΑΜΚ (κατά 10,46 εκατ. ευρώ) που έγινε τον Σεπτέμβριο του μακρινού 2002 είχε φτάσει στο ποσό των 173.693.760 ευρώ και διαιρείτο σε 2.366.400 κοινές ονομαστικές μετοχές αξίας 73,40 ευρώ η καθεμιά.

-Μετά τη (σούπερ) μείωση το μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 90.869.760 ευρώ, ολοσχερώς καταβεβλημένο και διαιρούμενο σε 2.366.400 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 38,40 ευρώ η καθεμιά. Δηλαδή, έφαγε ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%. Γιατί όμως έγινε αυτό; Το «μυστικό» κρύβεται στο άρθρο 16.1.1.3 της σύμβασης παραχώρησης (που αποτυπώνεται στο άρθρο 34 της εταιρείας) το οποίο λέει ότι «μετά την ολοσχερή καταβολή της ίδιας συμμετοχής του παραχωρησιούχου με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου, ο παραχωρησιούχος δικαιούται να μετατρέψει μέχρι το 50 % του μετοχικού του κεφαλαίου σε δευτερεύον δάνειο που θα συναφθεί μεταξύ του παραχωρησιούχου και των μετόχων του».

-Επί της ουσίας, ο παραχωρησιούχος, -που είναι η εταιρεία της Αττικής Οδού-,δίνει τα 82,82 εκατ. ευρώ ως (σούπερ) δάνειο προς τους μετόχους του, δηλαδή την ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ελέγχει το 65,74% και την Avax που ελέγχει το 34,2% της εταιρείας εκμετάλλευσης του οδικού άξονα. Οι άνθρωποι βέβαια άσκησαν το δικαίωμα που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης και μάλιστα με «σκόντο», αφού αν εξαντλούσαν το περιθώριο για το 50% στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου αυτή θα έφτανε τα 86.846.880 ευρώ. Η στήλη κλείνει το θέμα υπενθυμίζοντας ότι στην Αττική Οδό έχει γίνει αλλαγή φρουράς από τον Φεβρουάριο. Πρόεδρος ανέλαβε ο Λ. Μπόμπολας με CEO τον Γ. Συριανό και μέλη τους Χ. Παναγιωτόπουλο, Κ. Τούμπουρο κ.ά.

-Εγώ, αν ήμουν φαρμακοβιομήχανος θα στριφογύριζα ανήσυχα στην καρέκλα μου διαβάζοντας τα παρακάτω. Το -κυριολεκτικά- ασταμάτητο CVC Capital, εκτός από τις πυκνές διεργασίες εντός (ελληνικών) συνόρων ενόψει της ολοκλήρωσης των συμφωνιών για τη Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική, είναι έτοιμο να κλείσει ένα πολύ γερό deal στα φάρμακα. Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το Charter house Capital Partnes, που είναι ένα από τα παλαιότερα private equity στην Ευρώπη, για την εξαγορά της Cooper Consumer Health, από τις εταιρείες leaders στα “OTC” (over the counter) φάρμακα, δηλαδή στα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Η Cooper, με έδρα στο Παρίσι, πέρασε στον έλεγχο του Charter house Capital το 2016 και έκτοτε διπλασίασε το μέγεθος της, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.

-Στο πλαίσιο αυτό, έχει «ενσωματώσει» τη Vemedia (από τη Sanofi) καθώς και άλλες 9 μικρότερες εταιρείες. Έτσι, η Cooper, που δουλεύει κυρίως μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων, έχει άμεση παρουσία σε επτά ευρωπαϊκές αγορές και εξαγωγές σε περισσότερες από τριάντα. Η ουσία είναι ότι το CVC θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό «όχημα», με δεκάδες δημοφιλή brands, μπαίνοντας πολύ δυνατά στην αγορά των φαρμάκων και μάλιστα στο «χρυσό» κομμάτι των λεγόμενων «μη συνταγογραφούμενων».

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή