-Χαίρετε, η χθεσινή ημέρα ήταν… σφοδρή και συγκρουσιακή μεταξύ αρχηγών στη Βουλή, αλλά για ένα θέμα που – βρε, αδελφάκι μου - δεν πουλάει με τίποτα, ό,τι και να γίνει. Πιο «διαβαστερό» -που λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι- ενσταντανέ ήταν εκείνο με την Πιπιλή (ντροπή, μεταξύ μας, αλλά τώρα αυτά είναι ψιλά γράμματα…) απ' όλο αυτό το σόου. Πολύ λάδι είδα, αλλά από τηγανίτα τίποτα, πέραν της υπόθεσης Ανδρουλάκη από τις αρχές Αυγούστου, όλο για βόμβες… ακούμε, αλλά δεν τις βλέπουμε. Φτάσαμε Χριστούγεννα!

Πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι;

-Άκουσα τον Τσίπρα λοιπόν να ζητάει από τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί αν αποδειχτεί ότι άκουγαν στην ΕΥΠ κι άλλους πλην του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αναρωτιέμαι πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος αν επί των ημερών του -έστω και δίχως τη γνώση του- δεν άκουγε η ΕΥΠ και κανέναν δικό του υπουργό. Μου θύμισε μια πηγή μου μια δήλωση -στις 19 Απριλίου του 2019- του πρώην ΥπΕξ Νίκου Κοτζιά ότι «ενώ παλιά, όταν η ΕΥΠ ζητούσε να παρακολουθήσει τηλέφωνα εντός της χώρας, έδινε το τηλέφωνο, τον ιδιοκτήτη και τον λόγο, με μία τροποποίηση που έχει γίνει εσωτερική, δίνει μόνο αριθμούς τηλεφώνων, χωρίς να λέει, ούτε σε ποιον ανήκουν, ούτε για ποιον λόγο». Μάλιστα, δεν ξέρω τι να υποθέσω γιατί ο κ. Κοτζιάς το είχε πει αυτό, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον.

Στο ακουστικό για την απάντηση του SSM

-Τώρα, στο θέμα της στήριξης των δανειοληπτών, μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθάρισε – σε όλους τους τόνους και δια χειλέων, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Οικονομικών – ότι δεν προτίθεται να συνδράμει τον… οβολό του Δημοσίου στο ζήτημα της στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, ζητώντας από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αυτές, ωστόσο, αποφάσισαν να επιμεριστούν τη χασούρα με τους ίδιους τους δανειολήπτες. Έτσι, το σχέδιο που παρουσίασαν στον SSM προβλέπει ότι το μερίδιο που, υπό άλλες συνθήκες, θα έβαζε το Δημόσιο, στην προκειμένη περίπτωση θα δοθεί από τα νοικοκυριά, επιδοτώντας 50% - 50% της διαφοράς στη δόση κάθε μήνα. Ανεξαρτήτως της απόφασης του επόπτη για το πώς θα χαρακτηριστούν τα επίμαχα δάνεια, το θέμα παραμένει ανοικτό και οι διαβουλεύσεις σε εξέλιξη.

Βροχή τα data centers και στα ύψη η ζήτηση

-Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από την εξαγορά της Lamda Helix από τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Digital Realty και πλέον έφθασε η ώρα της υλοποίησης των επενδύσεων. Η εταιρεία εγκαινίασε το τρίτο data center της στο Κορωπί που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2023 και τότε θα αποτελέσει το μεγαλύτερο data center στη χώρα. Παράλληλα, το 2024 θα λειτουργήσει το τέταρτο κέντρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποκτηθεί έκταση για το πέμπτο στην περιοχή, αφού η ζήτηση για data centers στη χώρα μας πλέον είναι εκρηκτική από πολύ μεγάλους ομίλους και όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» του cloud computing ανακοινώνουν σειρά επενδύσεων στη χώρα μας. Τα εγκαίνια έγιναν χθες παρουσία των Κ. Μητσοτάκη (πριν πάει στη Βουλή και ακολουθήσει η σφοδρή σύγκρουση για το θέμα των παρακολουθήσεων), Α. Γεωργιάδη, Κ. Πιερρακάκη, Στ. Πέτσα και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis, ενώ από τις ΗΠΑ ταξίδεψε για τον λόγο αυτόν ο CEO της Digital Realty, Bill Stein, ο οποίος έχει δρομολογήσει επενδύσεις άνω των 2 δισ. δολαρίων σε μια 10ετία. Φυσικά, στο επίκεντρο ήταν ο επικεφαλής της Lamda Helix, Απόστολος Κάκκος, ο οποίος -έχοντας φέρει εις πέρας ένα μεγάλο deal- αποκάλυψε πως αποχωρεί από τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μετά από 19 χρόνια ο Απόστολος Κάκκος αποφάσισε να χαράξει το exit strategy για τις επιχειρήσεις του. Είμαι και εγώ 19 χρόνια στην πολιτική, αλλά δεν σκοπεύω να αποχωρήσω» σημείωσε πάλι ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ένταξη της Lamda Helix στον μεγάλο αμερικανικό όμιλο Digital Realty.

Τα βάσανα του Πόλσον

-Στο σημείο αυτό η στήλη οφείλει να αναγνωρίσει πως τα προβλήματα του Τζον Πόλσον με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις περιπέτειες που αντιμετωπίζει λόγω διαζυγίου. Η πρώην κυρία Πόλσον, Τζένικα, ετών 66, έπειτα από 21 χρόνια γάμου και μετά την αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο μεγαλοεπενδυτής, τον κατηγορεί πως της απέκρυψε κεφάλαια δισεκατομμυρίων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου τους μέσω «αφανών» εταιρικών σχημάτων. Η κυρία Πόλσον, με καταγωγή από τη Ρουμανία, στην οποία εδόθη πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, εργαζόταν στην καφετέρια της Bear Sterns όπου σύχναζε ο κ. Πόλσον, ο οποίος αργότερα την προσέλαβε ως βοηθό του και μετά ενώθηκε μαζί της με τα δεσμά του γάμου. Τώρα του ζητά αποζημίωση 1 δισ. δολάρια. Λέτε γι' αυτό να μειώνει το ποσοστό του στην Alpha Bank;

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα με τα δάνεια στις εταιρείες τροφίμων

-Η νέα χρονιά που σε λίγες εβδομάδες έρχεται θα είναι κομβική για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων. Εκτός από τα deals που αναμένονται και την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς, στην Intrum ετοιμάζονται για τη διαχείριση των δανείων περίπου 100 εταιρειών του κλάδου. Πρόκειται για δάνεια από όλο το φάσμα της αγοράς των τροφίμων, από εταιρείες επεξεργασίας φρούτων, μέχρι παρασκευής κατεψυγμένων προϊόντων, ζύμες κ.ά. Μία ακόμη συναλλαγή δρομολογείται και στα logistics, ενώ η περίμετρος του «πακέτου« των οινοποιείων έχει μεγαλώσει και έχει φθάσει στα 40 σε όλη την Ελλάδα. Για το συγκεκριμένο πακέτο εκδηλώνεται ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό και γι' αυτό υπάρχουν σκέψεις να διαχωριστούν τα οινοποιεία σε δύο ομάδες, πιθανόν με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Αποκαλυπτήρια για το Kaizen Campus

-Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Kaizen Campus, του κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 14.310 τ.μ. που κατασκευάζει η Dimand στο Μαρούσι (πολύ κοντά στο The Mall Athens) για την Kaizen Gaming. Η game tech εταιρεία, που κλείνει φέτος 10 χρόνια δραστηριότητας, θα μεταφέρει προσωπικό, υποδομές και δραστηριότητες από τη σημερινή της βάση στην Αργιθέα, ανάμεσα σε Παλλήνη και Σπάτα. Τις ημέρες αυτές ο Δ. Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για το συνέδριο της Capital Link και με την επιστροφή του ετοιμάζονται τα αποκαλυπτήρια του campus, αν και η μετακίνηση των υπαλλήλων της Kaizen αναμένεται από αρχές του χρόνου, αφού πρέπει να τελειώσει και του Μουντιάλ...

Ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Εκάλη με πολλά εκατομμύρια…

-Το περασμένο Σάββατο έγινε στην Εκάλη μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την οποία τίμησαν τραπεζίτες, πολιτικοί απ’ όλους τους χώρους, επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές. Οικοδεσπότης ήταν ένας… Ινδός που ελάχιστοι γνωρίζουν στην Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε. Ο Τaizoon Khorakiwala, γεννήθηκε στη Βομβάη, σπούδασε στο περιβόητο Stanford και αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, την εποχή που όλοι την απέφευγαν. Το 2015, την εποχή που όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε το χρέος, ήρθε στην Ελλάδα με το Switz Group και άρχισε να επιλέγει εταιρείες τροφίμων τις οποίες αγόραζε για να επενδύσει χωρίς να αλλάζει τις διοικήσεις. Ξεκίνησε από την Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη, προχώρησε στην CSM Hellas που μετονόμασε σε Artizan, προχώρησε στην Oak το 2018. Την επόμενη χρονιά εξαγόρασε την Κρητών Άρτος που την έβγαλε από το Χρηματιστήριο, μετά πήρε τους «Κουλουράδες», την εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων Σαμούρη, την Troufa, τη Frankal αλλά και τη New Bake. O όμιλος Switz έχει επενδύσει σε άλλες 6 εταιρείες στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, καθώς και σε επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank. Συνολικά ο σιωπηλός χαμογελαστός Ινδός έχει επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Από 13 εκατομμύρια τζίρο το 2017 θα φτάσει τα 130 εκατομμύρια το 2022 με 17 εκατομμύρια EBITDA στο region Europe. Στο σύνολο, ο όμιλος το 2022 θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ σε τζίρο και θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ EBITDA.

Το... κινηματογραφικό σφυρί της Παλαιάς Πεντέλης

-Ανάμεσα στους εκατοντάδες πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα ξεχωρίζει ένας που έχει… άρωμα 7ης Τέχνης. Πρόκειται για ακίνητο του Αλέξανδρου Σπέντζου της γνωστής οικογένειας με τη «Σπέντζος Φιλμ», που έχει ταυτιστεί με τα κινηματογραφικά δρώμενα στη χώρα μας εδώ και 75 χρόνια, κυριαρχώντας στον τομέα της διανομής ξένων και ελληνικών ταινιών. Η στήλη είχε αποκαλύψει την περιπέτεια του Αλέξανδρου Σπέντζου από τα μέσα Ιουλίου. Ο πρώτος πλειστηριασμός για μια μεζονέτα σε συγκρότημα κατοικιών (της περιόδου 1991-1993), στην Παλαιά Πεντέλη, που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα, έγινε στις 2 Νοεμβρίου αλλά ήταν άγονος. Έτσι, το… θρίλερ συνεχίζεται καθώς το επαναληπτικό σφυρί -με επισπεύδοντα ιδιώτη- θα χτυπήσει στις 21 Δεκεμβρίου, με την τιμή εκκίνησης να παραμένει στις 580.000 ευρώ. Ο 70χρονος Αλέξανδρος Σπέντζος είναι ο πιο δραστήριος και κοσμογυρισμένος από τους τρεις γιους του Χρήστου Σπέντζου, καθότι από μικρός λάτρευε τους αγώνες ταχύτητας και την ιστιοπλοΐα, ενώ παντρεύτηκε την Καναδή σεναριογράφο Κάθριν Τζάκσον με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, μεταξύ αυτών και η ηθοποιός Τες Σπέντζος…

Νέα πολιτική αποδοχών στη ΔΕΗ

-Στην αναθεώρηση του προγράμματος αποδοχών για τα υψηλόβαθμα στελέχη της προχωρά η ΔΕΗ. Για να αναμορφωθεί το πρόγραμμα απαιτείται η έγκριση των μετόχων και για τον λόγο αυτόν αναμένεται με ενδιαφέρον η έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως δικαιούχοι των απολαβών του προγράμματος είναι ο διευθύνων σύμβουλος, οι αναπληρωτές διευθύνοντες, οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές Βασικών Οργανικών Κλιμακίων (ΒΟΚ) και της ΔΕΗΑΝ.

Τα «μυστήρια» της Flexopack

-Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο συνήθως ψάχνουν για «διαμάντια μέσα στον βούρκο». Η Flexopack είναι μια υγιής εταιρεία που έχει αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή films συσκευασίας πολλαπλών στοιβάδων και κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά. Ανακοίνωσε κερδοφορία 14 εκατ. ευρώ στο 9μηνο. Στο Χρηματιστήριο αξίζει μόλις 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή με βάση τα κέρδη 9μηνου, το Ρ/Ε είναι μόλις 6,6. Χρέη πολλά δεν έχει, μόλις 7 εκατ. ευρώ. Εκεί λοιπόν που απορούσαμε πώς και γιατί δεν την έχει ανακαλύψει ακόμη η χρηματιστηριακή αγορά, μέσα στον πενιχρό ημερήσιο τζίρο της μετοχής ανακαλύπτουμε πως διοικητικά στελέχη της εταιρείας, μόλις βρουν την ευκαιρία πωλούν τις μετοχές τους. Δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά, αλλά για 6-7 χιλιάρικα μόνο. Ξέρουν κάτι;

Ο Πάρης Κυριακόπουλος και οι αμοιβές του

γιος του εκλιπόντος Οδυσσέα Κυριακόπουλου, Πάρης, αποφάσισε να μπει δυναμικά και ολοκληρωτικά στη Μοτοδυναμική, η οποία -βοηθούντος και του τουρισμού- πετάει και παράγει EBITDA 22,4 εκατ. ευρώ. Μόνο που για να αναλάβει τη Μοτοδυναμική ο Πάρης Κυριακόπουλος ζήτησε 5ετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών με σταθερές ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές 250 χιλ. ευρώ, επιπλέον 50 χιλ. ευρώ ετησίως για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις Δ.Σ., επιπροσθέτως 50 χιλ. ευρώ για κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την άσκηση καθηκόντων και για κερασάκι άλλα 50 χιλ. ευρώ για τη συμμετοχή του στο ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Επιπρόσθετα, ο κ. Πάρης Κυριακόπουλος θα μπορεί να πάρει ετήσιο bonus ως 250 χιλ. ευρώ και δωρεάν απόκτηση μετοχών ίσο με το 2,5% επί της προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν…