Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια ///


 

-Χαίρετε και καλόν μήνα να έχουμε, καθώς ο Μάρτιος όπως φαίνεται μας επιφυλάσσει αρκετές συγκινήσεις. Είναι ο μήνας της Τράπεζας Πειραιώς καθώς σε Μέγαρο Μαξίμου (Μ.Μ.) και φυσικά σε ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ έχουν σηκώσει τα ιερά λάβαρα που πάνω τους είναι χρυσοκεντημένο: «Νυν υπέρ πάντων η Πειραιώς». Γιατί όλα τα άλλα πέρασαν πλέον σε δεύτερη μοίρα και το σύστημα θα τα δώσει όλα -κι αν χρειαστεί θα πάρει και δανεικά- για να πετύχει η αύξηση της Πειραιώς. Η Νο1 προτεραιότητα είναι η επιτυχία της αύξησης και ο στόχος είναι τον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί. Ο Νόμος για το ΤΧΣ, τα αποτέλεσματα 2020 της Πειραιώς, οι συνεδριάσεις των ΔΣ, οι εγκρίσεις των αρχών κ.λπ., όλα μα όλα ευθυγραμμίζονται τον Μάρτιο για να πάει καλά η αύξηση, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα λυτρώσει γενικότερα το σύνολο των τραπεζών.

-Και μπορεί η προτεραιότητα και οι προβολείς να στρέφονται στην Πειραιώς, αλλά μη φανταστείτε ότι το πεδίο στις άλλες τράπεζες είναι ήρεμο και χαλαρό. Για παράδειγμα φαίνεται πως στη Εurobank αρχίζει να σκοτεινιάζει. Ακούω ότι ο Γιώργος, (όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Γιώργος, χρυσό μου) γνωστός σε όλη τη Εurobank για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει απευθείας από τον Πρεμ, είναι τελευταία όλο και πιο επικριτικός με τον Φωκίωνα. Φαίνεται ότι υπάρχει και επανέρχεται σταθερά από τον μέτοχο στον Καναδά μια γκρίνια ότι ο Φωκίωνας δεν μπορεί να ελέγξει το κόστος, ούτε και να παρουσιάσει αξιόπιστη ανάπτυξη για την τράπεζα. Αν θέλετε τη γνώμη μου κάπως άδικο, γιατί ο Φωκίωνας δουλεύει σκληρά και τα πάει καλά με το Μαξίμου. Αλλά τι σημασία έχει η γνώμη της στήλης, μπροστά στη γνώμη του βασικού μετόχου;

-Κι εδώ που τα λέμε, για γκουρού και με τις περγαμηνές που έχει στο value investment, ο Πρεμ Γουάτσα δεν τα πήγε καλά με τη Eurobank, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι έκανε την αρχική επένδυση το 2014. Ετυχε κι αυτός ο κορωνοϊός και ενώ η Εurobank “κατάπιε” όλη την Grivalia, η μετοχή δεν λέει να ξεκολλήσει από την περιοχή των 50 λεπτών. Επτά χρόνια μετά, με την Grivalia εντός Εurobank, ο Γουάτσα ελπίζει στα 0,95 λεπτά για να είναι στα λεφτά του, ενώ συνήθως το αφεντικό της Fairfax επιδιώκει στις επενδύσεις του διψήφια απόδοση. Πριν από τον κορωνοϊό, όταν η μετοχή της Eurobank έπαιζε σε αυτά τα επίπεδα, ο Γιώργος που είναι αετός κανόνισε να πουλήσει ο Πρεμ -άλλοι υποστηρίζουν το 15%, άλλοι το 10% της Eurobank- σε τρεις ξένους θεσμικούς στο 0,95 ευρώ. Οπως λένε στην αγορά, ο Γουάτσα αρνήθηκε επειδή ήθελε κάτι σε 1,10-1.15 ευρώ και τρεις ημέρες μετά ξεκίνησε ο κορωνοϊός και η μετοχή προσγειώθηκε ανώμαλα στα 33-35 σεντς. Μετά ακολούθησε μια άνοδος της μετοχής και τα νεύρα του μετόχου κάπως εκτονώθηκαν. Τώρα φαίνεται ότι τσιτώθηκε και πάλι. Πάντως για τον Φωκίωνα αν αποφασίσει ο Πρεμ να τραβήξει το σκοινί μη στεναχωριέστε, γιατί έχει κάνει ο άνθρωπος τα κουμάντα του.

-Ας αφήσουμε τον ιερό αγώνα για την αύξηση της Πειραιώς και τα ζόρια του Φωκίωνα στη Εurobank κι ας περάσουμε σε μια επιχειρηματική είδηση: Ισως γνωρίζετε το ξενοδοχείο ΕΛΑΤΟΣ, λίγο έξω από την Αράχωβα, με τα ξύλινα chalet. Διαθέτει 40 σουίτες σε ένα μοναδικό περιβάλλον στο βουνό και ήταν πολύ της μόδας τις εποχές πριν από την πτώχευση. Το ΕΛΑΤΟΣ ανήκει στους ιδιοκτήτες της ναυτιλιακής Ελετσον, ήτοι τις οικογένειες Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κερτσικοφ. Λοιπόν το ΕΛΑΤΟΣ βγήκε στην αγορά προς πώληση. Αν τυχόν σας ενδιαφέρει, απευθυνθείτε στον κ. Κερτσικοφ που κάνει και τις σχετικές συζητήσεις.

-Η στήλη δίνει το κατάλληλο “κονέ” αν σας ενδιαφέρει επενδυτικά το ΕΛΑΤΟΣ γιατί υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία. Να, η οικογένεια Στέγγου της Τεχνικής Ολυμπιακής, εκτός της ναυτιλίας όπου έχει ήδη ανακοινώσει και τις πρώτες κινήσεις, μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς στον Ιβάν Σαββίδη, θέλει να κάνει… comeback με μικρότερα projects στον τουρισμό, ‘’κυνηγώντας’’ και διαδικασίες ενυπόθηκων δανείων. Προ ημερών σας έλεγα για το Comer Group του Καζίνο Λουτρακίου, που πλειοδότησε με 11 εκατ. ευρώ στη διαδικασία των Eθνική και Alpha Bank για τα δάνεια της EΛΙΝΤΟΥΡ Α.Ε. με το 5 αστέρων Poseidon Resort στο Λουτράκι. Ε… λοιπόν στον ίδιο διαγωνισμό, συμμετείχε και η οικογένεια Στέγγου της Τεχνικής Ολυμπιακής, αλλά το Comer Group έδωσε περισσότερα. Οπότε εφοπλιστές είναι, μπορεί και να συνεννοηθούν για το ΕΛΑΤΟΣ.

-Κι αν δεν τα βρουν για το ΕΛΑΤΟΣ ή το ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μη στεναχωριέστε γιατί η Ελλάδα στον κλάδο των ξενοδοχείων προσφέρει επιλογές. Για παράδειγμα τον δρόμο για την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πήρε το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα που έφτιαχνε προ δεκαπενταετίας στο Δρεπάνι του Γαλατά, ο πάλαι ποτέ «βασιλιάς των γυάλινων πύργων» Μπάμπης Βωβός. Μιλάμε για 16 κτίρια, πισίνες, εστιατόρια και όλα τα συναφή σε μια έκταση 64 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα. Η κατασκευή προοριζόταν για luxury πεντάστερο, με δυναμικότητα 667 κλινών, αλλά στην πορεία ήρθαν τα «πάνω κάτω» με τα γνωστά αποτελέσματα. Έτσι, γύρω στο 2009 οι εργασίες σταμάτησαν και το συγκρότημα, που κουβαλάει καμιά δεκαριά προσημειώσεις και κατασχέσεις, έμεινε ημιτελές. Τώρα έχει προγραμματιστεί και βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 19 Μαΐου, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 7,35 εκατ. ευρώ.

-Η στήλη αναρωτιέται ειλικρινά: Στο υπουργείο Οικονομικών έβαλαν τη… νεκρανάσταση του Χατζηχρήστου να φτιάξει τον νόμο που υποτίθεται ότι θα έδινε κίνητρα για τα family offices; Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά ο αφάνταστος επαρχιωτισμός που επέδειξαν. Μόνον για δύο γενιές και μόνον για τα άγαμα τέκνα! Και μόνον εφόσον τα μέλη της οικογένειας κατοικούν στην Ελλάδα. Καμία φορολογική ασφάλεια και ελάχιστες δαπάνες 1 εκατ. ετησίως. Μα, γιατί να προτιμήσουν την Ελλάδα, από το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Αγγλία κ.λπ. Μόλις ψηφίσαμε άλλον έναν άχρηστο και ανεφάρμοστο νόμο. Συγχαρητήρια.

-Μην το ξεχάσω: Αύριο Τρίτη κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους οι μη δεσμευτικές προσφορές για τη συναλλαγή Frontier της Εθνικής, που αποτελείται κυρίως από κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ύψους 6,1 δισ.

-Γιατί η στήλη υποστηρίζει με πάθος ότι αν δεν ξεκινήσει δυναμικά -έστω τον Ιούλιο- ο τουρισμός… τη βάψαμε όλοι μαζί: Πέρυσι ο ΟΤΕ έχασε 22 εκατ. ευρώ μόνον από έσοδα περιαγωγής (roaming) λόγω μειωμένων τουριστικών αφίξεων.

-Θα χυθεί αίμα στους διαγωνισμούς για τις μεγάλες δουλειές ψηφιοποίησης του Κράτους και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Οι γνωστές εταιρίες τηλεπικοινωνιών προετοιμάζονται (άντε να φανεί ότι υπάρχει και ανταγωνισμός) καθώς ακούγεται ότι έρχεται ένα ακόμη μεγάλο project από τον δήμο Θεσσαλονίκης και τα… τηλέφωνα να έχουν πιάσει φωτιά. Πού να δείτε τι έχει να γίνει με το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας. Για τον διαγωνισμό προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ θα “σφαχτούν παλικάρια”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.