Τα παιδιά… σφύριξαν, η Βρεττού πάει Lamda, o OTE πετάει (λέτε;) o Venos και η Vista ///


 

 

-Χαίρετε, ωραία ημέρα ήταν χθες, χαλαρώνουν επιτέλους τα μέτρα από την πανδημία, να πάνε και τα πιτσιρίκια να χορέψουν όρθια σε κανένα κλαμπάκι, να πάει και κανένα γήπεδο ο κόσμος με την άνεσή του. Καλή ημέρα ήταν και γιατί φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο μιας ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, γεγονός που πανηγυρίστηκε δεόντως (από προχθές) από τις αγορές, οι οποίες πάντως μη γελιέστε, θα παραμείνουν νευρικές για πολύ καιρό ακόμα, μη σας πω όλη τη χρονιά.

Εχουν σφυρίξει

-Το καλύτερο όμως της ημέρας τ΄ άφησα για το κλείσιμο των «πολιτικών δρώμενων» στη χώρα. Στ’ αλήθεια προσπαθώ να βρω κανονική ευρωπαϊκή χώρα που ένας στενός συνεργάτης πρώην πρωθυπουργού και νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφει σε επίσημο κομματικό έντυπο για τον πρωθυπουργό «Go Fuck Yourself» (το ότι το προσυπογράφει ο Πολάκης είναι αναμενόμενο και αδιάφορο, πια). Θα πείτε, «το θεωρείς πολιτική εκτροπή, ανάρμοστο, απαράδεκτο» κ.λπ. Όχι, όχι, τίποτα απ’ όλα αυτά, απλώς είναι μάλλον διασκεδαστικό, πώς να το πω, έχει πλάκα και επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι… έχουν σφυρίξει κανονικά εκεί στην Κουμουνδούρου. Μάλλον σφύριξαν κι έληξε, που λέει και ο Κιάμος. Καλέ, τι νεύρα είναι αυτά, τι πάθατε, τι ορμονικά είναι ετούτα; Όταν τρελαίνεσαι και εκνευρίζεσαι, πρώτον, παίρνεις μια βαθιά ανάσα, και περπατάς λιγάκι στον καθαρό αέρα, αν κι αυτό δεν πιάνει πας μια βόλτα με το αυτοκίνητο (ή με το φουσκωτό αν έχεις, αυτό κάνω εγώ) Ε, ok. Αν δεν χαλαρώνεις με τίποτα πάρε κανένα Xanax, ρε φίλε, αλλά πάντως δεν είναι λύση… ευρωπαϊκού τύπου να… στέλνεις «Go Fuck Yourself» τον πολιτικό σου αντίπαλο.

Γιατί καλπάζει η μετοχή του ΟΤΕ;

-Βρε λεβέντες, όλη η αγορά ψώνισε ΔΕΗ και παρακολουθεί τώρα με συγκρατημένη απογοήτευση την αγωνιώδη προσπάθεια να επιστρέψει η μετοχή στα 9 ευρώ. Στο μεταξύ -και παρά τον γενικό χαμό που παρέσυρε τη ΔΕΗ- η μετοχή του ΟΤΕ καλπάζει σαν να είμαστε στο ’99 και χθες έφθασε αισίως στα 17,84 ευρώ. Μήπως το deal που γράφαμε χθες ότι θα χαλάσει κόσμο έχει σχέση με τον ΟΤΕ; Το ταμπλό σπάνια λέει ψέματα και κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά διάφορα σενάρια για τον ΟΤΕ. Μήπως είναι κάτω από τη μύτη μας και δεν έχουμε πάρει χαμπάρι; Μήπως;

Όπου Χρήστος και μάλαμα

-Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα με τα deals το τελευταίο διάστημα και παραμέλησα την κινητικότητα των στελεχών στην αγορά, η οποία είναι αξιοσημείωτη. Οπότε επανορθώνω αμέσως με ένα δελτίο κίνησης: Το deal για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Αllianz είναι γνωστό. Το ότι η BNP ενήργησε ως σύμβουλος της Αllianz μπορεί επίσης να το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Χρ. Γεωργακόπουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε ως σύμβουλο για την πώληση της εταιρίας του στον γερμανικό όμιλο τον Χρήστο Σκλαβούνη, γνωστό στην αγορά τόσο από τη θητεία του στην UBS όσο και από τα καθήκοντα προέδρου που άσκησε στο ΤΧΣ.

Το δίλημμα της Φιλίππα Μιχάλη στην Allianz

Mε την ευκαιρία να σας πω ότι η επιτυχία της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης, τελικά ίσως να μην βγει σε καλό στη Φιλίππα Μιχάλη. Η CEO της Αllianz θα βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρού και δύσκολου διλήμματος. Το συμβόλαιό της λήγει τον Μάιο. Δεν θα υπάρξει ανανέωση στην Allianz Hellas, η οποία θα διοικείται από ένα «σφικτό» διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα προεδρεύει ο Χρήστος Γεωργακόπουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης μαζί με 3 τουλάχιστον Γερμανούς συμβούλους οι οποίοι θα εποπτεύσουν ολόκληρη τη διαδικασία της ενοποίησης των δικτύων και των κανονισμών, αλλά και τις επόμενες επιθετικές κινήσεις της Allianz στην Ελλάδα. Στη Φιλίππα Μιχάλη θα προσφερθεί μία τιμητική θέση στην Allianz, όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσει (μητέρα με δίδυμα) να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Δεν είναι και για θάνατο, βέβαια…

Η Eλ. Βρεττού στη Lamda Developments

-Ηγγικεν η ώρα των αλλαγών για τη Γενική Διεύθυνση εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς. Η στήλη πληροφορείται ότι η Ελένη Βρεττού έλαβε τις αποφάσεις της για το επόμενο επαγγελματικό της βήμα και εντάσσεται στο δυναμικό της Lamda Developments όπου πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα Chief of Strategy. Οι επίσημες ανακοινώσεις επίκεινται. Κατά συνέπεια, η στήλη συμπεραίνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Χ. Μεγάλου έχει πάρει τις αποφάσεις του για το διάδοχο σχήμα στην τράπεζα.

Venos+Vista Bank= Love money

-Και ολοκληρώνω το Δελτίο Κίνησης στην αγορά με τον Βένο Κάκκαβα, γνωστό επιχειρηματία, επενδυτή, παλιό χρηματιστή κ.λπ. Λοιπόν, ο πάντοτε διακριτικός Κάκκαβας, που κυριολεκτικά πασχίζει να περνά κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας, ασχολείται με τη Vista Bank. Πρόκειται για ρουμανική τράπεζα που ανήκει στον όμιλο Γιάννη Βαρδινογιάννη και η οποία στο παρελθόν ήταν η θυγατρική της Marfin στη Ρουμανία. Η Vista Bank εξαγόρασε μια άλλη ρουμανική τράπεζα, πρόκειται να γίνει συγχώνευση και έτσι δημιουργείται ένα νέο σχήμα που θα είναι η 14η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία. Εκτός από τράπεζες, ο Κάκκαβας ασχολείται πάντα και με το real estate και, μεταξύ άλλων, είναι μέτοχος στην ΠΑΝΓΑΙΑ.

Εξάωρη παρουσίαση!

-Κι επειδή η κουβέντα γύρισε στις τράπεζες, στις 9 Ιανουαρίου η Eurobank παρουσίασε στον SSM το τριετές business plan της τράπεζας. Η παρουσίαση έγινε από όλα τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας υπό τον Φ. Καραβία, ήταν διαδικτυακή, με τους έχοντες την εποπτεία των ελληνικών τραπεζών (τη γνωστή Ισπανίδα κ.λπ.) να παρακολουθούν από τη Φρανκφούρτη. Υπήρξε ικανοποίηση της εποπτείας για τον σχεδιασμό της Eurobank, ο οποίος πρέπει να αναλύθηκε εξαντλητικά και μέχρι κεραίας γιατί η παρουσίαση διήρκησε έξι (6) ολόκληρες ώρες!

Δυνατά χέρια στην Αlpha Bank

-Μεγάλη κινητικότητα σε πακέτα είχε στη χθεσινή συνεδρίαση η Alpha Bank. Στην αγορά λέγεται πως μπαίνουν ισχυρά χέρια στη μετοχή, εξ Αμερικής. Οι πληροφορίες στα χρηματιστηριακά γραφεία φέρουν τη Fidelity να είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Χθες, πάντως, έγιναν προσυμφωνημένες πράξεις για 10,2 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν σχεδόν στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή της Alpha Bank από την αρχή του έτους βρίσκεται στο +32%.

Για δες καιρό που διάλεξε…

Τα πάντα είναι ζήτημα timing. Μέσα λοιπόν στον γενικό χαμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις τιμές της Ενέργειας σε πρωτοφανή ύψη, το 30% του Φυσικού Αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη να περνά από την Ουκρανία, τις αγορές να αντιδρούν με μεγάλη νευρικότητα, τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία ανοικτές, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ξεκινά τραπεζικά stress tests. Κι όχι οποιαδήποτε stress tests, αλλά ακραίες δοκιμασίες τραπεζών για την ανταπόκρισή τους στην κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, με διάφορα σενάρια κλιματικών καταστροφών να προσδιορίζεται η ζημία στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Οι γραφειοκράτες της Φρανκφούρτης, μάλλον έχουν περιορισμένη επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ευρωπαίοι και τα προβλήματα που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα.

Πυρετός στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

Στις 25 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης των στελεχών που εργάζονται στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Κάθε 5 χρόνια, τα περίπου 10.000 στελέχη που συνεχίζουν να εργάζονται στη χρηματιστηριακή αγορά, πρέπει να επανα-πιστοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι μάχιμα στελέχη σήμερα, να υπάρχει βεβαίωση του εργοδότη τους, να υποβάλλουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους ενημερότητες και μια σειρά από άλλα έγγραφα, μαζί με το αναγκαίο παράβολο των 30€ υπέρ της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία συντονίζει και πιστοποιεί το Μητρώο Στελεχών Κεφαλαιαγοράς… Έτσι όμως μαθαίνουμε ποιος είναι πού και πώς συνεχίζει να επιβιώνει στη μικρή μας χρηματιστηριακή λίμνη

Το νέο τοπίο στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ξεκαθάρισε το τοπίο στην Intrakat σε σχέση με τους μετόχους και τα δικαιώματα προτίμησης που ασκήθηκαν για την απόκτηση νέων μετοχών της εταιρείας, οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ΑΜΚ ύψους 51 εκατ. ευρώ. Η Intracom Technologies έβαλε 18,8 εκατ. ευρώ (9,9 εκατ. νέες μετοχές), ο CEO Πέτρος Σουρέτης 1,94 εκατ. ευρώ (1,02 εκατ. νέες μετοχές), ο Δημήτρης Θεοδωρίδης 3,8 εκατ. ευρώ (1,99 εκατ. νέες μετοχές), η Danech (Λ. Λαζαράκης – Δ. Στασινόπουλος) 5,18 εκατ. ευρώ (2,7 εκατ. νέες μετοχές), ενώ συμμετείχαν με μικρότερα ποσά οι Σ. Κόκκαλης, Δ. Κλώνης, Δ. Παππάς και Σ. Μπακαγιάννης. Ο Δημήτρης Κούτρας άσκησε δικαιώματα προτίμησης που αντιστοιχούν σε 405.178 νέες μετοχές, συνολικής αξίας 770 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως Σουρέτης, Θεοδωρίδης και Κούτρας είχαν δηλώσει πως θα ασκήσουν μέρος των δικαιωμάτων που τους αναλογούσαν με βάση τις μετοχές που κατείχαν. Η ΑΜΚ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται σήμερα Πέμπτη η έγκριση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, η οποία χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.