-Χαίρετε, λοιπόν πήραμε μία βαθιά ανάσα κι εμείς, μαζί με τον κόσμο όλο, με τις κινήσεις και τις δηλώσεις Πούτιν (πού είναι ο έρημος ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης που… έσκυβε μέχρι τα γόνατα υποκλινόμενος στον Τσάρο Βλαντιμίρ όταν τον επισκέφθηκε ως υπουργός Σύριζα). Το σκηνικό ακόμα δεν τελείωσε αλλά βαίνει προς εκτόνωση, τα είπαμε άλλωστε από χθες εμείς, γιατί η πηγή μου (ο Peanut, δηλαδή) ξέρει και από γεωπολιτικά. “Αμ, πώς” που έλεγε και ο αείμνηστος Ζήκος – Χατζηχρήστος. Μακάρι να «λιώσουν οι πάγοι» στο ρωσο-ουκρανικό να δούμε και τίποτα καλύτερο στην ενεργειακή σκακιέρα, καμιά ευρύτερη συμφωνία που θα μαζεύει παραπάνω τις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που… καίνε τις καρδιές ή, μάλλον, τσέπες.

Αχ, Ξάδελφε… έτοιμο κείμενο ήταν

-Είδα χθες τη Βουλή λίγο για την αμυντική συμφωνία για τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra. Πρώτον ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας δεν ξέρει ούτε να διαβάζει από μέσα κείμενο και δεύτερον του ‘φυγε (από μέσα, γραμμένο ήταν!) μία χοντράδα (η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός) που έφτιαξε την ημέρα του Μητσοτάκη. Συμπέρασμα, το σόι σου δεν το κάνεις κάτι πολύ σημαντικό όπως είναι τομεάρχης Αμύνης, γιατί ενίοτε τα φιλικά και οικογενειακά κριτήρια σε ρίχνουν έξω (σχεδόν πάντα, λέω εγώ). Δεύτερον, καλά αφού, ρε χριστιανοί (έστω και όψιμοι) ψηφίσατε τα 18 Rafale, τι θέλατε τώρα να μην ψηφίσετε και τ’ άλλα έξι;

Το deal… που θα χαλάσει κόσμο

Μια πηγή (όχι βέβαια στο Μ.Μ., γιατί έχω πολλές και εξίσου δυνατές) μου λέει ότι εντός Φεβρουαρίου αλλά και στο διάστημα αμέσως μετά, δηλαδή τον Μάρτιο «θα σκάσουν δύο επιχειρηματικά deals που θα… χαλάσουν κόσμο, ειδικά το ένα». Εξάπτεται η φαντασία μου αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι τόσο εκκωφαντικό. Ερχεται όμως και μου το λέει άνθρωπος που δεν είναι τυχαίος για αυτό και το μεταφέρω. Θα σας ενημερώσω, μόλις μάθω περισσότερα.

Η σοκολάτα ταιριάζει πολύ με τα μπισκότα…

Mου έλεγαν από την αρχή, ότι η ΙΟΝ είναι γλυκιά αλλά πολύ σκληρή σοκολάτα. Επίσης η οικογένεια είναι πάρα πολύ «σφικτή» μου είπαν και δεν είναι εύκολο να την πείσεις. Αποδείχθηκε ότι ο δεινός διαπραγματευτής Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν τα κατάφερε να τους πείσει όλους, παρά το γεγονός ότι έβαλε πολλά λεφτά στο τραπέζι. Η οικογένεια Κωτσιόπουλου συζητά μόνο αν η ΙΟΝ αποτιμηθεί κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μου λένε μετ’ επιτάσεως ότι η σοκολάτα είναι ένα προϊόν που ταιριάζει πολύ με τα μπισκότα. Τα μπισκότα Παπαδοπούλου, με την πλούσια ιστορική διαδρομή και το ισχυρό ταμείο, ίσως δημιουργήσουν έναν ακόμη ταιριαστό γάμο συμφέροντος με πολύ συναίσθημα

Μείωση 16,5 δισ. κόκκινων δανείων σε 12 μήνες

-Με μεγάλη ταχύτητα προσαρμόζεται η Alpha Bank στα νέα δεδομένα. Μόνον τους τελευταίους 12 μήνες μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια κατά τo εντυπωσιακό ποσό των 16,5 δισ. ευρώ με τις συναλλαγές Galaxy, Cosmos, Orbit και Sky. Ο δείκτης NPLs του ομίλου -μετά και την τελευταία συναλλαγή ύψους 2,3 δισ. στην Κύπρο, συναλλαγή που έφερε στον ευρύτερη ελλαδική αγορά των NPLs έναν νέο παίκτη, την Cerberus- το NPLs ratio της Alpha έχει υποχωρήσει στο 13% και με την ολοκλήρωση των συναλλαγών που είναι τώρα σε εξέλιξη, θα διαμορφωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο σε μονοψήφιο ποσοστό. Ταυτόχρονα, η διοίκηση Β. Ψάλτη κάνει μεθοδική δουλειά στην αναδιάρθρωση του δικτύου, το οποίο αριθμεί σήμερα 292 καταστήματα.

Οι ισχυροί Όμιλοι που μιλούν Λονδρέζικα….

H πολύ καλή παρέα του Μιχάλη Στασινόπουλου αλλά και του Ιπποκράτη Γιάννη Στασινόπουλου με τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs οδηγεί σε νέους χρηματιστηριακούς διαδρόμους τον Όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Πρώτος σταθμός είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση και διεύρυνση του μετοχολογίου της Cenergy Holdings. Επόμενος σταθμός είναι οι πολύ μεγάλες αγορές του πλανήτη. Τον ίδιο ακριβώς δρόμο ακολουθεί η Πλαστικά Θράκης. Η διοίκηση διαφημίζει με διακριτικότητα την επαναληψιμότητα των core EBITDA, αλλά και την προσαρμοστικότητα που έδειξε ο Όμιλος στα νέα δεδομένα, που επιτάσσει η μετάβαση σε green/eco friendly προϊόντα. Η ενδυνάμωση της παρουσίας της Πλαστικά Θράκης στην αγορά της Σκωτίας (μέσω της Don & Low Ltd) έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των λονδρέζικων επενδυτικών χαρτοφυλακίων που τώρα τελευταία έχουν πυκνώσει τα zoom calls με τον Δημήτρη Μάλαμο αλλά και τον Κωνσταντίνο Χαλιωρή… Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι δρομολογημένες

Πουλάει ακίνητα στη Ρουμανία

-Τα νέα έρχονται από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης: Η Grivalia την οποία απορρόφησε η Eurobank προ τριετίας, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να πουλήσει τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία, σε Βουκουρέστι και Ιάσιο, αξίας αποτίμησης άνω των 65 εκατ. ευρώ, αποχωρώντας από την ρουμανική αγορά ακινήτων. Πρόκειται για τρία ακίνητα που είχαν αποκτηθεί από τον όμιλο της Eurobank την περίοδο 2004- 2008, από επενδυτικά κεφάλαια που βρισκόταν κάτω από τη διαχείριση του γνωστού επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκκα (ιδρυτή της ρουμανικής εισηγμένης Globalworth από την οποία αποχώρησε το 2020 για να επιστρέψει στην Ελλάδα με ουκ ολίγες επενδύσεις πλέον στον ξενοδοχειακό τομέα). Το χαρτοφυλάκιο προς πώληση στη Ρουμανία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος δίπλα σε σταθμό του μετρό, το οποίο είχε ολοκληρωθεί το 2008 και μισθώθηκε στην Banca Transilvania με μία αποτίμηση άνω των 46 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο κτίριο ανήκει στην Globalworth με μισθωτή την Deutsche Bank.

Έφεση τραπεζών για τα δάνεια Μαντωνανάκη

-Πριν από λίγες ημέρες, οι πιστώτριες τράπεζες κατέθεσαν έφεση για την πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τον ξενοδόχο Π. Μαντωνανάκη όσον αφορά την καταχρηστική, όπως υποστήριξε ο επιχειρηματίας, καταγγελία των δανείων του από τις τράπεζες τον Μάρτιο 2019. Οι τράπεζες στην έφεση που άσκησαν αναφέρουν ότι το δάνειο του Π. Μαντωνανάκη είχε βγει υπερήμερο και για αυτό αναδιαρθρώθηκε τρεις φορές και συγκεκριμένα το 2010, το 2013 και το 2016. Όπως αναφέρουν στο διάστημα αυτό, από τα 310 εκατ. του δανείου πληρώθηκε κεφάλαιο μόνον ενός εκατομμυρίου, ενώ υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ανατρέπονται οι υποχρεώσεις που παγίως βαρύνουν τον πρωτοφειλέτη.

Και η ΡΑΕ θέλει…ρεύμα

Αυτός ο διαγωνισμός κι αν θα έχει ενδιαφέρον. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δρομολογήσει τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του κτιρίου της. Γιατί όπως και να το κάνουμε, μπορεί η Αρχή να εποπτεύει την ενεργειακή αγορά, αλλά θέλει κι αυτή το ρεύμα της για να λειτουργήσει. Έχει προηγηθεί το τυπικό αίτημα του αρμόδιου τμήματος και η ουσιαστική απόφαση για την έγκριση της σχετικής δαπάνης, η οποία ανέρχεται σε 360.000 ευρώ (συν τον ΦΠΑ 24% που είναι 86.400 ευρώ το συνολικό κονδύλι φτάνει τις 446.400 ευρώ). Με άλλα λόγια, υπολογίζει τον λογαριασμό στις 223.200 ευρώ τη χρονιά. Όπως διευκρινίζεται, η δαπάνη θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς της ΡΑΕ των οικονομικών ετών 2022, 2023 και 2024. Να δούμε ποιοι θα συμμετέχουν, με τι προσφορές και, κυρίως, ποιος από τους προμηθευτές θα πάρει τη δουλειά και σε ποια τιμή…

Η μαρίνα… που γοητεύει (τους επενδυτές)

-Κρατήστε ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη δημιουργία μαρίνας για mega-yacht στην Κέρκυρα το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο. Tο Ταμείο προκήρυξε με ταχύτητα τον διαγωνισμό που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα του ενδιαφερόμενοι. Ακούγεται για εταιρείες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την αραβική χερσόνησο αλλά και από ελληνικούς ομίλους, αφού το project έχει σημαντικό κατασκευαστικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για greenfield επένδυση. Η θέση, δε, στο λιμάνι στης Κέρκυρας είναι εξαιρετική (πρακτικά, σε 15 λεπτά με τα πόδια πίνεις καφέ στην πλατεία Λιστόν), ενώ το νησί των Φαιάκων αποτελεί «σταυροδρόμι» για τους μεσογειακούς προορισμούς του yachting. Το κομμάτι Πύλος – Δαλματικές Ακτές - Βενετία θεωρείται από τα κορυφαία του yachting και για τον λόγο αυτόν η Κέρκυρα μπορεί να αποτελέσει βάση (ακόμη και για Home porting) για τους υπερ- σκαφάτους.

Η μεγάλη ανθεκτικότητα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Ξεχωρίζει σαν την μύγα μεσ’ το γάλα. Σε μια εποχή που οι ομοειδείς εταιρείες του κλάδου πιέζονται χρηματιστηριακά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στέκεται στην καταιγίδα χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς. Από την αρχή του έτους η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει χάσει 4,5% τη στιγμή που οι άλλες εταιρείες της ίδιας συνομοταξίας καταγράφουν απώλειες 20% και 25%. Πάντως, όσοι ονειρεύονται γάμους με ξένους επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι ο Γιώργος Περιστέρης θεωρεί ότι το αγαπημένο του παιδί είναι ακόμη μικρό και ανώριμο, δεν έχει δείξει όλα του τα προσόντα και είναι μικρό για γάμους και τελετές….

Τα φέσια της MLS

Μπορεί πρακτικά να μην υπάρχει ουδεμία πρόοδος στο εγχείρημα διάσωσης της MLS, όμως οι πρακτικές της εταιρείας του Γ. Καματάκη έφθασαν μέχρι τη Βουλή. Σε ερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γίνονται σοβαρές καταγγελίες για την ασυνεπή στάση της εταιρείας απέναντι σε εργαζόμενούς της. Γίνεται λόγος για εξώθηση σε παραίτηση της πλειονότητας των εργαζομένων, για μη καταβολή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων, για πληρωμές μόνο του τμήματος του μισθού που αντιστοιχεί στο ποσό του προγράμματος Συν-Εργασία και άλλα πολλά. Μάλιστα, γίνεται λόγος για την υποβολή μηνύσεων από ομάδα εργαζόμενων.