-Χαίρετε, βαίνουμε πλησίστιοι προς το Πάσχα και το θέμα συζήτησης είναι περισσότερο ο καιρός (μέτριες θερμοκρασίες με λίγη βροχούλα έως την Μεγάλη Παρασκευή, ως συνήθως) και λιγότερο οι εκλογές που φυσικά έρχονται, αλλά ο χρόνος είναι αρκετός και ο πολιτικός χρόνος απέραντος. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις που μόλις έναν μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα τείνουν να επιβεβαιώσουν την αρχική εντύπωση πιο ψύχραιμων αναλυτών. Ο κόσμος, όταν αμβλυνθεί η οργή και η αγανάκτηση, αρχίζει να επανέρχεται στις αρχικές του εντυπώσεις για την τετραετία και για τι θα ψηφίσει τελικώς. Αυτό σημαίνει ότι ανατροπές στην πρώτη θέση δεν έχουμε, αλλά δεν ξέρει και κανείς αν στη δεύτερη κάλπη θα «φτάσει» η ΝΔ την αυτοδυναμία. Νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε.

Επιστροφή στις ρίζες …

-Την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκε ότι τα κόμματα -ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- επιστρέφουν στις κλασικές κοιτίδες των ψηφοφόρων τους. Τα κεντρώα ανοίγματα πήγαν περίπατο με τις δηλώσεις Δραγασάκη για αύξηση φόρων στα μερίσματα και μείωση αφορολόγητου στις γονικές παροχές, της Τζάκρη για πλαφόν 5% στα κέρδη επιχειρήσεων, ο ορυμαγδός των δηλώσεων κατά του φράχτη του Έβρου, ο Μιθριδάτης (που αν κάποιο κόμμα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε βάλει στα ψηφοδέλτιά του δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο στο Twitter με όσα έχει πει… ο στόμας του). Το πιο πρόσφατο που διάβασα ήταν η… προαναγγελία Μπελαβίλα (υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ είναι) επαναδιαπραγμάτευσης της συμβάσεως του Ελληνικού (εδώ συμφωνεί και ο Πολάκης) γιατί λέει τώρα η αξία της γης για real estate κάνει 16 δισ. ευρώ. Πληροφορίες ότι οι επενδυτές του Ελληνικού πήραν τηλέφωνο στην Κουμουνδούρου και είπαν… «παιδιά, δώστε μας τα μισά και εμείς φεύγουμε», δεν έχουν επιβεβαιωθεί! Για όλα τα παραπάνω ρώτησα την πηγή μου (στον ΣΥΡΙΖΑ) αν αποτελούν την πλήρη επιστροφή του κόμματος στην παλιά γραμμή… «θα λέμε ό,τι να ‘ναι κι ό,τι πιάσει, προκειμένου να πιάσουμε ό,τι ψήφο κυκλοφορεί αριστερότερα από εμάς» και έλαβα την απάντηση: «Κοίτα, δεν θα μας χάλαγε να πάρουμε ψήφους από Βαρουφάκη, ΚΚΕ, Λαφαζάνηδες κ.λπ., αλλά υπάρχει και πολύ αυτοσχεδιασμός, το θέμα είναι και ολίγον DNA, δεν αλλάζει αυτό». Συμφωνώ.

Μαξίμου

-Τώρα στο Μ.Μ., μετά το κύμα των νέων δημοσκοπήσεων, πήραν ανάσα, επανήλθαν τα χαμόγελα έστω και συγκρατημένα και το σλόγκαν που κυριαρχεί είναι «πάμε να ξεδιπλώσουμε τη θετική καμπάνια μας σε όλα». Για τα κλασικά προεκλογικά χτυπήματα-σκάνδαλα που φυσικά ξέρουν ότι θα παίζουν οι «απέναντί τους», δεν έχουν καταλήξει αν θα πάνε κι αυτοί στο γήπεδό τους, δηλαδή θα ανταπαντούν με αντίστοιχα. Αλλωστε το θέμα Ραγκούση δεν ήταν προσχεδιασμένο, απλώς προέκυψε - άλλωστε, ήταν γνωστό. Τώρα, δεν ξέρω αν μερικές λεπτομέρειές του έχουν γίνει γνωστές. Θα δούμε.

To wine tasting του Ζαννή

Πάμε στα πιο alegra, είπαμε, παιδιά, Πάσχα έρχεται, Άνοιξη μπαίνει και για να βρεις καράβι, αεροπλάνο και δωμάτιο για βόλτα θα κάνεις αίτηση. Λοιπόν διαβάζω ότι πουλήθηκε το μπίζνες του Nammos (σε Μύκονο, Ντουμπάι κ.λπ.) με αποτίμηση κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά θα μάθω συντόμως. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μπράβο στα παιδιά που το φτιάξαν γιατί ήταν πρωτοπόροι στη δουλειά αυτή. Εμαθα όμως μετά βεβαιότητος ότι ένας απ’ αυτούς, ο Ζαννής (που είναι και ο... πιο αρτίστας της δουλειάς) πήγε την προηγούμενη εβδομάδα με την παρέα του για wine tasting στο περίφημο Chateau Miraval, ιδιοκτησίας Μπραντ Πιτ, στο Correns της Νότιας Γαλλίας. Αυτά είναι τα ωραία...

Σήμερα το νέο ραντεβού Σταϊκούρα-Τραπεζιτών

-Και από τα ωραία και τα μεγαλεία κάνω στροφή 180 μοιρών και σας προσγειώνω απότομα στην πραγματικότητα. Σήμερα λοιπόν έχουμε το νέο ραντεβού του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες. Μάλιστα, μου φαίνεται ότι γυρνάμε στα παλιά, γιατί ακούω ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται συνοδεία σχετικής προειδοποίησης "βοηθήστε, αλλιώς...". Η ατζέντα της συνάντησης είναι επιτόκια καταθέσεων και πιστωτική επέκταση. Το θέμα στο οποίο το ΥΠΟΙΚ καίγεται να βρει κάποιου είδους λύση είναι τα στεγαστικά δάνεια που ζορίζονται οι δανειολήπτες (λένε για 70.000 νοικοκυριά) και το πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων με επιδότηση του 50% της δόσης που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρώτο.

Τα στελέχη της ελληνικής HSBC στα δικαστήρια κατά της HSBC

-Την Πέμπτη 27 Απριλίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά τη διαδικασία των Εργατικών Διαφορών, συζητείται αγωγή ανωτάτων και ανωτέρων στελεχών της HSBC Ελλάς -με δικηγόρο τους τον Διονύση Σκαλτσά- κατά της HSBC, με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος λήψης αποζημίωσης (σε περίπτωση απόλυσης), ιδιαιτέρως ανωτέρου του ελαχίστου νομίμου ποσού, επί τη βάσει επιχειρησιακής συνήθειας και συγκεκριμένου υπολογισμού, που τηρείται στην HSBC διαχρονικά. Με την αγωγή τα στελέχη της HSBC στην Ελλάδα θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την ίδια μεταχείριση με αυτήν που σταθερά παρέχει η HSBC στα στελέχη της που αποχωρούν ενόψει της απόκτησης της HSBC Ελλάς από την Παγκρήτια Τράπεζα.

Ο ανταρτοπόλεμος Ηλιόπουλου στην Τράπεζα Πειραιώς για τη MIG

-Σήμερα εκδικάζεται το αίτημα διαχειριστικού ελέγχου στη MIG που έχει καταθέσει η πλευρά του Μ. Ηλιόπουλου και η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον, μετά και την τελευταία δικαστική ήττα της πλευράς Ηλιόπουλου με τα ασφαλιστικά μέτρα. Οσον αφορά συνολικά τη σύγκρουση Τράπεζας Πειραιώς - Ηλιόπουλου με αφορμή τη MIG, είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε περιπλοκές. Η παράταση κατά 2 εβδομάδες της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για τη MIG δόθηκε έπειτα από αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου στο μεταξύ να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε οι μέτοχοι να έχουν πλήρη εικόνα όταν λήγει η προθεσμία της δημόσιας πρότασης. Οι πληροφορίες όμως είναι ότι οι δικηγόροι του Μ. Ηλιόπουλου έχουν κάνει τις επισκέψεις τους τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχουν εκθέσει την επιχειρηματολογία τους που, αν κατάλαβα καλά, συνοπτικά είναι ότι η STRIX είναι ελεγχόμενη εταιρία από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο νόμος προβλέπει 8 εβδομάδες για τη δημόσια πρόταση που συμπληρώνονται με την παράταση των 2 εβδομάδων που ήδη δόθηκε. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι γνωστό πως όταν εξετάζει μια υπόθεση την τεκμηριώνει πλήρως και έγκυρα, χωρίς να υποκύπτει σε χρονικούς περιορισμούς. Με τις καταγγελίες που έχει κάνει ο Ηλιόπουλος είναι πιθανόν τώρα να μην έχουμε απόφαση μέσα στο χρονικό πλαίσιο των δυο εβδομάδων, οπότε το πράγμα μπερδεύεται.

Μεγάλη Παρασκευή, βρε αθεόφοβοι (της Μπλε Κέδρος);

-Μεγάλη Παρασκευή, πρωί στις 10.00, την ώρα της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών, πραγματοποιεί η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ την έκτακτη γενική συνέλευση, (ακόμη και τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τις 13.00). Στα δύο θέματα είναι αφενός η έγκριση αλλαγής χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και αφετέρου «η παροχή ειδικής αδείας για τη μεταβίβαση προς την ΑΕΕΑΠ ακινήτου το οποίο ανήκει σε εταιρεία που ελέγχεται από τον μέτοχο Μιχαήλ Ευμορφίδη». Πρόκειται για το γνωστό -τζάμπα- ακίνητο στην οδό Φειδίου, πίσω από το ΤΙΤΑΝΙΑ. Εν τω μεταξύ, στο συνέδριο Real Estate του REAL GROUP την περασμένη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ Χρήστος Μπομπόλιας ανέφερε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει δυο νέες τουριστικές επενδύσεις φέτος, αξίας περί των 35 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όπως πληροφορείται η στήλη, για το νέο ξενοδοχείο στο ιδιόκτητο ακίνητο της οδού Φαλήρου 22- 22β και Δημητρακοπούλου στην περιοχή Μακρυγιάννη και για την έτερη επένδυση που προωθείται στη Μονεμβασιά.

Δεν κόντυνε μόνον το ξενοδοχείο...

-Παρεμπιπτόντως κι ενώ ο δικαστικός δρόμος για το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5 κάτω από την Ακρόπολη, με τα πρόστιμα των εκατομμυρίων λόγω ύψους (πρόστιμο ανέγερσης 4.06 εκατ. και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης 2,03 εκατ. ευρώ) προβλέπεται μακρύς και δύσκολος, η ζημιά για την πλευρά Ευμορφίδη αποτυπώνεται και στα νούμερα: Η αξία του ακινήτου (οικόπεδο 753 τ.μ. και κτίριο 5.169 τ.μ.) έχει… προσγειωθεί λόγω των προστίμων από τα 27 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2022 στα 11 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 με βάση την κατάσταση επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ.

H BlackRock ανέλαβε το extreme makeover του Υπερταμείου

-Η BlackRock, o μεγαλύτερος asset manager στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 τρισ. δολάρια αναδείχθηκε, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, επενδυτικός σύμβουλος του Υπερταμείου. Ο επενδυτικός κολοσσός δεν θα αναλάβει κάποιου είδους διαχείριση των κεφαλαίων του ταμείου. Αλλωστε αυτό το κάνουν οι Pireus Asset Management, Iolcus και Eurobank Asset Management και για το 2023 στόχος είναι να επενδυθούν κεφάλαια ύψους 15-17 εκατ. ευρώ (από 10 εκατ. ευρώ το 2022). Η BlackRock θα αναλάβει ένα κομβικό project που αφορά στη μετατροπή του Υπερταμείου σε εθνικό επενδυτικό ταμείο, μια στρατηγική επιλογή που καλείται να υλοποιήσει η διοίκηση Δημητριάδη για τον μετασχηματισμό του οργανισμού και την επανεπένδυση μέρους των εσόδων του στην ελληνική οικονομία. Σημειώστε πως η BlackRock έχει αναλάβει αντίστοιχα έργα σε εθνικά επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, οπότε την τεχνογνωσία αναμφίβολα τη διαθέτει.

Αδειάζει η κλεψύδρα για την εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο

-Η Noval Property, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, συστάθηκε το 2019 και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο περί ΑΕΕΑΠ έπρεπε να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά, εν προκειμένω το Χρηματιστήριο Αθηνών, έως τον Οκτώβριο του 2021. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, όπως επικαλέστηκε η εταιρεία, δόθηκε άδεια από τις Αρχές και παράταση να εισαχθεί έως τον Οκτώβριο του 2022. Στη συνέχεια, με αιτιολογία τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτησε και πήρε νέα παράταση για εισαγωγή έως τον Οκτώβριο του 2023. Μέχρι το φθινόπωρο λοιπόν μένει να φανεί εάν θα προστεθεί μια νέα ΑΕΕΑΠ στον κλάδο του Χ.Α. Όλο αυτό το διάστημα πάντως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια καθώς έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της και υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις. Κατασκευάζει κέντρο Logistics στη Μάνδρα, δύο κτήρια και ένα συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι (σε Κηφισίας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου), ενώ έχει ξεκινήσει και το οικιστικό-γραφειακό project στο Μετς.

Το δίλημμα του οικονομικού επιτελείου

-Να σας πω το δίλημμα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτές τις μέρες στο Υπουργείο Οικονομικών: Τα έσοδα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έχουν πάει καλά. Ειδικά όμως τα έσοδα από τα τέλη των ΙΧ και των ANFA (επιστροφή κερδών από τα ομόλογα) θα μπορούσαν -επιτρέπεται- να συνυπολογιστούν στην περασμένη χρονιά. Έτσι το 2022, αντί για μικρό έλλειμμα θα παρουσίαζε μικρό πλεόνασμα, κάτι που είναι χρήσιμο για τη διεκδίκηση της επενδυτικής βαθμίδας ακόμη κι από την 21η Απριλίου όπως προβλέπει η Goldman Sachs. Από την άλλη όμως πλευρά, το πολύ-εκλογικό 2023 ίσως να κρύβει πολλές δυσκολίες κι εκπλήξεις. Γι’ αυτό ίσως θα ήταν προτιμότερο τα υπερ-έσοδα του πρώτου διμήνου να κρατηθούν ως «μαξιλάρι» για μελλοντικές αναταράξεις.

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Πάτρα ετοιμάζει βαλίτσες για Βοστώνη

-Όλος ο καλός κόσμος των νέων τεχνολογιών πέρασε από το Μέγαρο Μουσικής, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή για να παρακολουθήσει τις εργασίες του 25ου συνεδρίου του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) Global Startup Workshop. Η διοργάνωση ήταν επιπέδου, οι Αμερικανοί επενδυτές είδαν, άκουσαν αλλά και είπαν πολλά στη νεοφυή επιχειρηματικότητα της χώρας μας. Στο καταληκτικό πάνελ παρενέβη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Με διακριτικότητα παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα κορυφαίοι επιχειρηματίες (π.χ. Παπαλεξόπουλος – Στασινόπουλοι). Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Miles Barr, της Ubiquitus Energy USA που κατασκευάζει διαφανή φωτοβολταϊκά τζάμια για κτήρια, οχήματα κ.λπ. Ξεχώρισε επίσης η NtTao, μια ισραηλινή ενεργειακή εταιρεία fusion με τον Gour-Lavie Oded. Όσον αφορά την Ελλάδα, το πρώτο βραβείο κέρδισε -κι ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες της για Βοστώνη- η ResQ Biotech, μια ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Πάτρα που από το 2019 ασχολείται με την έρευνα για τις ασθένειες Πάρκισον και Αλτσχάιμερ. Με τη βοήθεια του ΜΙΤ, θα επεκτείνει το ερευνητικό της πρόγραμμα σχετικά με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Στη Νέα Υόρκη κυνηγούν δύο στόχους: Τον Τραμπ και τον πληθωρισμό

-Από την περασμένη Πέμπτη που το Δικαστήριο του Μανχάταν απήγγειλε ποινικό κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ μπήκαν για μία ακόμη φορά σε αχαρτογράφητη – ίσως και επικίνδυνη - ζώνη. Ενώ διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα, οι Αμερικανοί συνεχίσουν να ξοδεύουν οδηγώντας τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης σε νέα άνοδο +4,6% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός, παρά τον γρήγορο ρυθμό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, συνεχίζει ακάθεκτος. Με χαμηλότερους ρυθμούς αλλά ανοδικά, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 2%. Αυτή τη φορά, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανησυχεί για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών που είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό των αγαθών που θεωρητικά επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Και όλα αυτά προτού ξεκινήσουμε να μετράμε τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τις μικρές αμερικανικές τράπεζες, την αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων που προκάλεσε στις μεγάλες και την τραπεζική αναταραχή που συνεχίζεται. Τα νεότερα στοιχεία του PCE για τον Μάρτιο θα δημοσιευτούν στα τέλη Απριλίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της FED και θα δείξουν τον αντίκτυπο των τραπεζικών εξελίξεων.