-Χαίρετε, ένα on camera βλακώδες χαριτολόγημα δύο σαϊνιών της Ν.Δ., εκ των οποίων όμως ο ένας υπουργός, έστειλαν αδιάβαστη τη χθεσινή ημέρα για την Κυβέρνηση και πρόσθεσαν ένα λιθαράκι στα αχρείαστα λάθη των τελευταίων ημερών. Η αλήθεια είναι ότι στην πολιτική και μάλιστα στη διακυβέρνηση… σου 'ρχεται ξαφνικά εκεί που δεν την περιμένεις. Τουλάχιστον, το τελείωσαν νωρίς. -Με ρωτούν πολλοί περί εκλογικού νόμου σε σχέση με την (κατά συνθήκη) χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος με το ισχύον εκλογικό συστημα». Απαντώ… στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Κρατήστε το!

Η επόμενη κίνηση της CVC

- «Data is the new Oil» λένε στις αγορές γιατί όποιος έχει τα δεδομένα και ξέρει να τα αξιοποιεί βγάζει χρυσά αποτελέσματα… Η CVC Capital Partners με τις επιχειρηματικές κινήσεις που έκανε (π.χ. Skroutz) έχει μπει για τα καλά στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Στην αγορά λέγεται ότι η επόμενη κίνηση της CVC, μόλις κλείσει η εκκρεμότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα είναι σε εταιρεία στον τομέα know you customer, που ελάχιστοι στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα.

Το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η μετοχή και η αναδιάρθρωση του δανεισμού…

-Τις τελευταίες ημέρες στην αγορά ομολόγων καταγράφεται ισχυρή πίεση στο ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στο 84% της ονομαστικής του αξίας. Οι αναλυτές αποδίδουν την πίεση στο γεγονός ότι ανεβαίνουν τα επιτόκια στα ομόλογα του Δημοσίου, για τους γνωστούς λόγους, επομένως η σχέση Risk-Reward στο συγκεκριμένο ομόλογο οδηγεί πολλούς σε πωλήσεις. Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει θέσει για φέτος έναν φιλόδοξο στόχο: Να αναδιαρθρώσει τον συγκεκριμένο δανεισμό ύψους 670 εκατ. ευρώ μ’ ένα ευνοϊκότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια. Αν είναι το επιτόκιο να πέσει από το 6,5% στο 6% τότε η προσπάθεια δεν αξίζει τον κόπο. Αν καταφέρουν να ρίξουν το επιτόκιο στο 4% τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τον Όμιλο.

Οι αλλαγές στην Αττική Οδό μετά το φιάσκο και ο… αναντικατάστατος

-Και με την ευκαιρία, αφού ο λόγος ήρθε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να προσθέσουμε πως με αρκετή καθυστέρηση έλαβαν και τυπικό χαρακτήρα οι αλλαγές στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της Αττικής Οδού, μετά το φιάσκο με την κακοκαιρία «Ελπίδα». Όπως είναι γνωστό, αυτός που «αποκεφαλίστηκε» ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Αττικές Διαδρομές» Βασίλης Χαλκιάς. Στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται ότι το Δ.Σ. της εταιρείας αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Χαλκιά «χωρίς να προβεί σε αντικατάσταση αυτού στο Διοικητικό Συμβούλιο», ενώ φυσικά ανακάλεσε όλες τις αρμοδιότητες και τις εξουσιοδοτήσεις που του είχαν χορηγηθεί αναφορικά με το έργο της Αττικής Οδού, αλλά και της Εγνατίας. Το Δ.Σ. αποφάσισε ακόμη και ανέθεσε στον Διευθυντή Κυκλοφορίας και Συντήρησης Αριστοφάνη Παπαδημητρίου να εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου «χωρίς συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας»… -Έτσι, το Δ.Σ. της «Αττικές Διαδρομές» από πενταμελές, έμεινε τετραμελές με Πρόεδρο τον Άρη Ξενόφο, Α’ Αντιπρόεδρο τον Χρήστο Ιωάννου (της Avax), Β’ Αντιπρόεδρο τον Jean Harito (της γαλλικής Egis) και μέλος τον Ευθύμιο Μπουλούτα (της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Σημειωτέον ότι στον «προσωρινά εκτελούντα τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας και Συντήρησης Αττικής Οδού (μη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου)», όπως αναφέρεται και στον Jean Harito, (που είναι Γενικός Διευθυντής και το μόνο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ) ανατέθηκε η γενική εκπροσώπηση της εταιρείας και το δικαίωμα υπογραφής -κατά μόνας- όταν το αντικείμενο της συναλλαγής δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ. Όταν το ποσό είναι πάνω από 50.000 ευρώ πρέπει να υπογράφουν από κοινού…

 Η μικρή πικρή ιστορία του Γιώργου Χουλιαράκη…

-Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, την περασμένη Πέμπτη, είχε τόλμη κι ευαισθησία. Στην ημερήσια διάταξη των υπό συζήτηση θεμάτων ξαφνικά προέκυψε η έγκριση της υποψηφιότητας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος -παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις- θα αναλάβει καθήκοντα οικονομικού Συμβούλου στην ΤτΕ. Όσον αφορά τα «ακαδημαϊκά καθήκοντα» αυτά είναι κάποια μαθήματα στο Manchester που έκανε ο Γιώργος Χουλιαράκης (σύζυγος της κυρίας Κωνσταντίνας Κιντώνης, προϊσταμένης του ιδιαίτερου γραφείου του Αλέξη Τσίπρα) και 2-3 δημοσιεύσεις όλες κι όλες. Κατά τα άλλα είχε ανάγκη δουλειάς και του προσφέρθηκε μια αξιοπρεπής επιλογή. -Στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ την υποψηφιότητα Χουλιαράκη υποστήριξε με θέρμη -όπως ήταν φυσικό- η Όλγα Χαρίτου, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος, σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, προσωπική φίλη του Αλέξη Τσίπρα, η οποία τον Απρίλιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές που άλλαξαν τα πάντα στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε με εξαετή θητεία στην υψηλά αμειβόμενη θέση, στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ. Στήριξη προσέφερε και ο Συριζαϊκών πολιτικών αποχρώσεων Δημήτρης Σιδέρης, οικονομολόγος, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2018 είχε τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ. Θεωρείται ότι ανήκει στο πολιτικό περιβάλλον του πρώην «τσάρου» της οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Σκωτσέζα σύζυγος του οποίου είναι επί χρόνια στέλεχος στο τμήμα οικονομικών μελετών της ΤτΕ. Ένας σοβαρός επιχειρηματίας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, απουσίαζε από τη συνεδρίαση οπότε δεν γνωρίζουμε τη στάση του ως προς την πρόταση, ενώ οι λεγόμενοι «κοινωνικοί φορείς» (π.χ. ΓΣΕΒΕ) είχαν τα καλύτερα να πουν για τα προσόντα, το ήθος και την ευγένεια του υποψηφίου.

 Τι συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Πίστη

-Όλοι και όλα έχουν την τιμή τους. Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, έχοντας συμπληρώσει την 8η δεκαετία του πολυκύμαντου βίου του, με μια εντυπωσιακή διαδρομή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αναζητά διέξοδο για το μέλλον του δημιουργήματός του, την Ευρωπαϊκή Πίστη. Πολλές φορές έχει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με υποψήφιους μνηστήρες. Αυτόν τον τελευταίο καιρό συζητά, πολύ συχνά, με μια κυρία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, τη Φιλίππα Μιχάλη της Allianz Greece. -Ο Χ. Γεωργακόπουλος, που διατηρεί και ελέγχει το 27% έως 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης, θεωρεί ότι το μαγαζί του αξίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 250 εκατ. ευρώ. Οι συνομιλητές του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της Ευρ. Πίστης είναι ασφάλειες αυτοκινήτου, ένας κλάδος αρκετά επισφαλής, ιδιαίτερα με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας. Στo τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν βιάζονται όλοι το ίδιο. Επίσης, δεν έχουν όλοι τους ίδιους στόχους. Είναι πολλοί που ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο Υγείας της Ευρ. Πίστης και όχι για τα υπόλοιπα. Χθες, η Ευρ. Πίστη ανακοίνωσε ότι «σύμφωνα με τις πάγιες αρχές της, θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, εάν και εφόσον συντρέξουν σχετικές προϋποθέσεις προς ανακοίνωση».

Η απορία των δικηγόρων

Για τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου η Κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χειριστεί την υπόθεση των οικονομικών διεκδικήσεων του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη, τα είπαμε χθες. Άκουσα λοιπόν, πως περιμένοντας τον Πρωθυπουργό, σε ένα πηγαδάκι που είχαν στήσει οι τρεις δικηγόροι (Μυλωνογιάννης, Μαστρομανώλης, Λαμπαδάριος) που συμμετείχαν στη σύσκεψη, εξέφραζαν την απορία τους πώς το Διαιτητικό Δικαστήριο καταλόγισε υπέρ του ξενοδόχου αποζημίωση ύψους 620 εκατ., όταν τον Ιούλιο 2018 -όπως έλεγαν- ο Μαντωνανάκης ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί έναντι του ποσού των 85 εκατ. Όπως έλεγαν μάλιστα, τότε είχαν συνταχθεί και τα σχετικά έγγραφα για την επίλυση της διαφοράς με την ΕΤΑΔ που τελικά έμειναν αμανάτι. Τι να σας πει τώρα η στήλη; Αν αυτοί που είναι έμπειροι δικηγόροι δεν έχουν απαντήσεις…

Tο σίριαλ της Jumbo

-Για μια ακόμη φορά, σε σίριαλ έχει εξελιχθεί η έξοδος ή όχι της μετοχής της Jumbo από τους δείκτες της MSCI Greece. Μετά τη Societe Generale και η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σημειώνει πως ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί δυνητική προσθήκη στη θέση της Jumbo, αφού η κεφαλαιοποίηση της τελευταίας είναι, επί του παρόντος, κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρής κεφαλαιοποίησης (small cap). Το σενάριο αυτό είχε «παίξει» η SG και τον περασμένο Νοέμβριο, πριν από την προηγούμενη τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί. Έτσι, μένει να φανεί τι θα αποφασίσει η MSCI Inc., αύριο Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τρέχουσας τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι προβλέψεις για τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI είναι πάντα υψηλού ρίσκου. Σημειωτέον, πως το rebalancing λαμβάνει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου και εάν διαγραφεί η Jumbo εκτιμάται ότι οι παθητικές εκροές στον τίτλο θα είναι ύψους 94 εκατ. δολαρίων. Κρατήστε πάντως και το σενάριο πως είναι πιθανόν οι όποιες αλλαγές που αφορούν την Jumbo να πραγματοποιηθούν τον Μάιο, στην επόμενη αναθεώρηση. -Σε κάθε περίπτωση, επειδή η Jumbo βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο σεναρίων υποβάθμισης στους δείκτες της MSCI, αρκετοί είναι αυτοί στην αγορά που βλέπουν «δάκτυλο» μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία βρίσκονται σε κόντρα με τον Απόστολο Βακάκη για θέματα στρατηγικής, με κυριότερο τον δισταγμό τού επιχειρηματία να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα το βουνό των μετρητών που έχει στο ταμείο της η εισηγμένη. Η διάσταση αυτή απόψεων (sic) έχει αποτυπωθεί αρκετές φορές στον τρόπο που ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις οι ξένοι θεσμικοί, παρότι ο Βακάκης έχει προχωρήσει σε αισθητή αύξηση των ποσών που λαμβάνουν οι μέτοχοι ως μέρισμα και ως επιστροφή μετρητών. Όπου, πάντως υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και ενδεχομένως γι' αυτό να τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Πόλυς Πολυκάρπου στο Δ.Σ. της εταιρείας, αναλαμβάνοντας κυρίως ζητήματα που αφορούν στους ξένους επενδυτές, με εφόδιο τη θητεία του σε Citi, Deutsche Bank, Global Markets και Alpha Finance, μεταξύ άλλων.