-Χαίρετε, χθες, με αφορμή το «έπος Λιβανού» (αχ, αυτά τα παιδιά του Κολεγίου, δεν είναι όλα και γεννημένα για leaders) μου λένε ότι έγινε μία σκέψη «να τελειώνουμε» με κάποιες μικρές αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο που σκέφτεται ο Μητσοτάκης, αλλά η πηγή μου (μα, σας είπα, ο Peanut) μου λέει ότι το ‘κοψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν είναι ώρα τώρα πάνω σε αναποδιά να γίνουν αλλαγές έκρινε ο ίδιος και είπε πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι το Πάσχα. Ένα προφανές θέμα είναι πώς θα ξανασχεδιαστεί η Πολιτική Προστασία, αλλά σε αυτό το μέγα ερωτηματικό είναι αν ο σχεδιασμός θα γίνει με κεντρικό πρόσωπο τον Στυλιανίδη. Μεταξύ μας αισθάνομαι (δεν έχω πληροφορία) ότι ο Κύπριος πολιτικός (ο οποίος τυγχάνει και της εκτιμήσεως πολλών παραγόντων και από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης) ψάχνει έναν εύσχημο τρόπο να φύγει από τη θέση. -Το «έπος Λιβανού» όμως μας θύμισε και μία άλλη εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία που διέπρεψε από αυτή τη λαμπρή κυβέρνηση Καραμανλή, τον Πέτρο Δούκα. Αναρωτιέται κανείς από μία ολόκληρη γενιά πολιτικών και υπουργών που πέρασαν από τις δύο θητείες Καραμανλή τι έμεινε, ποιος έμεινε. Για το τι έμεινε, γνωστό, από τη διακυβέρνηση 2004-2009, απολύτως τίποτα θετικό δεν έχει κανείς να θυμάται. Μόνο ελλείμματα, ούτε μία μεταρρύθμιση και φυσικά ούτε ένας πολιτικός. Και αυτοί που έμειναν στο προσκήνιο από την κυβέρνηση Καραμανλή συνέστησαν την περίφημη «τρίτη συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, πούλησαν την παράταξή τους για μία θέση στην Προεδρία, πολιτική ασυλία και… ολίγον παραδικαστικό (Ρασπούτιν). Πάντως, παρότι ήταν κάτι ασήμαντο, νομίζω καλά έκανε και τους πέταξε έξω και τους δύο ο Μητσοτάκης. Τον Λιβανό για βλακεία και τον Δούκα γιατί όντως όσα είπε («δίναμε το χρήμα με σακούλες») ακούγονται το ίδιο χυδαία με όσα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 200ευρα ανά ψήφο Ρομά στις πρόσφατες εκλογές. Για να μην ξεχνιόμαστε!

H ΔΕΗ σε ελεύθερη πτώση

Σε επίπεδα τιμών του περυσινού Σεπτεμβρίου «γύρισε» η μετοχή της ΔΕΗ, «πληρώνοντας» την εντεινόμενη ανησυχία στην ενεργειακή αγορά λόγω της ουκρανικής κρίσης και κυρίως τη σταθερά αυξανόμενη άνοδο των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες στα 8,24 ευρώ και δεν έχει απλά υποχωρήσει κατά 24% από τα υψηλά 52 εβδομάδων (10,90 ευρώ στις 9/11/21) αλλά έχασε και την επαφή με τα επίπεδα των 9 ευρώ όπου πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχε πληθώρα funds. Ανησυχητικό είναι πως στις τελευταίες δύο εξαιρετικά αρνητικές συνεδριάσεις η υποχώρηση της μετοχής συνοδεύτηκε από μεγάλο αριθμό εντολών πώλησης από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο όγκος και ο τζίρος να εκτοξευτούν. Ιδιαίτερα χθες, ο τζίρος έφτασε τα 17 εκατ. ευρώ, με όγκο που ξεπέρασε τα 2 εκατ. τεμάχια.

Η ΔΕΗ, η EDF και ο ΤΙΤΑΝ

-Η αλήθεια είναι ότι οι σοβαρές πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησαν όταν στη… Γαλλία η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει στα τιμολόγια ρεύματος της EDF για να αποφύγει την εκεί κοινωνική αναταραχή... Εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: Η ΔΕΗ μείωσε κατά 30% τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στα τιμολόγιά της, ενώ οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών δεν επηρεάζουν τα δικά της έσοδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται η ΔΕΗ να κάνει κάποιες νέες εκπτώσεις προς τους αγρότες οι οποίοι απολαμβάνουν ήδη του χαμηλότερου τιμολογίου στην ελληνική αγορά. -Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ έχει έναν καλό συνεταίρο από την Αυστραλία, τη Macquarie, που φέρνει λεφτά και νέες δουλειές στα Βαλκάνια. Με τα λεφτά των Αυστραλών για τον ΔΕΔΔΗΕ, η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς δανεικά στη ΔΕΗ, πέφτει από το 5:1 στο 2:1, επομένως η αύξηση των επιτοκίων, τώρα πια, ανεπαίσθητη ζημιά προκαλεί. Σημειώστε πως τον περασμένο μήνα η ΔΕΗ ξανακέρδισε έναν μεγάλο πελάτη που της είχε φύγει. Επέστρεψε στο πελατολόγιο της ΔΕΗ ο ΤΙΤΑΝ που καταναλώνει το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Αν οι φόβοι των επενδυτών για άκομψες παρεμβάσεις -τύπου EDF- αποδειχθούν αβάσιμοι τότε η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην ανοδική πορεία των οικονομικών της μεγεθών…

Άλλος για αποζημίωση από την Αττική Οδό;

-Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των οδηγών που εγκλωβίστηκαν κατά τη χιονοθύελλα στην Αττική Οδό και μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί -ούτε λίγο ούτε πολύ – 7.000 αιτήματα αποζημίωσης! Κάποια από αυτά μάλιστα συνοδεύονται και από τεκμήρια... όπως π.χ. φωτογραφίες εφημερίδων. Υποθέτω ότι το ρεύμα θα συνεχιστεί -όχι βέβαια με αυτόν τον καταιγιστικό ρυθμό- μέχρι την προσεχή Παρασκευή στις 5 το απόγευμα που κλείνει. Στην εταιρία, έχοντας δει τον όγκο των αιτημάτων αποζημίωσης προσανατολίζονται να αναθέσουν στην Deloitte την αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων, καθώς η συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρία έχει εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογων στο εξωτερικό.

Prodea: Αδειάζοντας και γεμίζοντας το Ταμείο

-Μυστήριο management κάνουν στην Prodea. Τον περασμένο Ιούλιο (6/7/21) η Γενική Συνέλευση της εταιρίας -δηλαδή ο βασικός μέτοχος, η INVEL, που ελέγχει το 90% των μετοχών- αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την επιστροφή 74,09 εκατ. στους μετόχους. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 9/7/21 έλαβαν έγκριση για τη δημόσια προσφορά ομολογιακού ύψους 300 εκατ. με στόχο τα 56 εκατ. από το ομολογιακό να εξοφλήσουν παλαιότερο κοινοπρακτικό δάνειο και τα 236 εκατ. να διοχετευτούν σε νέες επενδύσεις. Δηλαδή, οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να πάρουν στην τσέπη τα λεφτά του ταμείου της εταιρίας και ταυτόχρονα να ξαναγεμίσουν το ταμείο αυξάνοντας τον δανεισμό της Prodea κατά 300 εκατ. Απολύτως νόμιμη πρακτική, αλλά και απολύτως πρωτότυπη. Εύγε. Σημειώστε πως χθες στο ΧΑ άλλαξαν χέρια 149 μετοχές της μεγαλύτερης εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία της χώρας και η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσό των 1.232 ευρώ.

Παραλίγο με δύο... CEO

-Έληξε αναίμακτα (για όλους εμάς που παρακολουθούμε από μακριά) τo σήριαλ της Τράπεζας Αττικής με την τοποθέτηση στη θέση του CEO του μέχρι σήμερα πρόεδρου της επιτροπής ελέγχου της τράπεζας Μιχάλη Ανδρεάδη. Επικράτησε η επιλογή του ΤΧΣ, όπως άλλωστε ήταν και λογικό, καθώς ελέγχει το 63% των μετοχών. Έτσι, η προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας κρατήθηκε εντός των πλαισίων της σοβαρότητας γιατί είχε προταθεί και το σενάριο της τοποθέτησης δύο ισότιμων CEO. Η στήλη χαιρετίζει τη νίκη της λογικής, αν και ταυτόχρονα αισθάνεται μια μικρή απογοήτευση: Δυο CEO, με ίδια καθήκοντα, μέσα στην ίδια τράπεζα - περίπτερο, που έχει μάλιστα και παράδοση στις διοικητικές συμπλοκές; Χάσαμε έναν καλό πελάτη.

Συγχώνευση χρηματιστηριακών εταιριών

Σήμερα τα έσοδα μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, πια, προέρχονται κυρίως από τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες και λιγότερο από τις προμήθειες επί των συναλλαγών. Αυτονόητα αλλάζει σιγά-σιγά και ο χρηματιστηριακός χάρτης στην Ελλάδα. Υπάρχουν λοιπόν δύο καλές χρηματιστηριακές εταιρείες, με πολυετή παρουσία στην αγορά και έμπειρα στελέχη. Αποφάσισαν να παντρευτούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Η μία που είναι ΑΧΕΠΕΥ θα μετατραπεί σε ΑΕΠΕΥ. Μετά θα απορροφηθεί από την άλλη και αμέσως μετά θα γίνει η συγχώνευσή τους. Κι έτσι, θα αποκτήσουν... solid έδαφος για μια… δυναμική πορεία…

Τράπεζες, επιτόκια και η Λαγκάρντ

Η θεωρία λέει ότι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών από τις χορηγήσεις αυξάνονται. Από την άλλη πλευρά, η αναμενόμενη αύξηση του κόστους χρήματος θα επηρεάσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό, αφού ακόμη μιλάμε για αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Λαγκάρντ δεν έχει δείξει ακόμη τα χαρτιά της. Περιμένει τα στοιχεία του Μαρτίου, την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, την απασχόληση και τα ποιοτικά στοιχεία των πληθωριστικών πιέσεων. Μετά θα αποφασίσει τις όποιες παρεμβάσεις της. Στο μεταξύ, όσοι κερδοσκοπούν στα ομόλογα αυτή την περίοδο, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται μια ξαφνική παρέμβαση στις αγορές από τη Φρανκφούρτη που θα τους κάψει τα δάκτυλα