Τα τερτίπια του Πόλσον, η Petra της Eurobank με τα 150 ακίνητα και το νέο επεισόδιο στην Creta Farm ///


 

 

Χαίρετε! Παρατηρήθηκε (και) χθες -όπως κάθε φορά- μια σχετική αναντιστοιχία μεταξύ των τίτλων του περιπτέρου περί της «μεγάλης παλλαϊκής απεργίας» κ.λπ. και της πραγματικότητας. Διόλου ασυνήθιστο να μου πείτε αλλά ενδεικτικά διαβάστε τα νούμερα συμμετοχής στην απεργία: Στις τράπεζες περί το 2%, στα σούπερ μάρκετ κανονική ημέρα, στα καταστήματα «όλα ανοιχτά», στα αεροπλάνα τίποτα, στη ΔΕΗ 3,58%, στα ΕΛΤΑ 15,28%, στην ΕΥΑΘ 8,80%, στη ΔΕΘ 17% (ομολογώ δεν ήξερα ότι λειτουργεί η ΔΕΘ όλον τον χρόνο, πλην Σεπτεμβρίου που έχει τη Διεθνή Έκθεση). Αυτά…

-Ξεκινούν από τις τράπεζες οι πακετιές στα ακίνητα. Η Εurobank πριν λίγες ημέρες έλαβε μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για ένα χαρτοφυλάκιο real estate με την επωνυμία Petra. Πρόκειται για περίπου 150 ακίνητα, κυρίως εμπορικά -κάποια από αυτά μισθωμένα- που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μικρά ακίνητα και για αυτό η αξία του χαρτοφυλακίου είναι στα 38 εκατ. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον με την τράπεζα να δέχεται πέντε μη δεσμευτικές προσφορές, αλλά το σημαντικό είναι ότι μειώθηκαν τα discounts. Εκεί που το 2019 οι προσφορές ήταν στο -40%, τώρα κινούνται στο -20%. Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή ουσιαστικά ξεκινούν από τις τράπεζες οι προσπάθειες να πουληθούν σε πακέτα τα ακίνητα που έχουν συγκεντρώσει από τους πλειστηριασμούς.

-Και στο Χρηματιστήριο όμως έχουμε πακετιές μετοχών και ο λόγος είναι για το 3,6% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που άλλαξε χέρια στις 9 Ιουνίου και επίκειται η επίσημη ανακοίνωση του ομίλου για τη συναλλαγή. Το πακέτο ήταν 7,73 εκατ. μετοχές, η μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 1,45 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 11,22 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρω πώς θα επικοινωνηθεί (sic) η πώληση του πακέτου από την εταιρία, ούτε και παραγνωρίζω τις (προφορικές) διαψεύσεις, αλλά τελικά τα πράγματα μάλλον είναι απλά: Πωλητής είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας και αγοραστής ο Ολλανδός ή τουλάχιστον κάποια… φίλα προσκείμενη δύναμη. Όπως λένε και στο Αμστελόδαμο όταν υψώνουν τα ποτήρια, ”proost”. Bέβαια οι επίσημες πηγές δεν επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο το οποίο πιθανόν να το ακούσετε και με άλλα λόγια. Για παράδειγμα ότι πωλητής ήταν η κυπριακή AstroBank και αγοραστής η AtlasInvest.

-Μπορεί η έκδοση του Tier Ι ομολόγου των 600 εκατ. της Τράπεζας Πειραιώς να συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 200 θεσμικών επενδυτών από περισσότερες από 20 χώρες, αλλά ο πολύς Τζον Πόλσον δεν μας έκανε τη χάρη. Ένα- ένα διάβαζαν τα ονόματα στον σχετικό κατάλογο, έφτασαν στο τέλος του αλλά… Πόλσον γιοκ. Οπότε η θεωρία που κυκλοφορεί στην αγορά ότι με την αύξηση της Πειραιώς ο Πόλσον έφτασε στο όριο που είχε θέσει για την Ελλάδα, ίσως τελικά είναι σωστή. Και αυτό εξηγεί τη στάση του για την αύξηση κεφαλαίου της Αlpha Bank. Αλλά μπορεί μια χώρα που προσπαθεί να δώσει ώθηση στο τραπεζικό της σύστημα για να εκμεταλλευτεί καλύτερα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι δέσμια των διαθέσεων ενός hedge fund manager που δεν θέλει (και πάλι) να βάλει το χέρι στην τσέπη;

Υ.Γ.: Σας θυμίζω ότι όταν ο Πρεμ Γουάτσα εισέφερε την Grivalia στη Eurobank, ο Πόλσον κοίταζε το ταβάνι. Τώρα τον πώς τον έπεισε ο άνθρωπος της UBS να (ξανα)βάλει λεφτά στην Πειραιώς και τι ποσοστά ελέγχει, είναι μια άλλη συζήτηση.

εταιρεία Symbeeosis Ευ Ζην είναι το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της Νίκης και του Νίκου Κουτσιανά μετά την αποχώρησή τους από την Apivita. Πρόκειται για ένα στοίχημα που φέρει την προσωπική σφραγίδα των δημιουργών του, χωρίς την εμπλοκή Άγγλων, Γάλλων, Πορτογάλων ή… Ισπανών, με τους οποίους η… symbeeosis, δηλαδή η συμβίωση, αποδείχθηκε δύσκολη. Αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνεται απόλυτα στις οικολογικές αρχές και ευαισθησίες τους. Η Symbeeosis, όπως μαθαίνω, μετά από πολύμηνη προετοιμασία ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα την εμπορική της δραστηριότητα, με συμφωνίες τοποθέτησης των προϊόντων της σε επιλεγμένα σημεία και με πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

-Για να στηριχθεί, βέβαια, το όλο εγχείρημα χρειάζονται και «καύσιμα». Έτσι, στις 22 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 10.000 νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία και με τιμή διάθεσης 200 ευρώ. Η καταβολή πραγματοποιήθηκε, όπως έμαθα, μέσω Κύπρου. Συγκεκριμένα, η κυπριακή εταιρεία N&N EARTH RAIF V.C.I.C. PLC συμμετείχε στην ΑΜΚ αποκτώντας και τις 10.000 νέες μετοχές καταβάλλοντας συνολικά 2 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή έγινε εφάπαξ στις 27 Απριλίου 2021, και σε λογαριασμό που τηρεί η εταιρεία στη Eurobank. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 1.938.800 ευρώ, διαιρούμενο σε 19.388 κοινές ονομαστικές μετοχές των 100 ευρώ, ενώ η διαφορά μεταξύ της τιμής έκδοσης και της ονομαστικής αξίας μεταφέρθηκε σε αποθεματικό από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Τώρα για να μην ψάχνετε πιθανούς συμμάχους, σας ενημερώνω ότι στην κυπριακή εταιρεία, που ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και εδρεύει στο Acropolis Tower της Λευκωσίας, “director” εμφανίζεται ο Νικόλαος Κουτσιανάς. Άρα η υπόθεση παραμένει «οικογενειακού χαρακτήρα»

-Eχουμε παρακολουθήσει πολλά επεισόδια από τη μάχη της Creta Farm που αν και υποτίθεται ότι έριξε τίτλους τέλους με την ανάληψη του ενεργητικού και μέρους του παθητικού απ’ την Impala Hellas του Δημήτρη Βιντζηλαίου (που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Creta Farm Foods), εξακολουθεί και παράγει νέα επεισόδια. Θυμάστε ίσως την αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο ο Τάκης Δομαζάκης, με καταγγελίες περί δόλου και παραπλάνησης του πτωχευτικού δικαστηρίου, αλλά και περί επενδυτή που δεν έχει εισφέρει κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουν φουσκώσει οι οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ε, λοιπόν την περασμένη εβδομάδα η αίτηση αποσύρθηκε -τρεις μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης- και η πλευρά Βιντζηλαίου έχει στείλει εξώδικο στον πρώην βασικό μέτοχο της Creta Farm ζητώντας του να ανακαλέσει δημοσίως τις «συκοφαντικές και ανυπόστατες καταγγελίες» ειδάλλως θα απαιτήσει χρηματική αποζημίωση…

-Παλιό (ε, οκ, 20 ημερών) αλλά καλό: Τούρμπο έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Τσίπρας είδε τον Ρέγκλινγκ όταν ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον Χουλιαράκη, τον οποίο γνωρίζει, συμπαθεί και σέβεται ο Γερμανός αξιωματούχος, επικεφαλής του ESM. Έπρεπε να πάρει μαζί την «Ομπρέλα», την καταιγίδα, την αντάρα και τον Πάνο (Σκουρλέτη, όχι Καμμένο)!

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.