Η δημοσιονομική βόμβα «Παντελής», το χρυσό μέρισμα του ΟΤΕ και κάτι… βιοϊατρικά μυστήρια ///


 

Χαίρετε! Το ότι επανερχόμαστε στην καθημερινότητά μας, μετά το δράμα της πανδημίας, το καταλαβαίνουμε (εμείς εδώ στα media) από μερικά θέματα που αρχίζουν να απασχολούν το… φιλοθεάμον κοινό, όπως: α) Η μεγάλη νίκη της Μαρίας και του Στέφανου στο Ρολάν Γκαρός (υγιής αντίδραση της κοινής γνώμης) γιατί πρόκειται για «ελληνάκια» σε σούπερ διοργάνωση που μας κάνει όλους χαρούμενους, πλην κάτι ψυχωτικών που στενοχωρήθηκαν μήπως και αυτό το καρπωθεί πολιτικά ο Μητσοτάκης (ασχέτως αν ο χειρισμός διαρροής προσωπικών από κάποιους στο Μ.Μ. ήταν ανόητος), β) Από το ότι… όλοι ασχολούνται με αυτόν τον γίγαντα που προσγείωσε το ελικόπτερό του στον Πάνορμο της Μυκόνου, στη μέση της παραλίας, γ) Με το πώς θα καρφώσει ο ένας τη δουλειά του άλλου στη Μύκονο, «προσφιλές σπορ» κατά την περίοδο του θέρους και ειδικά τώρα που ανασυντίθεται η αγορά λόγω πανδημίας (αφού ξανάρχισε το ρουφιάνεμα… we are back to reality).

-Κάποιος μου είπε για μια δουλειά του υπουργείου Τουρισμού με τη Βιοϊατρική, με κάτι αναθέσεις covid tests. Εγώ δεν πιστεύω τίποτα, αναμένω να δω την απόφαση περί PCR και rapid tests που θα βγει επισήμως για τους τουρίστες που επιστρέφουν πίσω. Με υπομονή…

-Έχω νεότερα για τη δημοσιονομική βόμβα Παντελή Μαντωνανάκη και τους χειρισμούς που γίνονται για να απενεργοποιηθεί. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει επεξεργαστεί και ολοκληρώσει ένα σχέδιο προκειμένου να επιλύσει οριστικά το ζήτημα της απαίτησης των, περίπου, 600 εκατομμυρίων που έχει ανακύψει μετά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τον Kρητικό ξενοδόχο σε βάρος της ΕΤΑΔ. Μιλάμε για άρτια και σε βάθος δουλεμένο σχέδιο και υψηλού επιπέδου Investment banking, το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στον Π. Μαντωνανάκη με τη λογική take it or leave it. Μου λένε κάτι σαν να πάρει τα περισσότερα από τα 600 εκατ. αλλά να «αφήσει» ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο στο Δημόσιο (π.χ. το Λαγονήσι) κι έτσι να καθαρίσουν όλες οι οφειλές και προς τις τράπεζες. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα, χαρακτήρες και ταμπεραμέντα έχουν επιφυλάξεις για το αν τελικά θα επιτευχθεί συμβιβασμός, αλλά κι η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κι αυτή τα όπλα της. Η στήλη θα προσπαθήσει να σας κρατήσει ενήμερους γιατί είναι μια υπόθεση όπου τα καλύτερα θα ειπωθούν (και θα παραμείνουν) πίσω από κλειστές πόρτες.

Ομόλογο με επιτόκιο 8,75%, μετά από αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. κι ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόζει σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού; Εδώ η Atticabank διαφημίζει καταναλωτικό δάνειο με 8,5%. Ακριβά δεν βγήκε; Αυτά αναρωτιόταν η στήλη, αλλά ωστόσο οι απορίες για την έκδοση της Πειραιώς έχουν απάντηση: καταρχήν, μιλάμε για ομόλογο TIER I που σημαίνει ότι είναι προτελευταίο στην κατάταξη των εξασφαλίσεων. Δηλαδή, αν στραβώσει η κατάσταση πρώτα παίρνουν οι καταθέτες, μετά οι κάτοχοι κύριων ομολογιών, μετά αυτοί με τίτλους μειωμένης εξασφάλισης (TIER II), μετά τα TIER I και τελευταίοι οι μέτοχοι. Η αγορά παγίως τιμολογεί τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας 2,5 μονάδες βάσης πάνω από τα TIER II. Στην Πειραιώς το TIER II είναι στο 6,5%, οπότε το 8,75% ήταν ένα περίπου αναμενόμενο επίπεδο.

-Τις παλιές καλές εποχές με τα επιτόκια στο 2-3%, οι ελληνικές τράπεζες έβγαζαν ομόλογα TIER I με επιτόκιο 5-5.50%. Τώρα, όμως, οι καιροί άλλαξαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την έκδοση του ομολόγου δεν έπεσε η μετοχή της Πειραιώς. Γιατί όταν βγαίνει ομόλογο με 8,75% (που σημαίνει ότι στην πενταετία ο κάτοχος θα έχει απόδοση 43-44%) υπάρχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια που πουλάνε ένα μέρος των μετοχών που έχουν κι αγοράζουν ομόλογο. Άλλωστε, αν ο ομολογιούχος βγάζει 8,75%, όσοι κρατούν μετοχές της Πειραιώς δεν πρέπει να προσδοκούν μια απόδοση 12-13% στον χρόνο;

– Για τη συναλλαγή NPLs των 6,1 δισ. της Εθνικής, το γνωστό μας Frontier, υπήρχε η προσδοκία ότι θα βγει σύντομα λευκός καπνός. Τελικά όμως κι αυτό, όπως σχεδόν όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, εξελίσσεται… the hard way. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι έχουμε μάχη γιγάντων με τρία διαφορετικά στρατόπεδα που συγκρούονται ταυτόχρονα και λόγω της πολυπλοκότητας των προσφορών φαίνεται ότι θα αργήσει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Οι σύμβουλοι, μαθαίνω, κοιτάζουν τις προσφορές προσπαθώντας να καταλάβουν το περιεχόμενό τους κι απορημένοι τρίβουν το κεφάλι τους.

-Οι «επαγγελματίες» μικρομέτοχοι -που συστηματικά παίρνουν τον λόγο στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, για να πουν τα απωθημένα τους- μπορεί, κάποιες φορές, με τα λεγόμενά τους να αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα, αλλά -τις περισσότερες φορές- με τις παρεμβάσεις τους, εξελίσσονται διάφορες γραφικότητες. Χθες, στη ΓΣ του ΟΤΕ, ένας μικρομέτοχος θεώρησε κατάλληλο το περιβάλλον για να απευθύνει ερώτηση στη διοίκηση σε σχέση με τα πακέτα ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί στο σπίτι του, λέγοντας πως επειδή ένα από αυτά τα προγράμματα αφορά άλλη εταιρεία, θέλει να τα ομαδοποιήσει και ρωτούσε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό κ.λπ. Ο Τσαμάζ του απάντησε ότι πρόκειται για εμπορικό θέμα και πρέπει να απευθυνθεί στην ανάλογη διεύθυνση της εταιρείας. Νωρίτερα, άλλος μέτοχος είχε διατυπώσει τη δυσφορία του για το ότι η ΓΣ πραγματοποιείται διαδικτυακά. Λείπει, βλέπετε, κι ο γνωστός μπουφές.

-Κατά τα λοιπά, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει για το 2021 ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 480 εκατ. ευρώ, οι οποίες και θα αποτελέσουν το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι μέτοχοι, αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σημειωτέον πως σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το έσοδο από την πώληση της Telekom Romania (άλλα 268 εκατ.) που επίσης θα πάει στη τσέπη τους.

-Τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι η REDS είχε μείνει περισσότερο παρατηρητής όσον αφορά την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Η πορεία της μετοχής, που βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας, δείχνει ότι η αγορά έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το τι θα κάνουμε εφεξής με τα έργα που βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, όπως η Μαρίνα Αλίμου, το νέο Cambas project για το οποίο έχει εκδοθεί από τον Απρίλιο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Τάδε έφη ο νέος διευθύνων σύμβουλος της REDS, Γιώργος Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η κεφαλαιοποίηση είναι ακόμη πολύ χαμηλή και μπορεί να φτάσει πολύ υψηλότερα, κάνοντας μνεία στις τελευταίες εξελίξεις με το ΠΔ που εκδόθηκε και τα νέα έργα στη Μαρίνα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.