-Χαίρετε, μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία με την προκήρυξη των εκλογών και ας επιχειρήσουμε ένα φρεσκάρισμα της εικόνας που έχουμε έως σήμερα. Στις νέες δημοσκοπήσεις τα νούμερα επανέρχονται σε μια προ Τεμπών κατάσταση για τη ΝΔ, γενική διαπίστωση σχεδόν όλων των δημοσκόπων. Ο Φαναράς της Metron Analysis δίνει 1,3% πιο πάνω από ό,τι ήταν προ Πάσχα το κυβερνών κόμμα, o Γεράκης (της Marc) 2% και ο Παναγόπουλος της Alco 3,5%, ενώ έπονται κι άλλες οσονούπω. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ κινείται στα όρια του 34%-35%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά περί το 28%-29% (με όλες τις απαραίτητες, γενναιόδωρες προς αυτόν σταθμίσεις) και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την καθοδική πορεία, με δυσκολία θα πιάσει διψήφιο αριθμό αν συνεχιστεί η τάση. Καλά πάνε και οι τρεις μικρότεροι, ΚΚΕ, Μερα25 (καλύτερα απ’ όλους), καλά και ο Βελόπουλος που ακόμα οι δημοσκόποι δεν έχουν πιάσει τα εσωτερικά του ζητήματα με τους βουλευτές που διώχνει. Βλέπετε στην Ελλάδα υπάρχει και κόσμος που εκτιμά πολιτικά το telemarketing, τις επιστολές του Ναζωραίου, την αξία της κηραλοιφής και τα νταραβέρια που έκανε ο τύπος με τη ΝΔ και ως δια μαγείας χάθηκαν κάποιες σοβαρές «εκκρεμότητές του». Να σημειώσω ότι πιο... στρογγυλή με όλους κυβέρνηση δεν ξανάγινε, ακόμα και τον Καμμένο από τα φορολογικά του καθάρισαν. Για να μη πω άλλα, για την ώρα...

Οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ

-Οι δημοσκόποι βρίσκουν ότι από την πτώση του ΠΑΣΟΚ επωφελείται περισσότερο η ΝΔ και τούτο γιατί η γραμμή «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» δεν περνάει καθόλου, αντιθέτως, επειδή η κοινωνία έχει αίσθηση και δεν είναι άσχετη, παρακολουθεί τα νούμερα και πιστεύει ότι το «ούτε - ούτε» πάει πρωτίστως στον Μητσοτάκη, άρα σε ακυβερνησία. Προτιμούν λοιπόν να πάνε ΝΔ, να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα.

Κυβέρνηση ηττημένων - ειδικού σκοπού;

-Και η κυβέρνηση ηττημένων, η ειδικού σκοπού που… χωράει όλους; Ούτε αυτό το θέλουν οι περισσότεροι πολίτες, αλλά ποιος άραγε μπορεί να τους πείσει ότι αν βγαίνουν τα νούμερα (46% χρειάζονται όλοι μαζί) δεν θα το συζητήσουν μεταξύ τους τα αριστερόστροφα κόμματα; Και λέω εγώ δηλαδή αν χρειάζεται να… τσοντάρει και ο... ρωσόφιλος μπατριώτης Βελόπουλος (όπως έκανε και ο Μπάνος Καμμένος) και πάρει και κανένα δυο υπουργεία θα πει όχι; Ελάτε καλέ τώρα, χθεσινοί είμαστε; Ετσι λοιπόν κανένας δεν πείθεται ότι δεν θα προκύψει μια κυβέρνηση-έκτρωμα από την απλή αναλογική, ειδικά όταν στον ΣΥΡΙΖΑ οι Τσακαλωτοδραγασάκηδες καλλιεργούν τη διπλή γραμμή, έστω για δικούς τους λόγους.

Ανοικτό παραμένει αίτημα της ΕΤΕ για μέρισμα

-Αλλάζουμε πίστα και περνάμε στην αγορά, που επίσης κινείται με προεκλογική διάθεση. Οι οιωνοί είναι θετικοί κι όπως φαίνεται από το κλείσιμο του ματιού της S&P, τις δηλώσεις Στουρνάρα, τις τελευταίες δημοσιονομικές επιδόσεις η χώρα «αγγίζει» την επενδυτική βαθμίδα, αρκεί βέβαια να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Στο επίκεντρο του πάρτι θα βρεθούν οι τράπεζες, όπου σημειώστε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το αίτημα της Εθνικής τράπεζας να μοιράσει μέρισμα είναι ακόμη ζωντανό, καθώς η Φρανκφούρτη δεν έχει ακόμη απαντήσει και επιπλέον μετά το πράσινο φως στην Τράπεζα Κύπρου να μοιράσει μέρισμα, μια έκπληξη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η απάντηση του επόπτη αναμένεται πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ενόψει της συνέλευσης της τράπεζας.

Ο SSM ελέγχει τη ρευστότητα των τραπεζών

-Κι επειδή έλεγα για τη Φρανκφούρτη, μου φαίνεται σαν κάπως στην τσίτα να είναι εκεί στον SSM. Οι πληροφορίες είναι ότι οι έλεγχοι τελευταία επικεντρώνονται στη ρευστότητα και ψάχνονται γενικώς (δηλαδή, ευρωπαϊκές τράπεζες) αλλά και ειδικώς (δηλαδή, ελληνικές). Εστιάζουν σε μια "χαρτογράφηση" των καταθέσεων γιατί λένε πως πρέπει (επιτέλους) να προχωρήσει η ενοποίηση με το ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι το 70% των 190 και κάτι δισεκατομμυρίων που έχουμε καταθέσεις, είναι εγγυημένο γιατί είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Γενικώς οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση από ρευστότητα (επειδή έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους τα NPLs) σε επίπεδα που καλύπτουν τα δάνεια και τα ομόλογα. Εκεί που "χτυπάμε" είναι το DTC, αλλά τώρα κάτι σας είπα. Γενικώς στον SSM μετά τους πρόσφατους τραπεζικούς κλυδωνισμούς επαναϋπολογίζουν τους κινδύνους με ιδιαίτερη έμφαση στη ρευστότητα. To πιθανότερο είναι το ειδικό ενδιαφέρον του SSM για τη ρευστότητα να συνδέεται με τα δάνεια της πανδημίας (TLTRO) που αποσύρονται, καθώς 28/6 οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να γυρίσουν στην ΕΚΤ ακόμη μισό δισ. περίπου.

To deal Σόλακ – Σταθόπουλου με τους Σαουδάραβες (για να μειώσουν τα δάνεια)

-Εδώ και καιρό η United Group, ο μητρικός όμιλος της Nova, αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε απομόχλευση και να ισχυροποιήσει τις ταμειακές της ροές, δεδομένης και της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων που επιδρά στο κόστος δανεισμού του ομίλου. Ο τρόπος βρέθηκε και δεν είναι άλλος από αντίστοιχες συμφωνίες που πέτυχαν στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, όπως η Deutsche Telecom και το Vodafone Group. Η United Group, λοιπόν, συμφώνησε με την Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom Company (STC), για την πώληση πάνω από 4.800 πύργων κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία («TowerCo»). Η αποτίμηση του deal ανέρχεται σε 1,22 δισ. ευρώ και ήδη καταγράφηκε θετική αντίδραση από τις αγορές, καθώς θα αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν μέσα στην επόμενη διετία. Η συμφωνία, πέραν της βελτίωσης του ισολογισμού της United, την οποία ίδρυσε ο Dragan Solak και στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, θα επιτρέψει να επικεντρωθεί στη συνέχιση των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές αλλά και στα media. Μόνο στην Ελλάδα, το πλάνο προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027, κυρίως για δίκτυα οπτικών ινών.

Απέκτησαν παρουσία στην Ευρώπη

-Αν, πάντως, αναρωτιέστε γιατί μετά την εξαγορά της WIND από τη NOVA και τη United Group η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις υποδομές των πύργων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η απάντηση είναι πως αυτές παραχωρήθηκαν το 2020 από την Crystal Almond, τότε μητρική της WIND Ελλάς, στη Vantage, εταιρεία του Vodafone Group. Όσο για τους Σαουδάραβες, πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Tawal στον κλάδο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών, καθώς μέχρι σήμερα είχαν παρουσία σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, με περισσότερους από 16.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας. Οι Άραβες, μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή στο τέλος του 2023, σχεδιάζουν τη μετονομασία της συγκεκριμένης δραστηριότητας σε Tawal Europe και δρομολογούν νέες εξαγορές στη γηραιά ήπειρο.

Ο Στέγγος έβγαλε κέρδη για πρώτη φορά... από το 2005

-Για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2005, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής (ή μάλλον Ναυτιλιακής Ολυμπιακής, πλέον) ανακοίνωσε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη μετά από φόρους 350.000 ευρώ. Ο όμιλος διαπραγματεύεται στα 80 εκ. ευρώ από τα οποία περίπου 50 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε καθαρά μετρητά. Με βάση τα υπογεγραμμένα ναυλοσύμφωνα, οι λειτουργικές ροές υπολογίζονται περίπου στα 100 εκ. ευρώ μόνο από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, στην επόμενη πενταετία.

Επενδύσεις στον τουρισμό από την AS Company

-Η AS Company είναι μια εταιρεία που πουλάει παιχνίδια. Τα πάει καλά στον συγκεκριμένο τομέα, αφού -σύμφωνα με τον ισολογισμό της- ο τζίρος αυξήθηκε στα 28,6 εκατ. ευρώ (από 22,7 την προηγούμενη χρονιά) και το 21% των εσόδων της οφείλεται σε πωλήσεις εξωτερικού (στην Κύπρο και τη Ρουμανία). Ο τζίρος αυξάνεται, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν στα 3,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της AS Company ανοίγεται και στις τουριστικές επενδύσεις και θα επενδύσει 2,5 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει «υπερ-πολυτελείς κατοικίες στο Λασίθι της Κρήτης».

Αφού εκπαραθύρωσαν τον Μίλτο, δανείζουν τα λεφτά τους στην DCI

-Στην επόμενη ημέρα μετά την εκπαραθύρωση με συνοπτικές διαδικασίες του Μίλτου Καμπουρίδη φαίνεται πως περνά η Dolphin Capital Investors (DCI). Πριν από λίγες ημέρες η DCI προχώρησε στις δύο πρώτες από μια σειρά δανειακών συμβάσεων με τους μετόχους της. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι δανείζουν την εταιρία για περίοδο 12 μηνών (με επιτόκιο 12%) ώστε να ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης της DCI.

Λιανεμπόριο: Τέλος το «δωρεάν μεταφορικά» και μάχη για τα smart lockers

-Μικρότερα καταστήματα, μεγαλύτερη επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, με εναλλακτικές μορφές παράδοσης των προϊόντων είναι οι νέες τάσεις στο λιανεμπόριο. Ο πόλεμος των smart lockers (θυρίδες στις οποίες οι εταιρείες μεταφορών αφήνουν τα προϊόντα αντί να τα παραδίδουν στο σπίτι) έχει λάβει στρατηγικές διαστάσεις. Με ταχύτητα αναπτύσσονται στα Clever Points (βιβλιοπωλεία, βενζινάδικα κ.λπ,) στα οποία οι εταιρείες αφήνουν τα προϊόντα και οι καταναλωτές αφήνουν τις ενδεχόμενες επιστροφές προϊόντων. Τέλος, το «δωρεάν μεταφορικά» έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά καταργηθεί. Όλα τα e-shops χρεώνουν κάτι -έστω και λίγο, ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης- τις παραδόσεις των προϊόντων για να καλύψουν το κόστος των logistics.

Το Louis Vuitton κολάρο της Λαγκάρντ...

-Τον τελευταίο καιρό τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν πολύ με το κολάρο που υποχρεωτικά φορούσε στον λαιμό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ύστερα από ένα μικρό τροχαίο ατύχημα. Όλοι σχολίαζαν το γεγονός ότι ακόμη και το κολάρο ήταν επώνυμο (Louis Vuitton) και πάντα διακοσμημένο με μια -διαφορετική κάθε φορά- ακριβή καρφίτσα. Στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σφίξει ακόμη περισσότερο το κολάρο του δανεισμού, με την πρώτη από τις δύο επόμενες -σίγουρες και αναμενόμενες- αυξήσεις επιτοκίου του ευρώ από 25 μονάδες βάσης έκαστη. Τους τελευταίους 10 μήνες έχουν γίνει 6 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατά 350 μονάδες βάσης. Η Goldman Sachs από την πλευρά της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% το επόμενο διάστημα, με το τελικό επιτόκιο να φθάνει στο 3,75%.

Λαϊκός καπιταλισμός και εσωτερικός δανεισμός στις ΗΠΑ

-Κάθε Τρίτη το αμερικανικό δημόσιο συντηρεί τον τεράστιο προϋπολογισμό των 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανοίγοντας τις πόρτες του στον εσωτερικό δανεισμό. Όποιος Αμερικανός πολίτης -ή ακόμη και αλλοδαπός που έχει εργαστεί στις ΗΠΑ- έχει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να συμμετάσχει στις δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου. Οι αποδόσεις των ΕΓΑΔ ξεκινούν από 5,28% και φτάνουν ακόμη και το 5,9% ανάλογα με τη διάρκεια και τις ανάγκες του αμερικανικού δημοσίου. Μπροστά σε τέτοιες αποδόσεις, μηδενικού ρίσκου, σε δολάριο, είναι αυτονόητο ότι ωχριούν όλες οι άλλες επενδυτικές επιλογές. Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι οι πωλήσεις κατοικιών τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με πέρυσι (στις Δυτικές Πολιτείες η μείωση έφτασε -31%), αφού τα στεγαστικά δάνεια μειώνονται και γίνονται ακριβότερα, ενώ το απόθεμα κατοικιών συρρικνώνεται λόγω μειωμένης επενδυτικής δραστηριότητας.

Θα γράψει νέο ρεκόρ ο χρυσός;

-Στην Κίνα και στην Ινδία -αλλά και στην Τουρκία, τους τελευταίους μήνες- επικρατεί η άποψη ότι η τιμή του χρυσού φέτος θα ξεπεράσει τα 2.100 δολάρια η ουγκιά και θα καταγράψει νέο ρεκόρ (από $2.007, σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα έχει διάρκεια και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συμβιβαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να βλέπουν τον πληθωρισμό πάνω από 3% για να αποφύγουν τα σκληρά μέτρα νομισματικής σύσφιγξης. Οι περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, ενώ όσες επιχειρήσεις στηρίζονται στην καταναλωτική διάθεση συρρικνώνουν τις αρχικές τους προβλέψεις. Οι τιμές των τροφίμων θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσουν, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα νέο φαινόμενο «Ελ Νίνιο» που θα δυσκολέψει και τη φετινή σοδιά. Κατά συνέπεια, όλοι κρατούν στάση αναμονής.