-Χαίρετε, τώρα δουλειά δεν είχαμε, τις τελευταίες ημέρες έγιναν… της μοδός οι δήθεν αποστασίες, πιο fake πεθαίνεις, έτσι. Στην απελπισία τους επάνω γεννήσανε σενάρια, ποιος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε κυβέρνηση με βουλευτές, από τον Καμμένο, τον Σταύρο Θεοδωράκη, την πρώην ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ… τη θεία μου και την ξαδέλφη μου για να ψηφίσουν τις Πρέσπες.

Βελόπουλος

-Άρχισε τα παραμύθια ο Βελόπουλος, μπήκε στη μέση και ολίγον Βαρουφάκης μεταξύ “Δήμητρας”-κλειστές τράπεζες-σε πληρώνω με… φασόλια- και γίναμε μια ωραία ατμόσφαιρα. By the way (που έλεγε και ο Κίμων Κουλούρης) πώς λέγεται όταν μια σοβαρή φορολογική υπόθεση φεύγει από την έδρα της και καταλήγει αλλού; Γιατί ας πούμε μια υπόθεση φοροδιαφυγής και εικονικότητος φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και πάει στην Αθήνα, εκεί στις αρχές του 2022; Για να δούμε τι θα δούμε…

Αλλαγές στα κριτήρια για δανειοδότηση από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”

-Την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές στα κριτήρια του προγράμματος “Σπίτι μου” έχουν αντιληφθεί στο Μ.Μ. και συνεπώς εφόσον επανεκλεγούν, στο πρόγραμμα θα γίνουν προσαρμογές με στόχο να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Το “Σπίτι μου” έχει πόρους 500 εκατ. και αφορά χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε πολίτες έως 39 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας. Έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, καθώς από τις 3 Απριλίου έως τις 20 Απριλίου είχαν κατατεθεί στις τράπεζες 18.895 αιτήσεις και από αυτές προεγκρίθηκαν οι 996. Το πρόβλημα που έχουν διαπιστώσει κυβέρνηση και τράπεζες είναι ότι οι περισσότερες αιτήσεις σκοντάφτουν στον πήχη των 200.000 ευρώ, καθώς οι αξίες στα ακίνητα έχουν ανέβει. Έτσι, πολλές από τις αιτήσεις είναι χωρίς ακίνητο και συνεπώς δεν μπορούν να προχωρήσουν. Για αυτό και τα κριτήρια πρέπει να εμπλουτιστούν και η κεντρική ιδέα που επικρατεί είναι να τεθεί ένα όριο σε τετραγωνικά (π.χ. 70τ.μ.) ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Αποφάσεις για στρατηγικές επενδύσεις

-Κι αφού ξεκίνησα με τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς (αν επανεκλεγούν) της Κυβέρνησης, να συνεχίσω με τους προεκλογικούς που όμως δεν αφορούν τις εκλογές αυτές καθ’ αυτές, αλλά την αγορά και την οικονομία. Στις 10 Μαΐου λοιπόν - και φυσικά εκτός απροόπτου - έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Στη συνεδρίαση θα επιλεγούν μεγάλες επενδύσεις που θα ενταχθούν στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης. Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις που παίρνουν «πράσινο φως» καθώς τα τελευταία χρόνια το ΔΕΣΕ, που συγκαλεί το ΥΠΑΝ, ενέκρινε πάνω από 8 δισ. επενδύσεις με την πλειοψηφία να αφορά τους κλάδους της ενέργειας και του τουρισμού.

Τα στοιχήματα για την Τράπεζα Πειραιώς

-Τalk of the market, όπως θα έλεγε και μια ψυχή, είναι κατά πόσον η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα ενταχθεί στον MSCI Standard Greece, στο πλαίσιο του rebalancing του Μαΐου. Τη μέχρι χθες σίγουρη για ορισμένους προσθήκη ήρθε να ταράξει το report της Morgan Stanley, οι αναλυτές της οποίας δίνουν μικρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στον δείκτη, παρόλο που πληροί τα κριτήρια. Όπως αναφέρεται στο report, η Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα και, κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από τις δέκα που είναι σήμερα, σε έντεκα εταιρείες.

MSCI: Θα αυξηθεί ή όχι ο αριθμός των ελληνικών μετοχών;

-Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν η MS προτίθεται να αυξήσει τα slots για τις ελληνικές μετοχές (σήμερα οι Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Alpha, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Terna Energy) ή εάν θα περιμένει να... αδειάσει κάποιο. Τα στοιχήματα πάντως για το κατά πόσο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα επιβεβαιωθεί ή όχι έδιναν και έπαιρναν χθες, ενώ η τοποθέτηση της MS όπως ήταν φυσικό άσκησε πίεση στη μετοχή που έκλεισε με απώλειες 3,85%, πλην συνεχίζει να καταγράφει κέρδη 53% από την αρχή του χρόνου. Tο συμπέρασμα είναι ένα και το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους δείκτες MSCI οι προβλέψεις είναι πάντοτε υψηλού ρίσκου, καθώς οι αποφάσεις είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραγόντων αφού οι εντάξεις (όπως και οι αφαιρέσεις ) μετοχών στους δείκτες προσφέρονται για χρηματιστηριακό τζόγο, με την ελπίδα ότι υπάρχει το ασφαλές καταφύγιο του τελευταίου αγοραστή, δηλαδή των index funds, για να ξεφορτώσουν τις μετοχές. Τώρα θα μου πείτε - και δικαίως - αφού οι προβλέψεις είναι υψηλού ρίσκου, γιατί τότε η αγορά πήρε τόσο βαριά το report της Morgan Stanley; Πιθανόν επειδή το αρκτικόλεξο MSCI, είναι συντομογραφία του Μorgan Stanley Capital Index. Αλλά φυσικά υπάρχουν τα Chinese walls...

Πέρασε με ποσοστά ΕΣΣΔ

-Με ποσοστά... ΕΣΣΔ πέρασε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πώληση της θυγατρικής της Ακτωρ (ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου) στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ έναντι 214 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο θέμα πέρασε με τη συναίνεση σχεδόν του 100%, αφού μέτοχος ή μέτοχοι που κατείχαν μόλις 2.000 μετοχές (επί συνόλου 304 εκατ. που ψήφισαν) τάχθηκαν κατά, ενώ μέτοχοι με 5.000 μετοχές απείχαν. Η διαδικασία ήταν... συνώνυμο της τυπικότητας αφού σε κάθε απόφαση δίδονταν 10 λεπτά χρόνος στους μετόχους για να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, ενώ δόθηκε και ένα 5λεπτο για τυχόν ενστάσεις αναφορικά με τη σύνθεση του προεδρείου(!). Επί του πρακτέου τώρα, μετά και το ΟΚ από τους μετόχους το επόμενο ζητούμενο είναι η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της συναλλαγής, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο από το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών, τα 20 εκατ. καταβλήθηκαν με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και τα 80 εκατ. πρόκειται να καταβληθούν με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ενώ προβλέπεται αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων που είχε παράσχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θυγατρικές της προς την ΑΚΤΩΡ έως το ποσό των 114 εκατ. Η αποπληρωμή τους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε διάστημα έως 24 μηνών από την ολοκλήρωση της πώλησης.

Ντέρμπι για μεγάλα παιδιά: Περιστέρης - Γρύλλος κατά Γκριμάλντι

-Ντέρμπι για δύο και πολλές απουσίες σε σχέση με το αρχικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Ηρακλείου. Στο ΤΑΙΠΕΔ κατατέθηκαν χθες δύο δεσμευτικές προσφορές, από τον όμιλο Γκριμάλντι και το σχήμα ΓΕΚΤΕΡΝΑ – AVIAREPS (Γ. Γρύλλος). Οι υπόλοιποι έξι που μετείχαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, ήτοι η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ (οικογένεια Σήφη Ι. Βαρδινογιάννη) και Goldenstep (Ομίλος Seajets του Μ. Ηλιόπουλου), το σχήμα ΤΕΚΑΛ – JCC, ο ΟΛΘ, το σχήμα Άκτωρ Παραχωρήσεις – Attica Group, η Olete και η κοινοπραξία Global Ports Holding (διαχειριστής λιμένων κρουαζιέρας) με την PORTEK (θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού Mitsui & Cο), έμειναν στο ενδιαφέρον. Τώρα, οι φάκελοι των δύο θα ανοίξουν την ερχόμενη Τετάρτη και δεν αποκλείεται κατά τη συνήθη πρακτική και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να ζητηθεί βελτιωμένο τίμημα.

Η Louis Vuitton αποβιβάζεται στο Amanzoe

-Μεγαλεία: Η Moët Hennessy Louis Vuitton, η μεγαλύτερη διεθνώς επιχείρηση ειδών πολυτελείας και η μόνη ευρωπαϊκή εταιρία που η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, έρχεται τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Κι επειδή οι άνθρωποι πουλάνε luxury, δεν θα καταλύσουν στον Ρούκουνα αλλά στο Amanzoe, στην Αργολίδα. Εκεί λοιπόν, στο θέρετρο (που γυρίστηκε και το knives out II) η Louis Vuitton συγκεντρώνει τα κορυφαία στελέχη της -για δύο εβδομάδες, παρακαλώ- σε μια συνάντηση συντονισμού, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει ένα σόου παρουσίασης της νέας κολεξιόν σε ακριβά κοσμήματα και αξεσουάρ, με παγκόσμια προβολή. Τώρα, τι κοστίζει αυτό για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα, αλλά όπως τα υπολογίζω πρόχειρα, για δυο εβδομάδες παραμονής στο Amanzoe κάτω από 10.000-12.000 το άτομο δεν πρέπει να πέφτει. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να το πούμε χωρίς ενοχές: λεφτά υπάρχουν. Υ.Γ.: Σημειώστε πως το Amanzoe είναι ιδανικό για να τη στήνουν απέξω και τριγύρω οι παπαράτσι με τους τηλεφακούς, γιατί το επιλέγουν διάφορες διεθνείς προσωπικότητες του θεάματος και όχι μόνον, αλλά εμείς δεν το μαθαίνουμε επειδή πριν από την άφιξη των επώνυμων, υπογράφονται αυστηρές συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Όσοι δεν κάνουν τέτοια συμφωνία (π.χ. Μπέκαμ) οι φωτογραφίες τους κάνουν τον γύρο.

Ο τουρισμός τα σπάει και καταρρίπτει το ρεκόρ του 2019

-Η ανάκαμψη της Αθήνας ως προορισμού είναι γεγονός φέτος, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της AEGEAN και ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε παρουσίαση με αφορμή το 9ο Travel Trade Athens, που διοργανώνεται 24 και 25 Απριλίου, από τον δήμο Αθηναίων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τουρισμού. Ο Γ. Παράσχης είπε ότι τα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος τους πρώτους μήνες του 2023 είναι ήδη ψηλότερα όσον αφορά τη διεθνή κίνηση έναντι του 2019, εκτιμώντας ότι οι διεθνείς αφίξεις στην πρωτεύουσα θα ξεπεράσουν πιθανότατα τα 6,5 εκατομμύρια, πάνω κι από το 2019. Σημειωτέον ότι και η περίοδος του Πάσχα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κινήθηκε πιο ψηλά από το Πάσχα του 2019. Από την πλευρά της, η AEGEAN, συνεχίζει να επενδύει διαρκώς στη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας: Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη η εταιρεία προσφέρει τη φετινή χρονιά το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων της, με τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών της από ποτέ (76 αεροσκάφη). Μόνο από την Αθήνα, η AEGEAN θα προσφέρει 15,2 εκατομμύρια θέσεις, δηλαδή 2,4 εκατ. θέσεις περισσότερες από πέρυσι, από τις 18 εκατ. θέσεις που θα προσφέρει συνολικά, και θα ξεπεράσει τις 122 απευθείας διασυνδέσεις, αυξημένες κατά 16 προορισμούς εξωτερικού». Από τις επιπλέον 2,4 εκατ. θέσεις, τα 1,9 εκατ. αφορούν το δίκτυο εξωτερικού.

Autohellas και Μοτοδυναμική σε υψηλές ταχύτητες

-Τα μεγέθη τους δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο αμφότερες επενδύουν και ωφελούνται από την πρωτοφανή έκρηξη στον Ελληνικό Τουρισμό. Χθες, η μετοχή της Autohellas ξεκίνησε «κόβοντας» το μέρισμα των 0,6175€ με πτώση -4%. Πολύ γρήγορα όμως οι αγοραστές στη μετοχή κάλυψαν πάνω από τις μισές απώλειες του μερίσματος και έκλεισε με απώλειες 0,22€ στα 12,94 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 629,3 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Μοτοδυναμικής έχει τους δικούς της στόχους να υλοποιήσει. Ο στόχος της είναι να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση των 100 εκατ. ευρώ ώστε να είναι «ορατή στα ραντάρ των θεσμικών διαχειριστών». Με εντυπωσιακή αύξηση τζίρου και κερδών, η μετοχή έχει κερδίσει +12,5% μέσα σε έναν μήνα και 51% το τελευταίο τρίμηνο (που περιλάμβανε το ατύχημα των Τεμπών, την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ την Credit Suisse και όλα τα υπόλοιπα). Η κεφαλαιοποίηση της Μοτοδυναμικής ξεπέρασε ήδη τα 95 εκατ. ευρώ επομένως απέχει μόνον 5 εκατ. ευρώ από τον στόχο της που ευελπιστεί να κατακτήσει μέσα στην εβδομάδα.

Ένα ευχάριστο διάλειμμα στους Δελφούς

-Από αύριο και για 4 μέρες, οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται στους Δελφούς όπου θα συγκεντρωθεί κόσμος και κοσμάκης. Στα Forum γενικώς λέγονται πολλές κουβέντες κι ως γνωστόν οι κουβέντες δεν κοστίζουν. Το λέω αυτό γιατί ο επικεφαλής του Ελληνικού Υπερταμείου κάλεσε τον Ουκρανό «ομόλογό» του να έρθει στο Forum των Δελφών για να σχεδιάσουν από κοινού το μεγάλο ζήτημα της ανοικοδόμησης. Για να είμαι ειλικρινής τον Ουκρανό τον καταλαβαίνω απολύτως. Θέλει για λίγες ημέρες να ξεφύγει ο άνθρωπος από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Όλα τα άλλα δεν τα καταλαβαίνω.