-Χαίρετε, σας υποσχέθηκα χθες ότι σήμερα θα σας έχω ρεπορτάζ από τον Λευκό Οίκο και το τηρώ με πληροφορίες που έμαθα από την πηγή μου (που δεν θα πω αν είναι εκεί ή εδώ, για να μην καρφωθώ). Λοιπόν, η τετ α τετ συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν, που κράτησε 1 ώρα και 15 λεπτά, πήγε πολύ καλά και είχε τρεις βασικούς άξονες - τα εθνικά μας, τα αμυντικά μας και τα διεθνή ενεργειακά σε σχέση με τον πόλεμο. Ο Μητσοτάκης εξήγησε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο… καλός γείτων Ερντογάν, μιλώντας για τη «γαλάζια πατρίδα του», εννοεί να καταπιεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Ξόδεψε αρκετό από τον χρόνο του με λεπτομέρειες για να το δείξει αυτό στον POTUS γιατί, φυσικά, είναι κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να το ξέρει το αφεντικό της Δύσης. Στην ίδια ενότητα συζητήθηκε και το ελληνικό αίτημα να πάρουμε F35, έστω από το 2028 (και ας αρχίσουν από τότε οι χρηματικές καταβολές) γιατί καλά τα Rafale, αλλά τα F-35 θεωρούνται ότι είναι «μισή γενιά» πιο μπροστά από τα δικά μας γαλλικά. Κάποιος μου είπε ότι σε άλλη συνάντηση εδόθη η υπόσχεση στην ελληνική πλευρά από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, γερουσιαστή Μενέντεζ, ότι η Τουρκία δεν θα πάρει ούτε αναβαθμισμένα F16 ούτε F35 και… ας λένε ό,τι θέλουν.

Μπάιντεν - Μητσοτάκης για το ενεργειακό

-Μεγάλη κουβέντα έγινε όμως μεταξύ Μπάιντεν και Μητσοτάκη για το ενεργειακό, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός τού είπε τη γνώμη του και γενικότερα τη δική του άποψη (ναι, καμιά φορά υπάρχουν και Ελληνες πολιτικοί που έχουν ολοκληρωμένες απόψεις και ιδέες για διεθνή ζητήματα) για το θέμα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ας του πιστώσουμε ότι το διεθνές προφίλ του και, συνεπώς, αυτό που προσδίδει στη χώρα, είναι ίσως το πιο δυνατό του σημείο. Όχι, μην περιμένετε να αρχίσω τις συγκρίσεις και να πω… κακή κουβέντα για τον άλλον, γιατί χθες εκεί ήταν ο Μητσοτάκης και όχι άλλος.

Φως στο βάθος του τούνελ για τα φέσια της Χαλυβουργικής

-Σε καλό δρόμο, από ό,τι ακούω, είναι η διαπραγμάτευση της Εθνικής Τράπεζας με τους αδελφούς Αγγελόπουλου για τα δάνεια της Χαλυβουργικής. Δεν είναι και ένα θέμα που το συζητούν όλοι ευχάριστα και ανοικτά για να έχω λεπτομέρειες, αλλά αν κατάλαβα καλά έχει συμφωνηθεί ένα οδικός χάρτης για να δοθεί λύση σε αυτήν την υπόθεση που είναι το μεγαλύτερο κόκκινο άνοιγμα της ΕΤΕ. Οι επίσημες πηγές ωστόσο, κατεβάζουν κάπως τους τόνους και λένε ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για συμφωνία, ότι θα εκπονηθεί (από σύμβουλο – αυτή η φάμπρικα με τους συμβούλους έχει πολύ ενδιαφέρον και πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά δεν είναι της παρούσης) μια μελέτη για την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Χαλυβουργικής αν ρευστοποιηθούν και στη συνέχεια πάνω σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσει η συζήτηση – διαπραγμάτευση. Από τον όλεθρο που έπαθε η ΕΤΕ στο δικαστήριο, όταν ζήτησε να τεθεί η Χαλυβουργική σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, μάθαμε ότι η εταιρία χρωστούσε τότε 448 εκατ. στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 300 εκατ. στην ΕΤΕ και τα 132 εκατ. στην Πειραιώς, ενώ υπήρχαν και οφειλές προς το Δημόσιο που ανέβαζαν τον συνολικό λογαριασμό στα 560 εκατομμύρια.

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης/διαχειριστής ακινήτων στην Ελλάδα; Μην κουράζεστε, η Do Value που διαχειρίζεται σήμερα 250.000 ακίνητα.  To νούμερο της Do Value το μάθαμε στο NPL Forum όπου ακούσαμε και άλλα ενδιαφέροντα, αλλά και τρελά πράγματα: Για παράδειγμα, όταν κουρεύεται ένα δάνειο, φορολογείται με συντελεστή 20% το ποσό του κουρέματος... αυτό, δηλαδή, που δεν εισπράττει κανείς.

Νέες εξαγορές και ανακατατάξεις στα τρόφιμα

-Ότι ο κλάδος των τροφίμων μετασχηματίζεται μέσα από ένα κύμα επιχειρηματικών συμφωνιών, είναι γνωστό. Παρά την κρίση και την αβεβαιότητα, οι διεργασίες αυτές δεν έχουν σταματήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένονται μεγάλες ανακατατάξεις στον τομέα της εμπορίας κρέατος, με επενδύσεις, εξαγορές, διασπάσεις και συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων του χώρου. Η οικογένεια του Ιωάννη Φλωρίδη, που κυριάρχησε στην αγορά κρέατος, έχει εξαγοράσει το εργοστάσιο της πρώην αλλαντοβιομηχανίας Θράκη και ετοιμάζεται να ανακοινώσει επένδυση που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ. Και αυτή δεν είναι η μόνη εξέλιξη στον χώρο. Στο τραπέζι των συζητήσεων – διαπραγματεύσεων βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της αγοράς, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες εξελίξεις.

Η Real Tobacco, ο Φώλιας και η ΑΜΚ

-Δεν τα πήγε και άσχημα, δεδομένων των συνθηκών, η καπνοβιομηχανία Real Tobacco, που ιδρύθηκε το 2017, έχει πρόεδρο τον πρώην υπουργό Χρήστο Φώλια και εδρεύει στον τόπο καταγωγής του, το Κιλκίς. Έτσι, εκτός από το ευτυχές γεγονός ότι κατάφερε να διασώσει τη βίλα του στον Διόνυσο, που ήταν έτοιμη να βγει στο σφυρί, ο επονομαζόμενος και «νονός της Goody’s» Χ. Φώλιας είδε με ικανοποίηση τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας η οποία αποτελεί joint venture ελληνοβουλγαρικών συμφερόντων. Η Real Tobacco πέτυχε πέρυσι να ανεβάσει τον τζίρο της κατά 27,2%, από τα 26,82 εκατ. ευρώ στα 34,2 εκατ., ενώ βελτιωμένα ήταν τα EBITDA, στα 4,82 εκατ. από 3,8 εκατ., αν και στα καθαρά κέρδη υπήρξε μια υποχώρηση στα 1,82 εκατ. από 1,92 εκατ., με το σύνολο των υποχρεώσεων να εμφανίζεται στα 60,5 εκατ. (από 62 εκατ.). Η καλή πορεία οφείλεται στο ότι η εταιρεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη βασική της επένδυση που αφορά την εγκατάσταση 6 γραμμών παραγωγής. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι 5 από τις 6 γραμμές και η τελευταία αναμένεται να τελειώσει εντός του έτους, μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας. -Επίσης, στις 8 Απριλίου η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων και μη υποχρεώσεων 6 χρηματοδοτικών μισθώσεων προς τον μέτοχο “OPENMARK BULGARIA LTD”, ύψους 48,95 εκατ. ευρώ. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 12.807.500 ευρώ και η υπέρ το άρτιον διαφορά σε 53.342.500 ευρώ. Παράλληλα, τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων διαμορφώνονται σε 59,59% για τη “REAL TOBACCO TRADING FZE” και σε 40,41% για τη “OPENMARK BULGARIA LTD”. Ακόμη, αποφασίστηκε η άρση των περιορισμών που αφορούν στη μεταβίβαση των 103.600 μετοχών της εταιρείας, οι οποίες από τον Νοέμβριο του 2019 είχαν χαρακτηριστεί ως «δεσμευμένες». Μεγάλη κινητικότητα εκεί στο Κιλκίς…

Και πίνω μπύρες… λέγαμε κάποτε

-Τα νέα είναι σοβαρά και δυσάρεστα: Δεν υπάρχει βύνη στην αγορά ούτε για δείγμα. Πρόκειται για παράπλευρη απώλεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η χώρα που εισέβαλε ο Πούτιν είναι/ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βύνης στην Ευρώπη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Βεργίνα, έχουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής βύνης, αλλά οι μικρές ζυθοποιίες που αναπτύχθηκαν τόσο πολύ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα τυραννηθούν άσχημα. Για να καταλάβετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σας μεταφέρω δυο στοιχεία: 1.Ένας τόνος βύνης πέρυσι κόστιζε 440 ευρώ. Πριν από 2-3 μήνες η τιμή ήταν στα 630 ευρώ και τώρα οι τιμές που δίνουν οι παραγωγοί στην αγορά είναι στα 950 ευρώ. 2. Ο Παύλος Φωτιάδης, πρόεδρος του ομίλου Φώτος Φωτιάδης -που έχει την πιο παλιά ζυθοποιία στην Κύπρο και αγόρασε πρόσφατα στις Σέρρες τη Siris που παράγει την μπύρα Voria, αναζήτησε στην ελληνική αγορά 1.000 τόνους βύνης για να τους μεταφέρει στην Κύπρο. Μάταια όμως, καθώς διαθέσιμοι ήταν μόλις 80 τόνοι.

Συνεργασία Φουρλή με την πολωνική JUMBO

-Συνεργασία στον τομέα των logistics ξεκινά η Φουρλής με την πολωνική αλυσίδα καταστημάτων ΡEPCO. H πολωνική εταιρία πρόκειται να ανοίξει καταστήματα στην Ελλάδα κι ο Φουρλής ανέλαβε την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών της αλυσίδας σε logistics. Η ΡEPCO θα ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο που έχει η ΑΕΕΑΠ του Φουρλή, στη συμβολή της Πειραιώς με την Κηφισού. Σημειώστε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η ΡEPCO, εκτός από ρούχα, βάζει στα μαγαζιά της και άλλα προϊόντα. όπως π.χ. οικιακό εξοπλισμό, παιχνίδια κ.λπ. Δηλαδή, θα είναι εν δυνάμει ο πρώτος ανταγωνιστής της JUMBO στην Ελλάδα. Επίσης, απέναντι από το εμπορικό του Φουρλή υπάρχει μεγάλο κατάστημα JUMBO και... σημειολογικά τα κεντρικά της εταιρίας του Βακάκη είναι στο Μοσχάτο, περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά. Αν τυχόν χρειάζεστε περισσότερες λεπτομέρειες, περιμένετε σήμερα που η Φουρλής έχει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Τεχνητό offside στην INTRALOT

-Χθες οι μέτοχοι της Intralot περίμεναν να μπει και τυπικά στην τελική ευθεία η ΑΜΚ έως 130 εκατ. ευρώ της εταιρείας, έχοντας δώσει τις εξουσιοδοτήσεις στη διοίκηση για να χειριστεί τις κρίσιμες λεπτομέρειες της αύξησης (αριθμός μετοχών, τιμή διάθεσης κ.ά.). Ωστόσο, μια γραφειοκρατική καθυστέρηση οδήγησε σε «τεχνητή» μη επίτευξη απαρτίας για να συζητηθεί το θέμα της ΑΜΚ. Ακούγεται βέβαια πως ο βασικός μέτοχος έχει ακόμη μία συμφωνία να παρουσιάσει στους μετόχους και χρειάζεται μερικές μέρες προθεσμία για να την ανακοινώσει. Την επόμενη Δευτέρα, πάντως, στην επαναληπτική γ.σ. αναμένεται να δοθεί και τυπικά εξουσιοδότηση στη διοίκηση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση το πληροφοριακό δελτίο. Με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται πως η διαδικασία της ΑΜΚ θα εκκινήσει περί τα μέσα προς τέλη Ιουνίου για να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. -Υπενθυμίζεται πως η ΑΜΚ της Intralot έχει διασφαλισμένο στρατηγικό επενδυτή, τη Standard General, που επενδυτικά έχει εστιάσει και στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, για μεγάλο μέρος από τα αδιάθετα της αύξησης. Στόχος είναι η επαναγορά του 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ, ποσοστό που πέρασε σε ομολογιούχους της Intralot μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού τον περασμένο Αύγουστο και η αναδιάρθρωση δανεισμού/υποχρεώσεων της της θυγατρικής Intralot US προκειμένου να είναι δυνατή η εισαγωγή της σε αγορά του NYSE, σε εύλογο (και πρόσφορο) επενδυτικό χρόνο. Τις τελευταίες μέρες ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει ανακοινώσει την απόκτηση του 1,66% του μ.κ (με Over The Counter συναλλαγή ΟTC) από τον ίδιο τον επιχειρηματία/βασικό μέτοχο, ενώ προχθές… εμφανίστηκε με ποσοστό 5,5% η EFG Bank Zurich. Επόμενη κίνηση είναι να εμφανιστεί ένας ακόμη ισχυρός επενδυτής που θα βελτιώσει την αξιοπιστία των ομολόγων της Intralot.

Τι ψηφίζει ο Μπαϊρακτάρης;

-Χθες το μεσημέρι, στο γνωστό σουβλατζίδικο Μπαϊρακτάρης στο Μοναστηράκι, έτρωγε ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας με τους δημοσιογράφους. Η συζήτηση που ήταν για τον φετινό τουρισμό, τις ενέργειες, και προσδοκίες κ.λπ., διακόπηκε όταν πλησίασε στο τραπέζι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης (που είναι και ιδιαίτερα επικοινωνιακός τύπος, αν τον έχετε δει στις συχνές εμφανίσεις του στην ΤV) o οποίος, με μια θεατρική κίνηση, άνοιξε τα χέρια και -με στεντόρεια φωνή- άρχισε να λέει: “Υπουργέ μου, να ’σαι καλά... ζούμε ημέρες Ολυμπιάδας...”.