-Χαίρετε, λοιπόν τα είπαμε και χθες, δεν χρειάζεται ζήλιες και μεμψιμοιρίες για τον Μητσοτάκη, το ότι είχε μια πολύ μεστή και ενδιαφέρουσα ομιλία στο Κογκρέσο και εν γένει μια άριστη σκηνική παρουσία στην Ουάσιγκτον είναι γενικώς αποδεκτό. Δεν κερδίζονται ή χάνονται εκλογές από μια παρουσία, γιατί αν ήταν έτσι ο Τσίπρας δεν θα υπήρχε, οπότε καλό θα είναι η αντιπολίτευση να έχει πάντοτε στοιχεία -έστω αληθοφανή- γιατί, αλλιώς, πέφτει στο κενό.

Η εκτίμηση Ανδρουλάκη για την ενεργειακή κρίση

-Μιλάω με αρκετές πηγές για να καταλάβω αν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση στην έστω και μερική ομαλοποίηση της τιμής του φυσικού αερίου που επικρατεί αντιστοίχως και αυτή του ρεύματος. Συνομιλητής του αρχηγού το ΠΑΣΟΚ μου είπε ότι η εκτίμηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι «μία ελπίδα που έχουμε είναι να ζητήσουν τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες -ο Σολτς, ο Μακρόν και ο Ντράγκι- από τη Ρωσία να βάλει ένα λογικό πλαφόν στην τιμή που πουλάει το φυσικό αέριο». Δηλαδή, δεν γίνεται -λέω εγώ- ο Πούτιν να ζητάει 250 ευρώ την κιλοβατώρα, από 80 που είχε πριν από κανέναν χρόνο. Αναρωτιέμαι τι θα (μας) ζητήσει ο Πούτιν, αλλά φυσικά κι αυτός χωρίς την πώληση αερίου στην Ευρώπη δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.

H Goldman Sachs αγοράζει 2 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

-Λοιπόν, μαθαίνω ότι η Goldman Sachs, η ίδια παρακαλώ και όχι για λογαριασμό πελάτη της, ετοιμάζεται να επενδύσει στην Ελλάδα, στον τουρισμό. Συζητάει να αγοράσει δύο μεγάλες μονάδες στη Χαλκιδική, αλλά και σε αρκετά άλλα μέρη της χώρας, κυρίως για «all-inclusive» τουρισμό που έχει βεβαίως και τα πολλά λεφτά. Ίσως είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ειδήσεις της χρονιάς γιατί πολύ σπάνια μια τόσο μεγάλη εταιρεία και τόσο δύσκολη όπως η Goldman Sachs επενδύει η ίδια και μάλιστα σε εξειδικευμένο αντικείμενο. Μη με ρωτάτε άλλες λεπτομέρειες…

Το ταξίδι στις ΗΠΑ φέρνει την Amazon πιο κοντά

-Ξεκινάμε σήμερα τα νέα της αγοράς με τις ειδήσεις made in USA. Οι πρώτες πληροφορίες λοιπόν είναι προς το παρόν κάπως συγκεχυμένες, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Amazon σχεδιάζει μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, οι λεπτομέρειες της οποίας διευκρινίστηκαν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν πρόκειται για μια απλή υπηρεσία παράδοσης. Είναι κάτι πιο σημαντικό. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα κέντρο διαλογής στην Ελλάδα για το σύνολο της βαλκανικής αγοράς. Ίσως δούμε να λειτουργεί και το Amazon.gr.

Εδώ και 4 χρόνια η Tesla κάνει έρευνα στην Ελλάδα!

-Το στίγμα της -μετά πολύ καιρό στην Ελλάδα- δίνει η αμερικανική Tesla, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε όλο τον πλανήτη. Εδώ και τέσσερα χρόνια, αθόρυβα ο διεθνής κολοσσός καινοτομίας έχει εγκαταστήσει ένα από τα κορυφαία ερευνητικά τμήματα, εκείνο του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων, στο τεχνολογικό πάρκο του Δημόκριτου. Η Τesla δουλεύει με ένα επιτελείο περίπου 17 Ελλήνων μηχανικών που προγραμματίζει να γίνουν 50. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι έχει πετύχει όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία στην Ελλάδα, αφού τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή τα γνωρίζουν μόνο οι άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του ιδρυτή της.

Ο Έλληνας συνεργάτης του Ελον Μασκ

-Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, επικεφαλής σχεδιασμού των αυτοκινήτων της Tesla, ο οποίος -όπως μαθαίνω- επισκέπτεται συχνά το τεχνολογικό πάρκο, παρότι τα γραφεία του είναι στα κεντρικά της πολυεθνικής, στις ΗΠΑ. Η εταιρεία του Έλον Μασκ συμμετείχε πρόσφατα στη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που στοχεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να περιορίσει δραστικά τον χρόνο έγκρισης των έργων (σε 14 μήνες, από 5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα). Κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου ο αμερικανικός γίγαντας κατέθεσε σχόλια και προτάσεις για τα συστήματα αποθήκευσης στα οποία η Tesla πρωτοστατεί.

Οι προτάσεις της Tesla για το Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος

-Τι μας είπαν λοιπόν οι «σοφοί» επιστήμονες-συνεργάτες του Ελον Μασκ; Καταρχήν απονέμουν τα εύσημα στο προτεινόμενο σχέδιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, με την παρατήρηση ότι οι αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης ευνοούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες αποκλεισμού για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς που δικαιολογούν λόγω των ασφυκτικών πλαισίων ολοκλήρωση των έργων. Η εταιρεία δίνει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της αυτονομίας και της αυτοκατανάλωσης για τους οικιακούς και τους βιομηχανικούς χρήστες και ζητά να υπάρχει απαλλαγή από φόρους και τέλη για τους prosumers (δηλαδή, για τους καταναλωτές που γίνονται και παραγωγοί ενέργειας). Απόψεις που, αν μη τι άλλο, δείχνουν το ενεργό ενδιαφέρον της Tesla για τα τεκταινόμενα στην ενέργεια και τον σημαντικό ρόλο που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει και η ίδια στην αγορά, το επόμενο διάστημα.

Νέα έργα παίρνει η Μυτιληναίος

-Μπορεί η «τέλεια καταιγίδα» να έχει πλήξει οικονομίες και αγορές, στη Mytilineos όμως η πορεία του ομίλου παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που φάνηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στο Μαρούσι όπου εδρεύει ο Όμιλος θεωρούν πως, παρά τις προκλήσεις, η Mytilineos έχει προσεγγίσει τέτοια μεγέθη και είναι τοποθετημένη με τέτοιον τρόπο στις αγορές που έχει δραστηριότητα ώστε να διατηρήσει τη στρατηγική της ως έχειν. Κοινώς και πέρα από το όποιο fine tuning και εάν δεν μιλάμε για κάτι στον ορίζοντα που θα μας βάλει σε... καταφύγια, πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί ουδεμία αναπροσαρμογή του πλάνου, ενώ συνεχίζει να υφίσταται ο στόχος για διπλασιασμό κερδών το 2022. Περισσότερες λεπτομέρειες οι μέτοχοι θα ακούσουν στη γενική συνέλευση του Ιουνίου (στις 2/6), έως τότε όμως θα υπάρχουν νεότερα (πολύ σύντομα) για νέα έργα και επενδύσεις του Ομίλου.

Έρχεται συγχώνευση στα σούπερ μάρκετ

-Στον χώρο των σούπερ μάρκετ, ο εισαγόμενος πληθωρισμός προκαλεί ζημιά σε όλους. Ακριβώς επειδή είναι εισαγόμενος, από την άνοδο των τιμών δεν κερδίζουν ούτε τα σούπερ μάρκετ ούτε φυσικά οι καταναλωτές των οποίων το εισόδημα -άρα και η αγοραστική δυνατότητα- συρρικνώνεται. Γι’ αυτό λοιπόν, οι ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ παντρεύονται. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η συγχώνευση δύο -σημαντικού μεγέθους- ελληνικής καταγωγής αλυσίδων. Η μία είναι γνωστή για τις επιθετικές κινήσεις της από τον Βορρά και η δεύτερη ανοίγει αυτή την περίοδο ένα νέο κατάστημα στην Καισαριανή. Έχει ήδη προηγηθεί η μεγαλύτερη συγχώνευση της χρονιάς στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής, με τη «στρατηγική συνεργασία» των συνεταιριστικών σουπερμάρκετ ΣΥΝ.ΚΑ. και της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Τον περασμένο Απρίλιο, ανακοινώθηκε η απορρόφηση του τοπικού δικτύου σουπερμάρκετ SEP Market Παπαδόπουλος, με έδρα τα Ιωάννινα, από τον Σκλαβενίτη. Ήδη ολοκληρώνεται και η εξαγορά του δικτύου «Χαρά» της Χίου από τα Market In. Και έπεται συνέχεια.

Στο μεταξύ έπιασαν κι άλλο σούπερ μάρκετ να κερδοσκοπεί

-Και με την ευκαιρία, αφού η συζήτηση είναι για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, να σας πω ότι την επωνυμία δεν μου την είπαν, γιατί η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ομως, τα κλιμάκια ελέγχου του ΥΠΑΝ έχουν σχεδόν δέσει μια ακόμη υπόθεση σούπερ μάρκετ που δούλευε με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου. Οι πηγές κάνουν λόγο για μεσαίου μεγέθους αλυσίδα σούπερ μάρκετ κι επειδή το πρόστιμο θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα δημοσιοποιηθεί και το όνομα, μόλις κλείσει και τυπικά η υπόθεση. Σημειώστε το εξής ενδιαφέρον: Από τους ελέγχους του ΥΠΑΝ προκύπτει ότι η μεγαλύτερη κερδοσκοπία στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή τα προϊόντα στα οποία φουσκώνουν ευκολότερα και περισσότερο τις τιμές, είναι αυτά της ιδιωτικής ετικέτας.

Το deal με Ολυμπιακό και το νέο ντέρμπι για Ευρωλίγκα

-Και επίσημα, όπως είχε γράψει η στήλη, ο Ολυμπιακός έκλεισε στην Cosmote για τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2025. Για το deal ακούγονται διάφορα ποσά, το βέβαιο είναι ότι τέτοια χρήματα δεν έχουν δοθεί ξανά σε ελληνική ομάδα, κρατήστε όμως δύο πράγματα: στην τελική απόφαση μέτρησε κυρίως η τριετής διάρκεια του συμβολαίου και η «αρχιτεκτονική» των χρηματικών καταβολών. Το πρώτο όφελος της συμφωνίας σε επίπεδο συνδρομητών για την Cosmote TV αναμένεται να «γράψει» στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του ΟΤΕ, δεδομένου ότι η Super League πλέον ξεκινά Αύγουστο και φέτος μαζί με όλη την Ευρώπη λίγο νωρίτερα λόγω Μουντιάλ. Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, η επόμενη μεγάλη μάχη Cosmote – NOVA αναμένεται για τα δικαιώματα της Euroleague, που έως το 2023 έχει η NOVA.

Το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ... ως αλεξικέραυνο

-Είναι το μοναδικό ομόλογο της χρηματιστηριακής αγοράς, που διατηρεί ακόμη σχεδόν ακέραιη την αξία του μέσα στην επιτοκιακή αβεβαιότητα. Το σενάριο είναι απλό: Το ακριβό ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το πολύ «βαρύ» επιτόκιο 6,375% αλλά και τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, θα ανακληθεί από τον εκδότη του, το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει αγοράσει αυτό το ομόλογο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Motor Oil, στις 6 Μαΐου, έχει κλειδώσει μια εξαιρετικά καλή απόδοση, με ελάχιστο κίνδυνο. Οι εκτιμήσεις της αγοράς λένε ότι το ομόλογο θα ανακληθεί στο 102% ή και 101% της αξίας του. Γι’ αυτό και η τιμή του εκτινάχθηκε από το 88,6% στο 97,7% της ονομαστικής του αξίας και εξακολουθεί να συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τι μας λείπει; Οι επίσημες ανακοινώσεις της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το προφανές.

Μίνι υπουργικό στους ξενοδόχους

-«Εχουμε ‘’μίνι’’ υπουργικό βλέπω σήμερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος στον χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Πολλοί υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη ήταν παρόντες και η απάντηση για την πλούσια συμμετοχή είναι κατά Χατζηδάκη ότι ο κλάδος είναι «η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα φέτος. Αν υπάρχει θετική πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ αυτό οφείλεται στις θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό και πρέπει να σας προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού και αυτό μαρτυρεί και η παρουσία όλων των συναδέλφων».

Οι μάγειρες στις πολυτελείς βίλες

-Μείζον θέμα για τον τουριστικό κλάδο αυτό της απασχόλησης. Πρόβλημα που όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι δέχονται από την ‘’γκρίζα’’ βραχυχρόνια μίσθωση, τα σπίτια δηλαδή τύπου Airbnb. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρο Βασιλικό, (που εξήγησε γιατί κάποιοι εργαζόμενοι δεν προτιμούν και δε θα προτιμήσουν τα ξενοδοχεία) «ένας Γάλλος σεφ δουλεύει σε μία βίλα σε κορυφαίο νησιωτικό προορισμό, η οποία νοικιάζεται 5.000 ευρώ την ημέρα και ο ίδιος παίρνει 3.000 ευρώ μαύρα για να μαγειρέψει για 8 άτομα. Αυτός πλέον λέει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ξενοδοχεία γιατί για να πάρει 3.000 ευρώ καθαρά, θα κοστίσει 5.500 ευρώ συνολικά στον ξενοδόχο και θα πρέπει να μαγειρεύει 1.500 γεύματα καθημερινά».