-Χαίρετε, κατ’ αρχάς να σας ενημερώσουμε ότι ως dark room πάμε για τις ετήσιες θερινές διακοπές μας, οπότε άλλοι μπορεί να στενοχωρηθείτε και ελπίζουμε να σας λείψουμε, άλλοι να χαρείτε (για ευνόητους λόγους) πάντως τέλη Αυγούστου εδώ θα είμαστε ανανεωμένοι και μαυρισμένοι. Ελπίζουμε όχι και… καμένοι μ’ αυτά που συμβαίνουν αλλά τι να πει κανείς, ας ευχηθούμε να περιοριστεί το κακό.

Τουρισμός

-Επανέρχομαι στο θέμα της φετινής τουριστικής σεζόν επειδή ενδιαφέρει τη μισή Ελλάδα. Ναι, είναι σαφές ότι η περυσινή ορμή του τουριστικού ρεύματος δεν υπάρχει φέτος και οι ταξιδιώτες δεν ξοδεύουν τόσα όσα πέρυσι, πρώτον γιατί το 2022 ήταν η μετά Covid χρονιά και υπήρχε χρήμα μαζεμένο και όρεξη να το ξοδεύεις, δεύτερον γιατί το καλοκαίρι 2023 το διαδέχεται ένας δύσκολος χειμώνας πληθωριστικής έκρηξης και ακρίβειας σ’ όλη τη Δύση και τρίτον γιατί εμείς οι Έλληνες το… παραξηλώσαμε στις τιμές των ξενοδοχείων, στα ακτοπλοϊκά, στις ταβέρνες.

Τα νούμερα;

-Κι όμως, αν εξαιρέσεις τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που τα νούμερα των αφίξεων από αέρος κυρίως είναι λίγο πιο κάτω, αλλά και των κρατήσεων σε βίλες κ.λπ. όλα τα άλλα μεγέθη είναι στη θέση τους. Ο τουρισμός είναι στα επίπεδα 2019, αλλά και 2022, εκτός αν όλα τα στατιστικά… μας κοροϊδεύουν. Μένει να επιβεβαιωθούν και τα τελικά του Ιουλίου και θα σας ενημερώσω.

Θεσμοί: Επανατιμολογήστε τις συναλλαγές Frontier II και Sunrise 3

-Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά η συζήτηση για τον Ηρακλή ΙΙΙ. Οι πληροφορίες είναι ότι οι θεσμοί ζήτησαν να γίνει επανατιμολόγηση στα χαρτοφυλάκια Frontier II (Εθνική Τράπεζα) και Sunrise 3 (Τράπεζα Πειραιώς) για τα οποία οι σχετικές εγκρίσεις είχαν δοθεί εδώ και καιρό. Ο SSM -μου λένε - ότι ενοχλήθηκε από την καθυστέρηση, καθώς είχε ανάψει πράσινο φως για τις δυο τιτλοποιήσεις από τον Ιανουάριο, ενώ πίσω από την εντολή για την επανατιμολόγηση των δυο συναλλαγών φαίνεται ότι κρύβεται η μουρμούρα της DG Comp.

Έτοιμη ανά πάσα στιγμή η Alpha Bank για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

-Το συμπέρασμα της στήλης από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Alpha Bank είναι ότι η τράπεζα έχει κάνει την προεργασία και είναι προετοιμασμένη -εφόσον φυσικά κυβέρνηση και ΤΧΣ αποφασίσουν να πατήσουν το κουμπί- να διαθέσει σε διεθνείς επενδυτές τις μετοχές του Ταμείου. «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές» είπε ο CEO της τράπεζας Β. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».

Εκπλήξεις ετοιμάζει η Μυτιληναίος

-Εκπλήξεις φαίνεται πως ετοιμάζει στους μετόχους ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπου μίλησε για νέα εξαγορά στον κλάδο του αλουμινίου και στρατηγικής φύσεως συμφωνία που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Επίσης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του 2023 θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Νέα προσφυγή Ηλιόπουλου κατά Τρ. Πειραιώς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

-Μόλις τη Δευτέρα γράφαμε πως Εμ. Γκριμάλντι και Μ. Ηλιόπουλος τα δίνουν όλα για να χαλάσουν τον γάμο ΑΝΕΚ-Αttica Group. Ενώ οι πληροφορίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) είναι ότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου, θα εκδοθεί η απόφαση για τη συγχώνευση, η ΕΑ στις 26 Ιουλίου ανακοίνωσε πως ανέθεσε σε εισηγητή εξέταση υπόθεσης «περί πιθανής παράβασης υποχρέωσης γνωστοποίησης της απόκτησης de facto αποκλειστικού ελέγχου και της συναφούς υποχρέωσης αναστολής πραγματοποίησης συγκέντρωσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο και επενδύσεων χαρτοφυλακίου». Κατά πληροφορίες, η υπόθεση προέκυψε από νέα καταγγελία της πλευράς Ηλιόπουλου που κατηγορεί την Τρ. Πειραιώς για πρόωρη συγκέντρωση (απόκτηση ελέγχου) στη MIG, διότι είχε μεν ποσοστό κάτω από το 33%, αλλά στην ουσία είχε πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις επειδή οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους μετόχους δεν εμφανίζονταν. Προφανώς η Πειραιώς δεν είχε σχέση ούτε μπορούσε να μαντεύει πόσοι μέτοχοι θα εμφανιστούν στην κάθε συνέλευση. Άλλωστε η Τράπεζα όταν θέλησε να αποκτήσει έλεγχο, έκανε δημόσια πρόταση και υπέβαλε νόμιμα το αίτημά της, το οποίο και εγκρίθηκε. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, μάλλον δύσκολο να δικαιωθεί η πλευρά Ηλιόπουλου, αλλά η περαιτέρω καθυστέρηση είναι ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει αξιόλογες πιθανότητες. Πηγές της ΕΑ εξηγούσαν πως η αυτεπάγγελτη έρευνα που ξεκινά τώρα, μπορεί να διαρκέσει 5 με 7 μήνες και θεωρητικά η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει επιστροφή των assets.

Ο Τζουζέπε και η εισαγωγή στο ΧΑ μέσα στην κάψα του Αυγούστου

-O Τζουζέπε Τζιάνο της Euroxx, όπως είχαμε γράψει, αγόρασε πρόσφατα το 20% της εταιρίας πληροφορικής DOTSOFT στη Θεσσαλονίκη και είχε βγει στην αγορά προς άγραν πελατών, ζητώντας δουλειές για να ενισχύσει τον τζίρο της εταιρίας (3,84 εκατ. ευρώ και μετά φόρων κέρδη 729.009 ευρώ, το 2022). Τώρα όμως πληροφορούμαι πως ο Τζουζέπε έχει βγει και προς άγραν επενδυτών. Συγκεκριμένα, προσεγγίζει επενδυτές και τους προτείνει έναντι 3,8 ευρώ ανά μετοχή να αγοράσουν έναν αριθμό μετοχών, ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη διασπορά και να εισάγει την DOTSOFT στην Ενναλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χωρίς να εκδοθεί ενημερωτικό, χωρίς να εγκριθεί από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς κ.λπ. Μάλιστα, επιδιώκει -σύμφωνα με όσα λέει στους υποψηφίους επενδυτές για να τους πείσει- η εισαγωγή να γίνει μέσα στον Αύγουστο, που ως γνωστόν είναι παχιές οι μύγες. Μάλιστα για να εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, η DOTSOFT προσάρμοσε το καταστατικό της ενώ πραγματοποιήθηκε split με αναλογία 400 νέες σε αντικατάσταση μίας παλαιάς μετοχής. Προφανώς και το σχέδιο του Τζ. Τζιάννο για την ταχεία εισαγωγή μέσα στην κάψα του καλοκαιριού είναι νομότυπο. Είναι όμως ηθικό; Αποφασίστε εσείς. Θυμίζει λίγο τη Σοφοκλέους του 99; Ένας χρηματιστής αγοράζει μετοχές και πάει να τις εισάγει Αυγουστιάτικα στο ΧΑ; Ας προβληματίσει την ηγεσία του Χρηματιστηρίου. Τα 3,8 ευρώ είναι δίκαιη τιμή για τη μετοχή; Γιατί όχι 1,8 ευρώ ή 5,8 ευρώ; Ρωτήστε τον Τζουζέπε.

Τέλος στο χάος του Ελαιώνα

-Το μεγάλο project που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορικών επιχειρήσεων από το χάος και το καθεστώς ημιπαρανομίας του Ελαιώνα σε έναν οργανωμένο και κατάλληλο χώρο στην περιοχή της Φυλής προχωρά. Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται δύο μελέτες, η πρώτη, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, αφορά στην ωρίμανση του ακινήτου (καθορισμός χρήσεων γης, αδειδότησεις, νομικός και τεχνικός έλεγχος ακινήτου) και η δεύτερη, ίδιου προϋπολογισμού, αφορά στην οργάνωση της λειτουργίας των διαμεταφορέων εντός του ακινήτου στη Φυλή. Από εκεί και πέρα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ θα ολοκληρώσει την πρόσληψη νομικού, τεχνικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου και τη δημοσίευση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ακινήτου σε ιδιώτη επενδυτή για τουλάχιστον 20 έτη. Το Ταμείο θα διενεργήσει τον διαγωνισμό για λογαριασμό του δήμου Φυλής. Σημειώστε πως σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει στον Ελαιώνα είναι εγκαταστημένες περισσότερες από 300 μεταφορικές επιχειρήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ θα υποστηρίξει τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους στον νέο οργανωμένο υποδοχέα στη Φυλή και για τον σκοπό αυτόν θα διατεθούν 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα οφέλη από το project είναι ξεκάθαρα, αφού εκτός του ότι απελευθερώνεται μια μεγάλη έκταση στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις, αναμένεται αποσυμφόρηση της Εθνικής Οδού (Λεωφόρος Κηφισού) με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς θα κυκλοφορούν 4.000 λιγότερα φορτηγά ημερησίως. Όσο για την περιοχή στη Φυλή, το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την οδική σύνδεση του ακινήτου με την Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω.

Οι Έλληνες αγοράζουν Porsche (+59% οι πωλήσεις)

- Τα προ φόρων κέρδη της Μοτοδυναμικής πλησίασαν τα 4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ιδιαίτερα των Porsche αυξήθηκαν κατά 59%. Ο δανεισμός αυξήθηκε από τα 19 στα 34 εκατ. ευρώ αλλά αυτό είναι εύκολα εξηγήσιμο αφού κατά τη διάρκεια του εξαμήνου εξαγοράστηκαν πολλά μειοψηφικά μετοχικά μερίδια.

Σήμερα θα μας φύγει το στρες

-Στις 6 το απόγευμα, ώρα κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή 19.00 ώρα Ελλάδος, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει pass ούτε fail, θα υπάρξει όμως ένας αναλυτικός κατάλογος με τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά. Για την Ελλάδα, με όριο το 8% στο άκρως δυσμενές σενάριο για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, οι συστημικές μας τράπεζες βρίσκονται μεταξύ 11,4% και 12,5% και προφανώς δεν θα νιώσουν κάποια ιδιαίτερη πίεση. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test θα φιλοτιμηθεί ένας από τους 3 μεγάλους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσει κάποιες ή όλες τις Ελληνικές Τράπεζες. Σήμερα η Εθνική αξιολογείται BB- από Fitch και Standard and Poor’s και Ba3 από την Moody’s. H Alpha bank βαθμολογείται BB- από την Standard and Poor’s, Ba2 από την Moody’s και Β+ από την Fitch. Η Eurobank βαθμολογείται σε ΒB- από την Standard and Poor’s. Η Πειραιώς βαθμολογείται Ba3 από την Moody’s, Β+ από την Standard and Poor’s και Β από την Fitch.

Η ώρα της Εθνικής

-Πάνω στο ίδιο μοτίβο που χάραξε η Alpha Βank, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σήμερα θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Το ονομάζει Stock Award Program και για τους επόμενους 24 μήνες, θα επενδύσει μέχρι 30 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ίδιες μετοχές σε τιμή από 1 € έως και 30€ εκάστη…

Aποκαλυπτικός Ξενοκώστας

-Την επίσημη πρότασή του προς τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού αποκάλυψε ο Πάνος Ξενοκώστας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Ανά πάσα ώρα και στιγμή αν υπάρχει πλοίο του πολεμικού ναυτικού, που επιχειρεί στο Αιγαίο και χρειάζεται το οτιδήποτε, με ένα τηλέφωνο, θα μπαίνει στα Ναυπηγεία της ΟΝΕΧ χωρίς ουδεμία αξίωση συμβολαίου, ενώ και για όσο επιχειρεί….». Η ΟΝΕΧ έχει πλέον μεγαλώσει. Απασχολεί περίπου 3.000 εργαζομένους εντός Ελλάδας, τα περιουσιακά της στοιχεία ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και ήδη έχει επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Το σχέδιο για την επόμενη πενταετία προβλέπει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα δύο Ναυπηγεία (Σύρος και Ελευσίνα) να φτάσουν να εξυπηρετούν πάνω από 300 πλοία συνολικά, διαφόρων κατηγοριών. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κορεάτικα Ναυπηγεία, ώστε να επεκταθεί η δεξαμενή, με στόχο να ανταγωνίζεται η Σύρος αλλά και η Ελευσίνα, ναυπηγεία της Μεσογείου για να επεκταθούν οι εργασίες προς την Ανατολή. Στη Σύρο ήδη λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των Ναυπηγείων Νεωρίου, μια Δημόσια Σχολή Ναυπηγικής που προσφέρει επαγγελματικό πτυχίο, αναγνωρισμένο από το κράτος.

«Έκαψαν» τα δάχτυλα τους όσοι σόρταραν στη Wall Street

-Ένα χρόνο τώρα, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, οι αναλυτές και οι «σοφοί» της αγοράς προέβλεπαν ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Γι’ αυτό περίμεναν και το χρηματιστήριο να ακολουθήσει μια πτωτική πορεία. Χθες, ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε μια μοναδική στην ιστορία του σειρά 14 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων και όσοι πόνταραν στην πτώση, απλώς «έκαψαν» τα δάχτυλα και τα λεφτά τους. Ο κεντρικός τραπεζίτης Πάουελ σημείωσε ότι το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας δεν προβλέπει πλέον στις Η.Π.Α. ύφεση αργότερα φέτος, απλώς μια επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αυτό βέβαια δίνει στη Fed περισσότερα επιχειρήματα για να αυξήσει πάλι τα επιτόκια, αφού η οικονομία μπορεί να το αντέξει. Και φυσικά θα ακολουθήσεις εκούσα-άκουσα και η Λαγκάρντ.