-Χαίρετε, χθες ψηφίστηκε ένα από τα πιο θεμελιώδη νομοσχέδια της τρέχουσας τετραετίας, υπό την έννοια ότι μετά από 14 ολόκληρα χρόνια προβλέπονται -μεταξύ άλλων- αυξήσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αναδρομικά καθώς και επεκτάσεις υφισταμένων επιδομάτων, φορολογικές μειώσεις κ.λπ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αρχικώς... μπέρδεψαν τα μπούτια τους αφού άλλα έλεγαν το πρωί και άλλα το απόγευμα, λογικά σκεπτόμενοι ψήφισαν έστω και εν μέρει κάποια άρθρα γιατί απλούστατα όταν μία φρεσκοεκλεγμένη κυβέρνηση καταθέτει έναν νόμο από τον οποίο θα επωφεληθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και εν γένει όλοι οι Έλληνες, το ψηφίζεις και τελειώνει. Και το ΠΑΣΟΚ, όμως, κάτι παρόμοιο έκανε αφού χθες το πρωί ο Πάρης Κουκουλόπουλος είπε στη Βουλή ότι «συνεχίζετε την επιδοματική πολιτική και μόνο αυτό αρκεί να καταψηφίσουμε». Απίθανο, καταπληκτικό να μην ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ νόμους για αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων; Τελικώς το ξανασκέφτηκαν λίγο αργότερα και ψήφισαν τις αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος αλλά όχι τα επιδόματα ή κάτι τέτοιο, συγχωρέστε με γιατί μπερδεύτηκα με όλο αυτό το μπρος πίσω του τύπου το… πρωί μαθήτρια και το βράδυ πόρνη (παλιά ιστορική ελληνική πορνοταινία της εποχής μας).

Νόμος για ψήφο εξωτερικού

-Ακριβώς το αντίθετο έγινε βέβαια με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων η ΝΔ ,το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν το εξής, πώς είναι δυνατόν να φαίνεται, από κόμματα της Αριστεράς, πιο φιλελεύθερο και δημοκρατικό το κόμμα της Ζωής σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε κάποιες παλαβομάρες αντί για το απλούστατο να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους; Ειλικρινά άλλο ένα από τα πολλά ακατανόητα αυτού του κόμματος.

Η Κωτσόβολος, οι μνηστήρες και τα νέα δεδομένα

-Από εκεί λοιπόν που οι εγχώριοι ανταγωνιστές... σνόμπαραν το πωλητήριο της Κωτσόβολος (εν μέρει υποχρεωτικά, λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού) και οι Βρετανοί της Curry's είχαν αρχίσει να λένε πως το ξανασκέφτονται, το ενδιαφέρον του ομίλου Quest του Θόδωρου Φέσσα και της ΔΕΗ αλλάζει τα δεδομένα. Σε περίπτωση μάλιστα που τελικά η ΔΕΗ προχωρήσει έμπρακτα στην κατάθεση προσφοράς, η «σούπα» χαλάει για τον Θ. Φέσσα, ο οποίος έχει συνηθίσει να αγοράζει σε πολύ καλές τιμές και να πουλάει μετά από χρόνια με σημαντικές υπεραξίες. Η παρουσία της ΔΕΗ είναι ικανή να ανεβάσει τον πήχη του τιμήματος για την Κωτσόβολος. Το αφήγημα από πλευράς της ΔΕΗ είναι πως η ΔΕΗ μετασχηματίζεται από πάροχο ενέργειας, σε έναν ολοκληρωμένο utility όμιλο με παρουσία από τον συμβουλευτικό τομέα της ενέργειας μέχρι και την παροχή υπηρεσιών (ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, αντλίες θερμότητας, υπηρεσίες φόρτισης, συστήματα ελέγχου θερμότητας κ.λπ.) και προϊόντων και για όλα αυτά χρειάζεται ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics που σήμερα δεν διαθέτει. Το ίδιο έργο πάντως το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, όταν ο ΟΤΕ αγόρασε την αλυσίδα Γερμανός. Και τότε υπήρχαν απορίες, αλλά σήμερα έχουν απαντηθεί και κανείς δεν ρωτάει το τι ήθελε το δίκτυο ο ΟΤΕ.

Πατάει πόδι στην Κέρκυρα η Praktiker

-Χωρίς να σηκώσει... σκόνη, η Praktiker ετοιμάζεται να επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της στην Κέρκυρα. Η εταιρεία DIY & Home Improvement στην οποία έχει τοποθετηθεί επενδυτικά η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, την περίοδο αυτή στελεχώνει με προσωπικό το νέο της κατάστημα που βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του νησιού (Σουλαίικα). Η Praktiker πατάει πόδι στο νησί των Φαιάκων επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το ασύλληπτο κύμα ανακαινίσεων που έχει κατακλύσει την Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια. Η έκρηξη των airbnb και των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στο νησί είναι τεράστια και συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι τιμές για οτιδήποτε αφορά σε ανακαινίσεις (δομικά υλικά, είδη σπιτιού κ.λπ.) και φυσικά τα εργατικά και τα μεροκάματα να έχουν εκτοξευτεί, πέραν των αυξήσεων που πήραν λόγω πληθωρισμού, ενέργειας κ.λπ. Αρκεί για να καταλάβει κανείς, πως οι τοπικοί κουζινάδες... διώχνουν παραγγελίες ή στην καλύτερη τις πάνε μήνες μετά, με αποτέλεσμα να δουλεύουν συνεργεία από τα απέναντι παράλια, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, κ.λπ. Αν η Praktiker καταφέρει να εκλογικεύσει τις τιμές στο νησί και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες θα είναι κερδισμένη. Σε κάθε περίπτωση η αλυσίδα που σήμερα λειτουργεί 16 καταστήματα σε όλη τη χώρα, συνεχίζει να επεκτείνεται. Ο τζίρος της υπερβαίνει πλέον τα 160 εκατ. ευρώ, έχει επιστρέψει (από το 2021) σε κερδοφορία και σχεδιάζει νέες επενδύσεις.

Ποια είναι τα σχέδια της οικογένειας Δαυίδ για τη Frigoglass;

-Με κάτι περισσότερο από 5 λεπτά του ευρώ, μπορείτε σήμερα να αγοράσετε μία από τις 356.314.416 μετοχές της εντελώς απαξιωμένης -χρηματιστηριακά- εταιρείας, Frigoglass. Ολόκληρη η εταιρεία αξίζει μόλις 20 εκατ. ευρώ και η μετοχή έχει χάσει μέσα σε 6 μήνες το 46% της αξίας της και διαπραγματεύεται υπό επιτήρηση. Οι μικρομέτοχοι της Frigoglass προσπαθούν να συσπειρωθούν μέσω ενός δικηγορικού γραφείου για να απαιτήσουν εξηγήσεις και ενέργειες από τη διοίκηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκαν δύο υποψήφιοι αγοραστές που ενδιαφέρονται για τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα, αλλά η οικογένεια Δαυίδ δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. O Πρόεδρος του Δ.Σ. Χάρης Δαυίδ -μου λένε- ότι απαξίωσε ακόμη και να απαντήσει στις προτάσεις.

Παραπλάνηση από την Ellington Solutions

-Τελευταία, οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα έχουν διαπιστώσει το πόσο ενδιαφέρον κρύβεται τελικά πίσω από την υπόθεση της εμπλοκής της Αμερικανικής Ellington Group στην προηγούμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Η τόσο επίκαιρη αυτή συζήτηση δεν αφορά σε καμία περίπτωση το εάν οι διαδικασίες της συγκεκριμένης ΑΜΚ που έφεραν την ελληνική Ellington Solutions και την Rinoa στο μετοχικό της κεφάλαιο, ήταν νομότυπες και είχαν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αλλά το κατά πόσον υπήρξε παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και των υπόλοιπων παραγόντων της Ελληνικής αγοράς με τη δημόσια χρήση του ονόματος του Αμερικανικού Ellington Management Group από την ελληνική Ellington Solutions. Μάλιστα, αρκετοί στην αγορά παρατηρούν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη γνώση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις θεσμικές δυνατότητες για να διαλευκάνει άμεσα την κατάσταση. Διότι το ενδεχόμενο παραπλάνησης είναι μία βαρύτατη υπόνοια.

Το ελάχιστο

-Στεγαστικό δάνειο είχε ο ένας από τους δύο πιλότους που χάθηκαν όταν το Canadair τους συνετρίβη στην Κάρυστο. Η Εurobank διέγραψε πλήρως το δάνειο, όπως πάγια πράττει σε τέτοιες περιπτώσεις και δικαίως γιατί είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Τι «είδε» ο κυρ Παντελής;

-Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τροποποίηση του καταστατικού έχει γίνει στους δύο βασικούς εταιρικούς βραχίονες του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη, την «Αττικός Ήλιος» (που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi) και την «Ήλιος» (που διαχειρίζεται τις μονάδες της Κρήτης). Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 του καταστατικού και των δύο εταιρειών προστέθηκε η ακόλουθη παράγραφος: «Σε περίπτωση επιβολής κατάσχεσης επί των μετοχών ή κήρυξης του μετόχου σε πτώχευση ή υπαγωγής του σε άλλη συλλογική διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του ως και σε κάθε άλλη περίπτωση εξ όσων προβλέπονται στο άρθρο 43 § 4 Ν. 4548/2018, όπως εκάστοτε ισχύει, οι μετοχές εξαγοράζονται από πρόσωπο που υποδεικνύει η εταιρεία και συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, αντί πλήρους τιμήματος που προσδιορίζει το δικαστήριο με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Η υπόδειξη πρέπει να γίνει μέσα σε ένα (1) μήνα από τότε που η εταιρεία λάβει γνώση του περιστατικού και πρέπει να γνωστοποιείται κατά περίπτωση στον μέτοχο, τον κληρονόμο ή κληροδόχο, τον δανειστή, τον σύνδικο ή το όργανο της άλλης συλλογικής διαδικασίας». Και ο νοών νοείτω… Για την ιστορία, η εγκριτική απόφαση για τις τροποποιήσεις αναρτήθηκε για την μεν «Αττικός Ήλιος» στις 19 Ιουνίου αλλά φέρεται να ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2023, για τη δε «Ήλιος Α.Ε.» αναρτήθηκε στις 20 Ιουνίου και με ημερομηνία απόφασης της Γενικής Συνέλευσης στις 2 Μαΐου 2023.

Θα γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου;

-Αφότου έφυγε από την Εθνική Τράπεζα, επί χρόνια ο Πέτρος Χριστοδούλου αγωνιζόταν ως μέλος του ΔΣ της Aegean Baltic Bank να αναλάβει τη θέση του Προέδρου. Μετά το ναυάγιο στην πώληση της ΑΒΒ και τον ρόλο που είχε ως διαπραγματευτής των εφοπλιστών - μετόχων, η τύχη του γύρισε και στις αρχές του προηγούμενου μήνα ανέλαβε Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου. Δεν είναι μεγάλη τράπεζα αλλά ασφαλώς είναι επιτυχία για τον Π. Χριστοδούλου. Αυτό που περιμένει τώρα να δει η αγορά, είναι αν θα γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου.

Βρέθηκε αγοραστής για το ακίνητο της Πετζετάκις στην Καβάλα

-«Πετζετάκις Ποιότητα Ζωής» γράφει η ρημαγμένη ταμπέλα έξω από το μεγάλο ακίνητο που κάποτε φιλοξενούσε μια από 11 παραγωγικές μονάδες της μεγάλης βιομηχανίας πλαστικών Πετζετάκις. Σήμερα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, λίγο έξω από την Καβάλα, παρεπιδημούν μόνον φίδια και άγρια ζώα. Από το 2015, μετά την επίσημη πτώχευση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης βιομηχανίας του Αριστόβουλου Πετζετάκι, βγαίνουν στο σφυρί ένα-ένα τα ακίνητα της. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αυτήν την εποχή έχει βρεθεί αγοραστής πρόθυμος να αξιοποιήσει το μεγάλο ακίνητο κοντά στην Καβάλα και θα καταβάλει ένα ικανοποιητικό τίμημα που θα εισπράξουν οι πιστωτές της πτωχευμένης βιομηχανίας.

Γερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός θέλει ξενοδοχεία στην Ελλάδα

-Ούτε η ανυπόφορη ζέστη ούτε οι πυρκαγιές αποτελούν εμπόδιο για τους Γερμανούς επενδυτές που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως την «Florida της Ευρώπης».  Ένας μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός από τη Γερμανία, από αυτούς που κάθε χρόνο φέρνουν στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, τώρα αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του αλυσίδα ξενοδοχείων. Έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και σχεδιάζει την επέκταση του.

Κορβέτες και αντισταθμιστικά

-Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο πίσω από την επιθυμία του Πολεμικού Ναυτικού να ενισχυθεί με κορβέτες. Ο νέος ΥπΕθΑ Νίκος Δένδιας, αποκάλυψε δημοσίως ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία ναυπήγησης των 3 νέων Φρεγατών FDI στη Γαλλία, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων Κορβετών. Υποψήφιοι συνεργάτες είναι η Γαλλική Naval Group με την κορβέτα Gowind και η Ιταλική Fincantieri με την Doha. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θέτει ως «βάση» προσφοράς στους πιθανούς αναδόχους, τα €95-100 εκατ. επιστροφών από το πρόγραμμα των κορβέτων για αναβαθμίσεις στα εγχώρια ναυπηγεία και 55-70 εκατ. επιστροφών για «transfer of technology» (ποσό ίσο με το 10% της αξίας του συμβολαίου). Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σχετικές εγγυήσεις, τότε η εδώ ηγεσία φαίνεται να στρέφει το κεφάλι σε εναλλακτικές λύσεις.

Αποφύγαμε την ύφεση

Στην Ενωμένη Ευρώπη τα επίσημα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου θα δείξουν μηδενική ανάπτυξη (0,1% αύξηση του ΑΕΠ). Το καλό νέο είναι ότι -παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις- και σ’ αυτό το τρίμηνο αποφύγαμε την ύφεση. Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να εκπλήσσει τους συντηρητικούς διεθνείς οργανισμούς Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δείξει αύξηση +1,8% σε ετήσια βάση, λίγο κάτω από το +2,0% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο. Η Credit Suisse σημειώνει ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε περίπου +1,1% έναντι +4,2% του πρώτου τριμήνου, πιθανότατα λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Όλα αυτά μετρούν ιδιαίτερα στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών με τους αναλυτές να περιμένουν πως η FED μπορεί ίσως για τελευταία φορά να αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο και στη συνέχεια να ξεκινήσει από το 2024 την αποκλιμάκωση. Στην Φρανκφούρτη, επίσης θα έχουμε σήμερα νέα αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ κατά ¼ της ποσοστιαίας μονάδας.