-Χαίρετε, σήμερα σας έχω φρέσκο ρεπορτάζ για την εικόνα από δημοσκοπήσεις και focus groups, τα οποία διεξάγονται καθημερινά πλέον. Λοιπόν, τη Ν.Δ. την βρίσκουν στο 33%-34%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26%-27% και το ΠΑΣΟΚ στο 10%... Σας είπα τίποτα καινούργιο; Καθίστε θα σας πω τώρα στην ανάλυση που γίνεται, λοιπόν στο 10%-12% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, η ΝΔ προηγείται κατά δέκα περίπου μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το 40% όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, λένε μάλλον Ν.Δ., το 30% λένε μάλλον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 30% όλα τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν περιθώρια να ανοίξει η διαφορά, τουλάχιστον με όσα βλέπουν έως σήμερα οι περισσότεροι δημοσκόποι.

 ΣΥΡΙΖΑ TikTokers…

-Το γεγονός ότι… στο προφορικό όλοι λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει το 29% στις πρώτες εκλογές πάντως δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Και αυτό έχει δημιουργήσει έναν σχετικό προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και μου λένε ότι ο ίδιος ο Τσίπρας φαίνεται αρκετά σίγουρος για το 30άρι. Πάντως για… καλό και για κακό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πυκνώσει την παρουσία του στο TikTok που σερφάρει η νεολαία.

Και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ…

-Τα ΤikTok βέβαια είναι για τους πιτσιρικάδες γιατί στην κανονική του εκστρατεία ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει bullying στο ΠΑΣΟΚ κατά τον κλασσικό τρόπο που γνωρίζει… Δηλαδή, αν πας με τους άλλους (ΝΔ) είσαι προδότης, πουλημένος και εκβιαζόμενος ενώ (την ίδια στιγμή) αν έρθεις με εμάς είσαι Προοδευτικός, Δημοκράτης, …μάγκας και καραμπουζουκλής. Αυτά είναι τα ωραία των εκλογών που αρχίσανε από νωρίς και κάποια στιγμή δυστυχώς θα καταλήξει σε τσίρκο η προεκλογική εκστρατεία. Γιατί και ο Μητσοτάκης όσο και να 'χει αποφασίσει ότι τον συμφέρει να πάει ήπια και με θετική ατζέντα μπορεί και να τον πιάσει καμία τρέλα (από την Βενεζουέλα!)

Τραπεζικά stress test: Μάλλον φθηνά τη βγάλαμε

-Τα οικονομικά σενάρια των stress test της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) που δόθηκαν χθες στις συστημικές τράπεζες δεν είναι περίπατος. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού το δυσμενές σενάριο που καλύπτει την περίοδο 2023- 2025 είναι βαρύ και δύσκολο, το πιο σκληρό ως σήμερα. Όσον αφορά την Ελλάδα το ευχάριστο είναι ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, η ΕΒΑ προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας το 2025. Το δύσκολο σημείο για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα επαγγελματικά ακίνητα όπου ως το 2025 προβλέπεται σωρευτική πτώση στις αξίες 16,6%. Η ουσία είναι ότι η ΕΒΑ αναγνωρίζει την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής οικονομίας και αυτό διευκολύνει τις συστημικές τράπεζες. Λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας των stress test οι ειδικοί περιμένουν πως μετά τον Ιούλιο που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, θα υπάρξουν αρκετές αναζητήσεις κεφαλαίων από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η στρατηγική επένδυση της Goldman Sachs στην Χαλκιδική

-Ώριμος είναι ο φάκελος για την επένδυση της Goldman Sachs Asset Management (GSAM) στη Χαλκιδική και πρόκειται να εγκριθεί στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής για τις στρατηγικές επενδύσεις. Υπενθυμίζεται πως η GSAM αγόρασε τα ξενοδοχεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη.

Τα πακέτα της Dimand και το μεγάλο discount

-Στη χθεσινή συνεδρίαση πέρασαν συνολικά 8 πακέτα μετοχών της Dimand, σωρευτικής αξίας 8,1 εκατ. ευρώ (700 χιλιάδες μετοχές που αντιστοιχούν στο 3,7% της εταιρείας) στην τιμή των 11,7 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω από την τιμή στο κλείσιμο (13,50 ευρώ). Οι πληροφορίες είναι ότι πωλητής είναι ο Π. Παναγιωτίδης που κατείχε το 6,5% της εταιρίας και έχει αποχωρήσει από την Dimand τον περασμένο Ιούνιο. Αγοραστές ήταν θεσμικά χαρτοφυλάκια που έδειξαν έτσι εμπράκτως ότι πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρείας.

Ανοίγει η προσφορά για το γήπεδο του ΠΑΟ

-Αύριο Πέμπτη στις 10:00 είναι προγραμματισμένο να αποσφραγιστεί η προσφορά που κατατέθηκε στον διαγωνισμό για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Για το έργο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ τελικά κατατέθηκε μια προσφορά, από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-MYTILINEOS, καθώς τελικά οι Intrakat και Άβαξ δεν συμμετείχαν.

Έξωση από το Δ.Σ. της Μουζάκης

-Έχουμε εξελίξεις από το μέτωπο της Μουζάκης και τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των βασικών μετόχων. Στη συνέλευση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, οι μέτοχοι - κληρονόμοι από τον πρώτο γάμο του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη, έθεσαν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου τη χήρα και δεύτερη σύζυγο του Μουζάκη και την κόρη της. Οι μέτοχοι -κληρονόμοι συνασπίστηκαν και ελέγχουν το 60% ενώ οι δύο κυρίες που έφυγαν από το ΔΣ είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι καθώς ελέγχουν ποσοστό 40%. Η συνέλευση αποφάσισε και την έκδοση ομολογιακού δανείου 5 εκατ. για την εξυγίανση της «Κλωστές Πεταλούδα» και γενικότερα για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της εταιρείας.

Πάμε για νέο «ντέρμπι» στον Κυπριώτη

-Για τις εξελίξεις γύρω από τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη με τα πεντάστερα στην Κω και τα… δανεικά κι αγύριστα στις τράπεζες, τα έχουμε πει, αλλά η τελευταία και πολύ φρέσκια πληροφορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το νέο Δ.Σ. της εταιρείας, λοιπόν, το οποίο αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη ως επικεφαλής και τους Ιωάννη Τσακίρη και Χαράλαμπο Γουσέτη ως μέλη, καλεί τους μετόχους σε τακτική Γενική Συνέλευση την 23η Φεβρουαρίου 2023. Τώρα, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από τα συνήθη, δηλαδή έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και της διαχείρισης της εταιρείας για τη χρήση 2021, έγκριση αμοιβών κ.λπ., περιλαμβάνεται και η «ενημέρωση για επενδυτικά σχέδια της εταιρείας - μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία "Hotel Brain" για τη διενέργεια επενδύσεων επί των ξενοδοχείων». Στη Γενική Συνέλευση, όπως διευκρινίζεται, έχουν δικαίωμα παράστασης όλοι οι μέτοχοι της εταιρείας οι οποίοι έχουν και αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτή κατά την ημέρα διεξαγωγής της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού.

Πως θα αντιδράσει το H.I.G. Capital;

-Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει το H.I.G. Capital, το οποίο έχει εξαγοράσει τα δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ της Kυπριώτης Α.Ε. και το οποίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον επιχειρηματία Κ. Κυπριώτη έχοντας καταθέσει «αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης και επικουρικά αίτηση πτώχευσης» που μετά από αναβολή αναμένεται να συζητηθεί τον Απρίλιο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω. Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη μακροσκελή του δήλωση για τις εξελίξεις ο Κ. Κυπριώτης χαρακτήριζε το H.I.G. Capital ως «φερόμενο νέο πιστωτή της εταιρείας και “ιδιοκτήτη” των δανείων», τονίζοντας, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «η μετοχική σύνθεση της εταιρείας μας δεν έχει μεταβληθεί και ο δήθεν πιστωτής μας και το καιροσκοπικό fund – alter ego ουδόλως έχουν μετοχική ιδιότητα στην εταιρεία μας» επισημαίνοντας ότι «υφίσταται σαφής προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης». Παρόλα αυτά βέβαια, όπως έλεγε, «η Διοίκηση με την επιφύλαξη της νομιμοποίησης του φερόμενου ως νέου πιστωτή, την οποία αμφισβητεί, επεδίωξε τη συνεννόηση με αυτόν, εισάγοντας πολλαπλές προτάσεις με στόχο την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ταυτόχρονη ανάπτυξή της. Οι προσπάθειες όμως της Διοίκησης «έπεσαν στο κενό». Έτσι, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται μεγάλο «ντέρμπυ»…

Τα πολλά λεφτά ζάλισαν τους μετόχους του Ικτίνου

-Η εξαιρετικά καλή τιμή που πέτυχαν τα τρία αδέρφια Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος, για να πουλήσουν την εταιρεία Μαρμάρων που είχε ιδρύσει πριν 42 χρόνια στη Δράμα, ο πατέρας τους Ευκλείδης Παυλίδης, φημολογείται ότι προκάλεσε εξ αντανακλάσεως αναταραχή στην Ικτίνος. Το Κυπριακό fund Elements Capital Management (ECM) πλήρωσε περίπου 500 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Παυλίδης. Στην Ικτίνος, λέγεται στην αγορά πως υπάρχουν συγγενείς και μέτοχοι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να πουλήσουν. Η ΙΚΤΙΝΟΣ τα είχε καταφέρει καλά πουλώντας το 60% της παραγωγής της στην Κίνα. Ήρθε όμως ο κορωνοϊός, η κρίση στις μεταφορές και οι πωλήσεις μειώθηκαν. Τώρα που αχνοφαίνεται μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, κάποιοι (ες) μέτοχοι πιστεύουν ότι είναι καλή ευκαιρία για την πώληση της Ικτίνος Ελλάς.

Οι 5 +1 του Λούλη

-Εκπλήξεις έχει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Loulis Mills που έχει αναλάβει να περάσει την ιστορική αλευροβιομηχανία στην «επόμενη μέρα» σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπου το επισιτιστικό είναι ψηλά στην ατζέντα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αυτή τη συγκυρία στο Δ.Σ. εκτός του Νίκου Λούλη συμμετέχουν: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ταυτισμένος με τη βιομηχανία τροφίμων), Κωνσταντίνος Μαχαίρας (πολύπειρος στο retail και από τη θητεία του στο ΑΒ), Γεώργιος Τανισκίδης (πρόεδρος της Optima Bank), Gianluca Fabbri (CEO της Dhahra Agriculture -δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης), Έλσα Καπελάνου-Αλεξανδρή (νομική σύμβουλος). Σε αυτήν τη σύνθεση πρέπει να αθροίσουμε και το επί 30ετία στέλεχος του ομίλου Νίκο Φωτόπουλο.

Το ΜΙΤ αναζητά Ελληνικές Startup

-Το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technology διατηρεί στην Ελλάδα το MIT Enterprise Forum. Μέσω αυτού έχει ήδη στηρίξει περισσότερες από 200 νεοφυείς Ελληνικές επιχειρήσεις από τις οποίες οι 70 συνεχίζουν να αναπτύσσονται παγκοσμίως και έχουν προσελκύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές. Ψάχνει όμως για περισσότερες. Στις 30 και 31 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το MIT Global Startup Workshop (GSW) με σκοπό να φέρει κοντά επιχειρηματίες, φοιτητές, επενδυτές και βασικούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο.

Προς νέο αναπτυξιακό πακέτο 250 δισ. η Ε.Ε.

-Όλα είναι έτοιμα. Οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ήταν σκληρές αλλά υπόγειες. Κατέληξαν όμως σε αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα νέο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό πακέτο που θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ. Αφορμή θα είναι η προσπάθεια απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα κονδύλια αλλά και καινούργιος κοινός δανεισμός. Μόνον η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισ. δολάρια. Η πρώτη φάση προβλέπει έναν νέο γύρο κοινού δανεισμού για την προσφορά φθηνών δανείων στα κράτη μέλη που τα χρειάζονται, παρόμοιο με τον μηχανισμό SURE που δημιουργήθηκε για την προστασία των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του Covid. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο για ένα νέο Ευρωπαϊκό Sovereign Fund που θα στηρίζει επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων πλησιάζει…