-Χαίρετε, ολοκληρώνεται σήμερα η πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ιαπωνία και επιστρέφει η αποστολή την Τετάρτη στην Αθήνα. Χθες παρετέθη το επίσημο γεύμα του πρωθυπουργού Kishida στους Έλληνες αξιωματούχους. Η πηγή μου είπε για ένα γεύμα και γενικώς μια εκδήλωση που θύμιζε… χορογραφία, στην οργάνωση του οποίου προσφέρθηκε -μεταξύ άλλων- σάκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του Kishida, που δεν είναι άλλη από την περίφημη Χιροσίμα.

Παιδιά, φέρτε το Ajax

-Πού να 'ξερε ο… δύσμοιρος ο Μητσοτάκης ότι την ώρα που έπινε τα σάκε του στο Τόκιο η εν Αθήναις διαπλοκή τού ετοιμάζει μια... κανονική Χιροσίμα (παρακαλώ, διαβάστε τα παρακάτω με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν θέλω καγχασμούς…). Λοιπόν, το νέο σενάριο λέει (θα έχει κι αυτό άραγε χορογραφία;) ότι θα συμπράξουν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, ήτοι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπά προοδευτικά κόμματα αν χρειαστεί στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αναλάβει να «καθαρίσει τον λεκέ των υποκλοπών από το σώμα της Δημοκρατίας». Για υποψήφιο πρωθυπουργό βέβαια μην ψάχνετε -δεν θέλω τέτοια- πάντοτε υφίσταται η ιστορική εκκρεμότητα της αναλήψεως του ύπατου αξιώματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προς τούτο μάλιστα υπήρξαν και συναντήσεις του Βενιζέλου με τον Ανδρουλάκη, λέγεται δε ότι συναντήθηκε και με τον Τσίπρα σε οικία κοινού φίλου. Αυτό δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω, παρότι η διακίνηση της πληροφορίας προέρχεται από το Μ.Μ. Δεν το λες πάντως ότι το dark room είναι μια βαρετή στήλη, έτσι δεν είναι;

Σήμερα τα σενάρια για τα stress test

-Σήμερα παραλαμβάνουν οι τράπεζες τα οικονομικά σενάρια για τη διενέργεια των stress test. Δεν δόθηκαν την Παρασκευή, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, επειδή χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές στα μοντέλα όσον αφορά τα επίπεδα των επιτοκίων.

Ανακοινώσεις από τις τράπεζες

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις από τις τράπεζες για τα επιτόκια καταθέσεων και των προμηθειών των τραπεζών ως απόρροια του κύκλου των συζητήσεων που είχαν οι τράπεζες με το υπουργείο Οικονομικών

Ο Χ. Μεγάλου για τα επιτόκια και τα έσοδα

-Ο CEO της Πειραιώς Χ. Μεγάλου στην ενημέρωση που έκανε χθες είπε ότι η τράπεζα αύξησε τα κεφάλαια που υπολογίζει ότι θα πληρώσει φέτος για τόκους καταθέσεων στα 250 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα δαπανήσουν για πληρωμές τόκων πάνω από 1 δισ. έναντι των 800 εκατ. που προϋπολόγιζαν. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από την ενημέρωση του Χ. Μεγάλου είναι ότι, απαντώντας σε ερώτηση της Morgan Stanley, είπε πως αν το βασικό επιτόκιο (DFR) υπερβεί το 2,5% και μέχρι το επίπεδο του 3,5%, υπάρχει θετική αν και επιβραδυνόμενη επίπτωση στα έσοδα. Ακόμη όμως κι αν το επίπεδο του επιτοκίου υπερβεί το 3,5% η επίδραση θα είναι ουδέτερη.

Fitch: Κεφάλαια πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις έχει η Alpha Bank

-Όσον αφορά την αναβάθμιση της Alpha Bank από τη Fitch, ξεχωρίζει η επισήμανση του οίκου αξιολόγησης για υψηλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, σε συνδυασμό φυσικά με τη συνεχιζόμενη εξυγίανση του ισολογισμού.

Η Societe Generale (που αυτή τη φορά έπεσε μέσα) και το νέο στοίχημα

-Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, να δοθούν τα εύσημα στη Societe Generale η οποία -αν και έχει πέσει αρκετές φορές έξω- πρώτη στις 9 Ιανουαρίου προέβλεψε την θετική απόφαση της Fitch. Η γαλλική τράπεζα είχε προβλέψει ανεπιτυχώς τους προηγούμενους μήνες αναβαθμίσεις από S&P και Moody's, ενώ είχε εκτιμήσει πως η μετοχή της Jumbo θα διαγραφόταν από τον MSCI Greece, κάτι που δεν συνέβη. Αυτή τη φορά έπεσε μέσα, όμως το πιο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη που έχει κάνει για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, ακόμα και πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου. Συγκεκριμένα, έχει χαρακτηρίσει «εύλογες» τις πιθανότητες μιας έκπληξης από τη S&P στις 21 Απριλίου για επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα και για τον λόγο αυτόν έχει συστήσει στους πελάτες της να αγοράσουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών.

Σκόνταψε η εισαγωγή στο ΧΑ του «Ελ. Βενιζέλος»

-Σκοντάφτουν τα σχέδια για ταχύτατη εισαγωγή του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο. Η συμφωνία με τους υφιστάμενους μετόχους έχει ολοκληρωθεί μόνο κατά ένα μέρος και χρειάζεται ακόμη σχετική προετοιμασία. Καθώς πλησιάζουμε και στις εκλογές, τα σχέδια για εισαγωγή στο ΧΑ μεταφέρονται (καλώς εχόντων των πραγμάτων) για το Β’ εξάμηνο του 2023.

Ποιοι «τρέχουν» για το ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο

-Σήμερα αναμένονται οι προσφορές στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού ακινήτου στο Μαρκόπουλο όπου διεξήχθησαν τα ιππικά αγωνίσματα. Το ακίνητο, συνολικά περίπου 600 στρεμμάτων, παραχωρείται για 40 χρόνια. Εφόσον δεν υπάρξει άλλη μετάθεση αναμένεται να διαπιστωθεί ποιοι θα καταθέσουν προσφορές και εάν σε αυτούς θα είναι εταιρείες συμφερόντων του Γιώργου Μελισσανίδη, του Γιάννη Μυτιληναίου και άλλων επενδυτών που ασχολούνται με τον ιππικό αθλητισμό, που εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα ως ενδιαφερόμενοι.

Διαγωνισμοί 28 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Υγείας

-Κι αφού είμαστε στα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ σημειώστε πως διανύουμε πυκνή εβδομάδα προκήρυξης διαγωνισμών, για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας που υλοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, το γνωστό πλέον PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Τα πρώτα 12 Κέντρα Υγείας που χρηματοδοτούνται από το Ελλάδα 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημοπρατηθούν μέσα στην εβδομάδα και ακολουθούν ακόμα 17 μέσα στον Φεβρουάριο.

Τους γοήτευσε ο Γκραμένια

-Ενθουσιασμένοι είναι όλοι στο Οικονομικό Επιτελείο, ιδιαίτερα στην πλατεία Συντάγματος, μετά τη γνωριμία τους με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Πιέρ Γκραμένια. Ήδη μετά την πρώτη εκ του σύνεγγυς συνομιλία της περασμένης εβδομάδας, τον έχουν βομβαρδίσει με emails ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο διάδοχος του Klaus Regling, ο άνθρωπος που πλέον κρατά στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Χρέους, είναι ένας Λουξεμβούργιος (με ιταλικές ρίζες) διπλωμάτης καριέρας, με επαγγελματική εμπειρία στην Ιαπωνία και τις Η.Π.Α., ενώ έχει περάσει ένα διάστημα και από την Ν. Κορέα. Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησαν την ποιότητα και την επάρκεια (γνώσεων και πληροφοριών) του επιτελείου του, των στελεχών δηλαδή που συνόδευσαν τον Π. Γκραμένια στην πρώτη επίσκεψη γνωριμίας στην Ελλάδα. Ο Π. Γκραμένια είναι οπαδός της νέας Δημοσιονομικής Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, αυτήν που εξακολουθούν να υπονομεύουν και να αντιμάχονται οι Γερμανοί. Από την πρώτη στιγμή έδειξε διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας με την ελληνική πλευρά. Εξήγησε τις διαφορετικές κλίμακες δανεισμού του ESM σε σύγκριση με τις κλίμακες δανεισμού της Κομισιόν, ενώ είναι οπαδός της διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων που πρέπει να έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη. Για την ώρα, φαίνεται πως είναι σύμμαχος της χώρας μας…

Η Λύκος γίνεται Austriacard και αυξάνει το free float της

-Μια από τις ιστορικές εταιρείες της χώρας, η Inform Λύκος -που μετρά 125 χρόνια δραστηριότητας- πήρε χθες το πράσινο φως από τους μετόχους της για τη συγχώνευση, με απορρόφησή της, από την Austriacard. Μέχρι το τέλος Μαρτίου οι μετοχές της Austriacard θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Αθηνών και Βιέννης, ωστόσο, το θέμα του περιορισμένου free float (μόνο 21% του μετοχικού κεφαλαίου θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά) παραμένει αγκάθι. Η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα και ήδη βρίσκεται σε επαφές σε θεσμικούς επενδυτές. Αυτό θα γίνει τόσο μέσω placements, όσο και μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, κινήσεις που θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο. Όσο για τα επόμενα βήματα, στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Μ. Ανατολή και Αφρική.

Όταν κανείς επενδυτής δεν ήθελε καμία σχέση με την Ελλάδα

-Και για να μην ξεχνιόμαστε, μέρες που είναι: η διοίκηση της Inform Λύκος αποκάλυψε πως παρότι η Austriacard στα «χαρτιά» είναι μια αυστριακή εταιρεία, από το 2014 και μετά έφθασε να βρεθεί ένα βήμα από τον γκρεμό καθώς ήταν αδύνατο να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια και κινδύνευε να χάσει τους πελάτες της. Η Ελλάδα ήταν λόγω των εξελίξεων τότε «κόκκινο πανί», επενδυτικά κανείς δεν ήθελε να έχει οποιαδήποτε σχέση με οτιδήποτε ελληνικό. Παρότι θα θεωρούσε κανείς πως η Austriacard ήταν ασφαλής από τις τότε εξελίξεις, η μητρική της (Inform) ήταν ελληνική και αυτό ήταν αρκετό για να συναντάμε για καιρό κλειστές πόρτες....

Το Χρηματιστήριο τον Ιανουάριο...

-Ο πρώτος μήνας του έτους θα κλείσει σήμερα με κέρδη της τάξης του 9,5% για τον Γενικό Δείκτη. Βέβαια, οι αποδόσεις του Ιανουαρίου, ποτέ δεν ήταν ενδεικτικές της συνολικής χρηματιστηριακής πορείας. Αν θυμηθούμε το αξέχαστο 2011, ο Γενικός Δείκτης τον Ιανουάριο κέρδισε +12,7% αλλά η χρονιά έκλεισε με πτώση -52%(!). Το 2012, ο πρώτος μήνας έφερε χαμόγελα +17% και τελικά έκλεισε με +33%. Χθες και σήμερα, τελευταίες μέρες του μήνα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες κλείνουν τα χρεωστικά υπόλοιπα των πελατών τους κι αυτό προκαλεί κάποιες πιέσεις οι οποίες όμως θεωρούνται προσωρινές και ανεπαίσθητες σε μια συνολικά ανοδική χρηματιστηριακή αγορά… Γι’ αυτό άλλωστε, χθες, μόλις τα future συμβόλαια της Νέας Υόρκης έδειξαν καλά νέα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν το πρώτο που γύρισε -με χαρακτηριστική ευκολία- σε θετικό πρόσημο…

Στην Τουρκία περιμένουν το ΔΝΤ

-Πριν από 6 χρόνια, το 2016, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ ήταν 3 προς 1. Το 2019 διολίσθησε στο 5 προς 1. Σήμερα χρειάζονται 20,5 λίρες για να αγοράσεις 1 ευρώ. Είναι προφανείς πλέον οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και της Κεντρικής της Τράπεζας να κρατήσει αυτή την ισοτιμία μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να κρατήσουν όρθια τη λίρα. Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα θα αναδειχθούν στην Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όλα δείχνουν πως δεν θα αποφύγει ο Ερντογάν μια νέα -πολυετή- επίσκεψη των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.