-Χαίρετε, και έτσι απλά και ωραία όλα τακτοποιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά ώστε να προχωρήσει γρήγορα το σλόγκαν που βοούσε στην Κουμουνδούρου την Κυριακή το βράδυ «Στέφανε, τώρα, άλλαξέ τα όλα». Ο Νίκος Παππάς (where is Nikos) πήρε το κόμμα και ο Παυλάρας ανέλαβε να στολίζει όποιον κουνιέται στον νέο αρχηγό, χθες την πλήρωσε ο καθηγητής Σορβόννης Γεροτζιάφας που τόλμησε να αποχωρήσει ασκώντας κριτική στον Κένεντι για να εισπράξει ένα περιποιημένο κράξιμο από τον Πολάκη, «πρόσεξε μην πάρεις τα βουνά» του είπε. Θεϊκό έτσι, αμ, καλά να πάθεις, κύριε καθηγητά, και τράβα πίσω στις Σορβόννες μην έχεις και τίποτα άλλα.

Η επιστροφή του Πάνου…

-Και καλά να πάρεις τα βουνά, αλλά εδώ έχουμε άλλα πιο σκληρά, αφού οι Συριζαίοι αποκαλούνται «ποντικοί» από τον συγκυβερνήτη του Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, ο οποίος παροτρύνει τον κολλητό του ναυαρχούκο Αποστολάκη να κάνει λέει «αφουμιγκέισον» στο κόμμα, ήτοι εξολόθρευση τρωκτικών σε βαπόρι. Ρόμπες ξεκούμπωτες δηλαδή οι τύποι, κανονικές. Ρε συ, Αλέξη, πραγματικά τι άνθρωπος είσαι εσύ και μετά παραπονιόμασταν εμείς για τη συμπεριφορά σου.

Ο Stefanos, η Δόμνα και ο καμεραμάν

-Η χθεσινή εμφάνιση του Stefanos στο ειδικό σχολείο στην Καλλιθέα είχε σκηνές απείρου κάλους. Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου πήρε εντολή το πρωί να πάει να τον υποδεχθεί, όχι ως παλιά του συμμαθήτρια, αλλά ως αρμόδια υφυπουργός και να τον ενημερώσει. Πράγμα που έκανε, βεβαίως, παρά τις συνεχείς παραινέσεις του κάμεραμαν του προέδρου Stefanos να πάει... λίγο πιο εκεί. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της το ζήτησε και μετά είχε απορίες γιατί δεν έχει... air condition το σχολείο, ενώ προσφέρθηκε και να αγοράσει. Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, ήταν ότι, ενώ η Δόμνα ήταν εκεί και ο Stefanos έβγαλε μαζί της και φωτογραφίες, δεν εμφανίστηκε πουθενά στο υλικό του.

Συνεδρίασαν 4,5 ώρες χωρίς κουβέντα για Κασσελάκη

-Δεν ήταν τυχαίο πάντως ότι ο Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στον πρόεδρο Stefanos κατά την έναρξη του χθεσινού υπουργικού. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια των 4,5 ωρών που κράτησε η συνεδρίαση, δεν έγινε καν νύξη στο όνομα του παιδιού. Ούτε κουβέντα. Ούτε καν ένα αστείο του Μάκη Βορίδη, ο οποίος "νοστιμεύει" αυτές τις μακρές και κάπως ανιαρές συνεδριάσεις.

Οι αστερίσκοι για την αξιολόγηση

-Μεγάλο νομοθετικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση των διοικήσεων των οργανισμών του Δημοσίου. Στο υπουργικό χθες, πάντως, άνοιξε συζήτηση για το νομοσχέδιο της Κεραμέως, η οποία καλείται να κάνει ορισμένα "φινιρίσματα". Όπως μου το έθετε αρμόδια πηγή μου, κάποιοι υπουργοί έβαλαν αστερίσκους για πτυχές του νομοσχεδίου, όπως π.χ. για το γεγονός ότι ένας διοικητής θα έχει τετραετή θητεία, αλλά θα αξιολογείται στα δύο χρόνια. Οι υπουργοί που παρενέβησαν έλεγαν ότι πρέπει να υπάρξει κάποια διαδικασία, ώστε ένας διοικητής να αξιολογείται εξαρχής. Και η Ν. Κεραμέως το αντιλαμβάνεται, λέγοντας ότι άλλη διαδικασία αξιολόγησης θα προβλέπεται π.χ. για τον διοικητή του Ευαγγελισμού και άλλη για τον πρόεδρο ενός πολύ μικρότερου, τοπικής εμβέλειας οργανισμού. Γι' αυτό και τις επόμενες μέρες θα "κλειδώσει" η ρύθμιση στην τελική της μορφή.

Εντολή Μητσοτάκη για "γκάζι"

-Πάντως, για να μην παρεξηγηθώ, κανείς υπουργός δεν διαφωνεί με την ουσία της αξιολόγησης πριν και μετά την επιλογή ενός διοικητή, αλλά θέλουν επιπλέον φίλτρα, σε περίπτωση που μια επιλογή δεν δικαιωθεί. Και ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, χθες ζήτησε από τους υπουργούς να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά τη διαδικασία και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης, με προτεραιότητα να έχουν τα 128 νοσοκομεία της χώρας νέες διοικήσεις στις αρχές του χρόνου.

Πρώτα υπουργικό, μετά covid

-Ο άτυχος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έδωσε κανονικά το «παρών» στο υπουργικό, αλλά αποχωρώντας από αυτό διαγνώστηκε θετικός στον covid, με αποτέλεσμα να μπει σε καθεστώς απομόνωσης. Τα συμπτώματά του, πάντως, είναι ήπια και δεν ταλαιπωρείται. Τώρα, Δημήτρης Παπαστεργίου και Σοφία Ζαχαράκη που κάθονταν δίπλα του φαντάζομαι ότι θα είναι alert.

Ανοίγουν οι προσφορές για Βόλο

-Και περνώ στα της αγοράς λέγοντας πως στο ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζονται σήμερα να ανοίξουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν για το λιμάνι του Βόλου. Για την παραχώρηση έως 67% του λιμανιού, προσφορές έχουν καταθέσει η κοινοπραξία των Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος (όμιλος Μάνεση), ο όμιλος Goldair, ο ΟΛΘ και η Μariner Capital της της Hili Company. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΒ έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της και λήγει το 2062.

«Ελ. Βενιζέλος»: Τον Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο

-Και συνεχίζω στο μοτίβο των αποκρατικοποιήσεων με το ρεπορτάζ που έχω για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι μηχανές για το Χρηματιστήριο ζεσταίνονται και ο προγραμματισμός είναι πως η προσφορά των μετοχών και η εισαγωγή θα γίνει τον Φεβρουάριο 2024. Η Eurobank μαζί με το γραφείο Ποταμίτη κι ένα ξένο νομικό γραφείο συντάσσουν τώρα το ενημερωτικό δελτίο. Από πλευράς διαδικασιών είμαστε στη φάση που περιμένουν το Υπερταμείο να ορίσει τον Πρόεδρο και τα μέλη που δικαιούται στο ΔΣ, ώστε να περιληφθούν στο ενημερωτικό. Υπάρχει αισιοδοξία πως η διάθεση των μετοχών, αφενός λόγω αντικειμένου κι αφετέρου λόγω επενδυτικής βαθμίδας, θα πάει καλά και θα προσελκύσει καλής ποιότητας μακροπρόθεσμα funds.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Το πιο γρήγορο turnaround story της αγοράς

-Είναι πιθανότατα το πιο γρήγορο turnaround story της αγοράς και σίγουρα των τελευταίων ετών. Ο λόγος για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ που ανακοίνωσε χθες αύξηση τζίρου 45%, ιστορικό υψηλό για το ανεκτέλεστο που έφθασε τα 2,1 δισ. (+71%), επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία, καθαρά κέρδη 17,7 εκατ. και ταυτόχρονα μείωση κατά 26% του δανεισμού. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα έρχονται μόλις έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΙΝΤΡΑΚΑΤ από τον Α. Εξάρχου που μαζί με τους Δ. Μπάκο και Γ. Καυμενάκη έχουν τον μετοχικό έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρίας και αποτελούν έμπρακτη απάντηση σε όσους δυσπιστούσαν για το αν είναι δυνατόν να ανακάμψει η εταιρία.

Τα σχέδια του Σωκράτη Κ. για την Intralot

-Tα Road shows ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και οι σύμβουλοι της Intralot εισηγούνται τώρα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί που πρόθυμα θα πλήρωναν κάτι λιγότερο από 0,6€/μετοχή για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με μια πιθανή σχέση ανταλλαγής της τάξης 1,2 νέες μετοχές για δύο παλαιές. H αύξηση κεφαλαίων των 130 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο και το σχέδιο σήμερα προβλέπει επίσης την έκδοση ομολόγου 130 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών (για την αναχρηματοδότηση ενός παλαιότερου) και τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες. Αμέσως μετά (αφού δηλαδή κλείσει τις εσωτερικές και ταμειακές της εκκρεμότητες), η διοίκηση της Intralot θα αρχίσει να ανακοινώνει συμφωνίες παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας και τεχνογνωσίας με ιδιώτες διαχειριστές λοταριών εκτός συνόρων.

Σούπερ κέρδη για τη MORE και νέα γραφεία

-Το μπαράζ εξαγορών και επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η MOTOR OIL Renewable Energy (MORE), θυγατρική της Motor Oil στις ΑΠΕ, αποτυπώνεται στις πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις που κατέγραψε στη περυσινή χρήση. Τα έσοδα για το 2022 έφτασαν τα 279,8 εκατ. ευρώ, από 70,7 εκατ. για τη χρήση του 2021 (+295%) και το EBITDA ανήλθε σε 90,6 εκατ. έναντι 40,6 εκατ. (+123%). Στο τέλος της χρήσης η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα 119,3 εκατ. και καθαρή δανειακή θέση 749 εκατ. Κομβική ήταν βέβαια η περυσινή συμφωνία μεταξύ της MORE και της Ελλάκτωρ για την εξαγορά του 75% του κλάδου ΑΠΕ της τελευταίας, συναλλαγή που προσέθεσε 493 MW εγκατεστημένης ισχύος και κατέστησε τη MORE έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Σήμερα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 772 ΜW και μαζί με τα υπό κατασκευή έργα της άνω των 856 MW, ενώ συνολικά διαθέτει χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 2.3GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Και επειδή η MORE μεγάλωσε, αλλάζει και γραφεία – έδρα και μεταφέρεται από τα κεντρικά της ΜΟΗ στην Ηρώδου Αττικού, στην οδό Πάρνωνος στο Μαρούσι.

Ποιος πήρε το σπίτι του Δαυίδ στις Σπέτσες

-Το ανέκδοτο της ημέρας: -Ποιος έδωσε 13,1 εκατ. για να πάρει το σπίτι του Δαυίδ στις Σπέτσες; «Ο Κουτσολιούτσος, επειδή τώρα νοικιάζει τα καλοκαίρια τη βίλα του στην Ξυλοκέριζα». Για να σοβαρευτούμε όμως, όποιος και να αγόρασε το πραγματικά μοναδικό σπίτι του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες το ήθελε απεγνωσμένα, γιατί ενώ η υψηλότερη προσφορά ήταν στα 10,3 εκατ. ευρώ έβαλε το τελικό και νικηφόρο “χτύπημα” στα 13,120 εκατ. και σταμάτησε η πλειοδοσία που είχε διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι. Αν ανεβάζεις από τα 10,3 εκατ. το “χτύπημα” κατά 2.820.000 ευρώ σημαίνει ότι ο αγοραστής ήταν αποφασισμένος, ενώ η εξέλιξη και η κατάληξη του πλειστηριασμού, μυρίζει ελληνικό εφοπλιστικό χρήμα.

Δυο εκατομμύρια στους πλημμυροπαθείς από τον Μυστακίδη

-Από το γραφείο του Τ. Μυστακίδη μας ενημέρωσαν πως ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης κατέθεσε στον ειδικό λογαριασμό για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις από Έλληνες billionaires.

Ρηχή αγορά...

-Σήμερα και αύριο, είναι οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις του μήνα με τη χειρότερη χρηματιστηριακή επίδοση του 2023. Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια window dressing, οι χρηματιστηριακές εταιρείες υποχρεωτικά κλείνουν τα χρεωστικά υπόλοιπα των πελατών τους, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, τα placements περιορίζουν τους δυνητικούς αγοραστές, οι καλές επιτοκιακές αποδόσεις και η επιθυμία κατοχύρωσης των κερδών ολόκληρου του 9μήνου, πιέζουν καθοδικά το Χρηματιστήριο. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς (Ένωση Θεσμικών, ΣΜΕΧΑ, ΕΕΤ, ΕΧΑΕ) ζητούν τώρα επιμόνως ένα ραντεβού με τον νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για να του θυμίσουν τις 50 προτάσεις που είχαν -από κοινού- υποβάλλει στον προηγούμενο υπουργό, για να αποκτήσει η χρηματιστηριακή αγορά μας μεγαλύτερο βάθος και αξιοπιστία. Ανάμεσα στις πολλές προτάσεις ήταν η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, η παροχή κινήτρων προς εταιρείες εκτός Ελλάδος για παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ, διαμόρφωση πλαισίου για άντληση κεφαλαίων «πράσινων» εταιρειών μέσω ΧΑ κ.ά. Πάντως και δια μαγείας να γίνονταν όλα αυτά που ζητούν οι φορείς, δεν νομίζω ότι θα άλλαζαν σημαντικά τη σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου μας.

Ενδιαφέρον υπάρχει αλλά επαφή δεν έγινε... (ακόμη)

-Πριν από έναν μήνα, είχε έρθει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Συζητήθηκαν πολλές επενδυτικές ιδέες, αλλά ο επισκέπτης μας επέμενε πολύ, δηλαδή δεν έκρυψε καθόλου, το ενδιαφέρον του για τη… γεωγραφία. Ο Ινδός πρωθυπουργός μιλούσε συχνά για την εφοδιαστική αλυσίδα και την προοπτική δημιουργίας μίας “πύλης εισόδου” των προϊόντων της οικονομίας της χώρας του, στην Ε.Ε. Επειδή το Λιμάνι του Πειραιά είναι βαμμένο με τα χρώματα της Κίνας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει έντονο αμερικανικό στυλ, ο Πρέσβης της Ινδίας στη χώρα μας, κ. Rudrenda Tandon, έριξε μερικές φορές την ιδέα της Θεσσαλονίκης. Τα επιχειρήματα είναι γνωστά: Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί συντομότερη “πύλη εισόδου” με πρόσβαση στο πιο αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο (από Θεσσαλονίκη προς Ανατολική-Κεντρική Ευρώπη), στην Εγνατία και πλησιέστερα σε νευραλγικούς λιμένες- όπως είναι η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη. Από τότε φούντωσαν τα σενάρια και οι διαρροές πληροφοριών γύρω από τον ΟΛΘ. To κακό όμως είναι ότι έχει περάσει ήδη ένας ολόκληρος μήνας και τηλεφώνημα, email ή έστω μια ολιγόλογη επιστολή δεν έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

Δεν τον απομάκρυναν, έφυγε οικειοθελώς

-Γράφαμε πριν από λίγες μέρες για την απροθυμία της ολλανδικής διοίκησης του Ασφαλιστικού Ομίλου ΝΝ, να κρατήσει και να αξιοποιήσει τα στελέχη της MetLife που απορρόφησε πέρυσι. Αυτές τις μέρες μάλιστα, ένα ακόμη στέλεχος, ο Διευθυντής Compliance (Κανονιστικής Συμμόρφωσης) επίσης αποχώρησε από την ΝΝ. Ο πρώην Οικονομικός Διευθυντής της MetLife κ. Ελευθέριος Μερκουρίου, μας έστειλε επιστολή με την επισήμανση ότι στις 28/2/2023, αποχώρησε οικειοθελώς από την ΝΝ και άρα δεν «απομακρύνθηκε».

Πόσο risk free είναι τα αμερικανικά ομόλογα;

-Κάποτε, πριν από μερικά χρόνια δηλαδή, κάποιοι επέλεξαν να δανειστούν σε ελβετικό φράγκο γιατί τότε θεωρούσαν -όχι εντελώς αβάσιμα- ότι αυτό ήταν το σταθερότερο νόμισμα στον Ευρώπη. Συνέβησαν όμως πολλά και τελικά η επιλογή τους αποδείχθηκε λανθασμένη. Τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται σήμερα ως η ασφαλέστερη επένδυση στον κόσμο. Ουδείς ανησυχεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του Αμερικανικού Κράτους. Όλοι όμως απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να δανείσουν το Κράτος. Τους τελευταίους 6 μήνες εκδόθηκαν Ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Την τελευταία εβδομάδα, το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος αυξανόταν κατά 14,3 δισ. δολάρια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Αν το ποσό αυτό προστεθεί στα 3 δισ. δολάρια που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση τοκοχρεολυσίων, το συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 17 δισ. κάθε μέρα. Με δημόσιο χρέος μεγαλύτερο των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν κινδυνεύουν ως προς την αξιοπιστία τους, αλλά ως προς τη διαπραγματεύσιμη αξία τους.