-Χαίρετε, παρατήρησα με μεγάλη προσοχή την πρώτη ημέρα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να… δω και να αισθανθώ λίγο πού το πάει και πώς το πάει. Είδα ένα αγόρι ρεπόρτερ με μουστάκι από ένα πρωινάδικο, που τον ακολουθεί παντού, να το ενημερώνει έξω από το μετρό -που τον πέτυχε με τον Τάιλερ- ότι θα πήγαινε πρώτα να βάλει μονάδες στο καρτοκινητό του (στο μεταξύ, μονάδες βάζουν online πια και στα γηροκομεία), μετά να παραλάβει από τον Τσίπρα το κόμμα και μετά γυμναστήριο. Μάλιστα, χθες, έμαθα ότι στο βαρύ πρόγραμμα της πρώτης ημέρας προστέθηκε το βράδυ και μια συναυλία στον Μουζουράκη. Τέλεια. Εμαθα επίσης ότι πάει και πως «πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα στο κόμμα ο Στέφανος», αλλά το έμαθα από τον μπαμπά του που το δήλωσε στον Ευαγγελάτο (τι ωραία!).

Τι λένε τα γκάλοπ για τον Stefanos (Κένεντι)

-Ρώτησα μια πηγή μου δημοσκοπική πώς πάει στα πρώτα γκάλοπ ο Stefanos-Κένεντι, αν απογείωσε ήδη τον ΣΥΡΙΖΑ ή είμαστε ακόμα στην τροχιοδρόμηση και μου είπε: «Κοίτα, τον μετρήσαμε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής και δεν είδαμε κάτι τρομερό, ο ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια είναι, τον μετράμε και τώρα δεν έχουμε τελειώσει, αλλά πάλι δεν διακρίνω στο κοινό κάποιον ενθουσιασμό (ούτε πέριξ της Κουμουνδούρου, θα έλεγα εγώ). Επίσης, να ξέρεις ότι στο ερώτημα «εάν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη;», ο Κασσελάκης με το ζόρι, με τα πολλά και υπό προϋποθέσεις φτάνει μόλις το 30%, έναντι 70% που με βεβαιότητα λέει “όχι”.». Αν αυτό επιβεβαιωθεί πάντως, θα σας έλεγα ότι θα τον εγκαταλείψουν και τα «μηντιακά χάχανα» που τον παίζουν όλη ημέρα, αν και οι άνθρωποι τη δουλειά τους κάνουν γιατί, όπως και να το κάνουμε, το αγόρι πουλάει. Η ίδια πηγή μού είπε ότι, αντιθέτως, πάει πολύ δυνατά στις δημοσκοπήσεις το ΚΚΕ και τα κόμματα της Ακροδεξιάς, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που υπό τη φωτεινή ηγεσία του Νικολάκη δεν έχει γυρίσει ακόμα από τα μπάνια. Ολα έχουν βεβαίως μια λογική εξήγηση, το ΚΚΕ ανεβαίνει γιατί οι Αριστεροί Συριζαίοι την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, στους ακροδεξιούς ξύπνησε το ομοφοβικό τους με τον Ταϊλεράκο και οι Πασόκοι γιατί… δεν θυμούνται ότι υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Το «σπασμένο» υπουργικό και η χαμένη ρύθμιση

-Σας έχω γράψει από τις προηγούμενες μέρες ότι το υπουργικό που θα γίνει σήμερα θα είναι σε δύο δόσεις, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σημαντικές. Να δούμε αν ο Μητσοτάκης θα επιλέξει να κάνει κάποιο σχόλιο για τον Κασσελάκη, αλλά, εν πάση περιπτώσει, το δεύτερο ημίχρονο του υπουργικού θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου. Πάντως, από την ατζέντα που εστάλη χθες λείπει η ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Μετανάστευσης για τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών παραμονής σε μετανάστες που είναι ήδη πολλά χρόνια στη χώρα μας και πρέπει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ρώτησα πηγή μου, αν θα είναι στη δεύτερη φουρνιά θεμάτων του Οκτωβρίου, αλλά αρνήθηκε να... δεσμευθεί. Το θέμα "καίει", εκ των πραγμάτων, αφήστε που είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη μέση.

Απευθείας γραμμή

-Ένα από τα... δευτερεύοντα, αλλά σημαντικά, σημεία της νέας ελληνοτουρκικής συνεννόησης είναι η προοπτική να συνεννοούνται απευθείας το Λιμενικό Σώμα με την Τουρκική Ακτοφυλακή. Σχετική αναφορά έγινε και χθες στο ΚΥΣΕΑ, ενώ το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης να έχει μια απευθείας ανοιχτή γραμμή με τον επικεφαλής της Ακτοφυλακής των Τούρκων.

Η υπόσχεση του Ερντογάν

-Άνθρωπος που ξέρει καλά τα παρασκήνια της ελληνοτουρκικής συνεννόησης, μου ανέφερε χθες ένα παρασκήνιο που έχει αξία από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν άκουσε απλά το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη. Ο άνθρωπός μου είπε ότι υποσχέθηκε να βοηθήσει και να υπάρξει καλύτερη ελληνοτουρκική συνεργασία στο πεδίο, την οποία οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι βλέπουν... γιαβάς γιαβάς.

To χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στην Εθνική Τράπεζα

-Μέσα στον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το πακέτο μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στις πρόσφατες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διαπιστώθηκε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Η JP Morgan ανέλαβε τον συντονισμό της προσπάθειας ώστε το 15% των μετοχών της Εθνικής να τοποθετηθεί σε μεγάλα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια αλλά και το 5% να διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά τις προφανείς μεγάλες δυσκολίες στις διεθνείς αγορές, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Προσωπική διαπραγμάτευση

-Μου είπαν πως η τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή για την αγορά του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ, συμφωνήθηκε μετά από προσωπική διαπραγμάτευση του Ηλία Ξηρουχάκη με τον Φωκίωνα Καραβία. Πιθανόν για αυτό και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά πριν ανακοινωθεί η τελική τιμή ήταν για 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Επιτυχία του Ταμείου καθώς το 1,80 ευρώ είναι +10% από την υψηλότερη τιμή της μετοχής και συνολικό premium είναι 18%. Το ερώτημα είναι αν η αποεπένδυση της Eurobank θέτει τον “πήχη” και για τις επόμενες συναλλαγές του ΤΧΣ, κάτι μάλλον δύσκολο αφού οι υπόλοιπες αποεπενδύσεις αφορούν μεγαλύτερα ποσοστά.

Ένας μαυροφορεμένος στρατός για τον Κ. Μάγειρα

-Έγινε χθες το απόγευμα η εξ αναβολής Γενική Συνέλευση της Attica Group με κύριο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή αναλογία φουσκωτών και παριστάμενων, περίπου 1 προς 2 και κάτι. Ευγενέστατοι οι άνδρες της ασφάλειας (μη δείρουμε και κανέναν άσχετο, κατά λάθος) και ομοιόμορφα ντυμένοι με κουστούμια και τα μαύρα πουκάμισα είχαν πιάσει τα κατάλληλα πόστα, ακροβολισμένοι κυρίως στην είσοδο, ενώ κάνας δυο ήταν μέσα στην αίθουσα. Πρόεδρος της συνέλευσης ήταν, ποιος άλλος από τον Εκτελεστικό πρόεδρο του ομίλου Κ. Μάγειρα, ενώ μετά την κατακραυγή από το Πανελλήνιο, στην Attica Group έκοψαν την τακτική “κάνω το κουνέλι” κι η ομιλία του CEO ξεκίνησε εκφράζοντας τη λύπη του και δηλώνοντας πως είναι κοντά στην οικογένεια του άτυχου επιβάτη που έχασε τη ζωή του όταν τον πέταξαν στη θάλασσα. Κατά τα άλλα ήταν παρωδία συνέλευσης με το μακρύ χέρι της Τράπεζας Πειραιώς, τη Strix, να εγκρίνει ένα ένα τα θέματα που διάβαζε το προεδρείο. Κατά δήλωση στελέχους της διοίκησης το θέμα της αύξησης των αποδοχών δεν θα επανέλθει, ενώ τα bonus έμειναν μετέωρα στον καιρό, ίσως για μια καλύτερη συγκυρία. Όπως πιθανόν φαντάζεστε, θέμα αντικατάστασης του Κ. Μάγειρα η Τράπεζα Πειραιώς δεν τόλμησε να θέσει. Έτσι, ο Πρόεδρος της Attica Group, θυγατρικής της Πειραιώς, θα συνεχίσει να εισπράττει τα 670.000 ευρώ ετησίως, ένα θαύμα καθώς όποια τράπεζα είναι στο ΤΧΣ δεν μπορούν οι αμοιβές να υπερβαίνουν αυτές του διοικητή της ΤτΕ, πόσο μάλλον σε θυγατρική. Αναρωτιέμαι, compliance στην Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν;

Η Μπλε Κέδρος και τα σφυριά στην Ελαφόνησο

-Το καλοκαίρι του 2021 ο Κωνσταντίνος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή) ήταν ο επισπεύδων για τον μαζικό πλειστηριασμό 21 ιδιοκτησιών στην πανέμορφη Ελαφόνησο, μεταξύ των οποίων και δύο ξενοδοχεία, που ανήκαν στο ίδιο πρόσωπο, ενώ η κατάσχεση είχε γίνει για το ποσό των 652.587 ευρώ. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονταν από… μαντριά μέχρι «φιλέτα» και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η συνολική πρώτη τιμή προσφοράς ήταν στις 882.400 ευρώ, τελικά και οι 21 ιδιοκτησίες «έφυγαν», με το τελικό τίμημα κατακύρωσης να φτάνει στα 1.484.808 ευρώ. Τώρα όμως αυτές οι ιδιοκτησίες επανήλθαν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οδηγούνται ξανά στο σφυρί, αλλά με άλλον επισπεύδοντα. Όπως αναφέρεται, στα σχετικά έγγραφα των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου, τρία από τα ακίνητα κατακυρώθηκαν στην Μπλε Κέδρος των αδελφών Ευμορφίδη, με τιμές 120.000 ευρώ, 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 18 κατέληξαν στα χέρια της κυπριακής SPRAVA LTD, η οποία μέχρι το 2021 τουλάχιστον ήταν συμφερόντων του Κωνσταντίνου Στέγγου. Στη συνέχεια όμως ο οφειλέτης άσκησε ανακοπή κατά του πλειστηριασμού και «σύμφωνα με την υπ’αρ. 36/2022 απόφαση του Πρωτοδικείου Γυθείου και την υπ’αρ. 71/2023 απόφαση του Εφετείου Καλαμάτας ακυρώθηκε ο διενεργηθείς στις 16-06-2021 πλειστηριασμός». Ακολούθως η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ δήλωσε ότι επιθυμεί να επισπεύσει τον πλειστηριασμό με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς. Έτσι ορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 15 Νοεμβρίου 2023, ενώ η Μπλε Κέδρος εμφανίζεται ως επισπεύδουσα και για τις 21 ιδιοκτησίες που βγαίνουν με τιμές εκκίνησης από 2.300 ευρώ έως 294.200 ευρώ. Η υπόθεση, αν μη τι άλλο, έχει ενδιαφέρον.

Η μεγάλη μέρα του ΤΙΤΑΝΑ

-Αύριο πραγματοποιείται το Investor’s Day στο Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Η διοίκηση του Ομίλου, εκτός από τα αισιόδοξα οικονομικά μεγέθη, θα παρουσιάσει στους αναλυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων, με ιδιαίτερο… καμάρι τη μεγάλη «πράσινη» επένδυσή της στο Καμάρι Βοιωτίας. Στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι έχει στηθεί ένα μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Με την ολοκλήρωσή του, ο Όμιλος θα παράγει 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παραδοσιακή διαδικασία, για την παραγωγή 1 τόνου τσιμέντου, εκλύονται περί τα 700 kg CO2 και γι’ αυτό η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε κάθε εργοστάσιο του Ομίλου αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης. Επίσης ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει επένδυση 26 εκατ. ευρώ για να χρησιμοποιεί πλέον εναλλακτικά καύσιμα.

Εurobank Equities: Τιμή - στόχος τα 7,9 ευρώ για την IDEAL Holdings

-Παρουσιάσεις σε θεσμικούς μετόχους πραγματοποιεί όλη αυτήν την εβδομάδα η IDEAL Holdings αναλύοντας την εταιρία και τις προοπτικές της μετά την ολοκλήρωση του deal με την “Αttica Πολυκαταστήματα”. Στο μεταξύ η Εurobank Equities ξεκίνησε κάλυψη της IDEAL Holdings εκδίδοντας ανάλυση 45 σελίδων, όπου προσδιορίζει τη δίκαιη τιμή της μετοχής κοντά στα 7,9 ευρώ.

Απογοήτευσε ο Μαθιός

-Τον περασμένο Ιούλιο οι επικεφαλής της Μαθιός Πυρίμαχα στη γενική συνέλευση των μετόχων απέκρουσε τις μομφές του μεγαλομετόχου Γ. Μιχαηλίδη, ιδιοκτήτη της γνωστής εταιρείας «ΚΕΜ» που κατέχει ποσοστό άνω του 5,1% της εισηγμένης, για την αδυναμία της διοίκησης να εμφανίσει κέρδη, να μοιράσει μέρισμα στους μετόχους και να προσδώσει νέα προοπτική. Ο CEO Γιάννης Μαθιός προσπάθησε τότε να αποκρούσει τα σχόλια του Μιχαηλίδη που έλεγε ότι σε μια περίοδο που δεν υπάρχει τούβλο να αγοράσεις λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας, είναι αδιανόητο η Μαθιός να εμφανίζει τέτοια αποτελέσματα. Μάλιστα ο Μαθιός υποστήριξε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι καλύτερο για την εταιρεία δομικών και πυρίμαχων υλικών καθώς μεταξύ άλλων έχουν υπογραφεί σημαντικά έργα. Μέχρι πάντως να δούμε το Β' εξάμηνο, στο πρώτο ο Μαθιός απογοήτευσε από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς η Μαθιός είχε σε ενοποιημένο επίπεδο μείωση πωλήσεων κατά 11%, αρνητικό EBITDA και ζημιές έναντι κερδών έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Εμφάνισε επίσης αύξηση βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και μείωση στα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ υπήρξε ξανά αύξηση των απαιτήσεων από πελάτες. Διαβάζοντας κανείς τις οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση τα βλέπει μάλλον μαύρα και μάλιστα κάνει λόγο για πιθανή ύφεση στην Ελλάδα φέτος, όταν Ε.Ε., τράπεζες και οίκοι βλέπουν ανάπτυξη. Και κάπως έτσι φαίνεται θα συνεχίζεται το έργο, εκτός και εάν παρέμβει ξανά ο Μr. KEM.

Οι Γερμανοί κυνηγούν τον Καματάκη

-Αργά η γρήγορα η ώρα του λογαριασμού έρχεται και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η MLS του Γιάννη Καματάκη. Εδώ και χρόνια εκτός Χρηματιστηρίου λόγω fake ισολογισμών, με μετόχους και ομολογιούχους να έχουν ξεγράψει τα λεφτά τους, η τύχη της ελληνικής Αpple από την Πυλαία (ποιος δεν θυμάται τις παρουσιάσεις με στυλ Στιβ Τζομπς;) εδώ και καιρό αγνοείται. Κάποιοι όμως επιμένουν να βρουν άκρη και συγκεκριμένα η βουλγαρική θυγατρική της Procredit Bank, του τραπεζικού κολοσσού ProCredit Holding AG & Co. εισηγμένου στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Βλέπετε, είχαν τη φαεινή ιδέα να δανείσουν την MLS με 3,3 εκατ. ευρώ και τώρα θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Έτσι έβγαλε στο σφυρί τα γραφεία της MLS στη Πυλαία της Θεσσαλονίκης, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,6 εκατ. Ευρώ.

H αντίδραση της Epsilon Net και ο έλεγχος των συναλλαγών

-Ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της Epsilon Net μετά το τριήμερο σφυροκόπημα στο ταμπλό λόγω της εσφαλμένης λογιστικής αποτύπωσης των stock options που μοίρασε στα στελέχη της. Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα 6μηνου έδωσαν έναυσμα για αγοράς και οδήγησαν τον τίτλο στο +13% % στο κλείσιμο, καλύπτοντας μέρος της χασούρας. Ο Γιάννης Μίχος, πρόεδρος και CEO του ομίλου έδωσε το στίγμα κάνοντας λόγο -στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων- για στόχο οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου να διπλασιαστούν το 2025 έναντι των πωλήσεων του 2022 και να ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλή κερδοφορία με το περιθώριο (margin) EBITDA να κινείται άνω του 30%. Πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που με παρέμβασή της αποκάλυψε το λογιστικό χάος με τα stock options ερευνά τις συναλλαγές που έγιναν στη μετοχή της Epsilon Net την επίμαχη περίοδο.

Η ευγενική επιστολή της ELTON

-Η στήλη έλαβε χθες μια ευγενική επιστολή διαμαρτυρίας από την Οικονομική Διευθύντρια (CFO) της ELTON, με την οποία μας ζητείται να ανακαλέσουμε τη φράση περί «ανακολουθίας των αριθμών», όσον αφορά τις λογιστικές καταστάσεις του Ομίλου. Θα ανακαλούσαμε αμέσως -με την αντίστοιχη ειλικρινή συγγνώμη- ΑΝ η νέα CFO της ELTON (η οποία μόλις πρόσφατα αντικατέστησε τον επί 9 χρόνια CFO κ. Στ. Βασιλείου), μας εξηγούσε πώς προέκυψαν οι ζημιές και ποια είναι σήμερα η υπολειπόμενη αξία της τουρκικής θυγατρικής στα βιβλία της εταιρείας. Με απλά λόγια: Τον Οκτώβριο 2020 (με τον κορωνοϊό σε έξαρση και τα lockdowns παντού), η ELTON ξαφνικά αποφάσισε να αγοράσει, από έναν μέτοχο της θυγατρικής της στην Τουρκία, το 20% (της θυγατρικής) έναντι 800.000 €. Απλή αριθμητική: Αν το 20% μιας θυγατρικής αποτιμάται 800.000€, το 100% αξίζει λογικά κοντά στα 4 εκατ. ευρώ. Σήμερα ανακαλύπτουμε ότι η ίδια αυτή θυγατρική, μόλις 3 χρόνια αργότερα, έχει εξατμίσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της… Ποιος έξυπνος μέτοχος της θυγατρικής πούλησε το 20% στην ELTON; Και ποια είναι σήμερα η υπολειπόμενη αξία αυτής της επένδυσης; Μετά από αυτά, αποσύρουμε πρόθυμα την «ανακολουθία των αριθμών».

Βάζουν αντικλεπτικά μηχανήματα στο λάδι

-Η ακρίβεια χτυπάει τους τζίρους των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ. Από την αρχή του χρόνου το λάδι έχει ακριβύνει κατά 56% και δεν είναι τυχαίο που κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν πλέον αντικλεπτικά στα ράφια που πουλάνε προϊόντα καθημερινής χρήσης, ακόμη και στα μπουκάλια με το λάδι. Ήδη στο λιανεμπόριο οι πωλήσεις περιορίζονται, οι καταναλωτές γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους, αγοράζουν σχεδόν πάντα τις προσφορές. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τους υψηλούς τζίρους των σούπερ μάρκετ και δημιουργείται η ψευδαίσθηση της ευημερίας. Μια αλυσίδα που παρουσιάζει ετήσιο τζίρο 4 έως 5 δισ. ευρώ και κέρδη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, δεν θα ήταν παράξενο -αν γίνει μια πιο λεπτομερής καταγραφή και αξιολόγηση των αποθεμάτων στις αποθήκες- να μηδενίσει την καθαρή κερδοφορία της.

Οι Γερμανοί πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

-Τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της δωδεκαετίας, η κυβέρνηση όμως σχεδιάζει από τώρα πώς θα μειώσει το Ομοσπονδιακό Χρέος. Αποφάσισε να μειώσει για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, κατά 31 δισ. ευρώ, τις εκδόσεις Ομολόγων και Εντόκων Γραμματίων. Η έκδοση ομολόγων θα μειωθεί κατά 8 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις γραμματίων κατά 23 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Μαζί με τη μειωμένη έκδοση κρατικών τίτλων του 3ου τριμήνου, η γερμανική κυβέρνηση καταφέρνει να μειώσει κατά 45 δισ. ευρώ, τα ομόλογα που εκδίδει στο ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ των 500 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, η γερμανική κυβέρνηση δεν αφήνει το Χρέος να της ξεφύγει και ήδη ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τις «ενεργειακές επιδοτήσεις» νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πέρυσι είχαν εκτοξευθεί. Επίσης φέτος, το Γερμανικό Δημόσιο δεν θα εκδώσει ομόλογα η απόδοση των οποίων συνδέεται με τον πληθωρισμό. Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα και για την Ελλάδα, ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση (τράπεζες, Αττική Οδός κ.λπ.) να χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του Χρέους μας, γιατί το 2027 δεν είναι μακριά.