-Χαίρετε, η είδηση της «αποχώρησης» του Σταύρου Ψυχάρη στα 77 του χρόνια και μετά από σκληρή μάχη με την αρρώστια του που κράτησε 20 χρόνια, μας γέμισε θλίψη και έντονα συναισθήματα για μια δημοσιογραφική εποχή που τελειώνει. Ο «Σταύρος» για εμάς «την πιάτσα», ήταν πρώτα απ’ όλα αυτό που λέμε κανονικός δημοσιογράφος, και ίσως ο πιο ικανός διευθυντής που τουλάχιστον εγώ γνώρισα. Ναι, μπορεί να ειπωθούν πολλά και διάφορα για μπίζνες, διαπλοκές, πολιτικές ίντριγκες κ.λπ. Αλλά τόσα όμως -όσοι δούλεψαν μαζί του- έχουν να παραδεχτούν για τη δημοσιογραφική και εκδοτική του ικανότητα, να δημιουργήσει το πρώτο σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Κυριακάτικο φύλλο, που οδήγησε τον εβδομαδιαίο Τύπο σε μια άλλη υψηλότερη πίστα σε ποιότητα και κυκλοφορίες. Και ναι, συνέβαλε και ο Χρήστος Λαμπράκης αλλά το σύγχρονο «Βήμα της Κυριακής» το έφτιαξε ο Σταύρος Ψυχάρης φυσικά με ένα team ικανών δημοσιογράφων.

Η τελευταία φάση

-Στην τελευταία φάση, από το 2015 και μετά ο Ψυχάρης δεν τα κατάφερε, είτε εξασθενημένος από την αρρώστια του, από την κατάρρευση του Τύπου λόγω μνημονίων και τον εγωισμό του που νόμιζε ότι… του χρώσταγαν όλοι (επιχειρηματίες κυρίως) να συντηρούν το μαγαζί του άνευ μετοχικού αντικρίσματος. Και ασφαλώς λόγω του ανηλεούς πολέμου του «ανόητου ΣΥΡΙΖΑ» που νόμιζε ότι όταν θα «καθάριζε» τον Ψυχάρη θα τελείωνε από τον ΔΟΛ. Μέχρι που τους… προέκυψε ο Μαρινάκης και έμπλεξαν τρισχειρότερα. Καλά να πάθουν μήπως και προσέξουν την επόμενη, αν υπάρξει. Τον αποχαιρετούμε, μαζί με ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής μας ζωής. Κρατώντας μόνο τα καλά, όπως πρέπει να κάνει ο άνθρωπος όταν φεύγει ένας άλλος άνθρωπος από την ζωή. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η ΔΕΗ σήμερα εγκρίνει (και ξεκινά) αγορές μετοχών της...

-Κομβική η σημερινή ημέρα για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιείται το μεσημέρι θα δοθεί το «ΟΚ» για το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και για την εξουσιοδότηση του ΔΣ να το υλοποιήσει. Η ΔΕΗ θα μπορεί να αγοράσει έως το 10% των μετοχών της (36,3 εκατ.) σε τιμές μεταξύ 2,48 (ελάχιστο) και 17 ευρώ (μέγιστο) για διάστημα 24 μηνών από την επομένη της έγκρισης του προγράμματος από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το share buyback είχε προαναγγείλει ο CEO Γ. Στάσσης στο τέλος Ιουνίου, κατά την τακτική ΓΣ, όταν η μετοχή βρισκόταν περίπου στα 5,15 – 5,20 ευρώ. Έκτοτε και αφού είδε τα χαμηλά των 4,76 ευρώ έχει ανακάμψει στα 5,95 ευρώ, μειώνοντας την απόσταση περίπου στο -45% από το υψηλό των 11 ευρώ.

…ενώ στο βάθος περιμένουν οι γαμπροί

-Σημειώστε πάντως για τη ΔΕΗ πολλά κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, κι όχι άδικα αφού η πτώση της μετοχής άνοιξε την όρεξη διαφόρων και επιπλέον φαίνεται ότι το CVC έχει ένα συγκεκριμένο και σοβαρό ενδιαφέρον για τη μετοχή, το οποίο προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που θα εκφραστεί. Πάντως σε σχέση με τις φήμες για την BC Partners και τη ΔΕΗ που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά, στελέχη του private equity που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν πως από την πλευρά τους δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον.

Αlpha Bank: 1,7 δισ. (+600 εκατ.) πιστωτική επέκταση

-Στη διεύρυνση του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου, ειδικά των δανείων προς επιχειρήσεις, στρέφεται ο ανταγωνισμός των Τραπεζών, με την Alpha Bank, δια του Βασίλη Ψάλτη, να δηλώνει χθες ότι κρατά τα σκήπτρα της επιχειρηματικής πίστης, για μία ακόμη φορά. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις στο α’ εξάμηνο του 2022 έφτασε για την Τράπεζα στο 1,7 δισ. ευρώ, με τον CEO τoυ Ομίλου να σημειώνει, κατά τη διάρκεια του call προς τους αναλυτές, πως σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται δάνεια 600 εκατ. ευρώ που η Τράπεζα, στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης ρίσκου, «μοίρασε» στον ανταγωνισμό, κάνοντας syndication με άλλες ελληνικές Τράπεζες.

Ο Ολλανδός ξαφνικά τρέχει - Έκτακτη ΓΣ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Ολλανδός τρέχει καλοκαιριάτικα και μαζί του τρέχει όλος ο όμιλος (μέσα στην αφόρητη ζέστη). Ο όμιλος ενημέρωσε χθες το βράδυ ότι συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 25 Αυγούστου, η οποία θα εγκρίνει το σχέδιο εξαγοράς του ποσοστού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αποκτά η Μότορ Οϊλ. Σημειώστε, ότι χθες συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ενέκρινε την εξαγορά των μετοχών από την Μότορ Οϊλ, οπότε πάμε για τις 25/8 σε συνέλευση ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα. Βεβαίως πρόκειται για ένα τυπικό ζήτημα, αλλά ξαφνικά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ όλα γίνονται πιο γρήγορα. Εκτός κι αν είναι επειδή τόσο καιρό ήταν κολλημένοι και τώρα απελευθερώθηκαν (από τους Μπάκους).

Στη... γούρνα του Δημοσίου έπεσε το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου

-Κι αφού η συζήτηση ήρθε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ να σας πω ότι η θυγατρική του Ομίλου, REDS είναι στο περίμενε εδώ και οκτώ μήνες, από τότε δηλαδή που κέρδισε τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, project γνωστό στην αγορά κι ως το «μικρό Ελληνικό». Η REDS σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού έχει καταθέσει την εγγυητική επιστολή των 4,2 εκατ. ευρώ και περιμένει να ξεκαθαρίσει το ελληνικό Δημόσιο τη χαρτούρα ώστε να προχωρήσει στην εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς των 40,2 εκατ. Ο λόγος της αναμονής είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη στο βαθμό που απαιτείται, το νομικό καθεστώς για την ανάπτυξη της έκτασης στις Γούρνες. Για παράδειγμα, εκκρεμεί η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, π.χ. το έργο έχει άδεια καζίνο, πώς εκδίδεται; Αν πιστέψουμε τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα προς το τέλος του χρόνου θα εκδοθούν οι ΚΥΑ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό κ.λπ. Πολύ αισιόδοξους τους βρίσκω...

Παλατάκι το 'κανες!

-Σήμερα -εκτός απροόπτου- πέφτουν οι υπογραφές του Υπουργείου Πολιτισμού με την κοινοπραξία ΕΡΕΤΒΟ – ΕΤΒΟ - ΝΗΡΙΚΟΣ (η πρώτη είναι η κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες του μετρό- γραμμή 4) για την ανακατασκευή του κτιρίου των βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι. Το έργο είναι αξίας περίπου 12 εκατ., χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανακάμψης και η διάρκεια των εργασιών θα είναι 2,5 χρόνια. Για την ιστορία, στον σχετικό διαγωνισμό δεν εμφανίστηκε άλλο σχήμα, άρα καταλαβαίνετε τι ημέρες δόξης λαμπρές περνούν οι εργολάβοι για να μην ασχολούνται με μια δουλίτσα 12 ψωρο-εκατομμυρίων.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Κόψτε τις ανακοινώσεις - σταυρόλεξα

- Επιστολή σε όλες τις εισηγμένες εταιρίες έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία τους υπενθυμίζει αναλυτικά και με σαφήνεια τις υποχρεώσεις που έχουν ως εισηγμένες εταιρίες για να δημοσιοποιούν προνομιακές πληροφορίες. Η σύσταση σε όλες τις εισηγημένες κρίθηκε απαραίτητη από τη διοίκηση της Επιτροπής, επειδή τελευταία παρατηρούν ότι γίνονται deals αλλά οι εμπλεκόμενες εταιρίες «στραμπουλάνε» τις ανακοινώσεις ή αν προτιμάτε δεν δημοσιοποιούν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν από τη νομοθεσία. Κοινώς, ανακοινώνουν όσα λιγότερα μπορούν. Προσέξτε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που προσθέτει η στήλη: Συνήθως αυτού του είδους οι επιστολές είναι προειδοποιητικές και υπενθυμίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Στη συνέχεια (συνήθως) η Επιτροπή αρχίζει να ζητά εξηγήσεις.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

-Ακόμη μια εταιρεία οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου. Μετά τη συμφωνία εξαγοράς και τη δημόσια πρόταση που ακολούθησε, η Allianz κατέχει πλέον το 97,16% της «Ευρωπαϊκή Πίστη» και μέσα στο επόμενο διάστημα και αφού δοθεί το «ΟΚ» από τη ΓΣ, ακολουθεί αίτημα για έξοδο από το Χ.Α. Είχαν προηγηθεί Creta Farms, Νίκας, ΓΕΚΕ, Καραμολέγκος και άλλοι όμιλοι. Ευτυχώς που μπήκε και η Dimand πρόσφατα και διακόπηκε το αρνητικό σερί.

Στρατηγική ανοίγματος στη νότια Ευρώπη από την Autohellas

-«Πόδι» και στην Πορτογαλία έβαλε η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη με την εξαγορά της HR HR Automóveis, η οποία αποτελεί τον δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στη χώρα. Έτσι πέραν της Βαλκανικής (Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατίας) αποκτά πλέον παρουσία και στην Ιβηρική χερσόνησο. Στρατηγικά, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως πρώτο βήμα για επέκταση της Autohellas στη νότια Ευρώπη. Με την έγκριση της συναλλαγής, η HR Automóveis θα είναι η μεγαλύτερη θυγατρική του Ομίλου Autohellas στο εξωτερικό. Το deal έκλεισε στα 31,5 εκατ. ευρώ αλλά υπό προϋποθέσεις επίτευξης στόχων κερδοφορίας είναι πιθανό το τίμημα να αυξηθεί έως τα 39 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως η Autohellas είναι και στην Ουκρανία, η οποία πριν τον πόλεμο ήταν μια πολύ καλή αγορά.

Υψηλή πτήση για τη Χρηματιστηριακή της Πειραιώς

-Συνεχίζει ακάθεκτη την υψηλή πτήση η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ. Και τον Ιούλιο παρέμεινε στην πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 21,11%, ενώ στο επτάμηνο το μερίδιο της χρηματιστηριακής εταιρίας της Πειραιώς έφθασε το 24.08% με διαφορά από τον δεύτερο της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων.

Τζάμπα καίει η λάμπα κ. Πατούλη μου

-Τώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας βλέπει ως λύση ανάγκης τη συσκότιση στα δημόσια κτίρια και τον οδοφωτισμό για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθεί πρώτα από όλα στην Περιφέρεια Αττικής και στον Γιώργο Πατούλη για την αλόγιστη και σπάταλη διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορους δρόμους. Δεν μπορεί να μην συνιστά πρόκληση για παράδειγμα, την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, με σχέδιο ακόμη και για περικοπές στη βιομηχανία, δρόμοι όπως η λεωφόρος Λαυρίου και όχι μόνο, να διατηρούν τα φώτα αναμμένα μέρα μεσημέρι με 38 βαθμούς Κελσίου! Δεν αρκεί επομένως ο ΥΠΕΝ, να ρίξει σκοτάδι σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και να σβήσει μία από τις 10 λάμπες του οδοφωτισμού για να εξοικονομήσει ενέργεια όπως πρόσφατα διακήρυξε ο Κ. Σκρέκας. Πρώτα από όλα θα πρέπει να εμπεδωθεί μια νέα ενεργειακή κουλτούρα για να αντιμετωπιστεί η παγερή αδιαφορία των κρατικών λειτουργών στην κατασπατάληση ενέργειας που ενώ κινδυνεύουν να μείνουν το χειμώνα ακόμη και νοικοκυριά δίχως ρεύμα εκείνοι συνεχίζουν να μας «αλλάζουν» τα φώτα καταμεσής του καλοκαιριού! ΥΓ: Και μην αρχίσουμε τα κουλά του τύπου, ήταν μια συντήρηση, έτυχε, γινόταν έλεγχος του δικτύου, ήταν βαρύς ο στίβος, δεν με καταλαβαίνετε, κόλλησε ο διακόπτης κ.λπ. Τρεις συνεχόμενες Κυριακές παρατηρήθηκε το... φαινόμενο.