-Χαίρετε, μια βαθιά ανάσα -που ακούστηκε μέχρι έξω στις νεραντζιές- πήραν στο Μ.Μ. από τη δημοσκόπηση που πήραν χθες αργά το βράδυ. Η έρευνα που ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε (ίδια ακριβώς με εκείνες που γίνονται για λογαριασμό του Μ.Μ. κάθε δυο ή τρεις εβδομάδες) δεν δείχνει… κάτι τρομερό μετά τη νέα ανακίνηση του θέματος των παρακολουθήσεων που ήρθε αμέσως μετά την υπόθεση Πάτση. Η ΝΔ έχασε περίπου μισή μονάδα και είναι στο 33,5 %, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακούνητος στο 24, ίσως κάτι λίγο παραπάνω και επίσης ανεπαίσθητα πιο πάνω το ΠΑΣΟΚ. Ο ένας στους δέκα ερωτώμενος είναι αναποφάσιστος «και η εικόνα στα ποιοτικά δείχνει όπως και τον Αύγουστο, μια μικρή γκρίνια των Κεντρώων» για το θέμα των παρακολουθήσεων, το οποίο όμως είναι σε εξέλιξη, να σημειώσω εγώ. -Η είδηση της χθεσινής ημέρας είναι μάλλον η νέα δήλωση-τοποθέτηση βόμβα της Κατερίνας Καινούργιου, «δεν τα φτιάχνω με παντρεμένους ή υπερήλικες». Μας… τελείωσες, κυρία μου, πρωινιάτικο, γιατί οι… μισοί αναγνώστες μας είναι υπερήλικοι και οι άλλοι μισοί παντρεμένοι. Βεβαίως, η νεαρή, όμορφη και «γλωσσού» παρουσιάστρια είπε «δεν τα φτιάχνω» και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Η άλλη ιέρεια της επικαιρότητος, η κυρία Κωνσταντίνα Σπυροπούλου επίσης απογοήτευσε χθες, διότι της ζητήθηκαν δηλώσεις και συνέντευξη (από εμάς) αλλά… μας γείωσε διότι «αυτή την εποχή δεν μιλάει γιατί είναι έτοιμη να γεννήσει». Πού να… μη γένναγε τι θα ‘λεγε «ο στόμας της», που λέει και ο λαός. Πάντως, ευχόμεθα «μ’ έναν πόνο», που λέγανε και οι γιαγιάδες μας.

Άκουγαν Ραφήνα μέσω... e-food

-Αντιθέτως με την Κωνσταντίνα όμως… έρχεται κρίση, μου λένε, με τον Κωνσταντίνο τον Β’ της Ραφήνας, γιατί (μου λένε πάλι) ότι θα εμπεριέχεται στη λίστα Β’ του Documento. Πληροφορίες ότι το Predator τον άκουγε μέσω e-food διαψεύδονται.

Η Εθνική Τράπεζα αγοράζει ποσοστό σε εισηγμένη εταιρία πληροφορικής

-Και αφήνω πίσω τις κρίσεις και τις ξανθιές για να περάσω αμέσως στα νέα της αγοράς, καθώς έχουμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην επιχειρηματική σκηνή. Πάμε, λοιπόν, με το νέο deal που η στήλη αναμένει να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις: Η Εθνική Τράπεζα εξαγοράζει ποσοστό σε κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής, ο οποίος μάλιστα είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι πληροφορίες είναι 100% διασταυρωμένες και οι συζητήσεις είναι αρκετά προχωρημένες. Το ποσοστό που αγοράζει στην εισηγμένη εταιρία πληροφορικής η Εθνική είναι μειοψηφικό και η εξαγορά έχει στρατηγική σημασία για την Εθνική Τράπεζα, καθώς συνδέεται με τους σχεδιασμούς της διοίκησής της για την επόμενη ημέρα της τράπεζας.

Το deal επιβλέπει ο Π. Μυλωνάς

-Σημειώστε πως η Εθνική προβαίνει σε σημαντική και απαιτητική επένδυση υψηλής τεχνολογίας στην τράπεζα, που απαιτεί όμως ακόμη χρόνο για να ολοκληρωθεί. Όταν όμως περατωθεί, θα διευκολύνει τα συστήματα της τράπεζας, καθώς θα υπάρχει ένα κεντρικό και ενιαίο περιβάλλον για όλες τις συναλλαγές των πελατών, είτε είναι στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα. Η επένδυση της ΕΤΕ στην εισηγμένη εταιρία πληροφορικής αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου και το deal επιβλέπει προσωπικά ο Π. Μυλωνάς και λογικά δεν θα καθυστερήσει, καθώς αφορά εισηγμένη εταιρία.

Η ΑΒΑΞ πουλάει σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ - VINCI το 20,5% της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου

-Το δεύτερο - επίσης ενδιαφέρον - deal που παίζει στην αγορά θα το ακούσουμε να ανακοινώνεται πριν από το τέλος του χρόνου και προφανώς πριν από τις γιορτές. Οι πληροφορίες λοιπόν – επίσης καλά διασταυρωμένες – είναι ότι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Vinci αγοράζουν το ποσοστό της ΑΒΑΞ στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Οι σχετικές διαδικασίες / διαπραγματεύσεις κυοφορούνταν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, είναι πλέον ώριμες και μπήκαν στην τελική ευθεία. ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Vinci είναι με την ΑΒΑΞ στην κοινοπραξία που έχει την εκμετάλλευση της παραχώρησης, με τα ποσοστά τους να είναι 22,02% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 57,45% για τη Vinci. Οι δύο μέτοχοι είχαν δικαίωμα πρώτης άρνησης και αποκτούν το 20,53% της ΑΒΑΞ κατανεμημένο αναλογικά στα ποσοστά τους. Σημειώστε πως η πώληση της συμμετοχής της ΑΒΑΞ στην εταιρία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ εντάσσεται στη στρατηγική της ΑΒΑΞ να πουλάει ώριμες παραχωρήσεις, προκειμένου να έχει ρευστότητα να διεκδικεί νέα έργα. Ταυτόχρονα, η ΑΒΑΞ εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης του δανεισμού της και για αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα μερίσματα από την Αττική Οδό της φετινής χρήσης όπως και του 2023.

Βαράνε τα σήμαντρα στη Frigoglass

-Ασύλληπτη η κατρακύλα της μετοχής της Frigoglass που χθες βρέθηκε σε χαμηλό 18 μηνών, στα 0,085 ευρώ ενδοσυνεδριακά, με τον όμιλο να αποτιμάται στο ταμπλό μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ενημερώσει πως επεξεργάζεται μαζί με συμβούλους διάφορες «οικονομικές και στρατηγικές επιλογές» με σκοπό να ενισχύσει τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και συνολικά την οικονομική θέση της εταιρείας, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο μίας ΑΜΚ, χωρίς όμως ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση. Προ ημερών, από την εταιρεία παραιτήθηκε ένα πολύ έμπειρο στέλεχος, ο Ιορδάνης Αϊβάζης (με θητεία σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κ.ά.), ο οποίος κατείχε θέση στο ΔΣ και ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνου Δυναμικού, Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων. Ο κ. Αΐβάζης σημειώστε πως είναι και πρόεδρος του δ.σ. της SFS, θυγατρικής της Bain Capital Credit.

COSMOTE TV – ΝΟVA: Πόλεμος εκατομμυρίων για τη Euroleague

-Πλησιάζει ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα της Euroleague και οι δύο μονομάχοι - COSMOTE TV και ΝΟVA - μπαίνουν σε mode «αν δεν κερδίσω εγώ, να ματώσει οικονομικά ο αντίπαλος». Ήτοι, να ανέβει όσο το δυνατόν περισσότερο το τίμημα, κάτι που βεβαίως μπορεί να εξυπηρετεί τους εκπροσώπους μας στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, και τη διοργανώτρια αρχή που έχει και νέα διοίκηση (νέος Πρόεδρος είναι ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα), αλλά όχι τόσο τους αγοραστές. Για το τελευταίο συμβόλαιο λέγεται πως κόστισε στη NOVA 11 εκατ. ευρώ και ήδη ακούγεται πως ο πήχης ανεβαίνει στα 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία (2023-2026). Η COSMOTE TV είναι δεδομένο πως ενδιαφέρεται και η NOVA μετά την απώλεια των μεγάλων ελληνικών ομάδων της Superleague, δεν θέλει να χάσει ένα τηλεοπτικό προϊόν με το οποίο έχει συνδεθεί για πολλά χρόνια. Πάντως, COSMOTE TV και ΝΟVA καλούνται να ανοίξουν το πορτοφόλι τους σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες: η πειρατεία, παρά τα χτυπήματα, σαρώνει (στον ΟΤΕ υπολογίζουν τις παράνομες συνδέσεις στις 600 χιλιάδες, στη NOVA στις 900 χιλιάδες), η επαναφορά του φόρου 10% είναι ένα επιπλέον κόστος και η τα νοικοκυριά λόγω επιτοκίων και ακρίβειας κόβουν από παντού. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον μήνα όλα θα ξεκαθαρίσουν, καθώς η διαδικασία των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Μια εταιρεία που εξάγει, κερδίζει και δεν μιλάει πολύ

H Flexopack αξίζει στο Χρηματιστήριο 83,7 εκατ. ευρώ. Παράγει ένα προϊόν που πωλείται σε όλες τις αγορές του κόσμου (οι εξαγωγές καλύπτουν το 85% του τζίρου), και είναι ειδικές πολύ λεπτές και εύκαμπτες συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα (films συσκευασίας πολλαπλών στοιβάδων με ιδιότητες διαπερατότητας στο οξυγόνο). Η εταιρεία έχει θυγατρικές σε πολλές χώρες του πλανήτη, εργοστάσιο ακόμη και στην Αυστραλία και κάθε χρόνο μοιράζει ικανοποιητικό μέρισμα, αφού η κερδοφορία της είναι σταθερή (φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ).

Ενας Ιταλός… Ριχάρδος στην Αθήνα

-Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Ελλάδα ο Giuseppe Gentile, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής «τράπεζας» Pronto Pegno που ιδρύθηκε το 2019 στην Ιταλία και ανήκει κατά 75% στην Banca Sistema Group. Η Pronto Pegno δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών χορήγησης πιστώσεων επ’ ενεχύρω αντικειμένων (υπηρεσίες ενεχυροδανειστή). Επίσης, έχει εξειδίκευση στις υπηρεσίες αργυραμοιβού – παλαιοπώλη. Πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής είναι ο Ναπολιτάνος Ugo De Vito, Γενικός Σύμβουλος της Banca Sistema, ενώ Country Manager είναι o Νικόλαος Κερμελής. Τα ενεχυροδανειστήρια έχουν μπει στη νέα εποχή και στην Ελλάδα, η Pronto Pegno διεξάγει λιανικό και χονδρικό εμπόριο (εισαγωγή – εξαγωγή) χρυσού ακατέργαστου ή σε ημικατεργασμένη μορφή, πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων, ωρολογίων και συναφών ειδών, αργύρου ακατέργαστου ή ημικατεργασμένων μεταλλευμάτων, συμπυκνωμάτων και πολύτιμων μετάλλων. Τα ενέχυρα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μπορεί να διεκδικηθούν στη δημοπρασία απομακρυσμένα μέσα από το app της Pronto Pegno…

Κυβερνοεπιθέσεις σε ΕΛΤΑ, Χαλυβουργική, NotosCom...

-Αψήφιστα έχουν πάρει πολλές επιχειρήσεις το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων. Στα ΕΛΤΑ, που προ μηνών δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, είδαν και έπαθαν να επαναφέρουν τα συστήματά τους. Η περίπτωση αυτή έγινε γνωστή, υπάρχουν όμως κυριολεκτικά εκατοντάδες που δεν δημοσιοποιούνται. Πριν από λίγα 24ωρα επίθεση δέχθηκε η Χαλυβουργική και προ ολίγου καιρού η NotosCom στα κεντρικά της συστήματα.

Ασυνήθιστη αναταραχή στις ευρωπαϊκές τράπεζες

-Ξαφνικά ασυνήθιστη αναταραχή σημειώνεται με τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο Πρόεδρος της Societe Generale κατηγορεί την ΕΚΤ για τη δυνατότητα να παραστεί στο ΔΣ, παρατηρητής (διάβαζε Επίτροπος) της ΕΚΤ, η UniCredit καυγαδίζει με τον επόπτη γιατί δεν την αφήνουν να μοιράσει σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών 16 δισ. Tη Δευτέρα η Εισαγγελία έκανε έφοδο στα γραφεία της UBS σε Μόναχο και Φραγκφούρτη (αμάρτησα για τον μεγαλοπελάτη μου; ) και τους ξετίναξε για συναλλαγές με τον ολιγάρχη Α. Ουσμάνοφ….

Προσωρινός ενθουσιασμός

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει πάντα την τάση να σκοτώνει τον εαυτό του. Είναι προφανές ότι οι τιμές δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν με διψήφιους ρυθμούς μήνα με τον μήνα. Ωστόσο, το 7,7% της αμερικανικής οικονομίας και το δικό μας 9,1% απέχουν πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η συνέχιση της αυξητικής πορείας των επιτοκίων του δολαρίου θεωρείται ακόμη εξαιρετικά πιθανή, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν νέα αύξηση του κόστους χρήματος σε δολάριο, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προς το 4,5%. Αντίστοιχα στη Φρανκφούρτη, δεδομένη θεωρείται αντίστοιχη κίνηση στα επιτόκια του Ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αγορές ορθώς αντέδρασαν στις θετικές ειδήσεις, αλλά -δυστυχώς- ο χειμώνας εξακολουθεί να προμηνύεται δύσκολος… Στην Αθήνα, το Χρηματιστήριο από σήμερα βρίσκεται και πάλι σε θετικό έδαφος (+0,6%) από την αρχή του έτους. Την ίδια μέρα που ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street χάνει τουλάχιστον -10%. Μέσα στους τελευταίους 4 μήνες (από τις 5 Ιουλίου) η αγορά μας, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχει αποδώσει +15%.

ΟΤΕ + Coca Cola = Ελληνικό Χρηματιστήριο

-Τα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού και τα κακά νέα από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων μαζί με τη γεωπολιτική αστάθεια, συνθέτουν τον περίπλοκο σκηνικό των αγορών. «Εσείς τι βλέπετε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο;» ρώτησαν έναν έμπειρο διαχειριστή κεφαλαίων. «Έχω μετοχές ΟΤΕ και Coca Cola 3E. Είναι σαν να έχω το σύνολο της ελληνικής αγοράς στο χαρτοφυλάκιό μου» ήταν η άμεση απάντησή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ανέβαινε απτόητος και αισιόδοξος προς τις 973 μονάδες. Μετά ήρθε ο πόλεμος. Ο δείκτης κατρακύλησε στις 779 μονάδες και χθες με υπερηφάνεια άγγιξε και πάλι στα σύνορα των 900 μονάδων (898,42). Με τις δύο μετοχές ΟΤΕ και Coca Cola έχεις όλο το ελληνικό Χρηματιστήριο.