-Χαίρετε, σήμερα σας έχω ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τη δημοσκόπηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή) για λογαριασμό του Μ.Μ. και μάλιστα, απ’ ό,τι έμαθα, συζητήθηκε και εκτενώς (εκτενέστατα) υπό διευρυμένη σύνθεση το Σάββατο - παρουσία, βεβαίως, Μητσοτάκη - για πάνω από δυο ώρες. Λοιπόν, ξεκινάω από το βασικό, που είναι η πρόθεση ψήφου (και μιλάμε πάντα για πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων) όπου η ΝΔ είναι στο 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κάτω από το 25% και η ΠαΣΟΚάρα στο 12,2%. Δηλαδή, από το αντίστοιχο γκάλοπ του τέλους Οκτωβρίου - πριν από 15, περίπου, ημέρες - το κυβερνών κόμμα έχει χάσει 0,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει μόλις 0,2% και το ΠΑΣΟΚ 0,6% (μπράβο, Νίκο... μια ανάσα, βρε αδελφέ). Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν βλέπω κάτι σπουδαίο, ο Βαρούφας είναι σταθερά στο 3%, ο Βελόπουλος στο 4,5%, αλλά και ο Κασιδιάρης στο 2,5% - δηλαδή, κοντά στη Βουλή!

Υποκλοπές

-Θα ρωτήσετε ευλόγως «άρα, τι γίνεται, αυτές οι έστω μικρές διάφορες προς τα κάτω στην κυβέρνηση προέρχονται από την υπόθεση των ‘’υποκλοπών φάση 2’’;». Η ερμηνεία μου είναι μάλλον κάτι τέτοιο, αλλά πάντως δεν φαίνεται και κάτι…. τρομερό, για την ώρα. Και εξηγούμαι: στο ερώτημα «τι σας ανησυχεί περισσότερο αυτή την εποχή;», η απάντηση του 85% των ερωτηθέντων είναι ο δύσκολος χειμώνας και η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, δηλαδή η Τουρκία κατά 48%, μετά πέφτουν τα «ποσοστά ανησυχίας» του κόσμου καθέτως και εμφανίζονται ζητήματα όπως η εγκληματικότητα (σ.σ. τρελάθηκε ο κόσμος με τους παιδοβιαστές και τους…. οικογενειακούς δολοφόνους), ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, για να καταλήξουμε στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με 13,5%. Μόλις μια μονάδα πιο κάτω από την ανησυχία της κοινής γνώμης για τις υποκλοπές βρίσκεται η «ανησυχία για τις φυσικές καταστροφές», δηλαδή για το αν θα κάνει κανέναν σεισμό ή καμία πλημμύρα. Βεβαίως, να σημειώσω εδώ ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγιναν υποκλοπές, ότι έχει... κάτι να κάνει με την κυβέρνηση, αλλά -όπως και στη «φάση Α-» δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαιτέρως. Λιγότερο μάλιστα από ό,τι τον Αύγουστο, όπως δείχνει η ίδια έρευνα.

Το παλεύει η κυβέρνηση

-Ενδεικτικό (και πολύ σημαντικό κατ΄ εμέ) για την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη είναι ένα ερώτημα σύμφωνα με το οποίο το 25% του κόσμου θεωρεί ότι «δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση κ.λπ., η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για να βοηθήσει τα νοικοκυριά», ένα 35% ότι «προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερα», ένα 17% ότι «κινείται σε λάθος κατεύθυνση» και ένα 20% - είναι τελείως αρνητικό - θεωρεί ότι «είναι επικίνδυνη». Με απλά λόγια, λοιπόν, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μέσα στην κρίση η κυβέρνηση... το παλεύει.

Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

-Αν κανείς, λοιπόν, διατρέξει την ενδελεχέστατη αυτή δημοσκοπική έρευνα, θα διαπιστώσει ότι περίπου σε όλους τους δείκτες η κυβέρνηση έχει αμυδρές αμυχές, θα έλεγα οι αμυχές αυτές εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα «ποιοτικά στοιχεία», όπως τα αποκαλούν οι δημοσκόποι, από 0,2% έως 2%. Πάντως, οι διαφορές υπέρ της ΝΔ παραμένουν ακόμα μεγάλες και να σας δώσω ένα - δύο παραδείγματα. Στο ερώτημα «αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;», η θετική απάντηση είναι καταφατική κατά 21%, χειρότερα κατά 46,4% και τα ίδια κατά 29%. Οι δημοτικότητες των δυο αρχηγών είναι περίπου στις ίδιες διαφορές με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις (πάνω από δέκα μονάδες υπέρ του πρωθυπουργού), αλλά στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μέσα σε περιόδους κρίσεων η διαφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη, ο Μητσοτάκης είναι στο 51% και ο Τσίπρας στο 27%.

Τα καλά μηνύματα για τον τουρισμό το 2023

-Τώρα, πάμε και σε κάτι άλλο που «καίει» πολλούς στην αγορά αλλά και στην κυβέρνηση, δηλαδή την πορεία του τουρισμού το 2023. Φέτος η χρονιά ήταν εξαιρετική και ήταν ένας από τους πυλώνες για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά για του χρόνου υπάρχει ανησυχία κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της ύφεσης και της ακρίβειας στην τσέπη των Ευρωπαίων και κατά πόσο αυτό θα κόψει ταξίδια και διακοπές. Λοιπόν, οι αρχικές ενδείξεις - από πρώτο χέρι - στο παγκόσμιο συνέδριο τουρισμού World Travel Market, που έγινε στο Λονδίνο, είναι πως η ευρωπαϊκή αγορά δεν θα επηρεαστεί το 2023 από την οικονομική κρίση. Για την Ελλάδα, σε επίπεδο προκρατήσεων πάμε καλά για την εποχή, θα υπάρξει αύξηση σε αεροπορικές θέσεις και πτήσεις και η TUI θεωρεί ότι το 2023 οι αφίξεις σε Ελλάδα θα φτάσουν αυτές του 2022, ενώ καταγράφεται μια τάση για άνοδο στις τιμές κατά 8-10%.

Η ζημιά από τη Eurostat

-Περί τα 30 εκατ. ευρώ στοίχισε στην Τράπεζα Πειραιώς η αλλαγή που υποχρεώθηκε να κάνει στη δομή της τιτλοποίησης Sunrise III, προκειμένου να «περνά» τον πήχη που έχει θέσει η Eurostat. Βάσει αυτού, το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησης, δηλαδή αυτό που πωλείται σε επενδυτές, πρέπει να είναι τουλάχιστον το 8% του senior τίτλου. Η αναθεώρηση αυτή μεταφράζεται σε ένα επιπλέον κόστος για την τράπεζα, το οποίο επιβάρυνε τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2022. Η διοίκηση, πάντως, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ολοκλήρωση των συμφωνιών με τις Intrum και Waterwheel Capital Management LP για την πώληση ποσοστού συνολικά 95% ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ εκκρεμεί το «πράσινο φως» από το Δημόσιο για παροχή εγγυήσεων, ύψους 0,16 δισ. ευρώ.

Το ξανασκέφτεται για τη Χανίων η Παγκρήτια

-Συνάντηση είχαμε στα γραφεία της Παγκρήτιας, παρουσία και του νέου μετόχου, δηλαδή της Thrivest Holdings η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Μετά την παρουσίαση των κύριων σημείων της συμφωνίας με τη Συνεταιριστική Χανίων, δημιουργήθηκαν έντονοι προβληματισμοί για το κατά πόσον η συγχώνευση υπό αυτούς τους όρους είναι προς το συμφέρον της Παγκρήτιας. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου διατύπωσε ένα βασικό επιχείρημα: «Εμείς (δηλαδή, η Thrivest Holdings), βάλαμε στην Παγκρήτια 65 εκατ. ευρώ. Ο προηγούμενος βασικός μέτοχος έβαλε 5 εκατ.ευρώ. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα σημαντικό dilution της συμμετοχής μας με τη Συνεταιριστική Χανίων». Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Χανίων θα αποκτούσε το 20% της νέας Τράπεζας, 5 μέλη στο Δ.Σ. και επιπλέον… δώρο την HSBC. Κατά συνέπεια, η αρχική συμφωνία Παγκρήτιας-Χανίων πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει. Και δεν δείχνει να περνά η ονομασία Candia Bank.

Τα στοιχήματα για τη θέση της Πολιτοπούλου στην ΝΝ

-Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ποια θα είναι αντικαταστάτρια της Μαριάννας Πολιτοπούλου στην ΝΝ Hellas μετά την απρόσμενη έξοδό της. Αν και τον τελευταίο λόγο τον έχουν τα κεντρικά της πολυεθνικής στην Ολλανδία, κάποιες πληροφορίες λένε ότι θα είναι Ελληνίδα η αντικαταστάτρια και μάλιστα απ’ τον χώρο των ασφαλειών και όχι από μετεγγραφή, όπως συνέβη με την περίπτωση της κυρίας Πολιτοπούλου που είχε σταδιοδρομήσει στον τραπεζικό κλάδο. Τα περισσότερα στοιχήματα δείχνουν να πέφτουν προς σημαίνων στέλεχος θυγατρικής πολυεθνικής ασφαλιστικής, που το τελευταίο διάστημα αναζητούσε το επόμενο βήμα στην καριέρα της έπειτα -επίσης- ως αποτέλεσμα ενός σημαντικού ντιλ.

H μεγάλη σφαγή στα κρύπτο

-Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει και ό,τι δεν έχει πραγματική και απτή υπόσταση, εξαϋλώνεται. Παρά την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας στη Wall Street, στα κρυπτονομίσματα γίνεται σφαγή. Το Bitcoin, το οποίο υποχώρησε -5,8% και την Παρασκευή, στα 16.772 δολάρια καταγράφοντας πτώση -18% τον Νοέμβριο. Το Ethereum υποχώρησε πάλι την Παρασκευή -4,2%, ενώ το Dogecoin έπεσε -7%. Μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και η αίτηση πτώχευσης της αυτοκρατορίας FTX του Sam Bankman-Fried ο οποίος έμεινε… στον άσσο. Μέσα σ΄ έναν κυκεώνα ψεύτικων λογαριασμών που πλήρωσαν 8 δολάρια για να φαίνονται έγκυροι και να σπείρουν χάος στο Twitter, υποδυόμενοι επωνυμίες και διασημότητες, ο Bankman-Fried υποχρεώθηκε να βγει δημοσίως και να ζητήσει συγγνώμη για την πτώχευση των FTX, FTX US και Alameda Research.

Το… Μουντιάλ έφερε νωρίτερα την Black Friday

-Νωρίτερα από ποτέ και σχεδόν αιφνιδιαστικά άνοιξαν χθες την αυλαία της περιόδου Black Friday οι μεγάλοι λιανέμποροι των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, 12 ολόκληρες μέρες πριν από την υποτιθέμενη ημέρα προσφορών που είχε προσδιοριστεί για τις 25 Νοεμβρίου! Κάτι ο ανταγωνισμός, κάτι το γεγονός ότι έχουν πέσει οι πωλήσεις και ξεκινά το Μουντιάλ την ερχόμενη Κυριακή (άρα, ευκαιρία να «φύγουν» τηλεοράσεις), δεν ήθελε και πολύ Κώστας Γεράρδος, Γιάννης Βασιλάκος και Ρόμπυ Μπουρλάς να «πατήσουν» το κουμπί, διεκδικώντας όσο το δυνατόν περισσότερα στην κορύφωση της σεζόν για τον κλάδο τους. Το ενδιαφέρον του πράγματος πάντως ήταν ο τρόπος που άνοιξε η αυλαία, για την οποία ήδη οι διαφημίσεις είχαν ξεκινήσει προ ημερών. Ο μεν Κωτσόβολος διαφήμισε πρώτος ότι θα ξεκινήσει τις προσφορές χθες στις 7 το απόγευμα, το Πλαίσιο και το Public ακολούθησαν γνωστοποιώντας ότι θα άνοιγαν την περίοδο των προσφορών χθες στις 6 το απόγευμα, όπερ και εγένετο. Κάτι που φανερώνει και τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει στον χώρο… Βέβαια, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο καταναλωτής και, όπως λένε οι λιανέμποροι, η περίοδος που ξεκίνησε από χθες ως και τα Χριστούγεννα θα είναι το μεγάλο crash test για το πώς θα κινηθεί η αγορά το 2023.

Ο πρόεδρος Εμφιετζόγλου μιλά στα πλήθη

-Τι κι αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο γίνεται ένας ακόμη πλειστηριασμός για τα ακίνητα της οικογένειας Εμφιετζόγλου; Η μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας είναι ύψιστο καθήκον. Έτσι, σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα μιλήσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ως πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης που διοργανώνει την πρώτη επίσημη εκδήλωση του κόμματός του στην Αθήνα. Τώρα, βέβαια, εάν ήσασταν μέτοχος της Μηχανικής ή της Βαλκάν Έξπορτ, όλα αυτά μπορεί να σας προκαλούσαν έναν εκνευρισμό - και δικαίως.

Ο ΟΤΕ σηκώνει το γάντι στη σταθερή τηλεφωνία

-Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το conference call της διοίκησης του ΟΤΕ με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Χωρίς τον Μιχάλη Τσαμάζ αλλά με τον Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Μπάμπη Μαζαράκη παρόντα, οι ενδιαφερόμενοι πήραν το μήνυμα ότι ο ΟΤΕ ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας. Στόχος, με τη βοήθεια των οπτικών ινών, να διευρύνει ο ΟΤΕ περαιτέρω το μερίδιό του. Η διοίκηση του ΟΤΕ φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ακόμη και περιθώρια κέρδους, για να κυριαρχήσει στη σταθερή τηλεφωνία και στις όποιες υπηρεσίες συνοδεύουν αυτή την αγορά…

Ανατροπή για τα δάνεια Μαντωνανάκη

-Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα δάνεια του ομίλου Μαντωνανάκη και με την υπ΄ αριθμόν 5680/2022 απόφαση επικυρώνεται η νομιμότητα της καταγγελίας των δανείων του, που είχε κριθεί πρωτόδικα ως «παράνομη και καταχρηστική». Η απόφαση ανατρέπει τους μέχρι σήμερα υπέρ του επιχειρηματία δικαστικούς συσχετισμούς και ανοίγει τον δρόμο στην αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του. Οι αιτιολογίες της εφετειακής, ιδίως από τη σελ. 83 της απόφασης και μετά, αποτυπώνουν εύγλωττα τη νομιμότητα των καταγγελιών και την πλήρη οικονομική του αδυναμία να ανταποκριθεί στην πληρωμή του τεράστιου χρέους του. Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι τυγχάνουν απορριπτέοι ως κατ’ ουσίαν αβάσιμοι όλοι οι ισχυρισμοί των εταιρειών του Ομίλου, του Παντελή και της Αννας Μαντωνανάκη περί καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος των Τραπεζών ως προς την καταγγελία των ένδικων δανείων, στις 28.3.2019. -Στην απόφαση του Εφετείου, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται ότι ο Ομιλος ήδη από το 2010 και μέχρι την καταγγελία των δανείων (2019), βρισκόταν σε διαρκή οικονομική αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δόσεων του δανείου του, η οποία έλαβε μόνιμο χαρακτήρα από το τέλος 2017. Επίσης, ότι ο Ομιλος δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην υποχρέωση πώλησης του ΑΤΤΙΚΟΥ ΗΛΙΟΥ (ΛΑΓΟΝΗΣΙ), παρότι ήδη από το 2010 είχε αντιληφθεί ότι η λειτουργία του απέβαινε σε βάρος του ΟΜ. Τέλος, το Εφετείο απέρριψε και τον ισχυρισμό του κ. Μαντωνανάκη ότι θα μπορούσε να αποπληρώσει τις οφειλές του με τα χρήματα που θα του κατέβαλε η ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι είναι ενδεικτικό της επισφάλειας των απαιτήσεων σε βάρος της ΕΤΑΔ, από το γεγονός ότι μέχρι ακόμη δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποπληρωμή τέτοιων ποσών. Μήπως, τελικά, κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με το «αήττητο» του επιχειρηματία στις δικαστικές αίθουσες και στα Διαιτητικά Δικαστήρια;