Το deal της ΑΝΕΚ, το veto των Αυστραλών, οι νέες μετοχές και ο ροκ σταρ Πιερρακάκης ///


 

 

-Χαίρετε! Για να μη… σκάσετε από την αγωνία, σας λέω ότι το «πασοκικό πουλάκι» που με πληροφορεί για τα τεκταινόμενα στον χώρο, λέει ότι ο ΓΑΠ -αφού πάει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη (σε μια συναυλία για τον Λιβανελί)- αύριο Τετάρτη θα σπάσει τα τσιμέντα με την ανακοίνωσή του περί διεκδικήσεως του αρχηγικού θώκου. Το ίδιο «πουλάκι», παρ’ ότι πλήρως ενημερωμένο για τα ΓΑΠικά θέματα, μου λέει «μην το δένεις κιόλας, ο Γιώργος μπορεί και Πέμπτη βράδυ, τελευταία ώρα να δηλώσει συμμετοχή στην κούρσα, αλλά πάντως το έχει πάρει απόφαση». Ωχ, Θεέ μου. Στις 29 του μηνός θα έρθει στην Αθήνα για το «Farewell» η κυρία Μέρκελ, μια ημέρα μετά την επέτειο του «ΟΧΙ». Η Frau αναμένεται να «πει κάτι» στον ελληνικό λαό π.χ. «το ’κανα για το καλό σας…»! Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε κι αν θα ζητήσει να αποχαιρετήσει… κι αυτό το παλιόπαιδο, που έβαλε μυαλό, τον Αλεξάκο

-Πάντως, η στήλη αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις γιατί θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολο δίλημμα: ΓΑΠ ή Χάρης Καστανίδης; Κρίμα να μην μπορείς να ποντάρεις σε ένα δίδυμο, όπως στον ιππόδρομο.

-Λοιπόν, η στήλη -έχοντας αξιόπιστη ενημέρωση- παρουσιάζει τον χάρτη των εξελίξεων στο τραπεζικό μέτωπο. Να σας πω, κατ΄ αρχήν, ότι ο νόμος για το ΤΧΣ (ένα από τα δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αυτήν την περίοδο) δόθηκε στους θεσμούς και τελούμε εν αναμονή των σχολίων τους. Κρίσιμο σημείο του νομοθετήματος είναι η διάρκεια “ζωής” του ΤΧΣ.

-Στην Κυβέρνηση υπολογίζουν ότι ο νόμος για το ΤΧΣ θα ψηφιστεί προς το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το Ταμείο, μετά την ψήφιση του νόμου, θα προσλάβει σύμβουλο ο οποίος θα προτείνει τρόπο, χρόνο και αλληλουχία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Στην Κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι όταν θα δουν τις προτάσεις και την ανάλυση του Συμβούλου και, με βάση τα οικονομικά δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί, θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ξεκαθαρίζουν με κατηγορηματικότητα πως δεν υπάρχει σήμερα προτιμητέα στρατηγική αποεπένδυσης.

-Από την παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑLPHA BANK που έκανε ο Β. Ψάλτης και τα στελέχη της τράπεζας, η στήλη ξεχωρίζει για το νέο πρόσωπο της Αlpha Bank τον στόχο απόδοσης 10% στα ίδια κεφάλαια και την ετήσια καθαρή μείωση κατά 60 εκατ. των λειτουργικών εξόδων με το νέο μοντέλο.

-Σε φάση υπογραφών μου λένε ότι είναι το deal ΑΝΕΚ για να συγχωνευτεί με την Αttica Group της MIG. Η καθυστέρηση οφείλεται στη διαπραγμάτευση που κάνει η Tράπεζα Πειραιώς με την Cross Ocean Partners για τα δάνεια της ΑΝΕΚ που είχε η Εθνική τράπεζα. Τα συγκεκριμένα δάνεια εντάχθηκαν σε ένα πακέτο ναυτιλιακών απαιτήσεων της ΕΤΕ ύψους 262 εκατ. ευρώ, το οποίο πουλήθηκε τον Δεκέμβριο 2019 σε επενδυτικά funds των οποίων σύμβουλος είναι η Cross Ocean Partners. Τώρα, κατά τις πηγές της στήλης, “δεν φεύγουν αν δεν πάρουν λεφτά”.

-Οι Αυστραλοί της Macquarie, που ανέβασαν τον πήχη στα 2,1 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά. Σήμερα οι μέτοχοι της ΔΕΗ αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας τέσσερις θέσεις του 11μελούς ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ θα ορίζονται από τους Αυστραλούς. Από τα υπόλοιπα, έξι μέλη θα προέρχονται από τη ΔΕΗ και ένα μέλος θα είναι εκπρόσωπος των εργαζόμενων. Σημειωτέον πως προβλέπονται και αυξημένα δικαιώματα αρνησικυρίας (veto) για τους Αυστραλούς σε σειρά αποφάσεων.

-Υποδοχή rock star είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, με τους δημάρχους σε… ρόλο groupies. Η αποθέωση για τον υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού έλαβε χώρα σε συνέδριο τεχνολογίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, που έγινε στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Τι χειροκροτήματα, τι selfie με Δημάρχους, τι χειραψίες. Αφού φεύγοντας, για να διασχίσει το κοινό και να φτάσει στην έξοδο, χρειάστηκε σχεδόν μισή ώρα. Η λατρεία των Δημάρχων όμως προς τον Πιερρακάκη δεν εκκινεί από αυθόρμητα και αθώα κίνητρα. Η αιτία του ξαφνικού έρωτα είναι τα 320 εκατ. για ψηφιακές υποδομές στις πόλεις (smart cities) που θα πάρουν οι Δήμοι από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ. Και ο ενθουσιασμός εξηγείται επειδή οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τις ψηφιακές επενδύσεις που θα διοχετεύσουν τα κονδύλια, οπότε ενόψει του 2023 -που είναι οι δημοτικές εκλογές- θα παρουσιάσουν έργο.

-Το συνέδριο, πάντως, έδωσε ευκαιρία να ξαναδούμε την παλιά φρουρά του κλάδου της πληροφορικής καθώς ήταν παρόντες η Ι. Παπαρίδου (Πρόεδρος του Συνδέσμου που έχει ο κλάδος) ο Α. Κυριαζής (Singular), Aχ. Χατζηνίκος (Computer Logic) κ.ά.

-Μπορεί η ιστορική οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική (μαζί με το site και το πιεστήριο) να πέρασε από τον περασμένο Απρίλιο στον έλεγχο της Zofrank Holdings, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά η περιπέτεια της οικογένειας Αθανασιάδη δεν τέλειωσε. Για την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί 18 πλειστηριασμοί για ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης) σε πολυκατοικία που βρίσκεται δίπλα από την οικία του αείμνηστου εκδότη της Ναυτεμπορικής και της Βραδυνής, Τζώρτζη Αθανασιάδη, επί της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο Π. Φάληρο.

-Οι πλειστηριασμοί, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου 2020, στρέφονται κατά της Αγγέλας Αθανασιάδου (της μίας εκ των τριών θυγατέρων του Τζώρτζη Αθανασιάδη), του συζύγου της Ροδόλφου Κοντογούρη και του γιου τους Τζώρτζη Κοντογούρη, για δάνεια που είχαν δοθεί από τη Eurobank. Οι σχετικές προσημειώσεις μάλιστα ξεκινούν από το 2001. Επισπεύδουσα τώρα είναι η doValue Greece ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρείας ειδικού σκοπού Mexico Finance DAC, και οι ιδιοκτησίες πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή πρώτης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Πάντως, η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς φτάνει τα 1.271.577 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.