-Χαίρετε, ημέρες συνεδρίων και κομματικών εκδηλώσεων ζούμε, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι από κάπου φαίνεται να μπαίνουμε στην τελευταία προεκλογική στροφή, αλλά ούτως ή άλλως στην ευθεία είμαστε γιατί και οι επόμενοι 12 μήνες - που σχεδόν απομένουν - δεν είναι μακριά. Εμένα, πάντως, μου μοιάζει ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να βιαστεί, γιατί όλα αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε με το «πακέτο της ενέργειας» θα φανούν στο σύνολό τους όταν πια θα έχει μπει χειμώνας και οι πολίτες με το πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας θα πληρώνουν πολύ λιγότερα από αυτά που πλήρωσαν μέχρι τώρα. Δηλαδή, από τον Οκτώβριο και μετά. Κάπου από τον Αύγουστο ή έστω Σεπτέμβριο θα έχουν επιδράσει και τα μέτρα στην αγορά, τουλάχιστον στα μη εισαγόμενα προϊόντα και στις υπηρεσίες που επηρεάζονται από την τιμή του ρεύματος. Επομένως, θα ήταν παράξενο να μην περιμένει η κυβέρνηση την απόδοση αυτών των μέτρων που είναι ο βασικός λόγος κάποιας φθοράς στις δημοσκοπήσεις, αν και τι ακριβώς συμβαίνει με τα νούμερα μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες που θα ξαναμετρήσουν. -Τώρα, χθες διάβασα τη συνέντευξη του πρωθυπουργού (Το Βήμα) και είδα και τον τίτλο της εφημερίδας από ατάκα του Μητσοτάκη «οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο». Σωστά, αυτό όλοι το ξέρουμε, αλλά εκτός από κεντρώες πολιτικές ξαναχρειάζονται και ένα - δυο κεντρώα πρόσωπα στην κυβέρνηση που, κακά τα ψέματα, έχει αποκτήσει κάτι ασήκωτα βαρίδια τα οποία άνευ λόγου παραμένουν από το 2019 έως σήμερα. Εμένα λόγος δεν μου πέφτει, αλλά μια γνώμη έχω ως δημοσιογράφος, το «δεν κουνάω κανέναν ακόμα και όταν δεν μου κάνει δουλειά, πια» στη διακυβέρνηση δεν πάει (καλά) για πολύ. Θα δούμε.

Το deal για Ελλάκτωρ, ο Γ.Β.Β., τα λιοντάρια και οι ύαινες

-Πάμε τώρα στα επιχειρηματικά στα οποία δεσπόζει η είσοδος του ομίλου Βαρδινογιάννη στον Ελλάκτωρα και ειδικά στον Άνεμο, κίνηση που ανακατεύει την τράπουλα στον πιο ενδιαφέροντα χώρο για δουλειές στην Ελλάδα, την ενέργεια, την καύση σκουπιδιών, την ανακύκλωση και τις κατασκευές. Η πηγή μου λέει ότι η επαφή (χημεία, το λένε) του Ολλανδού Χόλντερμαν με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη φαίνεται καλή και η επόμενη κίνηση φαίνεται να μοιάζει ότι θα πάει στην από κοινού διεκδίκηση μαζί με ένα ακόμα ισχυρό fund της Αττικής Οδού. Εκεί, βέβαια, θα μπουν πολλοί και δυνατά. Γενικώς όλοι (ή σχεδόν όλοι) χαρούμενοι φαίνονται αφού οι Ολλανδοί ξέμπλεξαν από τους Μπάκους, οι Αστέρες Τρίπολης πούλησαν στα 185 εκατ. ευρώ και κέρδισαν περί τα 50 εκατ. ευρώ (σκληρά καρύδια εντέλει και μάγκες στα λεφτά, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι) και φυσικά ο Γ.Β.Β κατέστη ισχυρότερος στα επιχειρηματικά από ποτέ. Γενικά ο χώρος ταρακουνιέται, φαίνεται ότι έρχεται και το deal της ΤΕΡΝΑ με τη Macquarie Group, άρα θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ειδικά όταν θα περάσει η κρίση της ενέργειας και θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Ας μην ξεχνάμε και τη ΔΕΗ που κάποια στιγμή θα πουλήσει ένα ακόμη 10% και θα «βρίσκεται εκεί» και με το ίδιο μάνατζμεντ. Σημειώστε επίσης ότι οι μπίζνες στα σκουπίδια και στην ανακύκλωση θα γίνουν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τα «πολύ μεγάλα και σκληρά παιδιά» και τύποι που κάνουν τα λιοντάρια θα αντιληφθούν συντόμως ότι θα πρέπει να κάνουν τον σταυρό τους αν παραμείνουν στο ρόλο της ύαινας. Ε, ναι, ότι... πάμε για επιχειρηματική ζούγκλα μην αμφιβάλλετε καθόλου. - Ένα τελευταίο, μου λέει πηγή μου ότι οι Μπάκοι αποχαιρετώντας στον Ελλάκτωρα είπαν κάτι του τύπου «θα τα λέμε και από το Kontra Channel», το μεταφέρω αδιασταύρωτο.

Η επόμενη ημέρα του deal

-Εξίσου σημαντικά όμως ίσως είναι αυτά που θα γίνουν. Ο χρηματιστής Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital, που επιμελήθηκε τη συναλλαγή από την αρχή μέχρι το τέλος, τους τελευταίους μήνες, από την πλευρά των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, έχει σχεδιάσει με πολλές λεπτομέρειες και την επόμενη μέρα. Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έχει το προνόμιο να έχει ήδη συνάψει ισχυρές συμμαχίες τόσο με τον Όμιλο Λάτση όσο και με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τώρα και με τους Ολλανδούς της Reggeborgh. Είναι όμως -τώρα, πια- αυτονόητο ότι κάποιες από αυτές τις συμμαχίες δεν μπορούν να αντέξουν στον χρόνο, για τους προφανείς λόγους σύγκρουσης συμφερόντων. Οι σεισμικές δονήσεις και ανακατατάξεις μόλις ξεκίνησαν.

Η επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας στην Αθήνα

-Τέτοια επιχειρηματική αποστολή από τη Γαλλία δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν. Σχεδόν σύσσωμος ο γαλλικός ΣΕΒ και ο MEDEF (Mouvement des entreprises de France) μαζί με εκπροσώπους από τους μεγαλύτερους γαλλικούς ομίλους θα βρεθούν στην Αθήνα και θα έχουν συναντήσεις με Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και θεσμικούς φορείς. Σήμερα φθάνουν με πτήση της Air France και αμέσως θα πάνε σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου θα δουν το προεδρείο του ΣΕΒ και το βράδυ σε δείπνο Σταϊκούρα και Πιερρακάκη, ενώ την Τρίτη σειρά παίρνουν οι υπόλοιποι υπουργοί. Την Τετάρτη -σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου- θα βρεθούν οι επικεφαλής του MEDEF και του γαλλικού ΣΕΒ και διοικητικά και υψηλόβαθμα στελέχη των Airbus, Bouygues, Bollore, Egis, Νaval Group, Safran, Thales, Vinci Concessions κ.ά. Το απόγευμα έχει περιήγηση και στο project του Ελληνικού…

Η μεγάλη έξοδος της Eurobank

-Η πρώτη μετα-πανδημική και καθολική «εκστρατεία» της διοίκησης της Eurobank προς την ελληνική περιφέρεια ξεκινά σήμερα και θα έχει μεγάλη διάρκεια. Το σύνολο της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας (Γ. Ζανιάς, Φ. Καραβίας, οι τρεις αναπληρωτές και οι γενικοί διευθυντές) ξεκινούν σήμερα από την Πάτρα έναν μεγάλο κύκλο συναντήσεων με μικρούς και μεγάλους πελάτες, φορείς και επιμελητήρια, διευθυντές και στελέχη καταστημάτων της περιφέρειας όχι μόνον για την αναθέρμανση των σχέσεων, αλλά κυρίως για την κινητοποίηση όλων, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων. Έχει γίνει προσεκτικός καταμερισμός των συναντήσεων (άλλοι θα συναντήσουν επιχειρηματίες, άλλοι φορείς και άλλοι το δίκτυο) ενώ, μετά την Πάτρα, σειρά έχουν πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και πρώτος καταληκτικός σταθμός τα Ιωάννινα.

Το δώρο του Ενρια

-Την προσεχή Τετάρτη φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria, προσκεκλημένος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Η επίσκεψη θα διαρκέσει ως τις 13 Μαΐου και θα συζητηθούν τα γενικά εποπτικά θέματα των τραπεζών λόγω του πολέμου, αλλά και αυτά που αφορούν περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες, όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η ενίσχυση των εσόδων, τα κεφάλαια κ.λπ. Στις βαλίτσες του, ως δώρο προς τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, φέρνει μια μικρή αλλά σημαντική παράταση. H Φρανκφούρτη αναγνωρίζει ότι στη σημερινή συγκυρία οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα μπορούσαν να εκδώσουν νέα ομόλογα στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις). Γι΄ αυτό θα τους δώσει μια πίστωση χρόνου, μια χρονική ανάσα, δεδομένου ότι όλες παραδέχονται ότι η ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση είναι επιτακτική. Δυνατότητα για αυξήσεις κεφαλαίου, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει. Επόμενη εναλλακτική είναι η έκδοση νέων ομολόγων TIER I και TIER II, για να μπορέσουν να στηρίξουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Auf wiedersehen οι Γερμανοί στη Ρουμανία

-Έπειτα από την πώληση της σταθερής στην Orange, βάζοντας περίπου 290 εκατ. ευρώ στο ταμείο, DT και OTE αναζητούν αγοραστή και για τη δραστηριότητα της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι αναφέρουν πως το pre-marketing για τη διαδικασία έχει ξεκινήσει και έχουν προσεγγιστεί υποψήφιοι επενδυτές. Η πώληση της Telekom Romania Mobile Communications θα σηματοδοτήσει και την πλήρη αποχώρηση από τη ρουμανική αγορά.

Το «πέτρινο» deal του CVC

-Μπορεί να μην αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά το νέο deal του CVC με την εξαγορά του πολυεθνικού ομίλου Neolith, έμμεσα «φτάνει» και στη χώρα μας. Ο όμιλος αυτός είναι παγκόσμιος leader στη βιομηχανία τεχνικά επεξεργασμένων πέτρινων επιφανειών για διάφορες χρήσεις - από κουζίνες, μπάνια και έπιπλα επώνυμων σχεδιαστών, έως προσόψεις κτιρίων και επικαλύψεις για τα πιο σύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα- και έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Η Neolith, που μέχρι τώρα ελεγχόταν από την Investindustrial και τους ιδρυτές της, την οικογένεια Esteve, πέρασε στις αρχές Απριλίου στη «μεγάλη οικογένεια» του CVC Capital. Για την ιστορία, την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της Neolith στην Ελλάδα την έχει η εταιρεία Stonetech της οικογένειας Γωνιανάκη που διαθέτει 5 λατομεία, δυο μονάδες παραγωγής και καταστήματα λιανικής.

Οι κατασκευαστές θα μοιράσουν το βάρος

-Μέχρι σήμερα οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προέβαλαν το περίφημο ανεκτέλεστο των έργων που έχουν αναλάβει, δηλαδή τη συνέχεια του κατασκευαστικού τους έργου που συνεπάγεται ροή εσόδων. Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει. Η εκρηκτική άνοδος των πρώτων υλών αλλά και των υλικών στον κατασκευαστικό τομέα καθιστούν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις σχεδόν… βαρίδι στην κερδοφορία και τον ισολογισμό τους. Πολλοί -μεγάλοι και γνωστοί- κατασκευαστικοί όμιλοι θα υποχρεωθούν σε πωλήσεις, συμμαχίες και διαμοιρασμό του βάρους ώστε να δημιουργηθούν νέες οικονομίες κλίμακος. Έρχονται και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με τα σφιχτά χρονικά περιθώρια, επομένως οι κινήσεις -και οι εκπλήξεις- θα είναι πολλές και μεγάλες…

Σύμπραξη δυνάμεων Κρητικού και Αρτόπολις

-Κάτι… ψήνουν ο Αγγελος Κρητικός της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ με τον Φίλιππο Κοντιλιέρη της αλυσίδας φούρνων «Αρτόπολις». Πρόκειται για την εταιρεία «Κ and K Bread and Pastry» που σύστησαν με μετοχικό κεφάλαιο 80.000 ευρώ. Η νέα εταιρεία έχει σκοπό την παραγωγή και πώληση ειδών αρτοποιίας, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι εάν η νέα προσπάθεια θα συνδεθεί και με το εκτεταμένο δίκτυο σούπερ μάρκετ της ΑΝΕΔΥΚ Κρητικός.

Η Prodea αναζητά θέση σε χαρτοφυλάκια

-Με την άποψη ότι σε εποχές υψηλού πληθωρισμού οι επενδύσεις σε ακίνητα θεωρούνται διεθνώς ελκυστική επιλογή, η Prodea προετοιμάζει φρόνιμα και διακριτικά τη νέα προσπάθειά της να τοποθετήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών της, σε διεθνή χαρτοφυλάκια. Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου δεν είναι ευνοϊκές, αλλά η διοίκηση και οι σύμβουλοι της Prodea πιστεύουν πως οι προοπτικές και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για την προσέλκυση σοβαρών, μακροπρόθεσμων επενδυτών… Η προσπάθεια γίνεται με χαμηλούς τόνους και χωρίς πολύ μεγάλες προσδοκίες. Αν όμως πετύχει, τότε θα πρόκειται για μεγάλη είδηση.