Το πακέτο Μητσοτάκη και οι… εκλογές, οι Μπάκοι πουλάνε και φεύγουν από την Ελλάκτωρ, οι υψηλοί καλεσμένοι από τη Γαλλία και οι Κρητικοί που δοκιμάζονται ///


 

 

Χαίρετε, το θέμα της ημέρας αναμφισβήτητα είναι το πακέτο Μητσοτάκη, με πραγματικά πολύ ισχυρά μέτρα για πολίτες και επιχειρήσεις στο μείζον θέμα της ενέργειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο προφανώς είναι η πιο εντυπωσιακή δέσμη ενισχύσεων στην Ε.Ε., αφού περιλαμβάνει και επιστροφή «ζεστού χρήματος» στους λογαριασμούς του κόσμου, αλλά και επιχειρήσεων. Όπως επίσης εξίσου εντυπωσιακές ήταν οι οξύτατες αναφορές του Μητσοτάκη στο «αργοκίνητο καράβι» της Ε.Ε. Η εφάπαξ φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών – παραγωγών κατά 90% μου λένε ότι είναι περί τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα, φυσικά, θα αποδώσει η ΔΕΗ. Οι ειδικοί, που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες στις τιμές της ενέργειας, μου λένε ότι η διαφορά στον κόσμο και στις επιχειρήσεις θα έχει μία χρονική υστέρηση μεν, αλλά θα αρχίσει να γίνεται αισθητή σταδιακά από τον Ιούλιο και θα φανεί ολοκάθαρα το φθινόπωρο, όπου λογικά οι τιμές του ρεύματος θα έρχονται «τσιμπημένες» περί το 30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή θα έχουμε περίπου τιμές Σεπτεμβρίου 2021. Αρα όσοι υπολογίζουν, μου λέει η πηγή μου στο Μ.Μ., ότι «ο Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο γιατί θα έχει μειώσει τα τιμολόγια» κάνουν και τεχνικά λάθος (εκτός από πολιτικά) διότι, απλούστατα, η εξομάλυνση των λογαριασμών ρεύματος θα φανεί το φθινόπωρο του 2022-2023, σταδιακά.

Οι Μπάκοι πουλάνε και φεύγουν από την Ελλάκτωρ

– Ακόμη και σήμερα ή τέλος πάντων πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και το τέλος του σίριαλ Μπάκος – Καϋμενάκης στην Ελλάκτωρ. Το επιχειρηματικό δίδυμο πουλάει στον Όμιλο Βαρδινογιάννη το ποσοστό που κατείχε στην Ελλάκτωρ και αποχωρεί. Το τίμημα, μαθαίνω, ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από όσα έβαλαν… Σε επόμενο στάδιο και έπειτα από συνδυασμό ενεργειών, θα ακολουθήσει η υποβολή δημόσιας προσφοράς, ενώ ξέχωρα από όλα αυτά, το 75% της Άνεμος (προ ετών είχε απορροφηθεί από την Ελλάκτωρ), θα περάσει μεταγενέστερα στα χέρια του Ομίλου Βαρδινογιάννη που ενισχύει διαρκώς την παρουσία του στην αγορά των ΑΠΕ.

Το «ντου» στις εταιρείες ενέργειας

-Μετά τους εργολάβους και τις τεχνικές εταιρείες, ντου έκανε χθες και στις εταιρείες ενέργειας η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στον κλάδο που θυμίζει καζάνι που βράζει λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής αναταραχής που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι έλεγχοι της Επιτροπής ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε χθες το πρωί κατά τα πρότυπα και των εφόδων σε άλλους κλάδους (απροειδοποίητες επισκέψεις, αναζήτηση στοιχείων σε computers, email, αλληλογραφίες κ.ά.) στους μεγάλους και καθετοποιημένους ομίλους της αγοράς (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ήρων, Elpedison) και συνδέεται με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Κλίμα που δυναμιτίζεται από το μέτωπο της ακρίβειας αλλά και από την πολιτική αντιπαράθεση η οποία οξύνεται με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται επίσης οι μονομερείς πρακτικές των προμηθευτών, προκειμένου να σταματήσουν την αιμορραγία εσόδων που προκαλούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, όπως η μετατροπή σταθερών συμβολαίων ενέργειας σε πακέτα με κυμαινόμενα τιμολόγια και ρήτρες-φωτιά. Τι ψάρια θα πιάσουν τα σαΐνια της Επιτροπής, θα δείξει.

Έρχονται υψηλοί προσκεκλημένοι από Γαλλία

-Μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή υπό την αιγίδα του «ΣΕΒ Γαλλίας» έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Περισσότεροι από 20 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας του Μακρόν, θα συναντηθούν όχι μόνον με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και με ομολόγους τους. Ανάμεσα στους… μουσαφίρηδες ξεχωρίζει το όνομα του Ζαν Πολ Αγκόν, του Προέδρου Δ.Σ. του Ομίλου της L’Oréal, ο οποίος μάλιστα θα έχει και μια «πιο στενή» συζήτηση με κάποιους Έλληνες CEO, την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα αγαπά και επενδύει στην Ελλάδα….

Στη Volterra ψάχνουν λύση

-Απλώνει ο τραχανάς για την πώληση της Volterra που αναζητά αγοραστή. Τελευταία πληροφορία είναι ότι ο σύμβουλος (Eurobank) για την αναζήτηση επενδυτή έχει χτυπήσει την πόρτα της αγοράς πράσινης ενέργειας, αναζητώντας πιθανούς «ζεστούς» αγοραστές για το χαρτοφυλάκιο των αιολικών πάρκων. Δεδομένου ότι η ΔΕΗΑΝ έχει κάνει joint venture με τη Volterra, αποκτώντας προ τριετίας το 45% σε έργα ισχύος 70MW, στην αγορά πιθανολογείται ότι είναι μεταξύ των υποψήφιων μνηστήρων. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν, πάντως, χθες ότι προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της εταιρείας δεν έχει υποβληθεί από τη ΔΕΗΑΝ, κάτι που δείχνει ότι ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο προσεχές μέλλον, θα πάρει κάποιους μήνες για να καταλήξει.

Οι Κρητικοί δοκιμάζονται σε Ρωσία και Κίνα

Η Πλαστικά Κρήτης ήταν πραγματικά άτυχη γιατί δύο κύριες αγορές της, η Κίνα και η Ρωσία, δοκιμάζονται η πρώτη από σκληρά lockdowns και η δεύτερη από τις κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Στην Κίνα το εργοστάσιο της θυγατρικής της Shanghai HiTeC Plastics είχε κλείσει από τα τέλη Μαρτίου, όμως προ ημερών άνοιξε και λειτουργεί στο 50% της δυναμικότητάας του. Όσο για τη μονάδα στη Ρωσία, λειτουργεί αλλά με μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις λόγω μειωμένης ζήτησης και δυσκολιών στην εξασφάλιση εισαγόμενων πρώτων υλών. Η διοίκηση αναμένει μειωμένη κερδοφορία το 2022, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της.

Δεν φρενάρουν τις επενδύσεις στα ακίνητα

-Οι επενδυτικές ακινήτων δεν «φρενάρουν» τα σχέδιά τους λόγω της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, έστω κι αν η παράμετρος της αβεβαιότητας παραμένει. Το επιβεβαιώνουν οι μεγαλοσύμβουλοι ακινήτων, το είπε προχθές ο Κώστας Μαρκάζος, επικεφαλής της Premia που εξελίχθηκε σε ΑΕΕΑΠ και έχει ένα άμεσο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ. Το είπε και ο Θεόδωρος Φέσσας στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Briq Properties ΑΕΕAΠ, αλλά και οι επιτελείς της Intercontinental International που θέλει να μεγαλώσει κι άλλο κι έχει σε εξέλιξη το επενδυτικό της πλάνο που ξεκίνησε το 2020 για αγορές ακινήτων ύψους 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά, μέχρι το τέλος του 2021 αγοράστηκαν ακίνητα αξίας λίγο κάτω των 21 εκατ. ευρώ.

Οι μαυραγορίτες του Απόστολου

-Έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη. Για μία ακόμη φορά οι προβλέψεις του Απόστολου Βακάκη ήταν δυσοίωνες παρά τη νέα αύξηση (+25%) των πωλήσεων του ομίλου Jumbo για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Να φανταστείτε, στην Ελλάδα οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν +47% αλλά ο Απόστολος Βακάκης επιμένει να τα βλέπει μαύρα. «Μπαίνουμε στην κρίση, δεν βγαίνουμε» ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Mr Jumbo μιλώντας στους μετόχους. «Μαυραγορίτες έχουν καταλάβει τις αγορές, το μεταφορικό κόστος έχει 8πλασιαστεί μέσα σ’ ένα χρόνο, οι δαπάνες για ενέργεια και πρώτες ύλες έχουν εκτιναχθεί σε νέα πρωτοφανή επίπεδα, ο πληθωρισμός γίνεται διψήφιος, ενώ η Ασία μας δείχνει πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία. Τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι πολύ στενά…». Κατέληξε, βέβαια, με το συμπέρασμα ότι σε τέτοιους καιρούς αστάθειας, καλύτερα να ταξιδεύεις (επενδυτικά) με… Jumbo, παρά με Tupolev!

Μια «αθόρυβη» παραίτηση στον ΔΕΣΦΑ

-Μια μάλλον «αθόρυβη» παραίτηση είχαμε στον ΔΕΣΦΑ. Όπως πληροφορείται η στήλη, έχει παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαχειριστή ο Γιάννος Μιχόπουλος, ο οποίος είχε διοριστεί τον Σεπτέμβριο του 2019, με απόφαση του τότε υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Στις 20 Απριλίου μάλιστα το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ αποφάσισε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την διαχείριση και την εκπροσώπηση της Εταιρείας, χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Γιάννου Μιχόπουλου» και ότι χρέη Προέδρου θα εκτελεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τη θέση αυτή κατέχει ο Ισπανός Λουίς Ρομέρο Ουρεσταράζου.

-Ο Γ. Μιχόπουλος θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους μάνατζερ διεθνώς στον χώρο της ενέργειας, έχοντας σημαντική ακαδημαϊκή παρουσία, αλλά 20ετή θητεία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι, μεταξύ άλλων, διδάκτωρ Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει διατελέσει επί χρόνια ανώτερο διοικητικό στέλεχος της Shell International, περιφερειακός αντιπρόεδρος της Vestas Wind Systems, εμπορικός γενικός διευθυντής της Authentix, αλλά και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2008-2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θητεία του παρόντος Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ έχει λήξει κανονικά από τις 20/12/2021. Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε εκλογή νέου, η διάρκεια της θητείας του έχει παραταθεί τουλάχιστον έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2022 ή έως τη λήψη σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Θα βλέπουν τις δαπάνες real time

-Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές στην προγραμματική σύμβαση του έργου «Gov ERP», που θα εξελιχθεί σε ένα απ’ τα πιο χρήσιμα εργαλεία όχι μόνο διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και την ίδια τη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Πρόκειται ουσιαστικά για την πλατφόρμα μέσα από την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις δαπάνες κάθε φορέα της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης. Πρόκειται για έργο αρκετά πολύπλοκο με δεδομένο ότι πρέπει να διασυνδεθεί κάθε φορέας, το οποίο έχει αναλάβει να εκτελέσει η Unisystems του Ομίλου Quest. O προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ. Πληροφορούμαι μάλιστα πως στη σημερινή εκδήλωση στα γραφεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που είναι και ο φορέας υλοποίησης, θα παραστούν μεταξύ άλλων ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπ. Οικονομικών αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με τους αρμόδιους ΓΓ τους. Φυσικά θα είναι εκεί και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ κ. Σταύρος Ασθενίδης καθώς και ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Unisystems κ. Γιάννης Λουμάκης.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.