-Χαίρετε, τέλειωσαν και οι εκδηλώσεις στη ΔΕΘ και έτσι σιγά σιγά μπαίνουμε στη φθινοπωρινή μας καθημερινότητα που μας οδηγεί σ’ έναν χειμώνα που προμηνύεται βαρύς και δύσκολος. Πάντως, έριξα μια ματιά στην ομιλία Τσίπρα προχθές, άθροισα τις παροχές και απ’ ό,τι κατάλαβα… τον βλέπω δυνατό τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα δεκαρικάκι δισ. πάνε τα μέτρα που υποσχέθηκε. Τύφλα να ‘χει το… φτωχοπρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014! Αρχοντόπουλο…

Tα γκάλοπ που θα δούμε τις επόμενες ημέρες

-Πάντως, μια πρώτη γεύση των φρέσκων γκάλοπ μετά την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πήρατε από την GPO (Παραπολιτικά), η ΝΔ τσίμπησε πίσω τη διαφορά που είχε χάσει λόγω παρακολουθήσεων. Υπάρχουν και ακόμα πιο φρέσκες μετρήσεις, η ΝΔ ξαναπήγε στο 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7% και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον στο 11,5%. Ας περιμένουμε να δούμε και την επίδραση Τσίπρα-ΔΕΘ στα νούμερα.

Μια ακόμη «ύστατη» προσπάθεια για την Τράπεζα Αττικής

-Πιάνουμε τα νέα της αγοράς από την Τράπεζα Αττικής λόγω επικαιρότητας. Αύριο Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση που είχε η δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οπότε πρέπει να έχουμε (αν έχουμε) κάποιου είδους συμφωνία. Στο τραπέζι υπάρχουν νέες προτάσεις, που μάλιστα προσφέρουν εναλλακτικές για τις τιτλοποιήσεις της Αττικής, καθώς ο Ηρακλής είναι στην εντατική και το μέλλον του είναι αβέβαιο. Ωστόσο, οι μέτοχοι, ως και χθες το βράδυ, δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Εllington-TMEΔΕ από τη μια πλευρά και ΤΧΣ από την άλλη, δεν έχουν συγκλίνει. Εγιναν (και συνεχίζονται) προσπάθειες να συντονιστούν σε ένα κοινό σχέδιο, αλλά οι αποστάσεις μεταξύ των μετόχων παραμένουν. Καθοριστική πλέον είναι η πρωτοβουλία της ΤτΕ που θα υποχρεωθεί, εκ των πραγμάτων, να πιέσει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και στη βάση ενός κοινού σχεδίου να προχωρήσουν. Οπότε, σήμερα και αύριο θα είναι πολλές οι διεργασίες για την Αττικής, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Μπλέξαμε με τον Ηρακλή

-Με τον Ηρακλή και την απαίτηση της Εurostat οι εγγυήσεις των senior ομολόγων (περίπου 19 δισ.) να εγγραφούν στο χρέος, έστω κι αν δεν έχουν καταπέσει, έχουμε μπλέξει και η γενική εικόνα δεν είναι ευχάριστη. Αν μου τα είπαν σωστά, θεωρείται βέβαιο ότι στα στοιχεία της Εurostat για τα δημοσιονομικά, που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το κακό που μας βρήκε, γιατί υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα για τα οποία η μπίλια δεν έχει κάτσει: Α) Αν θα εγγραφούν όλες οι εγγυήσεις ή μέρος τους (που είναι ακόμη υπό συζήτηση) και Β) Αν θα χρειαστεί να τεστάρουν όλες τις τιτλοποιήσεις που έγιναν μια προς μια ή μόνον κάποιες από αυτές. Αμφότερα σημαντικά για να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

ΔΕΛΤΑ: Κέρδη πάση θυσία

-Για λόγους που έχουμε εξηγήσει και συνδέονται με το κύμα ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση, την εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ. οι γαλακτοβιομηχανίες δεν βιώνουν την καλύτερη περίοδό τους. Η ΔΕΛΤΑ όμως μου λένε ότι κινείται αντίθετα στο ρεύμα και πάει φέτος για κέρδη, λόγω όμως έκτακτων εσόδων. Συγκεκριμένα, θα παραμείνει στο πράσινο επειδή πούλησε στον ανταγωνιστή της "Ολύμπος" τη θυγατρική της στη Βουλγαρία (μια καλή, κερδοφόρο και εξαγωγική εταιρία) και επειδή φέτος θα έχει τα έσοδα από την πώληση του ακινήτου στο Ρουφ.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Φύγε εσύ, έλα εσύ

-Αναστάτωση ακούω στην αγορά ότι επικρατεί στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ με αλλεπάλληλες αλλαγές προσώπων. Σε κάποιον βαθμό όμως μου φαίνεται μάλλον δικαιολογημένο, καθώς απομακρύνονται από την εταιρία στελέχη που ήταν συνδεδεμένα με την περίοδο Κόκκαλη-Σουρέτη, αλλά και οι άνθρωποι που είχε φέρει στην εταιρία ο Δ. Κούτρας. Οπότε, δυστυχώς, όταν οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους οι πικρίες είναι αναμενόμενες. Οταν καθίσει ο κουρνιαχτός θα έρθει η ώρα να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις του νέου management.

Κόσμος πάει κι έρχεται και μαζί τους ο Νίκος κι ο Vassilen

-Με αρκετή καθυστέρηση έγιναν και τυπικά οι αλλαγές στην ηγεσία δύο σημαντικών ομίλων. Από τις αρχές Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι τα ηνία της ΑΒ Βασιλόπουλος αναλαμβάνει ο προερχόμενος από την Upfield Hellas, Νίκος Λαβίδας. Τα καθήκοντά του τελικά τα ανέλαβε από τις 22 Αυγούστου, ενώ η τοποθέτησή του στο Δ.Σ. της εταιρείας -ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος- έγινε στις 29 Αυγούστου. Με αντίστοιχη καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές και στην Upfield Hellas, όπου ο Ν. Λαβίδας ήταν ο γενικός διευθυντής. Σημειωτέον ότι η Upfield είναι η εταιρεία του γιγαντιαίου αμερικανικού fund KKR, το οποίο εξαγόρασε από τη Unilever τον κλάδο των μαργαρινών, όταν προ ετών αποφασίστηκε η απόσχισή του, ενώ στην αρμοδιότητά της πέρασε και το ιστορικό εργοστάσιο και το σήμα της Ελαΐς όπου έχει επιστρέψει η παραγωγή προϊόντων φυτικού βουτύρου. Στην ηγεσία της εταιρείας, η οποία έχει υπό την ευθύνη της πάνω από 12 χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να εμφανίζεται ο κ. Λαβίδας. Πρόσφατα όμως και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου εγκρίθηκε η τροποποίηση του σχετικού άρθρου του καταστατικού, με βάση την οποία στη θέση τού ενός εκ των δύο διαχειριστών τοποθετήθηκε ο Πολωνός Vassilen Tzanov (General Manager Central & Southeastern Europe της Upfield), ενώ παρέμεινε στη θέση του ο δεύτερος διαχειριστής Δημήτρης Θεοφανόπουλος.

Στο μεταξύ, η Ηρώ μας χαιρέτησε κι η «πράσινη» Ντίνα επέστρεψε

-Και συνεχίζουμε το δελτίο αλλαγών και μετακινήσεων στην αγορά με μια αλλαγή που είχαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το γνωστό ως «Υπερταμείο». Συγκεκριμένα, η αλλαγή προέκυψε μετά τη λήξη της θητείας της Ηρούς Αθανασίου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Η. Αθανασίου άφησε εποχή ως «τιμονιέρισσα» της Ελαΐς-Unilever επί πολλά χρόνια και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Υπερταμείο. Η θητεία της έληξε στις αρχές Αυγούστου, οπότε το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση της κυρίας Αδαμαντίνης (Ντίνας) Λάζαρη ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Η θητεία της Ντ. Λάζαρη, σύμφωνα με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, είναι τετραετής - ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2022 και θα πάει μέχρι την 1η Αυγούστου 2026. Η Ντίνα Λάζαρη είναι οικονομολόγος με μακρά εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι περισσότεροι όμως τη θυμούνται ως στέλεχος του (παλιού) ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν στο παρελθόν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ακόμη, πέρασε από πολλές θέσεις, έχοντας διατελέσει ειδική συνεργάτης στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού τις περιόδους 1983-1989 και 1994-1999, αλλά και Υποδιοικητής-Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας από το τέλος του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012. Σήμερα είναι ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος στα Δ.Σ. των Intracom Holdings και Intralot, αλλά και στην αγγλική εταιρεία Domius Capital Advisors LLP. Χαρακτηρίζεται ως χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά και συνεπής στις «πράσινες» πεποιθήσεις της. Στην τελευταία μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φέρεται μάλιστα να υποστήριξε την -ρομαντική θα έλεγα- υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου.

Το σχέδιο για restart στο Χρηματιστήριο Παραγώγων

-Ο σχεδιασμός για το restart της ελληνικής κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει και την αγορά παραγώγων. Οι επικεφαλής της ΕΧΑΕ στοχεύουν σε ένα «ηλεκτροσόκ» (δική τους η λέξη) της αγοράς που τα τελευταία χρόνια, για να το διατυπώσουμε κομψά, βρίσκεται στο περιθώριο. Το σχέδιο προβλέπει δημιουργία ενός νέου δείκτη και νέων χρηματιστηριακών προϊόντων για την αγορά παραγώγων του Χ.Α. που θα στηρίζονται στον MSCI Greece. Στόχος δεν είναι μόνο το ελληνικό κοινό αλλά και ξένοι επενδυτές, για αυτό και η επιλογή της «σύνδεσης» με τον MSCI Greece που είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους δείκτες. Το όλο εγχείρημα εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023

Η Lamda τώρα (και) σε ρόλο cicerone

-Οι εργασίες στο Ελληνικό προχωρούν και η Lamda Development -σε ρόλο cicerone- προσφέρει επιτόπιες επισκέψεις στα εργοτάξια για να διαπιστωθεί η πρόοδος της επένδυσης. Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι ξένων media επισκέφτηκαν το εργοτάξιο στο Ελληνικό και ξεναγήθηκαν στις θεματικές περιοχές του Experience Centre όπου αποτυπώνεται ψηφιακά πώς θα είναι η πόλη του μέλλοντος που σχεδιάζει η Lamda. Σήμερα είναι η σειρά των δημοσιογράφων των ελληνικών ΜΜΕ για το The Ellinikon Media Tour, να δουν από κοντά πώς προχωρά το μεγάλο έργο και να ρωτήσουν τον επικεφαλής Οδυσσέα Αθανασίου, για τα επόμενα βήματα του project.

Γιάννη, μπράβο. Τους φέσωσες για τα καλά

-Τα κατάφερε, ο Γιάννης Καματάκης και πήρε, την Παρασκευή, την πολυπόθητη δικαστική απόφαση για «προστασία έναντι πιστωτών». Η απόφαση απαγορεύει τη λήψη μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της MLS και τη λήψη και εκτέλεση «οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατ’ αυτής». Με απλά λόγια, ο Γ. Καματάκης μπορεί να συνεχίσει να δηλώνει επιχειρηματίας, ενώ ομολογιούχοι και μέτοχοι της MLS μπορούν να συνεχίσουν να φαντάζονται ότι έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κάποιες αξίες.

Citi και Société Générale έπεσαν έξω με τη Moody’s

-Για ακόμη μια φορά η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, παρά την έντονη φημολογία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες και τις εκθέσεις επενδυτικών οίκων που προσδοκούσαν τη θετική ενέργεια. Η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 για το ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές, διαψεύδοντας Citi και Société Générale που πόνταραν σε αναβάθμιση από τον οίκο. Η Moody's εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Να σημειωθεί ότι η Moody’s είχε εκδώσει την τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020. Την είχε αναβαθμίσει σε Ba3 με σταθερό outlook – δηλαδή, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.