-Χαίρετε, η χθεσινή τελετή για τη Βασίλισσα Ελισάβετ -παρά το ότι επρόκειτο για ένα λυπηρό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός ανθρώπου- αποτέλεσε μια παγκοσμίων διαστάσεων θετική προβολή για το Ηνωμένο Βασίλειο και, φυσικά, για τον ίδιο τον θεσμό. Δίχως άλλα λόγια, πέραν της απίστευτης οργάνωσης, η μεγαλοπρέπεια αλλά και ταυτοχρόνως το «απέριττο» της εικόνας που εξέπεμπε η τελετή θύμισε το ένδοξο παρελθόν μιας αυτοκρατορίας. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα όμως -που, φυσικά, δεν «στήνεται» ούτε πληρώνεται- είναι τα εκατομμύρια του κόσμου που πήγαν να αποχαιρετήσουν τη Bασίλισσά τους. Ακόμα και στην «έξοδό» της η γυναίκα αυτή βοήθησε σημαντικά τη χώρα της, γιατί αν δεν ήταν τόσο αγαπητή, δεν θα γέμιζε λουλούδια το Λονδίνο.

Ο Johnny, ο... Άγιος του Βορρά και το λιμάνι της αγωνίας

-Πάμε τώρα στα δικά μας, λέγεται Γιάννης Καλαφάτης ή John Kalafatis, είναι Ελληνοαμερικανός μπίζνεσμαν στις κατασκευές και έχει κινηματογραφικά studio στη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα έκανε μια μεγάλη επένδυση έξω από τη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, με κινηματογραφικά studios και ήδη έχουν γυριστεί εκεί δυο χολιγουντιανές ταινίες. Ο εκ Λευκάδος ορμώμενος επιχειρηματίας όμως «έχει όρεξη» και για άλλες δουλειές στη Θεσσαλονίκη και τελευταία «συνομιλεί» για να πάρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον Ιβάν Σαββίδη (τον τρομερό) που όλο κάπου στην Ελλάδα τον βλέπουν, αλλά είναι κάτι σαν… Άγιος, φανερώνεται μόνο στους πιστούς (του). Οι κουτσομπόλες της Αθήνας λένε ότι ο John Kalafatis θέλει να μπει και στα media και μάλιστα σε μεγάλα, όχι τίποτα ψιλοδουλειές σαν τους Μπάκους, αλλά τώρα αυτά, για την ώρα, είναι λόγια. -Θεωρητικά, πάντως, ο Ιβάν συζητάει για πωλήσεις και άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως το Porto Karras, άκουσα ότι έγινε μια κουβέντα με τη Marriot αλλά, επαναλαμβάνω, χορτάσαμε από λόγια. Εκείνο το… έρημο το Open ακούμε ότι το πουλάει κάνα δυο χρόνια τώρα και τίποτα δεν γίνεται. Τέλος πάντων, ο Johnny πάντως είναι ζεστός για δουλειές και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρονται κι άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων άκουσα ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από τον Hendrickus (Ηenry) Holterman, διαχειριστή του Reggeborgh Fund, βασικού μετόχου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και συνεταίρου του επίσης ισχυρού επιχειρηματικού Ομίλου της Motor Oil, καθώς ο επονομαζόμενος και Ολλανδός στην αγορά σχεδιάζει να διευρύνει τον ορίζοντα των επενδύσεών του στη χώρα μας. Περιττό να προσθέσω πως ενδιαφέρονται επίσης και οι Αμερικάνοι να φύγει το λιμάνι αυτό από φιλορωσικά χέρια, μη νομίζετε ότι ο κ. Πρέσβης ασχολείται μόνο με τα κοσμικά events, κάνει και σοβαρές κουβέντες…

Αναγκαστική συμμετοχή και του ΧΑ στο βρετανικό πένθος

-Με το Λονδίνο κλειστό και τα βλέμματα των Βρετανών στραμμένα στη νεκρώσιμη ακολουθία της Βασίλισσας, ο αναιμικός τζίρος του Χρηματιστηρίου μας έγινε ακόμη πιο μικρός και ασήμαντος. Με το αμερικανικό 2ετές κρατικό ομόλογο στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς να φλερτάρει με το 4%, με το γερμανικό 10ετές ομόλογο κοντά στο 1,8%, είναι προφανές ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,4% δεν αισθάνεται καλά. Ευτυχώς που δεν έχουμε ανάγκη να βγούμε στις αγορές αυτή την εποχή.

Βάζουν πωλητήριο

-Νόμιζα ότι ήμουν κατανοητός χθες όταν έγραφα ότι η ΔΕΛΤΑ θέλει πάση θυσία να έχει κέρδη και για να παραμείνει στο πράσινο αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πούλησε στον ανταγωνιστή της "Όλυμπο" την καλή θυγατρική που είχε στη Βουλγαρία και επιπλέον εγγράφει και τα έσοδα από την πώληση του ακινήτου στο Ρουφ. Έτσι είναι οι κανόνες της αγοράς, τα private equities ενίοτε και αναλόγως των περιστάσεων πουλάνε μη στρατηγικές συμμετοχές.

Στα ΕΛΤΑ αλλάζουν τα… σύμπαντα - ακόμη και διοίκηση

-Και αφού το γυρίσαμε στις συμπληρώσεις, να εμπλουτίσω περαιτέρω το δελτίο μετακινήσεων και αλλαγής στελεχών στην αγορά, λέγοντας πως μέσα στον μήνα επίκεινται σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό σχήμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όλα και όλοι αλλάζουν. Από πάνω, μέχρι τη βάση της διοικητικής πυραμίδας.

Νέα πρόταση συμβιβασμού για Τράπεζα Αττικής

-Τυπικά σήμερα Τρίτη λήγει το deadline που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Τράπεζα Αττικής. Υπάρχουν συνεχείς πρωτοβουλίες και αλλεπάλληλες διεργασίες προκειμένου να συναινέσουν όλοι οι μέτοχοι σε ένα κοινό σχέδιο που θα βγάλει την τράπεζα από το αδιέξοδο. Η τελευταία πρόταση κατατέθηκε τη Δευτέρα (με ανεξάρτητες πηγές να μιλάνε για μια καλή πρόταση) και επ΄ αυτής γίνονται τώρα οι προσπάθειες σύγκλισης. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι σήμερα - αύριο να μην έχουμε νέα και μια άτυπη παράταση ή, αν προτιμάτε, η ανοχή της ΤτΕ θεωρείται δεδομένη. Οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι πως (στο σημείο που φτάσαμε) θα βρεθεί η χρυσή τομή γιατί, διαφορετικά, όλοι θα μετράνε απώλειες.

H Εurobank στην Κύπρο για το wealth management

-Σύμπασα η διοίκηση της Εurobank πέρασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο. Ο λόγος ήταν το strategy workshop που οργάνωσαν για τις προοπτικές του wealth management, τομέα στον οποίον η τράπεζα έχει αποφασίσει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και να αξιοποιήσει τις μονάδες private banking που διαθέτει σε Αγγλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο και Ελλάδα.

Κλείδωσαν 2+1 IPOs για το Χρηματιστήριο

-Εκτός από το 30% τoυ Ελευθέριος Βενιζέλος και την Trade Estates της Fourlis, που ως εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα πρέπει να μπει υποχρεωτικά στο ΧΑ, μέσα στο 2023 και συγκεκριμένα προς το φθινόπωρο προγραμματίζεται και το ΙΡΟ της Lamda Malls. Η θυγατρική της Lamda Development, που ελέγχει και διαχειρίζεται σήμερα τέσσερα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και εσχάτως το McArthurGlen Athens), η καθαρή αξία των οποίων ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ σήμερα, θα «προικοδοτηθεί» και με άλλα δύο malls που ετοιμάζονται στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall (θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό της χώρας) και το εμπορικό στη Riviera Galleria. Σημειώστε πως οι επικεφαλής της Lamda εξετάζουν να υπάρξει και μια ακόμη προσθήκη, χωρίς όμως να διευκρινίζουν εάν θα προκύψει από εξαγορά.... Όπως και να έχει, η εισαγωγή στο ΧΑ δρομολογείται με τα σημερινά δεδομένα σε διάστημα 12μήνου (να έχει φύγει από τον ορίζοντα και ο παράγοντας εκλογές) με στόχο έως τότε η εταιρεία να πραγματοποιεί ένα EBITDA της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

ΤΟ LPG δεν ενδιαφέρει τη Βιοχάλκο

-Ουδεμία σκέψη υπάρχει στη διοίκηση του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και προφανώς ουδεμία ενέργεια προετοιμασίας έχει ξεκινήσει για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με LPG (Liquid Petroleum Gas). H μετάβαση σε εναλλακτικό καύσιμο LPG (βουτάνιο και προπάνιο), είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. Χρειάζεται νέο δίκτυο, άλλες δεξαμενές, αντλίες και δαπάνες που καθιστούν την επιλογή ασύμφορη. Άσε που το LPG είναι πανάκριβο, αλλά αυτό πια δεν είναι επιχείρημα, καθώς όλα στις μέρες μας πανάκριβα έγιναν.

Τελείωσε ο ξένος πωλητής στην InfoQuest

-Ήταν αλλοδαπός, με σχετικά μεγάλη θέση στην Ελλάδα. Αγόρασε μετοχές της InfoQuest πριν από 12 χρόνια και αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του. Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε οριστικά τη θέση του. Γι’ αυτό άλλωστε την Παρασκευή η μετοχή της InfoQuest έπεφτε -2,73% με μεγάλο τζίρο και χθες Δευτέρα πήρε πίσω το αίμα της με άνοδο της τάξης του 3,5%.

31 Μαρτίου 2026, τα καλορίζικα για τον Marina Tower

-Στο Ελληνικό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τον πρώτο παράκτιο πύργο, τον Marina Tower που θα αναπτυχθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων. Στις 9 Αυγούστου δόθηκε η οικοδομική άδεια, στις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η εγκατάσταση του εργοταξίου και σε περίπου 2-3 εβδομάδες ξεκινούν οι εκσκαφές, με τις εργασίες θεμελίωσης να ξεκινούν τον Νοέμβριο. Το νέο είναι πως πρόθεση της Lamda Development είναι η Bouygues με την Intrakat (έχουν επιλεγεί ως σύμβουλοι για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης στο project) να αναλάβουν και τη γενική εργολαβία του πύργου, το σύνολο δηλαδή των έργων, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του 2022. Αν πάντως ανησυχείτε πότε θα μπουν οι νέοι ιδιοκτήτες στον Marina Tower για να αγναντεύουν τον Σαρωνικό Κόλπο, το επίσημο deadline που έχει δοθεί από τη Lamda είναι η 31η Μαρτίου 2026.

Τα 1.500 ραντεβού του ΣΒΕ

-Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Βορείου Ελλάδος), αλλάζει διοίκηση και κατά πάσα πιθανότητα νέα πρόεδρος θα εκλεγεί η Λουκία Σαράντη, της βιομηχανίας ξύλου «Ακρίτας». Σημειώστε πως κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ ο ΣΒΕ διοργάνωσε 1.500 business to business ραντεβού ελληνικών επιχειρήσεων με οικονομικούς παράγοντες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Άντε να δούμε και απτά αποτέλεσμα (οι φήμες λένε για συμφωνίες στον τομέα των κατασκευών, των δομικών υλικών και των τροφίμων) επειδή οι Άραβες εύκολα μιλάνε, αλλά δύσκολα υπογράφουν, γιατί έχουν απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα καθιερωμένα πλαίσια και πρακτικές.

Ο σύμβουλος της Λαγκάρντ που έγινε «γεράκι»

Philip Lane είναι ένας αξιοσέβαστος και καλά καταρτισμένος οικονομολόγος, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας (την κρίσιμη και αξέχαστη περίοδο 2015-2019). Σήμερα ο Philip Lane είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ. Δυστυχώς, ο Ιρλανδός ήταν από τους τελευταίους που κατάλαβαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν είναι παροδικός, έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Σήμερα, είναι ο πρώτος που πιστεύει ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων του ευρώ πρέπει να... επιταχυνθεί και να παρακολουθήσει τους γρήγορους ρυθμούς της αμερικανικής FED. Ο Philip Lane από «περιστέρι» έγινε «γεράκι» και τώρα συνειδητοποιεί ότι όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 9% στην Ευρωζώνη, τα επιτόκια του ευρώ 1%-1,25% δεν μπορούν να τον φρενάρουν. Γι’ αυτό προαναγγέλλει νέες αυξήσεις επιτοκίων και μιλά για αργή «μετάβαση», δηλαδή παραδέχεται ότι θα αργήσει η άνοδος των επιτοκίων του ευρώ να επιβραδύνει τον πληθωρισμό στην πραγματική οικονομία. Μέχρι τον Δεκέμβριο, τα επιτόκια του δολαρίου θα βρίσκονται στο 4%, οπότε τα επιτόκια του ευρώ δεν μπορούν να παραμείνουν στο 1,25%.