-Χαίρετε, κι έτσι κάπου εδώ ο Μητσοτάκης έληξε δια παντός την πολυσυζητημένη υπόθεση αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου που θα διευκόλυνε την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, ρίχνοντας τον πήχη κατά μια - δυο μονάδες με διάφορους τρόπους, με μπόνους εδρών κ.λπ. «Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας να αλλάζω τους κανόνες λίγο πριν από τις εκλογές κ.λπ.» είπε ο πρωθυπουργός, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν ήταν… και τόσο κάθετος -ότι δεν σκεφτόταν καθόλου να αλλάξει τον νόμο- δεν θα το συζητούσε με τους συνεργάτες του από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ούτε και θα υπήρχαν και οι σχετικές δηλώσεις του Οικονόμου και του Γεραπετρίτη την τελευταία εβδομάδα που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος. Βέβαια, θα μου πείτε, «για εκλογές πάει ο άνθρωπος» οπότε θα πει... και μια κορώνα παραπάνω για κωλοτούμπες κ.λπ., άλλωστε σημασία έχει ότι πήρε μια οριστική απόφαση να παίξει σκληρά το χαρτί ενός διλήμματος προς όλες τις πλευρές. Πρώτα απ’ όλα, αν ο κόσμος θέλει πάνω στην κρίση αυτόν ή τον Τσίπρα για κυβερνήτη, δεύτερον, με την πίεση που ασκεί προς τον Ανδρουλάκη χρεώνοντάς του ότι ουσιαστικά «βόλεψε» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το θέμα των παρακολουθήσεων, αφού δεν ήθελε ποτέ όχι να συγκυβερνήσει, αλλά… ούτε και να συναντήσει για καφέ τον Μητσοτάκη.

Διλήμματα προς όλους

-Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης, παρά τις όποιες σκέψεις και παροτρύνσεις φίλων, υποστηρικτών και συνεργατών, αλλά και προφανώς τις εσωτερικές αναζητήσεις και διλήμματα που -ανθρώπινο είναι- να είχε κατά διαστήματα και ο ίδιος, στην πραγματικότητα δεν πήρε απόφαση ποτέ να αλλάξει τον νόμο που ο ίδιος ψήφισε στις αρχές της θητείας του. Κι αυτό γιατί το θεωρεί αντιθεσμική «κωλοτούμπα», αναξιόπιστο για το προφίλ του, «δεν του πήγαινε», πώς να το πω. Αλήθεια είναι επίσης ότι αν άλλαζε τώρα- σ’ αυτή τη συγκυρία- τον νόμο θα έδινε προφανές και εύκολο επιχείρημα στους αντιπάλους του ότι «τώρα που στριμώχτηκε με τις παρακολουθήσεις κατεβάζει τον πήχη, τρεις φορές έχει δηλώσει ότι δεν θα το κάνει» κάτι που ασφαλώς θα μαρτυρούσε μια ηττοπάθεια.

Και τώρα θα ψάχνουν τον «Καμμένο» τους

Από την άλλη, αναρωτιέμαι αν όλα αυτά θα αναιρεθούν όταν θα φτάσει η ώρα να αναζητήσει από το Κοινοβούλιο κι αυτός «τον Καμμένο του», ήτοι στην παρούσα συγκυρία τον Βελόπουλο και μάλιστα σε μια περίοδο που το συγκεκριμένο κόμμα έχει σαφέστατες επιρροές και αναφορές στον Πούτιν και τη Ρωσία. 'Η θα αναγκαστεί να χτυπήσει την πόρτα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, αν βεβαίως δεν φτάσει στην αυτοδυναμία η οποία όμως επιτυγχάνεται με ποσοστό της τάξεως του 38,2% (μόλις μιάμιση μονάδα λιγότερη απ’ ό,τι είχε πάρει τον Ιούλιο του 2019) με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Απομένει «μεγάλος πολιτικός δρόμος»

Θα μου φαινόταν πιο θεσμικό για τη χώρα να άλλαζε ο νόμος, ειδικά αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές (ξαναλέω ότι συζητιέται εδώ και έξι μήνες) απ’ ό,τι να... ψάχνεσαι και ειδικά να κυβερνάς με... Βελόπουλους. Αλήθεια είναι πάντως κι αυτό που προσφάτως έλεγε ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, ότι μέχρι την Άνοιξη του 2023 που θα γίνουν οι εκλογές μεσολαβεί «μεγάλος πολιτικός δρόμος» και ειδικά τέτοια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής πολλά μπορεί να συμβούν. Αυτά και βλέπουμε...

Ο κλειδοκράτορας της τραπεζικής αγοράς

-Κι αφού ξεκαθαρίσαμε την πολιτική σκηνή, πάμε τώρα στα επιχειρηματικά νέα, ξεκινώντας από τις αγαπημένες μου τράπεζες. Λοιπόν, κατ΄ αρχήν να πούμε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου του ΤΧΣ ο οποίος θα κληθεί να κάνει εισηγήσεις και να τεκμηριώσει πώς και πότε το Ταμείο θα αποεπενδύσει από τις συστημικές τράπεζες. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν σύμβουλο, ο οποίος εκ της θέσεώς του περίπου θα συνδιαμορφώσει με την Κυβέρνηση τις εξελίξεις στην τραπεζική αγορά: Ποιον κρατάμε, ποιον πουλάμε, ποιον παντρεύουμε, ποιον και πότε ξεφορτωνόμαστε και πώς, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε στο τραπεζικό σύστημα, τις πληγές, τα κέρδη, τις χασούρες και τις ωφέλειες. Για αυτό κι όσο τρέχει ο διαγωνισμός, οι εκπρόσωποι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών έχουν ιδρώσει να πάρουν την καρέκλα του συμβούλου. Σημειώστε πως το Νο 1 θέμα στην ατζέντα του τυχερού μόλις αναλάβει καθήκοντα θα είναι να διερευνήσει και να συμβουλέψει/διαχειριστεί την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής. Μπορεί το deal όπως είναι τώρα στο τραπέζι να έχει θέματα, αλλά με τις κατάλληλες προσαρμογές περπατάει.

Mαλλιοτραβήγματα (προσεχώς) στην Τράπεζα Αττικής

-Πάμε τώρα στο μέτωπο της Τράπεζας Αττικής. Η DBRS πρακτικά έχει τελειώσει (κοιτούν τα document κ.λπ.) χωρίς να έχουμε κάτι νέο που θα μας εκπλήξει. Σε γενικές γραμμές ισχύουν όσα ξέρουμε: Για τα κόκκινα χαρτοφυλάκια των 2,6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι της τάξης των 650 εκατ. και καθώς με τις τιτλοποιήσεις μειώνονται τα RWA, η τράπεζα θα χρειαστεί μια αύξηση της τάξης των 450 εκατ. Τώρα ξεκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων για να δουν τι θα κάνουν. To time out των τελευταίων ημερών οφείλεται στην αναμονή για τον χρησμό της DBRS και τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Επιτεύχθηκε με μια επιστολή της Ε. Βρεττού που επικαλέστηκε ότι αναλαμβάνει επισήμως στις 16/9 και ζήτησε η προθεσμία της ΤτΕ για τις 2/9 να γίνει 20/9. Τώρα όμως αρχίζει το σκληρό ροκ για την Αττικής. Σαράντα χρόνια φούρναρης, όταν διαβάζω στη χθεσινή Καθημερινή άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού με τίτλο "Συνεχίζουμε μόνο υπό προϋποθέσεις στην Τράπεζα Αττικής", ξέρω καλά ότι ο πρώτος γύρος του ματς ξεκίνησε αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο με ένα δυνατό κροσέ. Ο Γ. Στασινός, αφού αδειάζει τους προκατόχους λέγοντάς μας ότι "οι διοικήσεις ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ κακώς λάμβαναν συνεχείς αποφάσεις συμμετοχής", προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του καθώς "από τον Μάιο του 2015 που ανέλαβα τα καθήκοντα του προέδρου του ΤΕΕ και μέχρι σήμερα, και με την ορθολογική διαχείριση του ΤΜΕΔΕ, έχει σταματήσει η συνεχής επένδυση χρημάτων σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο". Μόλις προηγουμένως βέβαια γράφει ότι το ΤΜΕΔΕ συμμετείχε στις αυξήσεις του 18 και του 21 "με μόλις 46,3 εκατ". Όπως και να έχει ο "ενέκρινα τα λιγότερα" Γ. Στασινός αφού καταμετρά ότι δόθηκαν από τους μηχανικούς (α, ρε μαύροι, τι σας έτυχε) στην Τράπεζα Αττικής συνολικά 740,2 εκατ., θέτει τον απαράβατο όρο του για τη συνέχιση της συμμετοχής: "Αμεση ανάληψη του management της τράπεζας από τους στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington". Eπειδή από το άρθρο ο Πρόεδρος τoυ ΤΕΕ μου φαίνεται αρκετά "φορτωμένος", δεν διακρίνω μεγάλα περιθώρια να σεβαστεί τα παιδικά όνειρα του νέου management. Προβλέπω σύντομα μαλλιοτραβήγματα στην τράπεζα, αλλά στο Dark Room με κάτι τέτοια κάνουμε καριέρα.

Συγκεντρώθηκε το 75% της Byte

-Ακούω ότι η δημόσια πρόταση της Ideal για τις μετοχές της Byte, ξεπέρασε το 70% που ήταν το όριο για την επιτυχή έκβαση. Οι πηγές στην αγορά ψιθυρίζουν πως οι θεματοφύλακες έχουν συγκεντρώσει ήδη το 75% των μετοχών της Byte, εξέλιξη που λογικά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα με σχετική ανακοίνωση. Εχοντας ξεπεράσει το όριο του 70% η δημόσια πρόταση συνεχίζεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η Ενέργεια της χώρας

-Όλη η…«Ενέργεια» της χώρας μας ανέβηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη. Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος, Στάσσης και πολλοί ακόμη, έδωσαν δυναμικό «παρών» όχι μόνο στα δύο μεγάλα συνέδρια (Economist και Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο) αλλά σε όλες τις συζητήσεις και ζυμώσεις του Σαββατοκύριακου για το μεγάλο ενεργειακό ζήτημα. Κεντρικός στόχος: Πρέπει να αντικατασταθούν τα 4 έως 4,5 δισ. κυβικά μέτρα Ρωσικού Φυσικού Αερίου που εισάγει παραδοσιακά κάθε χρόνο η χώρα μας, με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (Αιολικά, Φωτοβολταϊκά, Μπαταρίες). Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου δεν μπορεί να γίνει σε 4-5 χρόνια, αλλά γρήγορα. Το ευρωπαϊκό σχέδιο Repower Eu προβλέπει για την Ελλάδα γενναιόδωρη χρηματοδότηση στα πλαίσια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης.

Το νερό και η Ανατολική Αττική

-Στην πρωινή βόλτα του Σαββάτου, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κοντοστάθηκε -για κάμποση ώρα- στο μεγάλο και καλαίσθητο περίπτερο της ΕΥΔΑΠ. Υπήρξε μια φιλική αλλά και αναλυτική συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χάρη Σαχίνη, αλλά και τον -Θεσσαλονικιό- αναπληρωτή του, Αναστάσιο Τόσιο. Το αυτί μου συνέλαβε μια εκτενή αναφορά στα έργα της Ανατολικής Αττικής που πρέπει να επιταχυνθούν και απ' ό,τι κατάλαβα κλείστηκε ένα ραντεβού στην Αθήνα, μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο Νίκος, ο Χρήστος, οι επτά θάλασσες και το κόστος ενός gigabit

-Πρακτικά, η NOVA μετά τη συγχώνευση με τη WIND με την υποστήριξη της United Group, που ελέγχεται από την BC Partners, σηκώνει το γάντι του ανταγωνισμού και αντεπιτίθεται στο γήπεδο των ευρυζωνικών υπερταχυτήτων, όπου ο ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει από την πλευρά του επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου FFTH. Πολλά βέβαια θα κριθούν από την τιμή που θα κληθεί να πληρώσει όποιος καταναλωτής θέλει υπερταχύτητες. Σύντομα όμως θα μάθουμε καθώς ο ΟΤΕ μέσα στον μήνα, έπειτα από έγκριση της ΕΕΤΤ, θα ανακοινώσει τα πακέτα για ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 gigabit. Τα αντίστοιχα πακέτα της NOVA αναμένονται τον Νοέμβριο. Η ηγετική ομάδα της Νova Wind έδωσε το «παρών» στη Θεσσαλονίκη και προχθές δείπνησαν όλοι μαζί στο γνωστό εστιατόριο «7 Θάλασσες», όπου με προσοχή παρακολουθούσαν τον Νίκο Σταθόπουλο σε ρόλο αρχιτρίκλινου, να τους μιλάει για τις υψηλές επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες. Γενικότερα οι επενδύσεις σε υποδομές είναι πολύ πιο εύκολα «χρηματοδοτήσιμες», αφενός γιατί υπάρχουν οι πόροι του RRF και αφετέρου γιατί τα επενδυτικά κεφάλαια νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια σ’ αυτόν τον τομέα. Στις «7 Θάλασσες» διαπιστώσαμε επίσης και τις καλές σχέσεις που διατηρεί ο Νίκος Σταθόπουλος με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος δειπνούσε σε διπλανό τραπέζι, παρέα με τον Χρήστο Μεγάλου της Τρ. Πειραιώς.

Τα ακίνητα του Υπερταμείου

-Σε πρώτο πλάνο περνούν τα ακίνητα. Σήμερα το πρωί, το Υπερταμείο διοργανώνει ημερίδα στα πλαίσια της ΔΕΘ, με ειδική έμφαση σε Real Estate, Υποδομές και Logistics, σε μια περίοδο που γνωρίζουν άνθηση και δημιουργούν μεγάλες προοπτικές στη χώρα. Ενδιαφέρον στοιχείο ότι εκτός από τις θυγατρικές του Υπερταμείου, σ’ αυτή τη συνάντηση συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα (όπως Prodea κ.ά.) που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Ο επικεφαλής του Υπερταμείου είναι πεπεισμένος ότι οι συμπράξεις και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους ιδιώτες, μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη διαχείριση των δημόσιων ακινήτων. Ήδη τρέχει ένας μεγάλος διαγωνισμός για την αξιοποίηση 1.000 από τις πολλές χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου.

Πετάει η Aegean Airlines

-Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου για την Aegean Airlines που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη θα είναι εντυπωσιακά, εξαιρετικά καλά, αλλά δεν θα είναι ρεκόρ. Ρεκόρ κερδοφορίας παρουσίασε η θυγατρική του Ομίλου, η Autohellas. Οι πληροφορίες για την πολύ καλή χρονιά, στηρίζονται στο γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι, οι πτήσεις προς την Ελλάδα ξεπέρασαν ήδη τα ρεκόρ του 2019. Για την ακρίβεια, οι πτήσεις του Ιουνίου στα Ελληνικά αεροδρόμια, ήταν περίπου ίδιες με αυτές της χρονιάς ρεκόρ 2019. Τον Ιούλιο οι πτήσεις ξεπέρασαν κατά 4% το ρεκόρ του 2019 και τον Αύγουστο κατά 7% τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις δείχνουν ότι το 2022 θα ξεπεράσει κατά 10% τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η ζωντανή διαφήμιση του Χρηματιστηρίου

-Συνέβη μόλις την περασμένη Παρασκευή, αλλά η ιστορία θυμίζει κάτι από παλιά Σοφοκλέους. Ο λόγος για τη Γενική συνέλευση της Προοδευτικής που έγινε στο ξενοδοχείο Παρκ, στις 9 Σεπτεμβρίου. Κι επειδή όπως είναι γνωστό ουκ εν τω πολλώ το ευ, παραβρέθηκαν λίγοι, αλλά εκλεκτοί: Ο Πρόεδρος της εταιρίας, ο αντιπρόεδρος, η CEO, ένα στέλεχος της εταιρίας, ένα μέλος του ΔΣ, ο δικηγόρος της εταιρίας και τέσσερις μέτοχοι. Κι όχι όποιοι όποιοι. Ηταν ο Δημήτρης Τ. κάτοχος 5 μετοχών (ο οποίος προσήλθε συνοδεία φίλου του και ζήτησε από το προεδρείο να τον αφήσει στο πόδι του, γιατί είχε να προλάβει άλλη συνέλευση), ο Θεόφιλος Τ. με 30 μετοχές, ο Δημήτρης Σ, που εκπροσωπούσε κάποιον από την επαρχία κάτοχο 100.000 μετοχών και ένας ακόμη κύριος από την Κύπρο που εκπροσωπούσε 4 off shore εταιρίες - μετόχους της Προοδευτικής. Δύο ήταν οι κορυφαίες στιγμές της συνέλευσης: Η πρώτη αφορούσε τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2021, όπου η Προοδευτική παρουσίασε μια πραγματικά μοναδική επίδοση, με τον τζίρο να είναι μηδέν. Η δεύτερη όταν ανακοινώθηκε ότι η εταιρία θα ασχοληθεί με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, η ανακοίνωση νέων εμπορικών συνεργασιών στον χώρο των ΑΠΕ μάλλον δεν συγκίνησε τους μετόχους και η μετοχή της Προοδευτικής την Παρασκευή έκλεισε αμετάβλητη με τζίρο 1 ευρώ, καθώς άλλαξαν χέρια 5 τεμάχια. Τώρα, αν πούλησε ο κ. Δημήτρης δεν το γνωρίζω, αλλά γνωρίζω ότι είναι ζωντανή διαφήμιση για τη δυναμικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου.