-Χαίρετε, το ενδιαφέρον της ημέρας -έστω και αν δεν αλλάζει κάτι, διότι είτε είσαι βασιλιάς είτε είσαι επαίτης, η ζωή έχει ένα τέλος- είναι στραμμένο στην Αγγλία, σε μία γυναίκα, τη Βασίλισσα Ελισάβετ που σηματοδότησε μία ολόκληρη περίοδο της Ιστορίας. Κατά τα άλλα, μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός, όπως κάνει πάντα, έχει ξεκινήσει να γράφει ο ίδιος την ομιλία του στη ΔΕΘ. Μου λέει (η πηγή μου) ότι φέτος, τελευταία παρουσία προ των εκλογών, η ομιλία του θα είναι πολύ «πιο πολιτική» από άλλες χρονιές, θα εξηγεί τι θέλει να κάνει το 2023 και τι στη νέα τετραετία αν κερδίσει τις εκλογές, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας και κυβερνησιμότητας της χώρας. Θα υπογραμμίσει πως όσα έγιναν και όλα όσα υπόσχεται ότι θα γίνουν στη δεύτερη τετραετία, θα πραγματοποιηθούν γιατί ο ίδιος, έως σήμερα, έχει αποδείξει πως κάνει πράξη ό,τι εξαγγέλλει, δίνοντας έμφαση στην αξιοπιστία του.

«Την Άνοιξη θα αποφασίσει ο λαός»

-«Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει σήμερα η Ευρώπη και η Ελλάδα, ούτε φυσικά η ανάπτυξη του 7,5% που έχουμε φέτος, ούτε τα συνεχή μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος απέναντι στην ενεργειακή καταιγίδα, αν αλλάξουν μετεκλογικά οι συνθήκες και δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, κάτι βέβαια που θα το αποφασίσει την Άνοιξη ο λαός», μου είπε η πηγή μου. Αυτό φαίνεται ότι θα είναι το μότο της ομιλίας του. Τώρα, αν αυτό σας λέει κάτι ή όχι για το τι θα πει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός, δεν ξέρω. Κι αυτό το ρώτησα, αλλά πήρα την απάντηση «κάνε υπομονή μέχρι την Κυριακή, θα μιλήσει ο ίδιος». Να το δούμε, άλλωστε Κυριακή κοντή γιορτή…

Αλίμονο στους υπερδανεισμένους

-Όπως και ο Αμερικανός ομόλογός της στο Jackson Hole, έτσι και η Λαγκάρντ -από την οδό Sonnemannstrasse 20, στη Φρανκφούρτη- παραδέχθηκαν την ήττα τους. Τα χαρτοφυλάκιά τους είναι γεμάτα από ομόλογα και μετοχές που χάνουν διαρκώς την αξία τους και γράφουν ζημιές. Τα επιτόκιά τους είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να επηρεάσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ούτε τα lockdowns στην Κίνα, ούτε φυσικά τις προθέσεις του Πούτιν. Αλίμονο στους υπερδανεισμένους, είπε η Λαγκάρντ η οποία -με καθυστέρηση 4 μηνών- ξεκίνησε τον χορό της αύξησης των επιτοκίων και περιμένει με εμφανή αγωνία τις εκλογές στην Ιταλία, σε μια βδομάδα, γιατί τότε μάλλον θα χρειαστεί να δοκιμάσει για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του «υπερόπλου» που ανακοίνωσε για τη στήριξη των αδύναμων ομολόγων... Στο μεταξύ, η Γερμανία, από αρνητικά επιτόκια πριν από 1 χρόνο, σήμερα πληρώνει 1,7% για δάνεια δεκαετίας και 1,3% για τη διετία. Στην Ελλάδα φτάσαμε ήδη στο 4,2% και όσοι έχουν δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου, το αισθάνονται στο πορτοφόλι τους.

Η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη

-Tον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του β’ τριμήνου τον μάθαμε πρόσφατα. Αν, τελικά, η Ελλάδα καταφέρει φέτος, στο τέλος του χρόνου, να εμφανίσει Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΠ) υψηλότερο των 200 δισ. ευρώ, θα πρέπει να κάνετε μια διαίρεση με τα 354 δισ. ευρώ του Δημοσίου Χρέους για να καταλήξετε στη μεγαλύτερη μείωση Δημοσίου Χρέους (της τάξης του 15%) ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Frigoglass τα κάνατε...

-Λιγότερο από πέντε χρόνια πέρασαν από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Frigolass και η εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ – Λεβέντη ετοιμάζεται για νέα. Η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει προ μηνών πως δρομολόγησε, σε συνεργασία με χρηματοοικονομικούς συμβούλους, διαδικασία εξέτασης των επιλογών με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης. Χθες στη γενική συνέλευση της εταιρείας ο CEO Νίκος Μαμουλής είπε πως σύμβουλοι και εταιρεία εξετάζουν τις επιλογές τους για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αύξηση κεφαλαίου, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το θέμα είναι πως μέτοχοι και ομολογιούχοι ζουν ένα deja-vu και όλα θυμίζουν την αναδιάρθρωση του 2017, με μια μεγάλη διαφορά: σήμερα είμαστε σε περιβάλλον μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων. Η Frigoglass, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, είχε προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό 281,1 εκατ. (έναντι 260,7 εκατ. τον Μάρτιο του 2021). Όσο για το ομόλογο της εταιρείας, ύψους 260 εκατ. ευρώ, λήξεως 2025 με κουπόνι 6,875%, δεν έχει σηκώσει κεφάλι από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται στο 53% της ονομαστικής του αξίας.

Ποιος συμβούλευε τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής

-Πίσω από τις αποφάσεις και τις ενέργειες, αυτό το διάστημα της μεταβατικής διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, ήταν ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στην τραπεζική πιάτσα. Πρόκειται για τον Γιώργο Πουλόπουλο, γνωστό στην αγορά από τη θητεία ως CEO και για πολλά χρόνια ως CFO της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και πρώην CFO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο Γ. Πουλόπουλος, ως επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς CFOs της ΕΥ, ενεργούσε ως σύμβουλος στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Τώρα, αν αναρωτιέστε τι γίνεται με την Τράπεζα, η απάντηση είναι πως αναμένουμε. Αναμένουμε αφενός τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τον λογαριασμό κι αφετέρου τη 16η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα η Ε. Βρεττού.

Cenergy Holdings και Ørsted παίρνουν τον χρόνο τους

-Aξιόπιστες πηγές, που βρίσκονται εγκατεστημένες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υποστηρίζουν πως η περιβόητη συμφωνία μεταξύ της δανέζικης Ørsted και της Cenergy Holdings, για τη μονάδα κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μaryland των ΗΠΑ, πήρε αναβολή τουλάχιστον 6 μηνών. Η δραματική αύξηση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος, η γεωπολιτική ανασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και οι μεγάλες δυσκολίες στις μεταφορές, οδήγησαν τα στελέχη των δύο ομίλων στην κοινή απόφαση για αναβολή - όχι ακύρωση - της συμφωνίας. Χθες το μεσημέρι η NBG Securities δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση με την οποία -όπως δηλώνει- ξεκινά για πρώτη φορά να καλύπτει τη Cenergy Holdings του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η Εθνική θεωρεί ότι οι προοπτικές της Cenergy είναι καταπληκτικές, την αξιολογεί με «Υπεραπόδοση» και τιμή-στόχο τα 4 ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή με προοπτική μιας ανοδικής πορείας +53% για τη μετοχή. Οι αναλυτές της Εθνικής εκτιμούν πως η Cenergy Holdings είναι ένας από τους λίγους άλλους παγκόσμιους παίκτες που είναι σε θέση να επωφεληθεί από τη μεγάλη τάση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και προβλέπεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, χάρη στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καθαρότερη ενέργεια…

Ο Φουρλής αναβάλλει για το 2023 (περιμένοντας καλύτερες ημέρες)

-Κι αφού ανοίξαμε παραπάνω το κεφάλαιο των επιχειρηματικών αναδιπλώσεων (sic) πάμε σε μια άλλη αναβολή εταιρικού σχεδιασμού. Λοιπόν, προς το 2023 πηγαίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Trade Estates, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου Φουρλή. Το χρονικό «παράθυρο» με βάση τον σχεδιασμό φέρνει το ΙΡΟ μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και καλοκαιριού 2023 το αργότερο. Έτσι κι αλλιώς ως ΑΕΕΑΠ η εισαγωγή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Η Trade Estates διαθέτει σήμερα ακίνητα αξίας 286 εκατ. και πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης άνω των 200 εκατ., έχει εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη με ποσοστό το οποίο θα ανέλθει στο 12%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Trade Estates αποκτά μεταξύ άλλων και βιομηχανικό ακίνητο στην Ελευσίνα όπου θα αναπτυχθεί κέντρο Logistics. Υπενθυμίζεται πως το ενημερωτικό δελτίο της Trade Estates είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Απόκλιση μόνον 5 εκατομμύρια

-Έπεσαν χθες οι υπογραφές για την αγορά του ΑΝΕΜΟΥ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη Μotor Oil και πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο τέλος του χρόνου θα έχει απαλλαγεί από τα δανειακά βάρη. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι το dew diligence που ακολούθησε τη συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Μotor Oil, μείωσε το enterprise value του ΑΝΕΜΟΥ μόνον κατά 5 εκατ. ευρώ καθώς διαμορφώθηκε στα 995 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής αποτίμησης για 1 δισ. ευρώ.

Ο γιατρός, τα ποτά και οι business

-Οι οινόφλυγες αναγνώστες πιθανόν γνωρίζουν τον Όμιλο Alexandrion, τον μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα οινοπνευματωδών ποτών στη Ρουμανία ο οποίος σήμερα καλύπτει 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν από έναν χρόνο, ο Όμιλος Alexandrion αποφάσισε να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα. Τα εγκαίνια τότε είχαν γίνει με μεγάλη επισημότητα, παρουσία υπουργών κ.λπ. Ίσως θυμάστε λοιπόν ότι ιδρυτής της Alexandrion είναι ένας Σύρος, ο Ναουάφ Σαλάμεχ ο οποίος μιλάει άπταιστα Ελληνικά, έχει σπουδάσει γιατρός και πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Χθες μάθαμε ότι ο Όμιλος Alexandrion αγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας Cavaway Ltd με έδρα τη Λάρνακα και με τον τρόπο αυτόν καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο. Η Alexandrion κατασκευάζει δύο ακόμη αποστακτήρια στις ΗΠΑ, εκτός από αυτό που ήδη διαθέτει. Με απλά λόγια, ένας Σύρος που ζει και αγαπά την Ελλάδα, έχει μια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών με έδρα στη Ρουμανία, αλλά επεκτείνεται στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο με προϊόντα όπως το Alexandrion 5* και 7*, τα μπράντι Brâncoveanu XO, VS και VSOP, το λικέρ φρούτων SABER Elyzia, το απόσταγμα φρούτων Zolmyr, την Kreskova Vodka κ.ά.

Η UBS και η επόμενη ημέρα

-Διαδικτυακή συνάντηση είχαν χθες το απόγευμα κορυφαίοι αναλυτές της UBS με Έλληνες δημοσιογράφους. Κεντρική ιδέα της συζήτησης ήταν ότι με τόσο υψηλή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και την αγορά σε αυξημένη αστάθεια, η καλύτερη διέξοδος είναι να σχεδιάσουμε από τώρα τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Να δούμε πού πάει ο κόσμος και να προ-τοποθετηθούμε. Συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στον πλανήτη που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε και επενδύουμε. Η αύξηση του πληθυσμού, η γήρανση και η αστικοποίηση στις αναδυόμενες αγορές είναι τάσεις που θα έχουν διάρκεια δεκαετίας. Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει. Κάθε 7 εβδομάδες, ο πλανήτης πρέπει να θρέψει επιπλέον 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους - το ισοδύναμο του πληθυσμού του Λονδίνου. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται ακόμα να αυξηθεί σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050 (αύξηση 25%). Το περιβάλλον αλλάζει, οι απαιτήσεις από τη Γη είναι και θα είναι μεγαλύτερες. Οι κοινωνικοί κανόνες αμφισβητούνται καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και μετακομίζουν ευκολότερα. Η τεχνολογία αμφισβητεί τις κοινωνικές ιεραρχίες και χιλιάδες θέσεων εργασίας δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Όλα αυτά θα αλλάξουν τις επενδυτικές μας προτεραιότητες, είπαν οι αναλυτές της UBS.