-Χαίρετε, ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ένα ακόμη τραγικό επεισόδιο του πολυετούς πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, το οποίο βέβαια έχει δυστυχώς τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα της προηγούμενης 15ετίας, πρωτοφανή χρήση βίας σε αμάχους από τη Χαμάς και φυσικά προφανή υποστήριξη των Παλαιστινίων από το μουσουλμανικό τόξο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μας φυσικά είναι η στάση του Ερντογάν που δίχως περιστροφές υποστηρίζει τους Παλαιστινίους με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, την ώρα που η τοποθέτηση των Αμερικανών είναι ξεκάθαρη υπέρ του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι και στον ουκρανικό πόλεμο και στην αραβοϊσραηλινή σύρραξη είναι με τη Δύση και τα συμφέροντά της σε αντίθεση με την Τουρκία.

Το τέλος της ενημερωτικής TV

-Και μια δημοσιογραφικής φύσεως παρατήρηση -ως υστερόγραφο- όπως πρόεκυψε από τα δραματικά γεγονότα του σαββατοκύριακου. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, όπως αυτό που ζούμε αυτές τις ώρες, προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα sites και όχι από την τηλεόραση που, πλην των χρονικά περιορισμένων δελτίων ειδήσεων, δεν… υπάρχουν πουθενά. Εκουσίως ή ακουσίως τα κανάλια έφυγαν από την ενημέρωση, άρα και την επιρροή της κοινής γνώμης. Προσωπικά, εφόσον δεν βγάζουν και λεφτά δεν έχω αντιληφθεί… προς τι το μίσος (το τόσο πεταμένο χρήμα) και ο αλληλοσπαραγμός…

Εκλογές

-Στις χθεσινές εκλογές δεν έγινε τίποτα, μα τίποτα μη αναμενόμενο, ακόμα και η πιο χαμηλή συμμετοχή δεδομένη ήταν, αφού είχε φανταστικό καλοκαιρινό καιρό και τετραήμερο και φυσικά… πήξαμε από κάλπες φέτος. Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ βγήκε σχεδόν αλώβητη μετά τις πλημμύρες και τις φωτιές του τελευταίου διμήνου, αλλά κυρίαρχη με μικρές αμυχές που προέρχονται μόνο από ενδοοικογενειακούς γαλάζιους καυγάδες - ανεξάρτητους υποψηφίους. Εκεί που δεν σηκώνεται, αδελφάκι μου, με τίποτα είναι στου Κασσελάκη το μαγαζί. Νομίζω μάλιστα πως με μια προσεκτική αποτίμηση δήμο δήμο -αλλά και στις περιφέρειες θα παρατηρήσει κανείς αυτό που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις- ότι τσιμπάει το ΚΚΕ. Τα καλύτερα έρχονται.

Οι άνθρωποι του Μαξίμου στον Χαρδαλιά

-Πίσω από τη μεγάλη επιτυχία του Νίκου Χαρδαλιά κρύβεται μια μεγάλη ομάδα έμπειρων στελεχών της ΝΔ, με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο. Από την πρώτη στιγμή, όμως, είχε τη συμπαράσταση στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου. Ο λόγος για τον Χρήστο Ζωγράφο, ο οποίος λειτούργησε ως επικεφαλής της καμπάνιας επί του πρακτέου, τον Θανάση Νέζη, αλλά και τον Γιώργο Κατσαούνο.

«Πόρτα» από το ΠΑΣΟΚ

-Ρώτησα σοβαρή πηγή μου στη Χαριλάου Τρικούπη πώς άκουσε το άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ για ένα ενιαίο προοδευτικό μέτωπο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθεί μια εναλλακτική κυβερνώσα δύναμη. «Τα ίδια μας έκανε ο Τσίπρας και μετά μας έβριζε», μου απάντησε ο σύντροφος ΠΑΣΟΚος, δίνοντάς μου να καταλάβω ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την ευκαιρία να «καβαλήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα και δεν θα κάτσει να κάνει τον εταίρο του Κασσελάκη.

Η μαύρη τρύπα της Αρκαδίας

-Να σας πω, πάντως, ορισμένα παραλειπόμενα από την αξιολόγηση που έκαναν στα υψηλά πατώματα των γραφείων της ΝΔ για τους τομείς που πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ενόψει δεύτερου γύρου. Ξεκινώντας από την περίπτωση του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο, η μοναδική «μαύρη τρύπα» ήταν η επίδοσή του στην Αρκαδία. Εκεί κεντρικά έχει γίνει η διαπίστωση ότι δεν ευθύνεται απλώς η εντοπιότητα του Πέτρου Τατούλη, αλλά και η στάση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Βλάσση, ο οποίος φιλοδοξούσε να έχει αυτός το χρίσμα της ΝΔ.

Συναγερμός για τη Μαγνησία

-Έρχομαι στα της Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός πέρασε κάτω από τον πήχη της εκλογής από τον πρώτο γύρο, αν και όλοι λένε ότι θα κερδίσει στον δεύτερο. Άνθρωποι με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας μου έλεγαν ότι το καμπανάκι για τη δική του υποψηφιότητα χτύπησε στη Μαγνησία, όπου πήρε το χαμηλότερο ποσοστό του. Κάτι η ρήξη με τον Μπέο, κάτι η απαρέσκεια ορισμένων γαλάζιων στελεχών για τον περιφερειάρχη, ο συναγερμός χτύπησε.

Η περίπτωση Τζανακούλη

-Ρώτησα έναν άνθρωπο που έβλεπε αριθμούς στη ΝΔ, ποιο ήταν το πρόβλημα στην περίπτωση Αγοραστού, πέρα από την αυτονόητη φθορά μετά τις φυσικές καταστροφές. Μου απάντησε ευθέως: «η Τζανακούλη». «Ποια;», του απάντησα εγώ. Η νεαρή δημοσιογράφος Ελευθερία Τζανακούλη, ανιψιά του παλιού δημάρχου Λάρισας και στελέχους της ΝΔ Κώστα Τζανακούλη, η οποία βγήκε στο αντάρτικο και έκοψε από παντού. Ειδικά, δε, στη Μαγνησία που προανέφερα, όπου πέτυχε και το ψηλότερό της ποσοστό και ακολούθησε η Καρδίτσα. Δηλαδή, οι δύο χειρότερες περιφερειακές ενότητες του Αγοραστού σε επίδοση.

Περιμένοντας την επόμενη κίνηση της Eurobank

-Σε λίγη ώρα, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαθέσει το 1,4% των μετοχών της Eurobank στην ίδια την τράπεζα. H Eurobank βγαίνει έτσι από την ομπρέλα του ΤΧΣ και θα ακολουθήσει η μεταβίβαση των 52 εκατ. μετοχών της Eurobank, για τις οποίες η διοίκηση έχει αποφασίσει να ακυρωθούν ώστε να δοθεί με αυτόν τον τρόπο μια έμμεση ενίσχυση στους υπόλοιπους μετόχους. Το ερώτημα τώρα, είναι ποιο είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει ο Φ. Καραβίας για την τράπεζα; Εντός ή εκτός συνόρων;

Ολα έτοιμα για την Εθνική - Πλεονέκτημα για τους παλιούς μετόχους στο allocation

-Κι εφόσον τελειώσαμε με τη Eurobank, η σκυτάλη είναι ήδη στο γήπεδο της Εθνικής Τράπεζας και στην πώληση του 20%, από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το road show που έκανε η Goldman Sachs εκπλήσσοντας ευχάριστα, καθώς διαπιστώθηκε (επιβεβαιωμένο από δυο διαφορετικές πηγές) τεράστια ζήτηση. Υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον περισσότερων από 50 funds που θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η πολύ θετική εικόνα του road show ενίσχυσε περαιτέρω την απόφαση να προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποεπένδυση στην Εθνική. Οι "μυημένοι" το γνωρίζουν πολύ καλά γιατί ο Μητσοτάκης σε όσες συναντήσεις είχε τελευταία με επενδυτές, απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις δηλώνοντας "θα πουλήσουμε όλες τις συμμετοχές που έχουμε στις τράπεζες, δεν είναι δουλειά του Δημοσίου να είναι μέτοχος σε τράπεζες". Η αλήθεια είναι ότι στο ΤΧΣ νιώθουν ένα ρίγος στη σπονδυλική στήλη όταν έρχεται στη συζήτηση η αποεπένδυση. Πάντως στο Μ.Μ. είναι απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουν και ιδιαίτερα μετά το road show, δεν νομίζω ότι είναι κανείς σε θέση να τους αλλάξει γνώμη. Αυτό πάνω στο οποίο δουλεύουν τώρα οι σύμβουλοι, είναι στην κατανομή των μετοχών -το λεγόμενο allocation- να δοθεί προτεραιότητα σε όσους θα είναι ήδη στο μετοχολόγιο όταν ξεκινήσει η αποεπένδυση. Είναι αποφασισμένο οι παλιοί μέτοχοι να έχουν πλεονέκτημα έναντι των νέων και τώρα "μοντάρουν" το πώς θα γίνει αυτό. Εχει επιλεγεί και ο χρόνος που θα τρέξει η διαδικασία, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα ηρεμεί όσο πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο κι άλλωστε σαν να φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής πως η μετοχή της ΕΤΕ στα 5 ευρώ αντιστέκεται στις πιέσεις. Επιπλέον σε 12μηνη βάση η μετοχή της ΕΤΕ γράφει +65% και από αρχή έτους +30%. Η αποεπένδυση είναι αποφασισμένο να προχωρήσει, δεν θα μετατεθεί λόγω χρηματιστηριακών συνθηκών, ενώ στο συρτάρι υπάρχει και plan B, ώστε αν χρειαστεί -αν λέμε- να μειωθεί το ποσοστό της διάθεσης, π.χ. από 20% σε 15% ή 10%.

Τα καλά νέα από τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης

-Ειλημμένη θεωρούν στην Πλατεία Συντάγματος την απόφαση των Βρυξελλών για τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων ύψους 5,8 δισ. ευρώ, στην Αθήνα, από τους αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση θα μπορεί να διαθέσει περίπου 770 εκατ. ευρώ σε νέες επιχορηγήσεις αλλά και 5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής έως 15 χρόνια.

Συνωστισμός για μια θέση στη μαρίνα Βουλιαγμένης

-Χρυσό αποδεικνύεται το project της Μαρίνας του Αστέρα - Four Seasons, στη Βουλιαγμένη. Από τις 59 θέσεις που έχει η μαρίνα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για σχεδόν το 50%, ενώ για άλλες 20 θέσεις η διαδικασία είναι στο στάδιο των νομικών εγγράφων. Σημειώστε πως από τις μισές θέσεις που έχουν υπογραφεί, οι περισσότερες είναι για μεγάλα σκάφη. Αν τυχόν αναρωτιέστε για την οικονομική πτυχή του project μαρίνα Bουλιαγμένης, οι θέσεις (για τα μικρότερα σκάφη) ξεκινούν από τα 3 εκατομμύρια, ποσό που καλύπτει περίοδο 30 ετών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και το soft opening καταστημάτων, εστιατορίων και λοιπών υπηρεσιών που προσφέρει η μαρίνα.

Τώρα η Ε. Κεφαλαιαγοράς... του τα βγάζει με το τσιγκέλι

Γ. Μυλωνάς της Alumil φαίνεται πως πέρασε στο άλλο άκρο μετά τις οργίλες δηλώσεις που έκανε κατά των servicers και γκρέμισαν τη μετοχή. Ετσι τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του τα βγάζει με το τσιγκέλι. Μετά τα δημοσιεύματα για πώληση των δανείων στην Παγκρήτια τράπεζα, απαντώντας σε ερώτηση της Κεφαλαιαγοράς υποχρεώθηκε να ανακοινώσει συνοπτικά και δωρικά ότι τα δάνεια πουλήθηκαν στην τράπεζα. Την επομένη η ΕΚ επανήλθε με νέα επιστολή γιατί δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν, οπότε ο mr Alumil αναγκάστηκε να βγάλει νέα ανακοίνωση ότι επικοινώνησε με τους servicers, ότι επιβεβαίωσαν πως πουλήθηκαν οι ομολογίες, ότι δεν χρειαζόταν συναίνεση της εταιρείας του για να πουληθούν, ότι τώρα θα παίρνει αποφάσεις χωρίς καθυστερήσεις, ότι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές κ.λπ.

Η Epsilon Net αλλάζει ορκωτό ελεγκτή, αλλά η μετοχή...

-Η Epsilon Net, μετά τη σοβαρή αβλεψία στη λογιστική αποτύπωση των stock options, που κόστισε ακριβά και χρηματιστηριακά και στην εικόνα της, εμφανίστηκε προ ημερών καθησυχαστική. Γνωστοποίησε στους αναλυτές πως σκοπεύει να αλλάξει ορκωτό λογιστή και λόγω της περαιτέρω επέκτασής της στο εξωτερικό, σκοπεύει να συνεργαστεί με μια εκ των Big4 ελεγκτικών εταιρειών. Αυτό ενδεχομένως να απαιτήσει χρόνο αφού μόλις τον περασμένο Ιούνιο πάρθηκε απόφαση στη ΓΣ οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 να ελεγχθούν από τον ίδιο ορκωτό ελεγκτή της ΣΟΛ Crowe στον οποίο επιμερίζονται οι ευθύνες για το λογιστικό λάθος με τα stock options. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα απαιτήσει νέα απόφαση των μετόχων, ενώ υπάρχουν ερωτήματα γιατί μια εταιρεία, με τόσο μεγάλη ανάπτυξη, δεν είχε εκ των προτέρων μεριμνήσει να συνεργαστεί με Βig4 εταιρεία. Πάντως, η μετοχή της εταιρείας δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις ρευστοποιήσεις λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών της στοιχείων και υποχώρησε ξανά κάτω από τα 9 ευρώ. Οι απώλειες στο ταμπλό μετά τις ανακοινώσεις για τη «διορθωτική» μείωση της κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου 2022 ανέρχονται σε 24%.

Το σχέδιο Κόκκαλη για την INTRALOT

-Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύονται από αύριο οι μετοχές της Intralot. Ξεκινά η υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου για την πλήρη εξυγίανση των οικονομικών δεικτών, έξοδο της μετοχής από την Επιτήρηση και -αμέσως μετά;- την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή (;) που θα οδηγήσει την εταιρεία στη νέα εποχή. Αυτή προφανώς θα είναι και η τελευταία κίνηση του Σωκράτη Κόκκαλη στον όμιλο που ο ίδιος έχτισε και τώρα ξεκαθαρίζει τις προοπτικές του. Ο Σωκράτης Κόκκαλης μέσω της Alphachoice, διέθεσε ποσοστό 57,1% των δικαιωμάτων προτίμησης (δηλαδή 68.766.112) στη συνδεδεμένη με τον ίδιο Intrakom. Το 38,3% των δικαιωμάτων (46.133.686) μεταβιβάστηκε στην Green Hydepark Investment του εφοπλιστή Γεωργίου Μουνδρέα. Επομένως, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα καταβάλει περίπου 2 εκατ. ευρώ για να ασκήσει μόνο το 4,56% των δικαιωμάτων του (5.501.289). Το κλειδί των εξελίξεων κρατά ο βασικός μέτοχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Intralot και επικεφαλής του fund Standard General Management, Soohyung Kim.

Εύφημος μνεία

-Η διοίκηση του ΕΦΚΑ άλλαξε και ο Αλέξανδρος Βαρβέρης (με σημαντική εμπειρία στον οργανισμό) παρέλαβε τα ηνία του ΕΦΚΑ από τον Παναγιώτη Δουφεξή. Οφείλουμε να αποδώσουμε μια εύφημο μνεία στον Π. Δουφεξή που κράτησε το τιμόνι του ΕΦΚΑ από τον Μάιο του 2021, επειδή συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Οργανισμού, τις εκκρεμείς συντάξεις. Το 2021 το ‘’stock’’ των εκκρεμών συντάξεων ήταν 160.000 με μέσο όρο για την έκδοσή τους τα τρία χρόνια. Σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις είναι περίπου 80.000 και ο μέσος όρος για την έκδοσή τους ένα έτος, ενώ οι χρόνοι για την πλήρη έκδοση μιας σύνταξης βαίνει διαρκώς μειούμενος. Είναι μια ικανοποίηση να φεύγει κάποιος από μια δημόσια θέση με το κεφάλι ψηλά για αυτά που έκανε.

Η Lavipharm ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της

-Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στην αγορά του φαρμάκου καθώς λόγω του σταθερά μεγάλου ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών, αρκετές εταιρείες επανεξετάζουν την περίμετρο της δραστηριότητας. Παράλληλα, ξένοι όμιλοι αναθεωρούν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των φαρμάκων που διαθέτουν στην Ελλάδα, κίνηση που δημιουργεί ευκαιρίες. Η Lavipharm εξετάζει αυτές τις ευκαιρίες και σκοπεύει να κινηθεί για συγκεκριμένα προϊόντα προσδοκώντας αυτά να συνεισφέρουν σημαντικά σε πωλήσεις και Εbitda το 2024. Η φαρμακευτική εταιρεία έχει ήδη υπεραποδώσει φέτος των στόχων που είχαν τεθεί και ήδη η λειτουργική κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου ξεπέρασε τα ετήσια EBITDA του 2022.

Τα... μεροκάματα των εκλογών

-Το 2023 ήταν αναμφισβήτητα μια μεγάλη εκλογική χρονιά. Το κόστος όλων αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων για τον Προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ. Οι δύο διαδοχικές βουλευτικές εκλογές κόστισαν 150 εκατ. ευρώ. Για τις δύο Κυριακές των Αυτοδιοικητικών Εκλογών είχαν προϋπολογιστεί επιπλέον 80 εκατ. ευρώ. Φέτος όμως αποφασίστηκε για πρώτη φορά η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επομένως το κόστος θα είναι υψηλότερο. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα εισπράξουν 40 ευρώ αμοιβή για την πρώτη Κυριακή των εκλογών 8 Οκτωβρίου και 30 ευρώ στην περίπτωση που θα χρειαστεί να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους θα καταβληθούν 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και στους δικαστικούς αντιπροσώπους (και τους αναπληρωτές τους) θα καταβληθούν 120 ευρώ αντιστοίχως. Στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών προβλέπεται η καταβολή 100 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες στην Αθήνα

-Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση (το μεσημέρι) μετ’ επισήμου δείπνου (το βράδυ) στο εστιατόριο με τα δύο αστέρια Michelin, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει για να λάβει τις αποφάσεις του, αναφορικά με τα επιτόκια του Ευρώ. Την προηγούμενη, θα έχουν συνεδριάσει στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος και θα δειπνήσουν στον Ξενώνα. Όλα δείχνουν, ότι σ’ αυτήν τη συνεδρίαση, της 26ης Οκτωβρίου, τα περιστέρια θα νικήσουν τα γεράκια και δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για αλλαγή των επιτοκίων του Ευρώ. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του Ευρώ δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, μειώθηκε δραματικά στο 4,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η ανάπτυξη είναι πλέον το κεντρικό ζητούμενο μαζί με την αύξηση της απασχόλησης. Ο στόχος για πληθωρισμό 2% στην Ευρωζώνη παραμένει δεσμευτικός, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες της ECB συζητούν τώρα να μεταθέσουν την υλοποίηση αυτού του στόχου στα επόμενα 2 χρόνια. Επομένως (ελπίζουμε) δεν θα χρειαστεί να βιαστούν τώρα και να αποφασίσουν αλλαγή στα επιτόκια του Ευρώ.

Το μεγάλο κόστος της πολυπολικότητας

-Oι ειδικοί μιλούν για το «Fragmentation», την «πολυπολικότητα» στον πλανήτη, την ανισορροπία και την αδυναμία ελέγχου των εξελίξεων από τις πάλαι ποτέ πανίσχυρες υπερδυνάμεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα παιχνίδια της Τουρκίας στη Συρία, η ξαφνική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πολλοί φοβούνται τη συνέχεια: Κόσσοβο στην Ευρώπη, Ταϊβάν στην Ασία και ποιος ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον της Αρμενίας, ενώ βράζει και η Αφρικανική ήπειρος… Στις οικονομικές αναλύσεις ανεβαίνει ψηλά ο γεωπολιτικός κίνδυνος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την ίδια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θα χρησιμοποιηθούν σαν όπλο στα χέρια εναντίον της Δύσης. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στην Αμερική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μήνες τώρα, χρησιμοποιούσε τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου (SPR), για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Tα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ επαρκούν για 17 ημέρες προμήθειας, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους. Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του ιστορικού μέσου όρου των 33 ημερών που χρονολογείται από το 1990. Όλα αυτά ενώ οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου περιορίζονται και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο βρίσκονται σε πόλεμο.