-Χαίρετε, παρότι υπάρχουν ακόμα ημέρες μπροστά μέχρι την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, μου λέει η πηγή μου ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης προετοιμάζεται -για την επίσκεψη, την παρουσία και την ομιλία του εκεί- πολύ προσεκτικά. «Είναι απολύτως σωστό να κοιτάει κανείς τα μεγάλα γιατί εκεί κρίνεται και η εικόνα της χώρας» συμπληρώνει η πηγή και συνεχίζει (και εδώ είναι το ζουμί της είδησης) «μη νομίζεις ότι τελείωσε με τις ενισχύσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, θα έχουμε και συνέχεια, λίαν συντόμως».

The Italian job

-Προβληματισμός μαθαίνω ότι υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στη ΡΑΕ, για τον διαγωνισμό μίσθωσης του πλοίου που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτή δεξαμενή για την αποθήκευση LNG στη Ρεβυθούσα. Στα αυτιά Σκρέκα και Δαγούμα έχουν φτάσει οι φήμες (έχει βουίξει η πιάτσα) που θέλουν στον διαγωνισμό να δούλεψε κάτι σαν… το χέρι του Θεού - που έλεγε και ο Μαραντόνα, στη ναπολιτάνικη περίοδό του. Τώρα, αν ήταν ναπολιτάνικη η μέθοδος δεν το ξέρω, αλλά στην αγορά κάνει γύρο ότι στον διαγωνισμό έγιναν διάφορα περίεργα και τελικά το ματς κρίθηκε από υπόγειους δεσμούς made in Italy. Κάπως έτσι έφεραν τη διαδικασία στα μέτρα που ήθελαν, οι εκπρόθεσμοι έγιναν εμπρόθεσμοι κι όλα τα ζητήματα λύθηκαν… όπως βόλευαν. Αυτά κυκλοφορούν και Σκρέκας, Δαγούμας, φαίνεται πως το ξανασκέφτονται.

Τρία πρόσωπα πίσω από τη δουλειά των 850 εκατ.

-Δύο θέματα μονοπωλούν τη συζήτηση στην αγορά: Το ένα είναι η βουτιά στα χρηματιστήρια και το άλλο είναι το deal Βαρδινογιάννη - ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Να σας πω τις πληροφορίες, ξεκινώντας από το δεύτερο. Η πλευρά Βαρδινογιάννη ήθελε πολύ τον “Άνεμο” γιατί αυτό είναι game changer για τον όμιλο. Στο deal ενεπλάκη όλη η ομάδα της ΜΟΗ, αλλά το χειρίστηκαν προσωπικά ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Πάνος Κυριακόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της ΜΟΗ Γιώργος Τριανταφύλλου. Μιλάμε για ένα deal 800 – 850 εκατ. Δηλαδή, τα 180 εκατ. που πήραν οι Μπάκοι, ενώ ακόμη περίπου 600 εκατ. θα δοθούν επιπλέον για το 75% της «Άνεμος». Τα 600 εκατ. είναι τάξη μεγέθους, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει (σήμερα είναι μια εταιρία) τι ταμείο, τι δάνεια κ.λπ. έχει η “Άνεμος”.  

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νυν υπέρ πάντων η Αττική Οδός

-Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωρίς την “Άνεμος” είναι μια διαφορετική εταιρία. Κρατώντας το 25% δεν θα ενοποιεί τον “Άνεμο”, οπότε χάνει 85 εκατ. EBIDTA ετησίως. Ταυτόχρονα όμως με τα χρήματα από τον “Άνεμο” θα αποπληρώσει το ακριβό ομόλογο των 670 εκατ. (για αυτό και το ομόλογο που “βολόδερνε”, ανέβηκε ραγδαία με το deal) και ουσιαστικά θα είναι μια εταιρία χωρίς δανεισμό ή με πολύ χαμηλό δανεισμό. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα αναπροσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και οι δραστηριότητές της θα είναι: Νο1 Παραχωρήσεις, Νο2 Κατασκευές, Νο3 Σκουπίδια. Το ρίσκο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ότι μη έχοντας πλέον τον “Άνεμο”, αν χάσει και την Αττική Οδό τότε θα έχουν χαθεί τα πετράδια του στέμματος. Οπότε στον επικείμενο διαγωνισμό για την Αττική Οδό η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα κατέβει με ακλόνητη αποφασιστικότητα, ενδεχομένως με τα στελέχη του ομίλου να φορούν στα μέτωπα hachimaki, δηλαδή τις μπαντάνες των καμικάζι που έγραφαν πάνω διάφορα συνθήματα όπως νίκη, δόξα κ.λπ. Κοινώς, θα τα δώσουν όλα για να ξαναπάρουν τη διαχείριση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, γιατί χωρίς τη νέα σύμβαση το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Ξεκινά η μητέρα των μαχών (για τις παραχωρήσεις)

-Κι επειδή ανοίξαμε την υπόθεση του διαγωνισμού της Αττικής Οδού, έχετε υπόψη ότι χθες το απόγευμα αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι που κατέθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές στον σχετικό διαγωνισμό. Ο έλεγχος των φακέλων, ήτοι των νομιμοποιητικών εγγράφων, θα ξεκινήσει αμέσως μετά από τους συμβούλους που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να καταλήξουν ποιοι είναι οι προεπιλεγέντες που περνούν στην επόμενη φάση, αυτήν της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Σημειωτέον ότι ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από οκτώ επενδυτικά σχήματα, στα οποία μετέχουν πολύ ισχυροί εγχώριοι και ξένοι παίκτες, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για τίμημα-έκπληξη στα 2 με 3 δισ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δεύτερη αυτή φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου.

Αγρίεψαν στη Μότορ Όιλ

-Στο μεταξύ, η Μότορ Όιλ πατάει γκάζι στον ενεργειακό σχεδιασμό της και υπέγραψε MoU με τον κολοσσό Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τι περιλαμβάνει; Την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, (μια δραστηριότητα για την οποία θα μιλάμε όλο και πιο συχνά) αλλά και για άλλα έργα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η Masdar, που ελέγχεται από τη Mubadala, το επενδυτικό fund των Εμιράτων, ήδη έχει παρουσία στη χώρα μας καθώς θα αναπτύξει -σε κοινοπραξία με τη φινλανδική Taaleri Energia- ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στη Βοιωτία. Στο project συμμετέχουν επίσης ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Βασιλάκη, μέσω της Autohellas. Η Μότορ Όιλ, όμως, υπέγραψε και μια στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μονάδα FSRU της θυγατρικής του ομίλου «Διώρυγα Gas» στους Αγ. Θεοδώρους που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024, μια επένδυση 360- 370 εκατ. ευρώ.

Τσαμάζ με Μπρουμίδη Vs ΔΕΗ (και στο βάθος Σταθόπουλος)

-Τρέχουν, αλλά δεν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο. Απλώς, προσπαθούν να κλείσουν τον δρόμο στον τρίτο. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Vodafone ξεκίνησε την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, με στόχο να κατασκευάσει αμέσως 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) ώστε σε 3 χρόνια να διαθέτει δίκτυο 650.000 γραμμών νέας γενιάς. Ο ΟΤΕ, αν και ξεκίνησε πιο αργά τη δική του κούρσα, επιτάχυνε τους ρυθμούς του και το δίκτυο FTTH που διαθέτει έχει φτάσει ήδη στις 560.000 γραμμές, με στόχο το 1 εκατ. γραμμές τον Δεκέμβριο του 2022. ΟΤΕ και Vodafone τρέχουν να προλάβουν. Όχι όμως τις νέες τεχνολογίες, αλλά τη... ΔΕΗ. Γιατί και η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το δίκτυό της και μάλιστα οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη συζητά με τη NOVA η οποία έχει ήδη αποσχίσει τις δραστηριότητες δικτύων οπτικών ινών (Hellenic Open Fiber, HOF) ως ανεξάρτητη εταιρεία και θέλει να αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Όλα αυτά, για να προλάβουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Πήγαινε - έλα στο Μαξίμου

-Ακούω ότι τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις εκπροσώπων μεγάλων ξένων τραπεζών στο Μαξίμου. Μου επισημαίνουν μάλιστα ότι οι συναντήσεις γίνονται ακόμη κι όταν απουσιάζει ο Πρωθυπουργός, κάτι που πιθανώς επιδέχεται την ερμηνεία ότι ίσως έχουν δρομολογηθεί κάποιες σημαντικές επενδυτικές κινήσεις και αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για την υλοποίησή τους.

Ινδοί επενδυτές στο εξωτικό Χαλάνδρι

-Την πώληση τραπεζικού καταστήματος στο Χαλάνδρι, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 28, ανακοίνωσε προχθές στο ΧΑ η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π., κάνοντας λόγο για ένα ακίνητο 320 τ.μ. που πουλήθηκε έναντι συνολικού τιμήματος 1,075 εκατ. ευρώ και είχε αποκτηθεί τον Αύγουστο του 2017 έναντι 780.000 ευρώ. Ποιος ήταν ο αγοραστής; Αλλοδαποί επενδυτές, ινδικής υπηκοότητας, που αγόρασαν το κατάστημα με μισθώτρια την HSBC, με σκοπό να λάβουν την άδεια διαμονής επενδυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα για τη ‘’Χρυσή Βίζα’’ (αν και έχει παγώσει για τους Ρώσους) εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτές.

Ο βαρόνος Ρότσιλντ... στην Κηφισιά

-“When the streets are full of blood, buy, buy, buy”. H ιστορική χρηματιστηριακή ρήση αποδίδεται στο Βαρόνο Ρότσιλντ και την ασπάζονται πλήρως στην Κηφισιά, όπου κατοικοεδρεύει η Alpha Trust Andromeda Α.Ε.Ε.Χ. Για αυτό και ετοιμάζουν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι η σημερινή κρίση θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στο μέλλον. Η αύξηση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Το ξεκατίνιασμα στις ρούγες (και η Κατίνα)

-Τώρα, ήθελα να πω δύο λόγια για το θλιβερό θέαμα στο ΑΠΘ που κάτι καλά παιδιά πήγαν να διαλύσουν το πανεπιστήμιο. Δεν φταίνε αυτά, η κυβέρνηση φταίει που τ’ ανέχεται και δεν εφαρμόζει τον νόμο. Λεπτομέρειες δεν ξέρω, αλλά είναι ανώφελο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ιστορία με την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει καταντήσει ανέκδοτο. Αντιθέτως, οι ατάκες του Κωστάκη του δημάρχου, ότι δεν βρίσκει τον Θεοδωρικάκο, μου φαίνεται κάτι σαν «οικογενειακό συμβόλαιο» και μου μοιάζει και ντροπή για τον ίδιο. Το ξεκατίνιασμα στις ρούγες πολλοί αγάπησαν, την Κατίνα όμως ουδείς…