-Χαίρετε, όποιος καταλάβει τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές μάλλον πάει για Νόμπελ Οικονομίας, όπως εξελίσσεται το πράγμα σε τρενάκι του τρόμου. Η αλήθεια είναι ότι οι «σταθερές» που λένε ότι όταν πέφτει, ας πούμε το Xρηματιστήριο, δεν μπορεί να πέφτουν και τα ομόλογα και ο χρυσός και όλα τα νομίσματα ή και το αντίθετο, τις τελευταίες ημέρες δεν ισχύουν… λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Λέτε να ήρθε; Δεν μου φαίνεται, αλλά πάντως, όποιος ασχολείται με τις επενδύσεις αυτή την εποχή, καλό θα είναι να θυμάται ότι ''cash is King''.

“Αστα για τώρα, θα το δούμε αργότερα”

-Στο μεταξύ, να σας δώσω μια εικόνα της πραγματικής αγοράς, όπως την κατέγραψε η στήλη: Στα super market τα βιολογικά και τα premium προϊόντα έχουν “πεθάνει”. Δεν μιλάμε για μείωση πωλήσεων, αλλά για καταβαράθρωση. Ταυτόχρονα, στις τράπεζες φρέναραν όλα τα νέα προϊόντα. Ό,τι σχεδίαζαν και ετοίμαζαν σταμάτησε λόγω επιτοκίων και προμηθειών. Το ίδιο ισχύει σε κάποιον βαθμό και για τα δάνεια. Η πιο δημοφιλής έκφραση στην αγορά αυτή την περίοδο (στις συζητήσεις για δουλειές) είναι “άστα για τώρα, θα το δούμε αργότερα”.

Το σχέδιο Κόκκαλης

-Καθίστε λοιπόν τώρα να πούμε κάτι πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον, γιατί οι αγορές μάς μαυρίζουν την ψυχή. Εμαθα λέει, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσε το όνομα του Πέτρου Κόκκαλη, νυν ευρωβουλευτή του, ως υποψήφιου περιφερειάρχη στην Αττική. Λογικό μου φαίνεται, δεν το ακούω παράλογο να σας το πω. Άλλωστε, ούτως ή άλλως ΣΥΡΙΖΑ είναι ο άνθρωπος. Αυτό που άκουσα όμως και με εντυπωσίασε είναι θα επιδιωχθεί, λέει, να υποστηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ ως κοινός υποψήφιος. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι φήμες, αλλά εγώ τις καταγράφω… από νωρίς.

Έρχονται εξώδικα και αγωγές

-Προβληματισμός μαθαίνω ότι δημιουργήθηκε στους αρμοδίους για τη λεγόμενη «Italian job», τον διαγωνισμό μίσθωσης του πλοίου LNG που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα. Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό η ΔΕΣΦΑ δέχθηκε μια εκπρόθεσμη προσφορά, ενώ απέρριψε άλλες φτηνότερες που κι αυτές έγιναν μετά. Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι ότι ο καταναλωτής λογικά μπορεί και να το πληρώνει ακριβότερα. Αυτό πάντως που θα συμβεί σίγουρα είναι να αρχίσουν οι ενστάσεις, τα εξώδικα και οι αγωγές από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Τα σενάρια για το πωλητήριο στον Αστέρα

-Αρχικά είχαν απευθυνθεί σε Έλληνες εφοπλιστές με μεγάλα πορτοφόλια, αλλά μάταια, γιατί είχαν βάλει τον πήχη στην περιοχή των 800 εκατ. Ο λόγος για την AGC Equity Partners που μέσω του Jermyn Street Real Estate Fund IV LP είναι οι μέτοχοι του Αστέρα Βουλιαγμένης. Τώρα ακούω ότι έχουν βγει και πάλι στην αγορά να βρουν αγοραστή για το μοναδικό αυτό ξενοδοχειακό συγκρότημα. Μάλιστα, κάποιοι στην αγορά υποστηρίζουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα μπορεί να είναι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που έρχεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη στις 20 Μαΐου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα αν ευσταθεί η παραπάνω φημολογία, αλλά αν μιλάμε για τόσα πολλά χρήματα μόνον σε αυτήν την κατηγορία ισχυρών του πλούτου θα μπορούσε να βρεθεί αγοραστής.

Oι τραπεζίτες και οι Γάλλοι

γαλλική επιχειρηματική αποστολή που ήταν στην Αθήνα, πριν από τη συνάντηση χθες με τον Πρωθυπουργό είχε meeting με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αν μου τα είπαν σωστά, ήταν μια μάλλον τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση, με τη συζήτηση να στρέφεται σε θέματα structure finance.

Κλέβεις εκκλησία (που λέει ο λόγος)

-Η συγκυρία -όπως είπαμε- έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: καταρρέουν ταυτόχρονα όλες οι αξίες (ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα, κρυπτονομίσματα κ.λπ.) καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η διάχυτη αμφιβολία αν οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στις αγορές. Χθες, με δυσκολία το Χρηματιστήριό μας διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος. Αν σε αυτό το ρευστό και εχθρικό περιβάλλον ψάχνετε για μια σχετικά ασφαλή επενδυτική τοποθέτηση που θα σας αποδώσει περίπου 3% μέσα σε μόλις τρεις μήνες, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μοιάζει ιδανική επιλογή: Χθες έκλεισε (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση) στο 1,69 ευρώ και σε ένα τρίμηνο θα πουλήσετε τη μετοχή στη δημόσια προσφορά στην τιμή του 1,75 ευρώ. Σαν να κλέβεις εκκλησία μοιάζει.

Απόψε τα αποκαλυπτήρια… MSCI

-Απόψε τα μεσάνυχτα, η Σταχτοπούτα του MSCI θα δώσει το γοβάκι της για να δούμε ποιες ελληνικές μετοχές ταιριάζουν (αν ταιριάζουν) στους δείκτες της Morgan Stanley Capital Index και αν θα επωφεληθούν από τις αντίστοιχες επενδυτικές ροές. Σήμερα τα τελευταία στοιχήματα στην αγορά δίνουν και παίρνουν, αν και με τον MSCI ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Το βλέμματα στραμμένα στον ΟΤΕ

-Πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η αγορά έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της στέλνοντας τη μετοχή στο υψηλότερο σημείο της 12ετίας. Τα λειτουργικά αποτελέσματα θα είναι αυξημένα κατά περίπου 5%, χωρίς τη βοήθεια από τη σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας που ήδη πωλήθηκε. Περιμένουμε ανακοινώσεις για την κινητή τηλεφωνία της Ρουμανίας, αν και οι μέτοχοι δεν έχουν πλέον να ελπίζουν σε γενναιόδωρες χρηματικές διανομές, όπως στο παρελθόν. Περιμένουμε επίσης να μάθουμε αν πρόκειται να ακυρωθεί ένα ακόμη πακέτο ίδιων μετοχών, κάτι που θα αυξήσει τη συμμετοχή της Deutsche Telekom, πολύ κοντά στο 50% και στην απόλυτη πλειοψηφία.

Η αλήθεια για τον Όμιλο Βιοχάλκο

-Αλήθεια πρώτη: Έτσι όπως είναι δομημένος ο Όμιλος και η holding, ουδείς θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ένα ποσοστό της τάξης του 20% (όπως βούιξε χθες η χρηματιστηριακή αγορά για να κλείσει τελικά η μετοχή με κέρδη 5,12%). Μόνο από 25% και πάνω η συγκεκριμένη επένδυση είναι συμφέρουσα, από κάθε άποψη. Αλήθεια δεύτερη: Υπάρχει πάντα το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Cenergy, τη Fulgor, υπάρχει η κινητικότητα του Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs και η στενή φιλία με τον Μιχάλη Στασινόπουλο, αλλά προηγείται η διευκρίνιση της σχέσης με τους Δανούς της Orsted για την οποία ουδεμία επίσημη ανακοίνωση έχουμε, παρά τις υποσχέσεις. Ας λύσουν πρώτα τα εσωτερικά θέματα της σχέσης τους με τους Δανούς στην Αμερική και μετά θα συζητήσουμε για το γαλλικό τους μέλλον. Κι αφού το ρίξαμε στις αλήθειες, να σας πω και μια τρίτη: Οι αντένες της στήλης έχουν πιάσει ότι placement του 20% θέλουν να κάνουν και μάλιστα από πέρυσι, αλλά δεν βοήθησε η συγκυρία.

Φουρλής: Επένδυση 11 εκατ. σε logistics

-Κόντρα στην πανδημία και στις φουρτούνες της εφοδιαστικής αλυσίδας ο Όμιλος Fourlis ολοκλήρωσε μια σημαντική - σε επίπεδο operation - επένδυση για νέο κέντρο logistics στα Οινόφυτα. Ανήλθε στα επίπεδα των 11 εκατ. ευρώ και αφορά τις ανάγκες του κλάδου αθλητικών ειδών του ομίλου, ήτοι τις Intersport και The Athlete's Foot. Η επένδυση αφορά σε αυτοματοποιημένα συστήματα υψηλής τεχνολογίας για τη διακίνηση των προϊόντων των δύο αλυσίδων τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των e-shop των Intersport και The Athlete's Foot σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η κόκκινη γραμμή των επιτοκίων

-Οι ΗΠΑ επωφελούνται περισσότερο από τη γενικευμένη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Διαθέτουν την πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία, έχουν χαμηλή ανεργία και δυνατότητα εσωτερικού δανεισμού. Από την άλλη όμως, το κόστος του χρήματος «πνίγει» και τα αμερικανικά υπερδανεισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο που σήμερα φλερτάρει με τα υψηλά Νοεμβρίου 2019 αν ξεπεράσει το 3,6% θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής των δανείων. Στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία το 10ετές Bund, πριν από έναν χρόνο προσέφερε αρνητική απόδοση -0,90%, αλλά σήμερα ξεπέρασε το +1%. Πάνω από το 1,2% θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στη γερμανική Οικονομία. Για την Ελλάδα, τα είπαμε, ήδη το κόστος δανεισμού έχει ξεπεράσει τον προσδοκώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.