-Χαίρετε, ακούω από την καλή μου πηγή στο Μ.Μ. ότι ο Μητσοτάκης το έχει πάρει απόφαση και αυτή τη φορά «θα βάλει το χέρι στην τσέπη αλά πανδημία» για την υπόθεση της ακρίβειας και μάλιστα σε πολλά «ταμπλό», δηλαδή και για την ενέργεια και για τα ενοίκια στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και με τον κατώτατο μισθό. «Καλά, μη φανταστείς ότι υπάρχει κανένα λεφτόδεντρο να... ξαναγεννήσει 40 δισ. ευρώ, όπως στην πανδημία, αλλά θα αλλάξουμε την εικόνα γιατί έτσι θα βοηθήσουμε και τον κόσμο, αλλά και τις επιχειρήσεις να μη χαθεί η ανάπτυξη». Τώρα, λέω εγώ, αν είναι να πέσει το πακέτο και να έρθει και ένα καλό καλοκαίρι όπως δείχνει, μήπως μπει στον πειρασμό να κάνει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο; Δεν το ξέρω, αλλά πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος το ξέρει, θα το δει πώς πάει και αν είναι να έχουμε ξανά κι άλλον δύσκολο χειμώνα, με τέτοιες τιμές λογικό είναι να το σκεφτεί.

Τρεις - τέσσερις υπουργοί... ρετάρουν

-Επίσης επειδή ακούω -ημέρα παρά ημέρα- για ανασχηματισμό, η αλήθεια είναι ότι... κάτι δεν του πάει εδώ και καιρό σε τρεις - τέσσερις υπουργούς (και μια υπουργό που μόνο αντιπάθειες δημιουργεί στο κοινό που απευθύνεται στον τομέα ευθύνης της, αλλά πάει αρκετά καλά στην εκλογική της περιφέρεια). Αν θα κάνει κάτι ο πρωθυπουργός ή όχι, πάλι δεν το γνωρίζει κανείς, γιατί δείχνει αναποφάσιστος. Ανέκαθεν δεν του άρεσαν οι ανασχηματισμοί, είναι βλέπετε της θεωρίας ότι κάνουν περισσότερη ζημιά και χάνεται χρόνος, άσε που ένας είναι ο ευτυχής και δεκάδες οι δυσαρεστημένοι. Αλλά, συγγνώμη, δεν είναι κι έτσι, γιατί ενίοτε κυκλοφορούν και κρετίνοι που την έχουν βγάλει μια χαρά μετακινούμενοι από την αρχή της θητείας. Καρφώνω κανέναν;

Ναυτιλιακές και τεχνολογικές εταιρίες στο ΧΑ

-Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση των χρηματιστών με τον νέο Πρόεδρο του ΧΑ, Γ. Κοντόπουλο. Ήταν, περίπου, όπως το φαντάζεστε: Θεσμική, γενική και τυπική. Συζητήθηκε το πώς θα αυξηθεί ο τζίρος και το πώς θα εισαχθούν περισσότερες εταιρίες στο ΧΑ. Μεταξύ άλλων, στην κουβέντα περί νέων εισαγωγών κάποια στιγμή αναφέρθηκε και το όνομα ΙΟΝ, αλλά μου φαίνεται περισσότερο ευσεβής πόθος και λιγότερο πραγματικότητα. Οι χρηματιστές ζήτησαν οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται μέσω ΧΑ. Το πιο ενδιαφέρον (και ρεαλιστικό) είναι ότι βγήκε από τη συζήτηση πως υπάρχει μια κατεύθυνση για dual listing ναυτιλιακών και τεχνολογικών εταιριών. Μάλιστα, ο Κοντόπουλος έχει υπόψη του -όπως αναφέρθηκε- ορισμένες εταιρίες του Nasdaq. Για τις τεχνολογικές εταιρίες δεν ξέρω αν περπατάει, αλλά για τις ναυτιλιακές, λόγω και εντοπιότητας μετόχων, βγάζει νόημα.

Σχέδιο για εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

-Ασχέτως πάντως της συνάντησης Προέδρου ΧΑ -ΣΜΕΧΑ, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της Dimand (μου λένε ότι επιδιώκει να σηκώσει από την αγορά 100 εκατ.), το ενδιαφέρον για εισαγωγή εταιριών στο ΧΑ φαίνεται κάπως να αναθερμαίνεται. Υπάρχει ένα φιλόδοξο σχέδιο που συζητείται σε κυβερνητικούς κύκλους για εισαγωγή στο ΧΑ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε μια εισαγωγή που δημιουργεί στο ΧΑ ένα νέο “βαρύ χαρτί”. Συνεπώς, κάτι τα σχέδια Σπύρου Θεοδωρόπουλου για εισαγωγή του νέου ομίλου, κάτι η αίτηση που κατέθεσε η Dimand, κάτι η κουβέντα για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το dual listing ναυτιλιακών - τεχνολογικών, φαίνεται σαν να υπάρχει μια αξιοσημείωτη κινητικότητα, αν βέβαια δεν μείνουμε στα λόγια. Επιπλέον, έχουμε και τις υποχρεωτικές εισαγωγές των εταιριών ακινήτων με πρώτη την “Μπλε Κέδρος” της οικογένειας Ευμορφίδη (που, αν θυμάμαι καλά, τον Μάιο εξαντλεί τα ύστατα χρονικά περιθώρια για εισαγωγή), ενώ έπονται η Τrade Estate του Φουρλή και η NOVAL των Στασινοπουλαίων.

Κι από κοντά η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ

-Με την ευκαιρία, επειδή συζητάμε για νέες εισαγωγές, να προσθέσουμε ότι -πυρετωδώς εργάζονται τα στελέχη της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ για να ολοκληρωθεί και τυπικά η κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με σκοπό τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η προεργασία έχει ολοκληρωθεί, οι τυπικές διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και -εκτός απροόπτου, πριν μπει το καλοκαίρι- η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ θα διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά της Λεωφόρου Αθηνών.

Δρομολογούνται νέες αμερικανικές επενδύσεις

-Κι αφού είμαστε στην ενότητα «νέες business», σημειώστε ότι στη Νέα Υόρκη ήταν αυτές τις ημέρες ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης και συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη και διαχειριστές funds -όπως Fortress, Nomura, Brisa (μεγάλο fund υποδομών) και CITI- σε μια προσπάθεια να πουλήσει επενδυτικές ευκαιρίες σε τουρισμό, περιφερειακά αεροδρόμια, αναξιοποίητα ακίνητα, υποδομές logistics, αλλά και στο 5G. Μετά τις συναντήσεις έστειλε εκτενές report με τις πληροφορίες που συνέλεξε και τις εκτιμήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί κάποιες άμεσες αμερικανικές επενδυτικές πρωτοβουλίες γιατί η κινητικότητα στο Υπερταμείο τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη.

Υψηλό 14 ετών για τη Μυτιληναίος

Στα 16,62 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή της Μυτιληναίος, γράφοντας νέο υψηλό 14 ετών. Στις χρηματιστηριακές εταιρίες μιλούν για σταθερές αγορές στις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Η μετοχή σημείωσε άνοδο 7,68% στην εβδομάδα, 16,07% στον μήνα και 9,32% από την αρχή του έτους.

Δεν θα ξανασκεφτώ άσχημα για τον Χρήστο Μεγάλου

-Οφείλω να γράψω μια καλή κουβέντα, γιατί ομολογώ ότι εξεπλάγην: Πέφτω πάνω σε σοβαρή και αξιόπιστη πηγή του ΤΧΣ. “Τι ωραία”, σκέπτομαι, “τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε – έξι”. Αφού κάναμε τις τυπικές συζητήσεις παίρνω το ύφος Ανακριτού Γ’ (αθώο, καλόπιστο, γεμάτο κατανόηση, με συζήτηση που ξεκινά από την παραλία για να φτάσει στο κέντρο) και ρωτώ: Πώς βλέπετε τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Πειραιώς, asset management, Natech, Blantyre κ.λπ.;” Και το στέλεχος του ΤΧΣ απαντά: “Η διοίκηση της Πειραιώς μας έχει εκπλήξει θετικά. Πέτυχαν όλους τους στόχους και με παραπάνω. Ανταποκρίνονται σε αυτά που τους λέμε. Ενισχύουν το top line του ισολογισμού”. “Οι διαδικασίες;”, ψελλίζω. “Με αυτά να ασχοληθεί το ΔΣ. Το πρόβλημα των τραπεζών είναι τα έσοδα, υπολείπονται 25 με 30% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η win bank είναι ένα εργαλείο να βγάλουν λεφτά, το asset management αυξάνει τις προμήθειες”. Κάνω μια ύστατη προσπάθεια και ρωτώ για τα κεφάλαια. “Είναι στο business plan, έχει μια κάμψη στο Q1 και μετά η καμπύλη είναι ανοδική”. Μετά τη συζήτηση και με τη μεγάλη βεβαιότητα του συνομιλητή μου, δεν έχω άλλη επιλογή: Πηγαίνω στον πίνακα και ξεκινώ να γράφω: 1. Δεν θα ξανασκεφτώ άσχημα για τον Χρήστο Μεγάλου, 2. Δεν θα ξανασκεφτώ άσχημα για τον Χρήστο Μεγάλου, 3. Δεν θα ξανασκεφτώ άσχημα… κ.λπ. ως το 100.

Τα καναλάκια των Μπάκων

Οι επίσημες διαρροές από την πλευρά των Μπάκων θέλουν να υπάρχουν προσύμφωνα με τα δύο περιφερειακά κανάλια της Αττικής και την Deloitte να πιάνει δουλειά. Αντίθετα, για το ΟΡΕΝ δεν έχει φανεί φως και επιφυλάσσομαι για τις όποιες εξελίξεις, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Θέλω να είμαι ειλικρινής: Σε αυτές τις δουλειές, αν δεν πέσουν οι υπογραφές, πληρωθούν τα χρήματα και δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις, τίποτε δεν είναι βέβαιο.

Προβλήματα made in China για τα Πλαστικά Κρήτης

-Οι Λεμπιδάκηδες της Πλαστικά Κρήτης ήταν από τους πρώτους Έλληνες βιομηχάνους που επεκτάθηκαν παραγωγικά στην Κίνα. Μέσω της θυγατρικής τους Shanghai Hitec Plastics (ελέγχουν πλέον το 75%, με το υπόλοιπο να ανήκει σε κρατική εταιρεία) έχουν από το 2001 παρουσία στη χώρα και διαθέτουν μονάδα παραγωγής που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης για τον ελληνικό όμιλο. Ωστόσο, την τελευταία διετία η Κίνα έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πονοκέφαλο. Αρχικά, τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων που παράγει η κινεζική θυγατρική έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ιδιαίτερα από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αποτελούν τις πιο σημαντικές εξαγωγικές αγορές του εργοστασίου της Σαγκάης. Αποτέλεσμα ήταν, σε συνδυασμό με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους της Shanghai HiTeC Plastics. -Επιπλέον, λόγω των περιορισμών και καθυστερήσεων που υπάρχουν στην Κίνα, εξαιτίας της πανδημίας, αναγκαστικά η οικογένεια Λεμπιδάκη μετέθεσε την ολοκλήρωση της επένδυσης για τη κατασκευή νέας παραγωγικής μονάδας που θα παράγει masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικά φύλλα θερμοκηπίων στην περιφέρεια Anhui (είναι ανάμεσα σε Σαγκάη και... Γουχάν). Τώρα, λόγω του τρομακτικού από όλες τις απόψεις lockdown στη Σαγκάη, το εργοστάσιο της Shanghai HiTeC Plastics έκλεισε, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του.

Συναγερμός στο ΤΑΙΠΕΔ

Με το «ναυάγιο στην Αρετσού» ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. δεν γνώριζαν την ανατρεπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλοι ήθελαν να διαβάσουν προσεκτικά το σκεπτικό για να μετρήσουν πόσο αυτή η απόφαση επηρεάζει και άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώθηκε ότι η απόφαση του ΣτΕ αγγίζει τουλάχιστον δύο ακόμη διαγωνισμούς. Επομένως, είναι σημαντικό να αλλάξει αμέσως η δομή και οι διαδικασίες των διαγωνισμών, ώστε να αποφευχθούν άλλες μελλοντικές εκπλήξεις.

Ο δικηγόρος που ψάχνει μετόχους της MLS

Σε λίγες εβδομάδες, συμπληρώνονται δύο ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της σαλονικιώτικης MLS Πληροφορική. Απελπισμένοι μέτοχοι και ομολογιούχοι προσπαθούν να βγάλουν άκρη με μια διοίκηση που σαφώς αδιαφορεί, ελέγχει πλήρως διαδικασίες και εξελίξεις (και σίγουρα περνά καλά) ενώ ελπίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα, με τον χρόνο. Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω ότι ένα δικηγορικό γραφείο εδώ στην Αθήνα, αποφάσισε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις των μικρομετόχων και των ομολογιούχων και να συντονίσει τις προσπάθειες ώστε να καθίσει επιτέλους σοβαρά η διοίκηση της MLS στο τραπέζι, για να βρεθεί μια λύση. Τουλάχιστον, να σταματήσει η βιομηχανία αναβολής των γενικών συνελεύσεων ελλείψει απαρτίας.