-Χαίρετε, βαδίζουμε αισίως προς το Πάσχα και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία υπάρχει μια σχετική φημολογία ότι ο Πούτιν ετοιμάζει μια… πανηγυρική τελική οπισθοχώρηση προς το Ντονμπάς στην επέτειο της Victory Day των Ρώσων, 9 Μαΐου 1945, ημέρα παράδοσης των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που εορτάζεται μεγαλοπρεπώς στη Μόσχα. Αντε, με το καλό ή με το κακό να τελειώνει τουλάχιστον το σκληρό κομμάτι του πολέμου με τόση αιματοχυσία. Αν και απ' ό,τι φαίνεται ο Πούτιν δύσκολα θα γλιτώσει τη Χάγη, με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

H αγωνία του ΜΜ

Εδώ τα πράγματα κυλούν πιο ήσυχα, φυσικά με τον Μητσοτάκη να μελετάει το θέμα της επιδότησης του φυσικού αερίου αναμένοντας και τους ξένους που τώρα πάνε για το Πάσχα των καθολικών, αλλά και με τα καλά νέα για τον τουρισμό να φτάνουν από παντού. Τόση είναι η αγωνία του Μ.Μ. και η χαρά για να δουλέψει λίγο η αγορά με τον τουρισμό και να «μαζέψει» λίγο τη χασούρα και την απελπισία του κόσμου από τους λογαριασμούς, που σε λίγο όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ζητάνε, αλλά θα προσφέρουν και ντεπονάκι στα μπαρ για τους κορωνιασμένους (όπως εμείς!). By the way, εκεί στους Δελφούς, μου είπαν... περονόσπορος έπεσε και ποιος δεν κόλλησε τόσο κοντά και χωρίς μάσκες.

Μετά το Πάσχα, το φως το αληθινό για το mega deal της ενέργειας

Τέλος πάντων, η ζωή συνεχίζεται και αν κάπως ομαλοποιηθούν οι αγορές με τον πόλεμο (αναμένεται από Ιούνιο) θα δούμε και εδώ πολλά και καλά διεθνή deals, ακούω ότι κι αυτό για την ΤΕΝΕΡΓΑ με τη Macquarie Group πάει καλά και λογικά θα δούμε φως λίγο μετά το Πάσχα, όπως επίσης εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι κάτι θα κάνουν και με τον Ελλάκτωρα οι (μυθικοί, πλέον) νέοι μηντιάρχες του Τύπου, οι αγαπημένοι μας «Μπάκοι». Τι στο καλό, όλα αυτά τζάμπα τα κάνουν, άραγε;

Οι Μπάκοι προσέλαβαν την Deloitte για τα κανάλια

Κι αφού ο λόγος ήρθε στους Μπάκους, να σας πω τις τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά για τους (προσεχώς) μηντιάρχες: Λοιπόν, φως για το ΟΡΕΝ ακόμη δεν έχει φανεί. Συνεχίζονται, μου λένε, οι συζητήσεις και τελούν εν αναμονή της απόφασης του Ιβάν, η οποία – θεωρητικά - αναμένεται σήμερα, αύριο, δηλαδή από μέρα σε μέρα. Όσον αφορά τα δύο περιφερειακά κανάλια της Αθήνας, με το ένα μου λένε ότι έκλεισε προφορικά η συμφωνία, ενώ με την ιδιοκτησία του δεύτερου έγινε χθες συνάντηση. Σημειώστε επιπλέον πως οι πληροφορίες είναι ότι οι Μπάκοι προσέλαβαν την Deloitte, η οποία αναλαμβάνει για λογαριασμό τους τον οικονομικό και νομικό έλεγχο ο οποίος θα ακολουθεί μετά τη συμφωνία με το κανάλι, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν οι υπογραφές.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κουβάρι της Atticabank

Η στήλη έχει πλήρη και αξιόπιστη εικόνα για τα ζητήματα που ανέκυψαν στην Atticabank, την οποία και σας μεταφέρει όσο πιο συνοπτικά μπορεί, γιατί το κουβάρι είναι πολύ μπερδεμένο. 1) Κατ΄ αρχήν, το πρόβλημα: Η άσκηση δέουσας επιμέλειας στην Atticabank αφορά το ενήμερο χαρτοφυλάκιο. Το πρόβλημα αφορά τις τιτλοποιήσεις όπου οι μέτοχοι μπήκαν με κλειστά μάτια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση της Deloitte ότι θα χρειαστούν 240 εκατ. Την ακριβή μέτρηση για το μέγεθος της τρύπας θα έχει η DBRS που αξιολογεί τα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιήσεων, εργασία που θεωρητικά θα τελείωνε 31/1/22. Στα μέσα Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι στην DBRS δεν είχαν δοθεί πλήρη στοιχεία από όλες τις τιτλοποιήσεις. Κάτι που έγινε τώρα και ο οίκος αξιολόγησης (τρέχοντας) θα έχει τεκμηριωμένο πόρισμα στα μέσα Ιουνίου. 2) Το ΤΧΣ από την πλευρά του πρέπει, βάσει νόμου, να είναι απολύτως εξασφαλισμένο ότι θα πάρει τουλάχιστον τα χρήματα (δηλαδή, τα δικά μας) που έβαλε / θα βάλει στην τράπεζα. Αυτό επιβάλλεται από το άρθρο 8 του νόμου για το Ταμείο και αποτελεί νομική υποχρέωση που επιβλήθηκε (και σωστά) τον Μάρτιο 2021 επί υπουργίας Γ. Ζαβού, ώστε το ΤΧΣ να μη ρίχνει χρήματα σε βαρέλια χωρίς πάτο. Η τροποποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας έγινε τότε με στόχο να επιτραπεί στο Ταμείο να συμμετάσχει στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς. 3) Οι εκτιμήσεις των συμβούλων γίνονται σε άλλη βάση και τα νούμερα (των κεφαλαίων που απαιτούν οι τιτλοποιήσεις) διαφοροποιήθηκαν από την εκτίμηση της Deloitte. Άρα, πιθανότατα μιλάμε για ένα νούμερο άνω των 240 εκατ. που χρειάζεται για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης. 4) Ο CEO της τράπεζας Μ. Ανδρεάδης και οι λοιποί της ομάδας, κάνουν καλά και αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Από το πλάνο των 26 στόχων που τέθηκαν, σε επτά εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι 8, οι 15 είναι σε εξέλιξη (με 8 από αυτούς να είναι ολοκληρωμένοι άνω του 50%) ενώ 3 είναι στο χρονοδιάγραμμα για β’ τρίμηνο 2022.

Ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στα υψηλά πατώματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο μεγάλος τριπλός διαγωνισμός για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ). Πολύ σωστά, το υπουργείο Μεταφορών «έσπασε» τον διαγωνισμό σε διάφορες κατηγορίες οχημάτων ώστε να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους «παίκτες» της αγοράς να διεκδικήσουν μερίδιο με τα καλύτερα οχήματα που διαθέτουν. Προέκυψαν όμως δύο σοβαρά προβλήματα: 1. Η μεγάλη κρίση και η έλλειψη σε μικροεπεξεργαστές οχημάτων (chips) που υποχρεώνει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί σε ποιους διαγωνισμούς αξίζει να συμμετάσχουν. 2. Η δυναμική εμφάνιση Κινέζων διεκδικητών, οι οποίοι ως γνωστόν δεν έχουν πρόβλημα να τιμολογήσουν χαμηλά αρκεί να πάρουν τη δουλειά. Πρώτο λοιπόν αποτέλεσμα, ήταν η απουσία από τον διαγωνισμό των πολύ μεγάλων Ευρωπαίων κατασκευαστών λεωφορείων (απείχαν του διαγωνισμού η Mercedes, η ΜΑΝ, η πολωνική Solaris, η Volvo κ.ά.). Προέκυψε όμως ένα ακόμη θεματάκι που προβληματίζει: Ένας από τους διεκδικητές του διαγωνισμού ήταν η «ιταλική» MENARINIBUS. Βασικοί μέτοχοι του Ομίλου Menarinibus είναι το ιταλικό δημόσιο (μ’ έναν οργανισμό ΙNVITALIΑ το αντίστοιχο -ας πούμε- του Invest in Greece και μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, τη Leonardo). Προκύπτει όμως ότι κεντρικός προμηθευτής των υλικών της MenariniBus είναι ο τουρκικός όμιλος Karsan o οποίος είναι βασικός μέτοχός της με ποσοστό 28,6%.

Το ναυάγιο στην Αρετσού

Στο ΤΑΙΠΕΔ ανέμεναν οι άνθρωποι μετά τις 20 Απριλίου τις δεσμευτικές προσφορές για τη μαρίνα της Αρετσού στη Θεσσαλονίκη. Τα σχέδια όμως ναυάγησαν μετά την απόφαση του ΣτΕ που αποδέχθηκε τα επιχειρήματα του Δήμου Καλαμαριάς, ότι δηλαδή έπρεπε πρώτα να εκδοθεί το ΠΔ, μετά να γίνει business plan, να υπογραφούν οι ΚΥΑ και στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός. Οπότε τα σχέδια για την Αρετσού πάνε στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας και ο διαγωνισμός τελείωσε σχεδόν πριν ξεκινήσει. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ σοβαρότερο από το ναυάγιο στην Αρετσού. Βλέπετε, η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει την αρχιτεκτονική όλων των διαγωνισμών.

Πάμε (ξανά) για ντέρμπι Cosmote και ΝΟVA

-Και τώρα, λίγη μπαλίτσα. Πάρτε θέση, βολευτείτε αναπαυτικά, να παρακολουθήσουμε το σκληρό ντέρμπι (με πολλά εκατομμύρια) μεταξύ Cosmote και ΝΟVA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού. Η αποκλειστική σύμβαση που έχει η NOVA με τον Ολυμπιακό τελειώνει φέτος και η Cosmote θέλει διακαώς να αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων. Το λένε ανοικτά και σημειώνουν πως ο Ολυμπιακός είναι το νούμερο ένα ποδοσφαιρικό – τηλεοπτικό προϊόν στην Ελλάδα.

O Νταλάρα αναζητεί τώρα… νύφες και γαμπρούς

Ένας φίλος που επανήλθε στη χώρα από τα παλιά, ο Charles H. Dallara, εταιρικός σύμβουλος (Advisory Partner) του επενδυτικού ομίλου Partners Group και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF (που αποφάσισε το «κούρεμα του ελληνικού χρέους με το PSI), φαίνεται πως έχει πολλά σχέδια για την Ελλάδα. Ο Charles Dallara ήρθε μερικές μέρες νωρίτερα προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έκανε αρκετές συναντήσεις και τελικά έκρινε ότι πρέπει να παρατείνει την παραμονή του στην Ελλάδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του Delphi EF. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη φαρμακοβιομηχανία, ο Charles Dallara έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για τον χώρο της Πληροφορικής στον οποίο υπάρχουν πολλές νύφες και αρκετοί γαμπροί που ψάχνουν για κουμπάρο.

Τι ψάχνει ο Γιαπωνέζος στην Ελλάδα

To μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής είναι η εξεύρεση ικανών -και με επαρκή κατάρτιση- στελεχών που μπορούν να ανταποκριθούν με αξιοπιστία στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. Δουλειές υπάρχουν, στελέχη δεν βρίσκουν, λένε και ξαναλένε οι επιτελείς. Και ξαφνικά εμφανίζεται ένας πανίσχυρος -ιαπωνικής καταγωγής- πολυεθνικός όμιλος, η NTT Data που κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως στον τομέα υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και ανακοινώνει ότι εγκαθίσταται στην Ελλάδα. H NTT Data θα προχωρήσει αμέσως σε 100 προσλήψεις εργαζομένων με επιστημονική κατάρτιση και θέλει να προσλάβει άλλους 300 την επόμενη τριετία. Πού θα τους βρει; Το καλό νέο είναι ότι αυτού του είδους οι αφίξεις ανεβάζουν τους μισθούς στην αγορά. Τέτοια λέγε μου, γιατί αυξήθηκε πολύ κι ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Η Dell Technology ψάχνει

Μέσα στα κουτσομπολιά της αγοράς για τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, έμαθα ότι η Marketing Manager του Ομίλου Dell Technology στη χώρα μας, η Χριστοδούλα Λύκου, αποχωρεί για άλλον οργανισμό και η Dell αναζητά τον αντικαταστάτη της.

Σήμερα τελειώνει η εβδομάδα

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώνεται σήμερα, για να γιορτάσει απερίσπαστη το Πάσχα των Καθολικών. Σήμερα κλείνουν ταυτόχρονα και τα Συμβόλαια του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, με όλες τις τεχνικές συνέπειες ενόψει μιας 4ήμερης αργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά μπορούν να συμβούν. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα λειτουργήσει τη Δευτέρα κανονικά όχι όμως και τα ευρωπαϊκά, τα οποία ανοίγουν πάλι τη δική μας Μεγάλη Τρίτη. Στο μεταξύ διάστημα οι μετοχές στην Αθήνα άγονται και φέρονται με βάση τις επιθυμίες και τις ορέξεις συγκεκριμένων επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χωρίς αντίπαλο και με μικρούς τζίρους. Τα μεγάλα επιχειρηματικά deals που εμπλέκουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, έχουν παγώσει, αλλά δεν έχουν ακυρωθεί. Κινητικότητα υπάρχει μόνον στα «deals εσωτερικού», γιατί οι εγχώριοι παίκτες γνωρίζονται καλά από το παρελθόν.