-Χαίρεται, ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει τις ομολογουμένως πρωτόγνωρες εξελίξεις και «στροφές» που παίρνει σχεδόν κάθε 12ωρο η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Μερικά βασικά συμπεράσματα όμως μπορεί να εξαχθούν. Είναι απολύτως βέβαιον ότι ο Πούτιν περισσότερο έτσι όπως εξελίσσεται ο πόλεμος πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένος ή… τσεκουρεμένος. Το χειρότερο που του συνέβη είναι ότι για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει τόσο καθολική αποδοχή στη διεθνή κοινή γνώμη -ότι αυτός είναι το «άνθος του κακού»- που αφύπνισε, έστω και με καθυστέρηση ολίγων ημερών, τον Δυτικό πολιτισμένο κόσμο. Με μιας παραμερίστηκαν τα πολλά και μοιραία λάθη των Αμερικανών τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες (Αραβική Άνοιξη κ.λπ.) καθώς και η εγκληματική αμέλεια των Ευρωπαίων στην ίδια τους τη γειτονιά που όχι μόνο άφησαν τον Πούτιν να αλωνίζει, αλλά εξαρτώνται και απίστευτα ενεργειακά απ’ αυτόν. Μέχρι και οι Γερμανοί στριμώχτηκαν πρωτίστως από την κατακραυγή της κοινής γνώμης (να και μια φορά το καλό των social media μπροστά μας). Διεθνείς πηγές υποστηρίζουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή να αφυπνιστεί και η Γερμανία πίεσε και η πρώην καγκελάριος Μέρκελ τον διάδοχό της Σολτς να συναινέσει στα σκληρά μέτρα κατά του Πούτιν, αλλά και στη δημιουργία σοβαρού γερμανικού στρατού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μην ξεχάσω και μια αναφορά για τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ο οποίος αποδείχθηκε στην πράξη -παρά την απολύτως εσφαλμένη εικόνα που είχαμε οι πιο πολλοί από εμάς- μέγας ήρωας πολέμου για τη χώρα του και φωτεινό παράδειγμα για τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Οφέλη, μέσα στη θλίψη

-Στην Αθήνα, όπως ήταν αναμενόμενο, είχαμε την απολύτως θεσμική και ορθή στάση της χώρας (σε αυτά δεν κάνει ούτε ίχνος λάθους χειρισμού ο Μητσοτάκης) και επιπλέον μέσα στην κρίση, τη θλίψη και την αναταραχή ενός πολέμου στη γειτονιά μας, κάποια πολύ σημαντικά για την Ελλάδα κέρδη. Πρώτον, ένα γενικό, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητος θεωρείται πλέον βέβαιον ότι θα παραμείνει χαλαρό και το 2023 λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Δεύτερον, ο Μητσοτάκης -λέει η πάντα καλά ενημερωμενη πηγή μου από το Μ.Μ.- είναι κοντά στο να εξασφαλίσει, με τη συμπαράσταση κυρίως του Μακρόν, την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας από τους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητος. Αλλωστε και ο Σολτς χρειάζεται 100 δισ. ευρώ για να ξαναφτιάξει στρατό (ας ελπίσουμε, 80 χρόνια μετά, αυτή τη φορά για καλό!).

Περιμένουν ακόμη να έρθουν τα ρούβλια

Πολλοί σχολιάζουν τις σκόρπιες δηλώσεις «Συριζαίων παραγόντων», όπως του αδελφού Τζανακόπουλου από την Οξφόρδη, κάτι είπε ότι το ΝΑΤΟ προκάλεσε την κρίση που ήθελε να... βάλει την Ουκρανία μέσα ή του άλλου ανεκδιήγητου Κατρούγκαλου ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στέλναμε όπλα στην Ουκρανία. Μισές… συριζαίικες δουλειές κάνουν αυτοί οι τύποι, καλοί μου αναγνώστες, ενώ ο αγαπημένος Πάνος (ένας είναι ο Καμμένος!) απλώς ριτουίταρε τη δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα που μας έβριζε ως χώρα ότι έχουμε ξεφύγει επειδή δεν... φάγαμε τα χοντρά ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας για τους δέκα νεκρούς ομογενείς μας. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν είναι και θα είναι πάντοτε με τη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όπως λίγα χρόνια πριν -μόλις το 2015- που περιμένανε να μας στείλουν οι Ρώσοι ρούβλια για να φύγουμε από το ευρώ και να γίνουμε κάτι σαν τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία πριν από την πτώση του Τείχους.

Τα μυστικά (και οι κρυφές χάρες) της Αριάδνης…

- Για να παραφράσουμε εκείνον τον Τούρκο ποιητή, που κάποτε ήταν πολύ της μόδας στους κύκλους της (σοβιετικής) Αριστεράς, αν η μισή μας καρδιά βρίσκεται στην Ουκρανία, τότε η άλλη μισή βρίσκεται σήμερα με την «Αριάδνη», το χαρτοφυλάκιο που βγαίνει σε πλειστηριασμό από την PQH, που είναι ο διορισμένος από την Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός εκκαθαριστής για τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» είναι 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους - αν τους εισπράξεις ποτέ, γράψε μου) η αξία φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που έχει βγει έως τώρα σε πώληση στην ελληνική αγορά. Περιλαμβάνει 97.000 δάνεια που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις και γενικά δεν είναι ένα συνηθισμένο χαρτοφυλάκιο, καθώς το 60% είναι δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας. Περιλαμβάνει δάνεια συνεταιρισμών, περιοχές ολόκληρες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και δάνεια μυστήριων που κανείς δεν βρήκε το θάρρος να ενοχλήσει ως σήμερα. -Ασχέτως όμως αν η Αριάδνη είναι ένα χαρτοφυλάκιο για... μερακλήδες του είδους, η ουσία είναι ότι όποιος το αποκτήσει γίνεται ο Έλληνας Πρωταθλητής στη αγορά των «κόκκινων δανείων» που ήδη αξίζει 100 δισ. ευρώ. Για αυτό και θα χυθεί αίμα (metaphorically speaking ευτυχώς, γιατί εδώ που φτάσαμε...). Η στήλη δεν μπαίνει σε ονοματολογία και θα κάνει υπομονή ως τις 17:00 σήμερα, ώρα Λονδίνου, που κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Φαίνεται ότι επειδή η ελάχιστη τιμή που ξεκινούν οι προσφορές είναι τα 700 εκατ. ευρώ, έχουμε έναν ισχυρό συνασπισμό των μεγαλύτερων funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά των NPLs με συμμαχίες - έκπληξη. Και πάλι μεταφορικά μιλώντας, θα πω ότι είναι σημαντικές οι πιθανότητες στον διαγωνισμό για την Αριάδνη να βρεθούν αντιμέτωπα μια υπερσύγχρονη φρεγάτα με ένα αλιευτικό. Η ιδέα δεν ενθουσιάζει ιδιαιτέρως τη Morgan Stanley που διαχειρίζεται τη διαδικασία, αν και δεν κατανοώ τον λόγο, αφού ο ισχυρός συνασπισμός funds εγγυάται και την πώληση. Αυτά για την Αριάδνη και με το αίσθημα πεσιμισμού που δημιουργούν σε όλους μας οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία, η στήλη κλείνει το θέμα Αριάδνη επιστρατεύοντας το παλιό χρηματιστηριακό ρητό: Πούλα και μετάνιωνε.

Η κρίσιμη απόφαση του Μαρτίου για τα 25 δισ.

-Αισίως αύριο πατάμε τον Μάρτιο και η στήλη κάνει την ημερολογιακή υπόμνηση, όχι επειδή ανησυχεί ότι πάσχετε από Αλτσχάιμερ, αλλά γιατί θέλει να υπογραμμίσει πόσο σημαντικός μήνας είναι για την οικονομία και την αγορά. Στη διάρκεια του Μαρτίου περιμένουμε την ΕΚΤ να εγκρίνει την επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων για πράξεις χρηματοδότησης, το γνωστό waiver. Για να μη σας μπερδεύω με ορολογίες, οι ελληνικές τράπεζες έκαναν repo με την ΕΚΤ δίνοντας ελληνικά ομόλογα και παίρνοντας ρευστό. Μιλάμε για 25 δισ. ευρώ ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και κατ΄ επέκταση στην ελληνική αγορά. Η ΕΚΤ πρέπει τώρα να ανανεώσει το waiver και περιμένουμε την απόφασή της τον Μάρτιο. Η εικόνα που έχει η Κυβέρνηση είναι ότι η ανανέωση του waiver θα έρθει μέσα στον μήνα, ενώ την ίδια βεβαιότητα έχει και ο διοικητής της ΤτΕ. Κι αλίμονο αν συμβεί κάτι διαφορετικό, γιατί τότε 25 δισ. ρευστότητα θα φύγει σε μια ημέρα, με ό,τι σημαίνει αυτό. Μπορεί η μη ανανέωση να είναι αδιανόητη πράξη, αλλά έχει σημασία για πόσο χρόνο θα ανανεωθεί, με ποιους όρους, με ποια διατύπωση θα ανακοινωθεί κ.λπ. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ο Γ. Στουρνάρας -που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση- αυτή την περίοδο είναι ένα πρόσωπο ισχυρό πολιτικά (με την ευρεία έννοια).

Ο Στουρνάρας και ο... Νίκος Παπαδάκης

-Ωστόσο, η ισχύς που απορρέει από τον χειρισμό κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα στα ευρωπαϊκά όργανα δεν λυτρώνει τον Γ. Στουρνάρα από τους πονοκεφάλους της καθημερινότητας. Πονοκεφάλους που δημιουργεί ενίοτε η λάμψη που εκπέμπει το άστρο ενός εκ των υποδιοικητών που φαίνεται να ενσαρκώνει (όπως πιστεύει τουλάχιστον) ό,τι καλύτερο περπάτησε επί γης μετά τον Ντα Βιντσι, τον Νεύτωνα, τον Ανταμ Σμιθ και τον Νίκο Παπαδάκη (ναι, ναι, ο τελευταίος είναι ένας ώριμος γόης ο οποίος κάπου στη δεκαετία του ‘90 είχε εκλεγεί ως ο ωραιότερος στην υφήλιο). Τελευταία μάλιστα είχαμε και κάποιες... εχθροπραξίες, γιατί ένα ελεύθερο πνεύμα δεν δέχεται ότι έχει προϊστάμενο, αλλά το ζήτημα διευθετήθηκε αμέσως μόλις ο προϊστάμενος πήρε ανάποδες.

Η σούπερ ΑΜΚ στο Υπερταμείο

-Μια ιδιαίτερα υψηλή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχαμε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, τη γνωστή ευρύτερα ως Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε την 1η Φεβρουαρίου αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 105.703.000 ευρώ με έκδοση 1.057.030 ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμία. Έτσι, μετά την ΑΜΚ το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΣΥΠ ανέρχεται σήμερα σε 245.703.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 140.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ καθεμία και σε 1.057.030 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμία και είναι πλέον ολοσχερώς καταβεβλημένο. Θα πρέπει να σημειωθεί, για να μην ξεχνιόμαστε, ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΣΥΠ καταβάλλεται σε μετρητά από το Ελληνικό Δημόσιο που είναι και ο μοναδικός μέτοχός της. Για την ιστορία, η εταιρεία συστάθηκε το… ηρωικό 2016, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40.000.000 ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν αρχικά μόνο τα 10.000.000 ευρώ και υπολειπόταν η καταβολή των υπολοίπων. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε ΑΜΚ ύψους 100.000.000 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 έγινε η καταβολή των 30.000.000 ευρώ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.

Ορθοδοξία και τράπεζες

-Είναι παλιό, αλλά (δυστυχώς) απέκτησε πρόσφατα επικαιρότητα. Ο λόγος για την Promsvyazbank, χάριν ευκολίας PSB, τη μια από τις δύο ρωσικές τράπεζες (η άλλη είναι η VEB) στις οποίες επιβλήθηκαν άμεσα κυρώσεις επειδή χρηματοδοτούν την πολεμική βιομηχανία του Πούτιν. Η συγκεκριμένη τράπεζα (πριν κρατικοποιηθεί) ανήκε στα αδέλφια Αleksey και Dmitry Ananiev, από τους οποίους και είχε πάει να την εξαγοράσει η Εθνική τράπεζα επί διοίκησης Αράπογλου. Oι εκπρόσωποι της Εθνικής, συνοδευόμενοι από την Deutsche Bank που μεσολαβούσε, διαπραγματεύονταν επί ώρες, σε έναν χώρο γεμάτο με εκκλησιαστικές εικόνες, με τους δυο αδελφούς οι οποίοι φέρουν ιδιαίτερα επιβλητικές γενειάδες (πολύ πριν τις κάνουν μόδα οι hipsters). Κάποια στιγμή γίνεται ένα διάλειμμα στη διαπραγμάτευση και όπως βγαίνουν οι άνθρωποι της ΕΤΕ πέφτουν πάνω σε έναν... καλόγερο από τον Άθω. Με δικαιολογημένη απορία γυρνούν στο στέλεχος της Deutsche Bank και ρωτούν τι δουλειά έχει εκεί ο καλόγερος, για να πάρουν την απάντηση: "Α... είναι ο πνευματικός τους, ήρθε να σας δει, αν δεν συμφωνήσει ο πνευματικός δουλειά δεν θα γίνει". Ευτυχώς για την ΕΤΕ ο πνευματικός τελικά διαφώνησε, η δουλειά δεν προχώρησε, δυο χρόνια μετά η τράπεζα κατάρρευσε λόγω των τότε κυρώσεων, κρατικοποιήθηκε κι άρχισε να χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, ενώ οι αδελφοί Ananiev ζουν σήμερα στην Κύπρο.

Η Παρασκευή της Αποκάλυψης… και το De-risking

-Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαρτίου, ενώ όλη η Ελλάδα θα ετοιμάζεται για το Τριώδιο και την Καθαρά Δευτέρα, θα ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας, κατά το καθοριστικό 4ο τρίμηνο, της περασμένης χρονιάς. Η στήλη από καιρό υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του 2021 ήταν διψήφια, επομένως μια ανακοίνωση για ΑΕΠ της τάξης του 10% θα προκαλέσει ευχάριστες εντυπώσεις και μια ευνοϊκότερη αναλογία Χρέους προς ΑΕΠ. Στο μεταξύ όμως η Χρηματιστηριακή Αγορά έχει τα… νεύρα της. Μεγάλη μεταβλητότητα τιμών και μεγάλοι τζίροι, σταθερά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο κλείσιμο κάθε συνεδρίασης, η αγορά είναι πολύ φορτισμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Την Πέμπτη, μόλις μία μετοχή έκλεισε με θετικό πρόσημο. Την Παρασκευή, μόλις 3 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Η νέα επενδυτική στρατηγική, ονομάζεται De-Risking. Κάθε διαχειριστής προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου του είτε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις είτε από τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική είτε από τις φορολογικές εμπνεύσεις των κυβερνήσεων.

Η νέα επενδυτική μόδα στη Wall Street

-Aπό την αρχή του χρόνου, είναι αλήθεια, οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια του πλανήτη, ανεβοκατεβαίνουν απότομα και βίαια πολλές φορές, εξαιτίας πολλών γεωπολιτικών, οικονομικών, επιτοκιακών εξελίξεων. Υπάρχει ωστόσο ένας κλάδος που κινείται σταθερά ανοδικά και με ιδιαίτερη δυναμική: Το Travel Industry, o Tουρισμός ανακάμπτει θεαματικά. Εταιρείες όπως η Expedia, η Booking, η Marriott και πολλές άλλες, καταγράφουν στη Wall Street άνοδο μεγαλύτερη του 35% από την αρχή του χρόνου. Η βιομηχανία του Τουρισμού εξελίσσεται, με νέες τεχνολογίες, νέου τύπου υπηρεσίες και νέες εταιρείες που αναβαθμίζουν το προϊόν. Οι εξελίξεις αυτές προφανώς αφορούν και την Ελλάδα, η οποία οφείλει να ξεφύγει από τον παλιό «μπατιροτουρίστα» και να παρακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις στην τουριστική βιομηχανία…

H Αlpha Trust επενδύει

-Την περασμένη Παρασκευή, όταν όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε ο πόλεμος, η Alpha Trust Andromeda, η μοναδική -πλέον- εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, επικεντρωμένη σε ελληνικές επενδύσεις και εισηγμένη στην κύρια αγορά, πραγματοποίησε γενική συνέλευση μετόχων που αποφάσισε μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σεβόμενη μάλιστα -σε αντίθεση με την μόδα της εποχής- την προτεραιότητα των παλαιών μετόχων. Πρώτο σημαντικό σημείο που αξίζει προσοχής είναι ότι ένα ελληνικό Open End Fund, που σήμερα έχει εσωτερική αξία περίπου 15 εκατ. ευρώ, αποφασίζει να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 20 εκατ. ευρώ (δηλαδή μιάμιση φορά την εσωτερική του αξία). Θα εκδοθούν 2.406.816 νέες κοινές ονομαστικές με ψήφο μετοχές, αξίας 3,4375 € η κάθε μία, σε αναλογία τρεις (3) νέες μετοχές για κάθε δύο (2) παλαιές μετοχές και τιμή διάθεσης που θα οριστεί με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η τιμή διάθεσης είναι το μυστικό, η αύξηση κεφαλαίου θα είναι τελικά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η τελευταία φορά που η συγκεκριμένη εταιρία αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν… τον Απρίλιο του... 2013. Από τότε, η αξία της εσωτερικής της τιμής ανέβηκε +75% και μάλιστα όταν η αντίστοιχη απόδοση του δείκτη συνολικής απόδοσης του ΧΑΑ είναι μόλις +10%... Η Alpha Trust πιστεύει πολύ στο μέλλον της ελληνικής αγοράς, έχει αποδείξει ότι ξέρει να διαχειρίζεται τις ελληνικές αξίες, ξέρει όμως και από σωστό χρονισμό.

Ενα εκατ. ευρώ για κάθε 100 μέτρα

-Αυτή την φορά, όλοι (σχεδόν), κυβέρνηση, διοικήσεις, γραφειοκρατία έχουν δείξει σύνεση, προσοχή και επαγγελματισμό. Οι δημοπρατήσεις των έργων γίνονται με διαφάνεια και σωστές προδιαγραφές. Οι αναθέσεις γίνονται σύντομα. Το κατασκευαστικό έργο μοιράζεται ομοιόμορφα, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε ομίλου. Οι μεγάλοι ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν κατάφεραν να βρουν κενά στο ελληνικό σύστημα για να εισχωρήσουν στον δικό μας μικρόκοσμο. Οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες είναι ρεαλιστικές βάσει αυστηρών προδιαγραφών. Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις μελέτες, το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα και τις πληρωμές, χωρίς εκπλήξεις. Όταν λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι για τα 15 χιλιόμετρα οδικού άξονα στην Κρήτη, το κόστος κατασκευής είναι 150 εκατ. ευρώ (δηλαδή 10 εκατ. € για κάθε χιλιόμετρο, 1 εκατ. € για κάθε 100 μέτρα) όλοι γνωρίζαμε το γιατί (στοές, σήραγγες, δυσκολίες,) το πώς και το πότε…

Περί μισθών και προσφοράς εργασίας

-Ξέρω ότι σας έχω κουράσει. Έχουν προκληθεί αντιδράσεις, με τα παράπονα των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να βρουν αξιόλογο εργατικό δυναμικό, παρά τους υψηλούς μισθούς που προσφέρουν. Είχα -προ εβδομάδος- αναφέρει το εργοστάσιο της Παπαστράτος PMI στον Ασπρόπυργο που προσφέρει πρώτο μισθό 1.200€ για εργαζόμενους που δεν έχουν αντικρίσει άλλη φορά τα σύγχρονα μηχανήματα που λειτουργεί. Αμέσως απάντησαν κάποιοι: «Γιατί δεν προσφέρει περισσότερα;». H αλήθεια είναι ότι προσφέρει περισσότερα: Εκτός από τον πρώτο μισθό 1.200€ ο εργαζόμενος εισπράττει 75€ τον μήνα για το εστιατόριο της εταιρείας. 170€ κάρτα για βενζίνες αλλά και επιπλέον αποταμιευτικό πρόγραμμα στο οποίο η Εταιρεία βάζει το διπλάσιο ποσό από αυτό που αποταμιεύει ο κάθε εργαζόμενος. Φυσικά υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατρός, ψυχολόγος, κουρέας, (ακόμη και περιποίηση… νυχιών) στο εργοστάσιο. Μια επιπλέον παροχή -αλλά αυτή δεν είναι πάντα για καλό- είναι οι 3 κούτες heats αξίας 120 € τον μήνα. Υπογραμμίζω το αποταμιευτικό πρόγραμμα στο οποίο η Παπαστράτος βάζει το διπλάσιο του ποσού που βάζει στην άκρη ο εργαζόμενος. Φυσικά, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν για όλους test Covid. Παρ’ όλα τα ανωτέρω οι αιτήσεις για πρόσληψη στη μονάδα παραγωγής ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ PMI του Ασπρόπυργου είναι ε λ ά χ ι σ τ ε ς.