-Χαίρετε, το γεγονός ότι στην Τουρκία ο πληθωρισμός είναι στο 85% και ο Ερντογάν ακόμα… το παλεύει και με αξιώσεις να ξαναβγεί, εξηγεί πολλά για τη χώρα. Και ακόμη περισσότερο για το τι μπορεί να κάνει μέχρι τις εκλογές (του) που συμπίπτουν σχεδόν με τις δικές μας.

Καμπάνια αλά Τραμπ;

-Διαβάζω και ακούω το επιχείρημα ΣΥΡΙΖΑ ότι… πως θα πάμε σε εκλογές με το Predator και τις παρακολουθήσεις κ.λπ. Αν πρόκειται για ένα ακόμα αντιπολιτευτικό επιχείρημα έχει καλώς, όλα ή σχεδόν όλα επιτρέπονται την προεκλογική περίοδο. Αν όμως… μιλάνε σοβαρά (πράγμα δύσκολο) και πάμε έτσι μέχρι το τέλος, τότε μιλάμε για καμπάνια τύπου Τραμπ η οποία μετά βεβαιότητας δεν περνάει στην Ελλάδα, όσο και να φύεται η φαιδρά πορτοκαλέα…

Έξοδος στις αγορές τον Ιανουάριο (εκτός απροόπτου)

-Αν δείτε τα 10ετή ομόλογα θα διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα είναι στην περιοχή του 4,5% μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, λίγο πιο πάνω από τα αμερικανικά και αυστραλιανά ομόλογα. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να μη βγαίνει στις αγορές με νέες εκδόσεις, τακτική που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, η αποχή μάλλον δεν θα διαρκέσει επί μακρού, καθώς από έγκυρη πηγή, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, πληροφορούμαι ότι -εκτός απροόπτου, πάντοτε- η επόμενη έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές ομολόγων θα γίνει τον Ιανουάριο. Γενικότερα θεωρείται ότι τον Ιανουάριο οι διαχειριστές επενδύσεων σε ομόλογα επιφυλάσσουν καλύτερη υποδοχή στις νέες εκδόσεις, καθώς είναι η περίοδος που εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Βέβαια, μέχρι τον Ιανουάριο είναι αρκετός καιρός και μπορεί πάντοτε οι σχεδιασμοί να ανατραπούν από γεγονότα που θα εκδηλωθούν ως τότε.

Η άγνωστη ΒΑΠ (σε ρόλο Δαυίδ) “έριξε” 10 εκατ. πρόστιμο στην Coca Cola- 3Ε

-Αν δεν είστε από τη Ρόδο είναι μάλλον απίθανο να γνωρίζετε την περιοχή Τσαΐρι, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΑΠ, (εταιρείας αναψυκτικών που, μεταξύ άλλων, παράγει μπύρα και εμφιαλωμένο νερό) καθώς η συγκεκριμένη εταιρία είναι σχεδόν άγνωστη εκτός της ζώνης των Δωδεκανήσων. Η ΒΑΠ λοιπόν γίνεται ο Δαυίδ της ιστορίας μας (ειρωνεία της τύχης) και τα βάζει με τον Γολιάθ που είναι η Coca Cola 3E. Εδώ λοιπόν και λίγα 24ωρα η ΒΑΠ έγινε λίγο πιο γνωστή στο Πανελλήνιο, αφού μετά από καταγγελία της (το μακρινό 2016, παρακαλώ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) επέβαλε πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Coca-Cola 3Ε. Η ροδιακή εταιρεία είχε καταγγείλει πρακτικές της Coca-Cola 3Ε με στόχο τον εκτοπισμό της από την αγορά της Ρόδου και γενικότερα των Δωδεκανήσων. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της ΕΑ έλαβε χώρα το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021 και το πρόστιμο ανακοινώθηκε χθες. Η Coca-Cola, από την πλευρά της, λέει ότι διαφωνεί απόλυτα και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς η απόφαση στηρίχτηκε και γενικεύει μεμονωμένες επικοινωνίες και αποσπασματικές δηλώσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που αντιστοιχούν σε απειροελάχιστο ποσοστό της αγοράς. Δεν είναι λίγο πάντως να τα βάζεις με τους μεγάλους της αγοράς, ενώ κάπως έτσι ξεκίνησε και η Βεργίνα και άλλαξε κυριολεκτικά την αγορά της μπύρας.

Τι ψάχνει η JP Morgan στην HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ)

-Χθες, στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της HELLENiQ ENERGY (Ελληνικά Πετρέλαια), στο Μαρούσι, επικρατούσε ένας μικρός πυρετός εργασιών. Μια αρκετά υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της JP Morgan, ήρθε από το Λονδίνο και είχε διήμερες συζητήσεις με τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας. Πιθανόν κάτι προφανώς ετοιμάζουν γιατί η συνάντηση δεν ήταν εθιμοτυπική. Από την άλλη, μπορεί να είναι business as usual, αν και οι εποχές ενδείκνυνται για διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων. Τις τελευταίες μέρες η μετοχή της HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ) υποχωρούσε στο Χρηματιστήριο, σημαντικά, λόγω αποκοπής προμερίσματος των 0,4 ευρώ ανά μετοχή και επηρέασε και το επίπεδο του Γενικού Δείκτη.

Η προσφάτως πωληθείσα, της προσφάτως πωληθείσας...

-Στην Παιανία, στις εγκαταστάσεις της Ιntracom, έχει ξεκινήσει η μετακόμιση της προσφάτως πωληθείσας Ιntrasoft. Τον χώρο των γραφείων που καταλάμβανε η τεχνολογική εταιρία του Σ. Κόκκαλη, έχει νοικιάσει για να επεκταθεί η προσφάτως πωληθείσα κατασκευαστική εταιρία του τέως ομίλου της Ιntracom, η Intrakat. Mε την ευκαιρία σημειώστε πως το επιχειρηματικό σχήμα των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου έχει μεγάλα σχέδια. Η πορεία προς τον Βορρά θα ξεκινήσει για την Παγκρήτια (Σέρρες) και για την Intrakat (Βαλκάνια), ενώ σημειώστε πως η κατασκευαστική (που ξεκινά ήδη την ανακαίνιση του ξενοδοχείου στη Μύκονο) δίνει έμφαση σε real estate – τουρισμό και εξετάζουν αγορές ξενοδοχείων σε Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη, Σύρο κ.ά.

Ο Πετζετάκις, οι Στασινόπουλοι και τα σχέδια για τη Θήβα

-Μπορεί νεότερα να μην υπάρχουν από το deal της Cenergy με τους Δανούς της Orsted, που όλο κλείνει και όλο είναι στο περίμενε, η Cenergy όμως παίρνει συνέχεια νέες δουλειές, μεγαλώνει και χρειάζεται χώρους για να επεκτείνει την παραγωγή της. Με αυτό το σκεπτικό, δηλαδή να μεταφέρει κάποιες γραμμές παραγωγής, λέγεται ότι προχώρησε στην απόκτηση μέσω πλειστηριασμού του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος της Πετζετάκις στον Ελαιώνα, στη Θήβα. Μάλιστα, φαίνεται πως το πήρε και σε καλή τιμή, στα 7,36 εκατ. ευρώ, αφού για πολλά χρόνια η άλλοτε ναυαρχίδα της πτωχευμένης Πετζετάκις είχε μείνει στα αζήτητα. Η κατάστασή του είναι βέβαια κάκιστη, γιατί είχε μείνει χωρίς φύλαξη και λεηλατήθηκε. Σημειώστε πως η Hellenic Cables, ο τομέας καλωδίων της Cenergy Holdings, λειτουργεί εδώ και χρόνια εργοστάσιο κατασκευής υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης επίσης στη Θήβα.

Μεγάλη μπουκιά φάε…

-Την υπόσχεση ότι θα πετύχει 15% αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων έως το 2024, εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών αλλά και αύξηση της συνολικής κερδοφορίας των εταιρειών του Ομίλου πάνω από 30% έδωσε ο CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Μιλώντας στην τελευταία έκδοση του Global Sovereign Wealth Fund, υποσχέθηκε ακόμη ότι θα αυξήσει τα μερίσματα προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60%, μέσα στην τριετία 2022-2024.

Ο γενναιόδωρος αγοραστής στη Motor Oil

-Πρωί-πρωί στη Λεωφόρο Αθηνών, μία ώρα αφού ξεκίνησε η χρηματιστηριακή συνεδρίαση, ξαφνικά στο ταμπλό εμφανίζονται δύο ξεχωριστές και εντυπωσιακές συναλλαγές στη μετοχή της Motor Oil. Η πρώτη 36.490 μετοχές ώρα 10.30 στην τιμή των 18,38 ευρώ. Η δεύτερη, ακριβώς ένα λεπτό αργότερα, 24.200 μετοχές στην τιμή των 18,37 ευρώ. Κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, η μετοχή της Motor Oil κυμαινόταν σταθερά ανάμεσα στα 17,2€ και 17,7€, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή των πακέτων. Ποιος ήταν ο γενναιόδωρος αγοραστής σε μια πτωτική συνεδρίαση;

Στον δεύτερο γύρο με έκπτωση (25%) το κτίριο της «Ελευθεροτυπίας»

-Άγονος κηρύχθηκε ο πρώτος πλειστηριασμός, για το βιομηχανικό ακίνητο της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος στο Κορωπί, από τα έσοδα του οποίου ελπίζουν να αποζημιωθούν -κάποια στιγμή, μετά 10 χρόνια- πρώην εργαζόμενοι του Ομίλου της Ελευθεροτυπίας. Το επενδυτικό σχήμα που είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ακίνητο, «ξέχασε» να υποβάλλει εγκαίρως, την απαιτούμενη από τον νόμο εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πλειστηριασμός θα επαναληφθεί σ’ έναν μήνα περίπου, αλλά -αυτή τη φορά- η τιμή εκκίνησης θα είναι στο 75% της αρχικής τιμής πρώτης προσφοράς (10.950.500 € x 3/4). Πρόκειται για βιομηχανικό συγκρότημα, σε οικόπεδο 42 στρεμμάτων, σε κομβική περιοχή στο Κορωπί (θέση Νησίζα) εντός βιομηχανικής ζώνης, σημείο που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα αρκετές επενδυτικές δραστηριότητες. Ο υποψήφιος επενδυτής «πέτυχε» για τον εαυτό του μια έκπτωση 25%, τουλάχιστον. Οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων -όσοι έχουν μείνει στη ζωή αλλά και οι κληρονόμοι τους- απλά πρέπει να κάνουν -πάλι- υπομονή.

Το Ταμείο Ανάκαμψης για τους μικρούς: Δύσκολο αλλά φθηνό

-Μιλούσαμε χθες για τα πρώτα προγράμματα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που θα εγκρίνει η Βουλή και επικροτούσαμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Υπάρχει όμως και η μικρή επιχειρηματικότητα η οποία έχει εξίσου μεγάλη ανάγκη των κεφαλαίων του RRF. O μέσος όρος των δανείων του ΤΑΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα 41 δάνεια του Ταμείου, μόνο δύο αφορούν μικρές επιχειρήσεις. Η πρώτη είναι η SPYRIDAKOS IKE που κατάφερε και ολοκλήρωσε τη λήψη δανείου 1 εκατ. ευρώ, μέσω της Alpha Bank, με τη βοήθεια της εταιρείας συμβούλων Priority S.A. Η δεύτερη είναι η εταιρεία SUNBEAM ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. (Σειρά 41), από την Εύβοια, η οποία κατέβηκε στο ΤΑΑ με συνολικό προϋπολογισμό 375.000 ευρώ. Το συμπέρασμα είναι ότι η διαδικασία για να συμμετάσχουν οι πιο μικρές επιχειρήσεις στο πάρτι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ πιο περίπλοκη, απαιτητική και μάλλον δαπανηρή, σε σύγκριση από την αντίστοιχη ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου ή μιας μεγάλης εταιρείας. Ο έλεγχος της βιωσιμότητας του business plan και της πιστοληπτικής ικανότητας, είναι εξαιρετικά πιο ενδελεχής. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ικανότητα (και κόστος), τόσο από την πλευρά της επιχείρησης, όσο και του τεχνικού της συμβούλου. Το πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι δύο μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκιο 0,35% για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που καλύπτουν το 50% της επένδυσής τους. Δηλαδή, οι μικροί πληρώνουν το ίδιο επιτόκιο (0,35%) με τους μεγάλους.

Το σκόντο και το μενού

-Έχω νεότερα για το χθεσινό γεύμα εργασίας του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και τη συνοδεία του. Λέγαμε ότι ο Κ. Σκρέκας είναι οικονόμος και το απέδειξε, καθώς τελικά το κόστος αυτού του γεύματος που στο Dionysos Zonar’s θα πήγαινε 200 ευρώ το άτομο, με την επιλογή του Electra Metropolis Athens περιορίστηκε αρχικά στα 137 ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε περαιτέρω στα 84 ευρώ. Μιλάμε για τιμές με ΦΠΑ. Δηλαδή, το «καθαρό» ήταν 873,24 ευρώ, ο ΦΠΑ 134,76 ευρώ και το τελικό σύνολο 1.008 ευρώ για 12 άτομα, καθώς την τελευταία στιγμή στη βουλγαρική αντιπροσωπεία προστέθηκε ένα ακόμη. Στο γεύμα εργασίας πήραν μέρος, εκτός του ΥΠΕΝ και του αν. Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Hristo Alexiev, από βουλγαρικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας Nikola Stoyanov και Rosen Hristov, ο πρέσβης στην Ελλάδα Valentin Poriazov, ο υπεύθυνος πολιτικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας Nikolay Fratev και τα ανώτατα στελέχη της Bulgartrangaz Denitsa Zlateva και Vladimir Asenov Malinov. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος Βασίλειος Κονιάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κ. Ξιφαράς και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli. Τώρα, αν αναρωτιέστε για το μενού, περιλάμβανε σαλάτα, ελληνικό λαυράκι με πουρέ από αρακά, τραγανή πατάτα και λαδολέμονο λουΐζας, namelaka λευκής σοκολάτας, consommé φράουλα και παγωτό γιαούρτι, ενώ εκτός από αναψυκτικά και μπύρες επιλέχθηκαν τα κρασιά «Ήδυσμα Δρυός» Κτήμα Τέχνη Οίνου Π.Γ.Ε. Δράμα (Chardonnay) και «Κτήμα Κατσαρού», Π.Γ.Ε. Κρανιά (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Για φιλότεχνους (και παραλήδες)

-Επειδή ξέρω ότι είστε φιλότεχνοι (και παραλήδες) σημειώστε ότι 30/11 βγαίνουν σε δημοπρασία από ελληνικό οίκο κοντά στα 145 έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες Γύζη, Μόραλη, Παρθένη, Τσαρούχη κ.ά. Για κάποια από αυτά απαιτείται και η σχετική άδεια για τη δημοπράτηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, δεδομένου ότι είναι ζωγραφικά έργα χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ως μέρος της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών είναι η Νίκη του Κωνσταντίνου Παρθένη που βγαίνει με μία τιμή 90.000 -120.000, όπως και δύο έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, επίσης χαρακτηρισμένα ως μνημεία. Στα έργα που δημοπρατούνται είναι ακόμη το Τάμα του Γύζη με τιμή στις 200.000 ευρώ, πορτρέτα του Τσαρούχη, αλλά και μακέτες από παραστάσεις που ο ζωγράφος σχεδίασε σκηνικά και ενδυμασίες για τα θέατρα "Εθνικό" ("Βασιλικό"), "Κοτοπούλη", "Δημοτικό" Πειραιώς κ.ά.