-Χαίρετε, τον Ηλία Νικολακόπουλο δεν έτυχε να τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά ποιος δεν είχε συνδέσει τη συμπαθή και ευγενική φυσιογνωμία του με τις εκλογές, τα έγκυρα δημοσκοπικά του συμπεράσματα, πέραν των πολιτικών του προτιμήσεων - που δεν αφορά βεβαίως εμάς, τι πιστεύει πολιτικά ο καθένας. Πολύ κρίμα το πώς χάθηκε έτσι αυτός ο άνθρωπος.

Συγνώμη, κύριε, ποιος είστε;

-Διάβασα με προσοχή το tweet του Τσίπρα, «μετά τις εκλογές, το πάρτι θα τελειώσει. Τους πόρους της χώρας δεν θα νέμονται δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών. Οι νταβατζήδες, τέλος». Το τελευταίο από τον πολιτικό του φίλο Κώστα Καραμανλή φαντάζομαι ότι το δανείστηκε, αλλά για να πάμε στην ουσία του tweet αυτού. Έχω μία απορία, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μικρή μας και όμορφη χώρα, που γνωριζόμαστε όλοι, είναι (και δεν τους βάζω απαραιτήτως με τη σειρά ακριβώς σε τζίρους ή κέρδη) η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, ο όμιλος Κόκκαλη, ο ΟΠΑΠ, ο όμιλος Γερμανού, ο Ελλάκτωρ, ο ΟΤΕ… ουφ, έφτασα τους δέκα, μπορεί να ξέχασα και μερικούς ακόμα. Με αυτούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν… γνωρίζεται, ούτε είχε κάποια σχέση ή και σχεσούλα, ειδικά με ορισμένους από αυτούς, από το 2015 μέχρι το 2019; Πιο πριν κάτι ή και σήμερα δεν «βρίσκονται»; Παιδιά, θα μας πάρουν με τις πέτρεεεες, ολίγη φειδώ δεν βλάπτει όταν λέτε για «νταβατζήδες» και συμφέροντα, γιατί μεσολάβησε και η διακυβέρνηση.

Το κοινοβουλευτικό παρεάκι του ΠΑΣΟΚ

-Ομολογώ ότι άκουσα με έκπληξη τη δικαιολογία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ψήφισε την τροπολογία για την ενίσχυση των εφημερίδων, ειδικώς για το εκτυπωτικό χαρτί, παρά το γεγονός ότι εκτινάχθηκε το κόστος του, αλλά οι τιμές των φύλλων παρέμειναν -στην πλειοψηφία τους- οι ίδιες. Τα δύο άλλα κόμματα, η ΝΔ που την έφερε στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισε διότι λέει ότι στην ίδια τροπολογία «υπήρχαν και κάτι διατάξεις που δεν άρεσαν σε κάτι συνδικαλιστές μας στον ΟΣΕ». Άρα, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να κατεβάσει μία παρόμοια τροπολογία υπέρ του Τύπου και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ψηφίσουν όλοι μαζί αυτήν; Να το χαίρεστε, κύριε Ανδρουλάκη, το «κοινοβουλευτικό παρεάκι», που σας… το ’φτιαξε αυτό.

Εμείς πάμε καλά, αλλά έξω τα πράγματα σκουραίνουν…

-Με τα TTF (Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Φυσικού Αερίου) στα ύψη των 147 ευρώ, τη μέση τιμή της μεγαβατώρας στα 349 Ευρώ και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σταθερά στο -3% (απηχώντας τον ενεργειακό πανικό στη γερμανική οικονομία), το ελληνικό Χρηματιστήριο πάλι καλά κρατεί… Πέφτει, αλλά δεν γκρεμίζεται και -κυρίως- προσπαθεί να κρατήσει την «τεχνική» αξιοπρέπειά του. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών αφορά τις μετοχές του FTSE 25 και ειδικότερα των εταιρειών που κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις (ΓΕΚ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ.λπ.). Στα καλά νέα της ημέρας, καταγράφω τις προβλέψεις κάποιων σοβαρών αναλυτών του εξωτερικού ότι από τον Σεπτέμβριο περιμένουν ομαλοποίηση στις τιμές εμπορευμάτων. Όχι πτώση, αλλά επιπεδοποίηση των τιμών, ώστε να μπορούν τουλάχιστον να κάνουν τους υπολογισμούς τους…

Λιγότερες και από περίπτερο στη Μύκονο

-«Οι μεγάλες ΑΕΔΑΚ πωλούν τα μικρά χαρτιά», μου ψιθύρισε αξιόπιστος χρηματιστηριακός παράγων. «Με ποιο βάθος της αγοράς πωλούν, άραγε;», αναρωτήθηκα. Το βλέμμα μου εκείνη τη στιγμή έπεσε σ’ ένα «μικρό χαρτί», το ΚΡΙ-ΚΡΙ. Ήταν περίπου 4 το απόγευμα και είχαν αλλάξει χέρια περίπου 2.000 μετοχές. Δηλαδή, σε μια εταιρεία αξίας 176 εκατομμυρίων ευρώ, υπήρχαν συναλλαγές 10.000 ευρώ, λιγότερες και από περίπτερο στη Μύκονο.

Τα πάρτι του σεΐχη και οι μαγαζάτορες της Μυκόνου

-Κι αφού ο λόγος ήρθε στη Μύκονο, κάνω εδώ μια παρένθεση να σας πω πως στο νησί κυκλοφορεί ένας τύπος που λέει ότι οργανώνει τρία πάρτι για τον γιο ενός σεΐχη. Όλοι περιμένουν τον νεαρό Άραβα και την παρέα του να κάνουν μυθικούς λογαριασμούς, αλλά ακούω ότι οι μαγαζάτορες είναι σε μια κάποια αναστάτωση γιατί, όσο ψάχνουν το πράγμα, τόσο αυξάνονται τα ερωτήματά τους, ενώ κελεμπία στο βάθος δεν βλέπουν.

Alpha ΤV χωρίς καμία αλλαγή

-Ως πληροφορούμαι εγκύρως, η μετοχική αλλαγή στο κανάλι του Alpha δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή στο management ή ό,τι άλλο. Τελεία και παύλα…

Η Dimand τα κατάφερε, η σκυτάλη τώρα σε ομόλογα και Prodea

-Πολύ συστηματική δουλειά έκαναν Αlpha Bank και Eurobank, που ήταν οι βασικοί ανάδοχοι της Dimand, με αποτέλεσμα να περιμένουμε σήμερα το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς να μας εκπλήξει ευχάριστα. Αν και τίποτε δεν είναι δεδομένο σε αυτές τις διαδικασίες πριν ολοκληρωθούν, φημολογείται ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, κάτι που σημαίνει πως Dimand και ανάδοχοι πάνε για μεγάλη επιτυχία, δεδομένων και των αντίξοων συνθηκών. Στην αγορά μάλιστα λένε πως η Αlpha Bank έβαλε την ιδέα για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Αμέσως μετά πάντως, η σκυτάλη περνά στα ναυτιλιακά ομόλογα και μετά έρχεται το πράσινο ομόλογο της Lamda. Πριν από τις διακοπές του Αυγούστου θα κλείσει η εκκρεμότητα της Prodea που θα κάνει placement σε ιδιωτικά χαρτοφυλάκια από τις υφιστάμενες μετοχές, αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Σ. Κόκκαλης: Υπάρχουν συζητήσεις

-Στην Intrakat δεν πήγε, στη γενική συνέλευση της Intracom όμως ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε το «παρών». Βέβαια, δεν απέφυγε την ερώτηση για Μπάκο – Καϋμενάκη και απάντησε θεσμικά: Υπάρχουν συζητήσεις, αλλά απέχουμε ακόμη από συμφωνία.

Τα ντεσού (και οι δόσεις) του Σαράντη

-Ενδιαφέρουσα, αλλά και αποκαλυπτική ήταν η «απάντηση» του Ομίλου Σαράντη στα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την πρόωρη πώληση του 49% στο Joint Venture με την Estee Lauder. Και τούτο γιατί πληροφορηθήκαμε ότι το τίμημα των 55,2 εκατ. ευρώ για το ποσοστό της Σαράντης στην ELCA Cosmetics δεν δόθηκε με τη μία, αλλά θα δοθεί με… δόσεις. Κάτι για το οποίο δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη σχεδόν θριαμβευτική ανακοίνωση της 16ης Ιουνίου. Έτσι, όπως λέει η εταιρεία, έχει καταβληθεί το ποσό των 14 εκατ. ευρώ κατά την 16/06/2022, ενώ η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε δυο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028. Με άλλα λόγια, η ρευστότητα από το deal για την «ενίσχυση του στρατηγικού πλάνου εξαγορών του Ομίλου», δεν ανέρχεται σε 55,2 εκατ., αλλά -προς ώρας- μόνο σε 14 εκατ. -Το ότι η Σαράντης «δεν γνωρίζει να διενεργείτο μέχρι την ημερομηνία της πώλησης οποιοσδήποτε διαχειριστικός έλεγχος στο JV και στις θυγατρικές του» είναι λογικό. Σημασία όμως έχει ότι η πλευρά της Estee Lauder, που γνωρίζει εάν διενεργείται ή όχι, τηρεί στάση σιωπής. Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση ότι «ο κ. Γρηγόρης Σαράντης, θα συνεργαστεί και θα βοηθήσει την Estee Lauder κατά τη μεταβατική περίοδο, για χρονική περίοδο ενός έτους», την ώρα που στην αρχική ανακοίνωση γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο θετικό γεγονός της αποδέσμευσης του κ. Γρηγόρη Σαράντη -ήταν Managing Director του Joint Venture- που «θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας του Ομίλου, καθώς θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Το νέο ΔΣ της Estee Lauder Hellas

-Πάμε τώρα στις πληροφορίες για τα τεκταινόμενα. Καταρχήν, ήδη τοποθετήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Estee Lauder Hellas με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2022, δηλαδή την προηγουμένη της επίσημης ανακοίνωσης του «διαζυγίου». Με βάση το σχετικό πρακτικό, το Δ.Σ. αποδέχθηκε τις παραιτήσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Γρηγόρη Σαράντη και του μέλους Νικόλαου Αραπογιάννη, ενώ εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο τον Ολλανδό Henricus Cornelis (Henk) van der Mark- είναι ο Αντιπρόεδρος Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας EMEA- ο οποίος, όπως σημειώνεται, «δεν αναλαμβάνει χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου», και ως νέο μέλος τον Γερμανό Peter Jueptner. Στο Δ.Σ. παραμένει πάντως (ως Αντιπρόεδρος) ο Κωνσταντίνος Σαράντης, ενώ ορίζεται ότι την εταιρεία εκπροσωπεί «δια μόνης της υπογραφής του» ο Ολλανδός Πρόεδρος.

Εννέα συμβάσεις που περίμεναν από το 2019

-Την προηγουμένη μέρα, στις 14 Ιουνίου, το Δ.Σ. ενέκρινε 9 συμβάσεις της Estee Lauder Hellas οι οποίες έχουν συναφθεί με (ακόμη τότε) συνδεδεμένα μέρη και συγκεκριμένα με τις εταιρείες «Λενίδι Α.Ε.» και «Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε.». Αυτές οι συμβάσεις έχουν συναφθεί από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι τις 3 Αυγούστου 2021 και αφορούν, μεταξύ άλλων, «ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στην Estee Lauder Hellas και τη «Λενίδι» για την πώληση και μεταβίβαση εμπορευμάτων από την πρώτη στη δεύτερη προς περαιτέρω μεταπώληση, η αξία του οποίου δεν είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένη καθώς ανέρχεται επί του ύψους των πωλήσεων, κάτι που την καθιστά μεταβαλλόμενη». Άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό αφορά τη μίσθωση των γραφείων της Estee Lauder Hellas (μισθώτρια) στην οδό Τζαβέλλα 67 και Λεωφόρο Μεσογείων στο Χαλάνδρι, από τη «Λενίδι» (εκμισθώτρια) με μηνιαίο μίσθωμα 7.390 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό αφορά την παράταση διάρκειας μίσθωσης μεταξύ της Estee Lauder Hellas (υπομισθώτρια) και της Σαράντης (υπεκμισθώτρια) ακινήτου αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο.

Οι Στέγγοι, το «σήριαλ» με Πόρτο Καρράς και η βουτιά στα «κόκκινα»

-Για τις 5 Ιουλίου προγραμματίστηκε η Γενική Συνέλευση της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου, που -μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς στον Ιβάν Σαββίδη- έχει ανοίξει τα… φτερά της για πολλές άλλες δραστηριότητες. Από τη ναυτιλία και τις ΑΠΕ μέχρι τα «κόκκινα» δάνεια (μέσω της PFC Premier Finance Corporation Ltd), και τις «κόκκινες» ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σημειωτέον ότι ήδη, μέσω θυγατρικών, η οικογένεια έχει δώσει το «παρών» και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποκτώντας κάποια πρώτα εμπορικά ακίνητα. Πάντως, το «σήριαλ» με το τελικό τίμημα για το Πόρτο Καρράς συνεχίζεται. -Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση, στις 3 Μαΐου, «λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων του εγχειρήματος, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση του τελικού πορίσματος (final completion statement), στα τέλη Απριλίου 2022». Αναμένεται λοιπόν, «σε εύλογο χρονικό διάστημα η έγγραφη εκτίμηση των τριών ανεξαρτήτων συμβούλων για την πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών»… Έτσι, έχει τη σημασία του ότι ένα από τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης αφορά την «επικύρωση του συνόλου των ληφθεισών αποφάσεων του Δ.Σ. και ιδίως αυτών που αφορούν στις εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων του Ομίλου και την αξιοποίηση της περιουσίας της εταιρείας κατά τη λήξη της κλειομένης χρήσης 2021, και έγκριση των σχετικών διαχειριστικών πράξεων». Ακόμη, στη Γ.Σ. θα προταθεί, μεταξύ πολλών άλλων, η τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού για τον σκοπό της εταιρείας. Και τούτο προκειμένου να προστεθεί και επίσημα στους 26 (!) εταιρικούς σκοπούς και «η απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις κατά τα οριζόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία»...

Βέλγιο γίναμε...

-Επειδή οι δημοσιογράφοι «βαφτίσαμε» Υπερταμείο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (έγραφες ΕΕΣΥΠ και σε ρώταγαν «τι είναι αυτό;», αρχισυντάκτης και υλατζής), οι άνθρωποι του ταμείου έκαναν rebranding υιοθετώντας και επίσημα το όνομα Υπερταμείο. Στα Αγγλικά βέβαια χρησιμοποιείται το Growth Fund – Τhe national fund of Greece, γιατί το Super Fund ακούγονταν κάπως περίεργο. Στο Υπερταμείο λοιπόν, που ελέγχει ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, μεταξύ άλλων, δεν βλέπουν καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς λόγω εκλογών. Η ερώτηση έγινε ειδικά για την Αττική Οδό και αρμοδίως ειπώθηκε πως σκοπός του ταμείου είναι να υπάρχει μια κανονικότητα στον προγραμματισμό, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων. Πολύ... βελγικό ακούγεται αυτό, οι άνθρωποι -αν θυμάστε- πριν χρόνια δεν είχαν κυβέρνηση για μήνες και όλα γίνονταν κανονικά, αλλά θα το δούμε. Ο στόχος, πάντως, παραμένει: οι υποψήφιοι επενδυτές θα δουν τη σύμβαση παραχώρησης μετά το καλοκαίρι και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τέλος του 2022 – αρχές 2023.