-Xαίρετε, δεν θέλει και πολύ να σκεφτεί κανείς για να καταλάβει γιατί ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί με ακραίες δηλώσεις και τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο: Πρώτον, ασφαλώς και του «πάτησε ο Μητσοτάκης τον κάλο», για να το πούμε λαϊκά, με την παρέμβασή του να κόψει την προμήθεια F-16 και F-35 στην Αμερική. Δεύτερον, εκλογές έχει ο… μουσουλμάνος, τι να λέμε, διαβάστε τις αναλύσεις των Τούρκων δημοσιογράφων να καταλάβετε: «Η Ελλάδα μας ετοιμάζει πόλεμο, αγοράζει Rafale και F-35 κ.λπ. κ.λπ.». Χθες ο πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο από το Νταβός ευθέως («κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος») αλλά σαφώς χωρίς να οξύνει. Η πηγή μου που τη ρώτησα στο Μ.Μ. μου είπε, «κοίτα, δεν λέω ότι με τους Τούρκους θα είναι… το ίδιο ήσυχο αυτό το καλοκαίρι με το περσινό, γιατί έχουν εκλογές και το πράγμα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά για τον Ερντογάν. Ωστόσο, έχει ανάγκη, περισσότερο από εμάς, μια καλή τουριστική σεζόν και λογικά θα την έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι η τουρκική λίρα είναι παντελώς τζάμπα και άσε που θα γεμίσουν και με Ρώσους, όσοι πάνε ''εκτός της χώρας τους διακοπές''». Εγώ να προσθέσω ότι κι εμείς έχουμε εκλογές – και μάλιστα μπορεί και νωρίτερα απ’ ό,τι στην Τουρκία (Ιούνιος 2023) – επομένως και τον Μητσοτάκη τον συμφέρει η ένταση, γιατί ο κόσμος συσπειρώνεται.

Τα δύο σπίτια που πουλήθηκαν... 40 εκατ.

-Δυο λόγια για τη Μύκονο που ετοιμάζεται να… σπάσει ταμεία (και μακάρι, γιατί τα λεφτά πάντα διαχέονται στην οικονομία) γίνονται σούπερ πάρτι επιχειρηματιών, αγοράζονται και πωλούνται σπίτια σε τιμές Μονακό και βάλε. Πρόσφατα άκουσα ότι πασίγνωστος επιχειρηματίας πούλησε τα δυο σπίτια του προς 40 εκατ. ευρώ (μάλιστα, καλά διαβάζετε). Αυτό όμως με το τυπάκι στον Πλατύ Γιαλό που μας έχει εξευτελίσει παγκοσμίως με τα καβουροπόδαρα και τις αστακομακαρονάδες, που τις χρεώνει λες και πουλάει Beluga με το κιλό, κάποιος πρέπει να το μαζέψει. Και εννοώ από την κυβέρνηση, γιατί οι Τοπικές αρχές δεν φτάνουν. Τρόποι πάντοτε υπάρχουν.

Το απαγορευτικό του Σταϊκούρα

-Τα νέα τα ξέρετε: Με την άνοδο των επιτοκίων οι αγορές ουσιαστικά έχουν κλείσει, καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό. Διαπιστώθηκε στην πράξη με την επανέκδοση του 7ετούς στα τέλη Απριλίου και το 1,5 δισ. που αντλήθηκε, καθώς ακούω ότι το μισό περίπου καλύφθηκε από τις αγορές και το υπόλοιπο από φίλιες δυνάμεις των αναδόχων. Όχι ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό μας, γιατί την ίδια κατάσταση αντιμετώπισε και η Πορτογαλία σε μια δική της ανάλογη έκδοση κατά την ίδια περίοδο. Η κατάσταση ώθησε τον Χρ. Σταϊκούρα να βγάλει απαγορευτικό, αλλά επειδή δεν μπορούμε να είμαστε εκτός αγορών, γίνονται αυτές οι μικρές -ειδικών συνθηκών- επανεκδόσεις ομολόγων, με τις οποίες ο ΟΔΔΗΧ γεμίζει με επιτυχία το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΥΠΟΙΚ, το οποίο αισίως έφτασε πάλι τα 39,9 δισ. ευρώ. Σημειώστε πως η Ιταλία, που προσπαθεί να αντλήσει μεγάλα ποσά για τις άμεσες ανάγκες της, δεν τη χρηματοδοτούν οι αγορές αν δεν πληρώσει επιτόκιο 3% και πάνω.

Microsoft-Μητσοτάκης και τα τρία μηνύματα

-Την Τετάρτη το μεσημέρι, στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την ηγεσία της Microsoft. Πρώτο σημαντικό μήνυμα, ότι η συνάντηση δεν έγινε μόνο με τον Πρόεδρο Brad Smith αλλά και με τον πανίσχυρο Διευθύνοντα Σύμβουλο Satya Nadella που «τρέχει» την καθημερινότητα του τεχνολογικού γίγαντα. Δεύτερο μήνυμα, η ικανοποίηση που εξέφρασε ο Νadella για την ταχύτητα υλοποίησης των συμφωνιών για τα data centers. Τρίτο σημαντικό μήνυμα, η συμφωνία που έκλεισαν Μητσοτάκης-Nadella για την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων upskilling και re-skilling (αναβάθμισης δεξιοτήτων και μετεκπαίδευσης) νέων εργαζομένων στην Ελλάδα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να έρχονται οσονούπω.

Τα νέα από ΕΤΑΔ για ΟΑΚΑ, Λιμάνια, Γούρνες Ηρακλείου...

-Αναφορές- όπως άλλωστε παραδοσιακά συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια- περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν για την ΕΤΑΔ και τα λοιπά σημαντικά δημόσια ακίνητα. Για την ΕΤΑΔ αναφέρει ότι άμεσα, ακόμη και έως τα τέλη Μαΐου, αναμένεται να έχει γνωστοποιηθεί το περίγραμμα «μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ώστε να εξασφαλιστεί μία φιλόδοξη απόδοση για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων», κάτι που μπορεί να είναι έτοιμο, όπως αναφέρεται, «μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022». Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν επανειλημμένα έχει διαπιστώσει μέσα από τις εκθέσεις της ότι ναι μεν υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες αξιοποίησης συγκεκριμένων ακινήτων, όχι όμως συνολικές πρακτικές. Επιπλέον, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να προωθηθεί η αναλυτική μελέτη σκοπιμότητας για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο (ΟΑΚΑ), ως μέρος της μελλοντικής μεταβίβασής του στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Άλλες τρέχουσες συναλλαγές, ιδίως εκείνες για τα περιφερειακά λιμάνια και τις Γούρνες Ηρακλείου στην Κρήτη, «προχωρούν καλά», όπως αναφέρεται στην Έκθεση.

...και τα νέα για το μέλλον του Σ. Βλαστού

-Με την ευκαιρία, αφού ήρθε ο λόγος για την ΕΤΑΔ κι επειδή βλέπω ότι υπάρχουν ορισμένοι που υπερασχολούνται με το μέλλον του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρίας Στέφανου Βλαστού, η συμβουλή της στήλης είναι μην κουράζεστε άδικα. Το ζήτημα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά: Ο Βλαστός θα αποχωρήσει από την ΕΤΑΔ τον Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση της θητείας του.

Διαχειρίσιμο το πρόστιμο της ΔΕΗ

-Ξεκαθάρισε πλέον η κατάσταση και είναι απόλυτα διαχειρίσιμο το πρόστιμο που θα επιβληθεί από την κυβέρνηση στη ΔΕΗ μετά το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα «υπεκέρδη» λόγω της εκρηκτικής ανόδου της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εκπτώσεις που έκανε στους πελάτες της η ΔΕΗ και οι συμφωνίες σταθερής τιμής με τους καταναλωτές μειώνουν σημαντικά το πρόστιμο. Επομένως, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει σήμερα ζημίες 30 εκατ. ευρώ, με αύξηση εσόδων κατά 100% και εξόδων κατά 120%. Σημειώστε ότι στη χρηματιστηριακή αγορά κυκλοφορεί πως ο μεγάλος ξένος θεσμικός, που ήταν συστηματικός πωλητής στις τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, ολοκλήρωσε (επιτέλους) την εντολή.

Μπλε Κέδρος: Ιδιωτική τοποθέτηση για το 10%

Την ερχόμενη Παρασκευή, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πράσινο φως για την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία συστάθηκε το 2017 κάτω από το καθεστώς των Επενδυτικών εταιριών Ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) οι οποίες βάσει θεσμικού πλαισίου, πρέπει εντός διετίας να εισάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑ έχοντας και τη δυνατότητα για διετή παράταση κατόπιν άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την οποία επίσης εξάντλησε η «Μπλε Κέδρος». Η τελευταία παράταση έως τις 30/5/2022 που έλαβε η «Μπλε Κέδρος» από την Επ. Κεφαλαιαγοράς κρίθηκε αναγκαία με το σκεπτικό ότι η εταιρεία, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της ξενοδοχειακά και εμπορικά ακίνητα, υπέστη σημαντικές απώλειες από την πανδημία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επικείμενη εισαγωγή στο ΧΑ θα υπάρξει, τελικά, σε ποσοστό 10% ιδιωτική τοποθέτηση (κυκλοφορούσε ως σενάριο το 5%) και 15% δημόσια προσφορά. H ονομαστική αύξηση κεφαλαίου θα είναι περί τα 7,2 εκατ. ευρώ κι ένα μέρος πώλησης υφιστάμενων μετοχών αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.

Οι δύο Έλληνες που κλέβουν τις εντυπώσεις στο Νταβός

-Δύο Έλληνες επιχειρηματίες με πρωτότυπες δραστηριότητες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διαφόρων ισχυρών παραγόντων και διεθνών οργανισμών που δίνουν το παρόν αυτές τις ημέρες στο Νταβός. Ο ένας είναι ο Νίκος Σαλαπατάρας του Salas Group, ο οποίος σε συνεργασία με επιστήμονες του Standford, ανέδειξε τη δυνατότητα, να ελέγχεται on line, η επισιτιστική βοήθεια που παρέχεται αυτή την εποχή στην Ουκρανία. Να ελέγχεται δηλαδή η ποιότητα, η ποσότητα, η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα της επισιτιστικής βοήθειας. Ο άλλος Έλληνας επιχειρηματίας, με έδρα τη Ζυρίχη, προκάλεσε επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζοντας ένα σχέδιο εγκατάστασης ειδικών, γυάλινων φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία «δεν κλέβουν την γεωργική γη» αφού ο ήλιος διαπερνά το γυαλί, επιτρέποντας έτσι στους αγρότες να παράγουν ταυτόχρονα σιτηρά και ενέργεια. Μάλιστα, δρομολογείται ήδη μια σχετική επένδυση στην Ελλάδα.

Ο γάιδαρος, ο λογαριασμός και ο εφοπλιστής

Πολύ σωστά ο Γ. Προκοπίου όταν τον ρώτησαν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απάντησε “κοιτάξτε, επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, θέλω να κουνάω τα πόδια μου αφού ανέβω στον γάιδαρο. Όταν ανέβω, θα σας ενημερώσω”. Ευχής έργο θα ήταν να περάσουν τα ναυπηγεία στον Προκοπίου προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος δημιουργικός κύκλος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για αυτή την ιστορική επιχείρηση που έχει ιδιαίτερη σημασία και για την άμυνα της χώρας. Ωστόσο, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έφερε τον Προκοπίου ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των ναυπηγείων, ανοίγει θέμα διεκδικήσεων ο πρώην ιδιοκτήτης τους, Ισκαντάρ Σάφα. Ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας έχει δικαιωθεί στη Διαιτησία, του επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 240 εκατ. και το 2019 το Δημόσιο έχασε στο Εφετείο το αίτημα ακύρωσης της διαιτητικής απόφασης. Αρμοδίως δηλώνουν ότι η απαίτηση Σάφα είναι προς το Δημόσιο και δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ναυπηγείων. Μακάρι, γιατί διαφορετικά ο Προκοπίου θα κάνει καιρό να ανέβει στην πλάτη του γαϊδάρου. Υποσημείωση: Για σκεφθείτε το, γιατί μαζεύεται ένας βαρύς λογαρι9σμός: 600 εκατ. διεκδικεί ο Π. Μαντωνανάκης, 240 +τόκους ο Ι. Σάφα...

Η Equinox στη μάχη για τα υπόγεια καλώδια

Η Ελλάδα θα γίνει μεσογειακό κέντρο για τα data centers μεγάλων τηλεπικοινωνιακών κολοσσών. Τα υποβρύχια δίκτυα οπτικών ινών που έχουν ήδη συμφωνηθεί να κατασκευαστούν (βλέπε Grid Telecom στην Κρήτη) μπορούν να διακινούν τεράστιους όγκους δεδομένων συνδέοντας την Ελλάδα με άλλα δίκτυα διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε υπόγεια καλώδια, μεγάλοι οργανισμοί όπως η Equinox και άλλοι.

Νέος Δείκτης και διοικητικές προσαρμογές (sic) στο Χρηματιστήριο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Γ. Κοντόπουλος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου Χρηματιστηριακού Δείκτη ΑΕΕΑΠ με στόχο να αποδειχθεί χρήσιμος για τα ξένα funds μετά την αύξηση κεφαλαίου της Prodea, την είσοδο της Trade Estates αλλά και των μετοχών της Noval Properties στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Σημειώστε ότι ο Κοντόπουλος ετοιμάζει και κάποιες διοικητικές προσαρμογές (sic). Η στήλη ακούει ότι μια κυρία αναλαμβάνει ρόλο μεταξύ του CEO και των υπολοίπων στελεχών.