-Xαίρετε, σπουδαία πολιτικά νέα δεν υπάρχουν, αλλά η αίσθηση -ότι, πλέον, είναι αρκετά πιθανό το σενάριο εκλογών το Φθινόπωρο- ενισχύεται, δια της κοινής λογικής, αλλά και με τη βοήθεια των δημοσκοπικών στοιχείων που, όπως διαπιστώνεται, είναι αρκετά καλά για την κυβέρνηση. Λέει η πηγή μου: «Κοίτα, να τελειώνει ο πόλεμος μέχρι το τέλος του έτους δεν φαίνεται - μακάρι, αλλά μάλλον δύσκολο. Να πέφταν δραστικά παγκοσμίως οι τιμές μέχρι τον επόμενο χειμώνα, ούτε αυτό φαίνεται. Εντάξει, τα τιμολόγια του ρεύματος δεν θα ξαναέρθουν τόσο ψηλά στον κόσμο τον επόμενο χειμώνα, αλλά και πάλι δεν θα είναι στα επίπεδα του 2020. Οπότε, τι να περιμένει ο Μητσοτάκης, την Ε.Ε. που δεν κάνει τίποτα ή κανένα θαύμα;», αναρωτιέται η πηγή.

Βολεύουν οι εκλογές το Φθινόπωρο

-Από την άλλη, θα έλεγα εγώ, μπορεί να μην κάνουν τίποτα οι Ευρωπαίοι να πριμοδοτήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις αυξήσεις, αλλά όχι μόνο δεν θα εμποδίσουν τις εθνικές κυβερνήσεις «να δώσουν», μη σας πω ότι τις παροτρύνουν κόλας. Άρα, λοιπόν, δημοσιονομική πειθαρχία και στόχοι δεν υπάρχουν για το 2023, οπότε μία χαρά βολεύουν οι εκλογές το Φθινόπωρο. Βεβαίως γίνονται και… θαύματα, ας πούμε τελειώνει ο πόλεμος και επιστρέφει η αισιοδοξία, μαζεύεται και λίγο ο πληθωρισμός εντός του θέρους και πάμε παρακάτω.

Έχασε το photo opportunity αλλά κέρδισε την Κεντρική Επιτροπή

-Τα κομματικά γενικώς δεν τα πολυγνωρίζω, δεν είναι και «το φόρτε» μου, αλλά οφείλω να σημειώσω ότι ο Ανδρουλάκης… έμεινε στα παλιά, μόνο για το «photo opportunity» της ενάρξεως του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με όλες εκείνες τις φάτσες του παρελθόντος. Η νέα του Κεντρική Επιτροπή είναι με κομματικά δεδομένα «φρέσκο πράγμα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνον και το ΠΑΣΟΚ.

120 Σαουδάραβες στη Σαντορίνη και τα σενάρια για Εθνική Τράπεζα

-Μια μεγάλη κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία έρχεται στην Ελλάδα, τις αμέσως επόμενες μέρες. Το μεγάλο Ελληνο-Σαουδαραβικό Business Forum, που επισήμως ξεκινά τη Δευτέρα, φέρνει στη χώρα μας ηγέτες επιχειρηματικών ομίλων που ειδικεύονται στον κατασκευαστικό κλάδο, την Ενέργεια, ναυτιλία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κρατήστε το τελευταίο (τράπεζες) γιατί οι εξελίξεις στην αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα φαίνεται ότι πλησιάζουν οσονούπω και τα σαουδαραβικά κεφάλαια δεν θα μείνουν αδιάφορα. Εκτός από τις επίσημες κυβερνητικές συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί δεκάδες επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις. Προηγουμένως, το Σαββατοκύριακο, η Ελληνική Κυβέρνηση θα φιλοξενήσει τους 120 Σαουδάραβες στη Σαντορίνη, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας την ερχόμενη Τρίτη.

Οι 30 Ισπανοί που θέλουν δουλειές στην Ελλάδα

-Μια άλλη επιχειρηματική αποστολή 30 Ισπανών, συνοδευόμενη από την ομόλογο του Κώστα Φραγκογιάννη Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ήρθε, είδε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες, συμφώνησαν και επιστρέφουν σήμερα για τη Μαδρίτη. Έναν μήνα αργότερα, στις 23 Ιουνίου, έρχεται στην Ελλάδα μια εξίσου μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από τα Εμιράτα. Πυρετός διαβουλεύσεων και συνεργασιών…

Η Alpha Bank ανοίγει τα χαρτιά της

-Ουδείς ανησυχεί για την κερδοφορία που θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Η αγορά περιμένει τις εκτιμήσεις που θα διατυπώσει η διοίκηση για το υπόλοιπο του έτους. Σήμερα η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται σε τιμή που αντιστοιχεί στο 36% της καθαρής λογιστικής της αξίας, δίνοντας ευκαιρίες στο έξυπνο χρήμα να τοποθετηθεί εγκαίρως. Ο CEO της τράπεζας θα κληθεί να δώσει προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών δεικτών, επενδύοντας στην πολύ καλή επίδοση του wholesale της Alpha που έκλεισε αρκετές δουλειές τους πρώτους μήνες του 2022.

Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι του ΤΙΤΑΝΙΑ

-Σε μία περίοδο όπου το ζήτημα της έλλειψης των εργαζομένων στον τουρισμό είναι σταθερά στην επικαιρότητα, οι εργαζόμενοι στο ΤΙΤΑΝΙΑ είναι στα ‘΄κάγκελα’’ κι έχουν προγραμματισμένη για σήμερα 25/5 προειδοποιητική στάση εργασίας με αιτήματα: Την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα, να σταματήσει το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και να υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Έχουμε εξαντληθεί από τη δουλειά χωρίς κανένα όριο. Τα τμήματα είναι όλα υποστελεχωμένα και όλοι κάνουμε δουλειά για δύο και τρεις. Οι μισθοί μας είναι στα επίπεδα του 2007, ενώ η ακρίβεια δεν μας αφήνει να επιβιώσουμε». Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ιστορικό ξενοδοχείο εξαγοράστηκε επίσημα από τη ‘’London And Regional Properties’’, το 2019. Το όνομα της τελευταίας είχε πρωτοακουστεί στη χώρα μας τη μακρινή περίοδο που διεκδικούσε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Τρεις δίκες για τον κ. Παντελή τον Ιούνιο

-Καύσωνας με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται τον Ιούνιο στο μέτωπο των δικαστικών εξελίξεων της γνωστής υπόθεσης Παντελή Μαντωνανάκη. Μαθαίνω ότι επικρατεί αναβρασμός στα νομικά επιτελεία των τραπεζών, των servicers, του κ. Παντελή και της ΕΤΑΔ, καθώς είναι σε κατάσταση συναγερμού για τις τρεις δίκες που θα γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Συγκεκριμένα: Στις 2 Ιουνίου εκδικάζεται η αγωγή ακύρωσης της ΕΤΑΔ για ορισμένες από τις διαιτητικές αποφάσεις που επιδίκασαν πάνω από 600 εκ. ευρώ στον Όμιλο Μαντωνανάκη, ως αποτέλεσμα της πολυετούς δικαστικής διαμάχης μεταξύ τους. Ακολουθεί στις 9 Ιουνίου η εκδίκαση στο Εφετείο Αθηνών της έφεσης των πιστωτών κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε ως καταχρηστική την καταγγελία των δανείων του κ. Παντελή από τους Ομολογιούχους, με το κρεσέντο να ολοκληρώνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου στις 15 Ιουνίου, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του κ. Παντελή. Με την αίτησή του, ο Μαντωνανάκης ζητά να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων του, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022 χωρίς να αποπληρωθούν, καθώς και να απαγορευτεί κάθε πράξη για την είσπραξη των απαιτήσεων των πιστωτών. Μαθαίνω ότι και το Μαξίμου παρακολουθεί την έκβαση των δικαστικών μαχών με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς επανειλημμένα έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τη μαξιμαλιστική στάση του κ. Παντελή να επιβαρύνει τον φορολογούμενο με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η έκπληξη του ΟΠΑΠ

-Σχεδόν διπλάσια μικτά έσοδα (GGR) και δεκαπλάσια καθαρή κερδοφορία, σε σύγκριση με πέρυσι, περιμένει η αγορά πως θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου η διοίκηση του ΟΠΑΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πέρυσι, την ίδια περίοδο, τα καταστήματα του ΟΠΑΠ δεν λειτουργούσαν κανονικά, δεν υπήρχαν έσοδα από VLT, ενώ φέτος το περιθώριο κέρδους των φυσικών καταστημάτων βελτιώθηκε σημαντικά…

Ποια ελληνική εταιρία πληρώνει μέσο μισθό 34.526 ευρώ

-Με την ενέργεια να «καίει» πολλές εισηγμένες, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της διοίκησης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι μπόρεσε να μετακυλήσει τις αυξήσεις και αυξημένα ενεργειακά κόστη στην πρωτογενή παραγωγή στους πελάτες της, εκμεταλλευόμενη την υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου διεθνώς. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2022 έχει «κλειδώσει» fixed τιμές για το ρεύμα που καταναλώνει, ενώ -λόγω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα- στοκάρει πολύ περισσότερο από το παρελθόν. Εύγε λοιπόν, οι άνθρωποι κάνουν καλή δουλειά και για αυτό αμείβονται εξίσου καλά. Τα στοιχεία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αποκαλύπτουν αυτό που συχνά αναφέρουν οι επιχειρηματίες, δηλαδή πως οι εξαγωγικές και ανταγωνιστικές διεθνώς ελληνικές βιομηχανίες έχουν καλοπληρωμένους και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Του λόγου το αληθές προκύπτει από τις μέσες αποδοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που ανέρχονται σε 34.526 ευρώ. Το 2021 οι αμοιβές του προσωπικού αυξήθηκαν κατά 7%. Εξίσου ικανοποιητικά αμείβονται και τα διοικητικά στελέχη. Οι αμοιβές του ΔΣ αυξήθηκαν 23,3%, ενώ ο Νο1 εκτελεστικός της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πήρε 582.000 ευρώ και ο Νο2 404.000 ευρώ.

Απόβαση Ισραηλινών στην Αθήνα

-Τα ισραηλινά κεφάλαια έχουν ρίξει για τα καλά τα δίχτυα τους στην Ελλάδα και αθόρυβα υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. Επενδυτές και funds από το Ισραήλ αναμένονται στην Αθήνα για ένα διήμερο, 1 και 2 Ιουνίου, στο 1ο Ισραηλινό-Ελληνικό συνέδριο με επίκεντρο τον τουρισμό, το hoteling, τη τεχνολογία και όχι μόνο. Για να καταλάβετε τη σημασία του συνεδρίου, τις εργασίες του θα ανοίξει ο Ιτσχάκ Χέρτζογκ, Πρόεδρος του Ισραήλ, ενώ θα συμμετάσχουν πέντε υπουργοί και από τις δύο χώρες και σειρά επιχειρηματιών, επενδυτών και υψηλόβαθμών στελεχών ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών. Από το Ισραήλ ξεχωρίζει η παρουσία του Meni Weizman, επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή στο hoteling, με συμμετοχή και στην Brown Hotels που έχει προγραμματίσει το άνοιγμα 13 ξενοδοχείων μέχρι τις αρχές του 2023 στη χώρα μας και 50 στην τριετία. Μαζί του ο συνιδρυτής της αλυσίδας, Leon Avigad, ο Ziv Shor CEO της JLL Israel, o Igal Rotem CEO of Finaro κ.ά.

Το πάρτι του Θ. Φέσσα στη Μύκονο

-Σας κράτησα το καλύτερο για το τέλος, επειδή τα λεφτά δεν είναι το παν και αυτό που έχει σημασία και μετράει είναι τα αισθήματα. Καλό είναι βέβαια να έχεις λυμένο το πρόβλημά σου, αλλά τελικά οmnia vincit amor - κοινώς, ο έρωτας νικάει τα πάντα. Και σταματώ εδώ τις φθηνές φιλοσοφίες μου, γιατί όλη η πλούσια και κοσμική Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο έχει αγκαζάρει πλοία, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερα, μοτοσακό, πατίνια και μεταφέρεται στη Μύκονο. Εκεί, στη θέση Τουρλός, πάνω από το νέο λιμάνι, ο Θεόδωρος Φέσσας της Quest δίνει το Σάββατο στη νέα του βίλα (σας είπα προηγουμένως, καλό είναι να έχεις λυμένα τα προβλήματά σου) πάρτι για τα γενέθλια της συζύγου του. Υπολογίστε γύρω στους 400 καλεσμένους. Αχ... και να ήμουν το catering.