-Χαίρετε, μπήκαμε πλέον στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, αρχίζει η περίοδος διακοπών ή έστω ημιδιακοπών μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, σιγούν τα πολιτικά πάθη παραδοσιακά, αλλά σε καμία περίπτωση το προεκλογικό κλίμα. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης προχθές έριξε έναν χρησμό φεύγοντας από τη Βουλή (πήγε σε πολυπληθή συγκέντρωση της Άννας Ροκοφύλλου που κάνει στο σπίτι της κάθε χρόνο για τη γιορτή της) του τύπου «θα σκεφτώ στο Μέτσοβο που θα πάω για Χριστούγεννα» - εννοείται την ημερομηνία των εκλογών, τι άλλο;

Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη!

-Τώρα ο ίδιος δεν μιλάει γι’ αυτό, ούτε εγώ δεν νομίζω ότι θα το σκεφτεί σε καμία πεζοπορία στα βουνά, αλλά μοιάζει πιθανότερος χρόνος εκκίνησης της κάλπης ο Φεβρουάριος, ώστε να γίνουν οι πρώτες εκλογές τον Μάρτιο για να πάνε οι δεύτερες τον Μάιο. Λέει, βέβαια, η πηγή μου ότι «αν μπορέσει και είναι ευνοϊκά γι' αυτόν τα πράγματα, ο Μητσοτάκης θα στήσει δεύτερη κάλπη τον Ιούνιο» και μου φαίνεται λογικό αφού πιθανώς… θα λείπουν (για δουλειά στα νησιά) και καμιά διακοσαριά χιλιάδες νέοι που παραδοσιακά δεν ψηφίζουν ΝΔ. Εικασίες ίσως όλα αυτά που λέμε, αλλά μια βάση λογικής υπάρχει. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θα δίνει ό,τι μπορεί - επιδόματα, βοηθήματα, επιχορηγήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης, λεφτά πολλά. Γιατί απλούστατα και μπορεί να δώσει όσο υπάρχει ανάπτυξη, και ξέρει να τα υπολογίζει αυτά καλά, στα δημοσιονομικά - εν γένει στην αντίληψη της οικονομίας ίσως είναι ο καλύτερος που έχει περάσει από τη θέση του Πρωθυπουργού.

Αγωνία στο ΠΑΣΟΚ

-Στο ΠΑΣΟΚ τώρα αναμένουν με αγωνία να δουν πού θα καταλήξει δημοσκοπικά γι’ αυτούς η υπόθεση Καϊλή, ο… λογαριασμός (what’s the damage, στην αγγλική). Βλέπουν ότι, για την ώρα, τώρα που είναι ζεστό το θέμα, γράφουν απώλειες σχετικά μικρές, περί το 1,5%, αλλά βέβαια δεν θέλουν με τίποτα να δουν επίσημες έρευνες που θα τους δίνουν κάτω από διψήφιο, γιατί τώρα εκεί βρίσκονται, περί το 10%. Περίπου ισόποσα μοιράζεται αυτό το ποσοστό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (ελαφρά παραπάνω κατά 0.2%, ο ΣΥΡΙΖΑ). Αν σταματήσει εδώ η διαρροή έχει καλώς, έχει βάσιμες ελπίδες να το ξαναπάρει πίσω ο Ανδρουλάκης.

Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal στην Ελλάδα απασχόλησε 384 άτομα!

-Ξεκινάμε από τη μεγάλη είδηση της αγοράς που δεν είναι άλλη από την υπογραφή της συμφωνίας JP Morgan - Viva Wallet. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία καθώς έχουμε τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα να επενδύει σε μια ελληνική εταιρία, με αποτίμηση της τάξης του 1,7 δισ. Οι υπογραφές έπεσαν την Παρασκευή και σήμερα, αύριο το πολύ, θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και φυσικά η είδηση θα παίξει σε Bloomberg, Reuters, FT κ.ά., τραβώντας την προσοχή στην ελληνική οικονομία, την οποία οι ξένοι αναλυτές κοιτάζουν αυτήν την περίοδο με την εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί αισθητά λιγότερο από την επικείμενη ύφεση. Μπορεί το deal να πέρασε από 40 κύματα, αλλά όπως και να το κάνεις δουλειές 1,7 δισ. στην Ελλάδα δεν έχουμε και κάθε μέρα. Για να καταλάβετε τι δύσκολη δουλειά ήταν το deal JP Morgan - Viva Wallet, η διαδικασία του due diligence διήρκησε 9 μήνες, απασχόλησε 384 άτομα, περιελάμβανε 2.220 (γραπτές) ερωτήσεις (από την πλευρά της JPMC), 3.850 αρχεία (από τη Viva Wallet), παράλληλα με τη διαδικασία fit & proper σε Φρανκφούρτη και Αθήνα. Επιπλέον, σημειώστε πως περιμένουμε -πιθανόν τον Ιανουάριο;- και το deal First Centier – ΤΕΝΕΡΓ, ενώ έπεται το επίσης μεγάλο deal ΔΕΗ - ΕNEL Romania, οπότε το 2023 -παρά τις ανησυχίες των αναλυτών για το Α’ εξάμηνο- κάνει ποδαρικό στο ΧΑ με καλούς οιωνούς.

Αντίστροφη μέτρηση για τις τράπεζες

-Με όποιον σοβαρό άνθρωπο μιλήσεις στην αγορά, θα το πει χωρίς κανέναν δισταγμό: Εξελίξεις για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις εκλογές. Ακόμη κι αν κινηθούν νωρίτερα οι σχετικές διαδικασίες, οι επενδυτές δεν θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν μέχρι να κλείσει ο εκλογικός κύκλος. Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να τεθεί το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να διαβάσετε την παρακάτω είδηση: Αυτήν την περίοδο υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, συσκέψεις κ.λπ., όπου εξετάζονται διάφορα σενάρια και εναλλακτικές για το πώς θα πουληθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ σε κάθε τράπεζα. Οι συζητήσεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Ταμείου είναι σε προχωρημένο στάδιο, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και οπωσδήποτε η στρατηγική αποεπένδυσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και το Ταμείο θα πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Η προετοιμασία που γίνεται πρέπει να τονιστεί ότι δεν δείχνει πως πηγαίνουμε για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όπως λέγαμε στην αρχή και όπως λογικά προσδοκά η αγορά. Το Ταμείο διευθετεί αυτό το διάστημα και τα ζητήματα με τους συμβούλους που θα τρέξουν τις διαδικασίες, ενώ ο σχεδιασμός δείχνει να είναι ολοκληρωμένος και πλήρης, αφού έχουν σχεδιαστεί ακόμη και τα road shows στο εξωτερικό για τις τράπεζες που θα αναλάβει να οργανώσει η V+O. Προφανώς, λοιπόν, οι διαδικασίες θα ωριμάσουν και μόλις ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό θα κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα. Οπότε το 2023 θα είναι η χρονιά των τραπεζών και αυτό είναι ένα καλό νέο και για το Χρηματιστήριο.

Βρέχει κόκκινα δάνεια

-Οχι μια, ούτε δυο, αλλά τρεις συναλλαγές δευτερογενούς πώλησης κόκκινων δανείων τρέχουν σήμερα ταυτόχρονα στην αγορά, με τον πρώτο γύρο των διαγωνισμών να ολοκληρώνεται πριν από τα Χριστούγεννα. Είναι τα πακέτα Suez, Heliopolis (από την Do Value) και Sapphire (από τη CEPAL). Σημειώστε πως Suez και Sapphire είναι πακέτα με δάνεια του νόμου Κατσέλη.

Οι γκρίνιες του ΤΑΙΠΕΔ στη Reds για το μικρό Ελληνικό

-Μια γκρίνια εκπέμπεται τελευταία από το ΤΑΙΠΕΔ για το λεγόμενο μικρό Ελληνικό, δηλαδή την παλιά αμερικανική βάση στις Γούρνες, Ηρακλείου. Η γκρίνια είναι για το closing του deal, το οποίο καθυστερεί και δεν έχει ολοκληρωθεί, αν κι έχει περάσει ένας χρόνος από τον διαγωνισμό που είχε κερδίσει η Reds έναντι 42 εκατ. Ψάχνοντας το θέμα έμαθα τα εξής: Το ΤΑΙΠΕΔ πιέζεται από τον ΥΠΟΙΚ να εισπράξει το τίμημα εντός του έτους, προκειμένου να το εγγράψει στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων της τρέχουσας χρήσης. Η Reds, από την πλευρά της, διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για τη συναλλαγή (υπάρχει εγκεκριμένο δάνειο από την Εθνική) αλλά η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ζητά (και δικαίως) να παραλάβει την έκταση ελεύθερη άλλων χρήσεων, ώστε να μπορεί -απαλλαγμένη εμποδίων- να προχωρήσει στην έκδοση αδειών κ.λπ. για την αξιοποίησή της.

Πέφτουν οι υπογραφές για τον γάμο Καντώνια - Στασινόπουλων

-Μέσα στις επόμενες ημέρες πέφτουν οι δεσμευτικές τελικές υπογραφές για το deal μεταξύ της ΕΤΕΜ, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) της οικογένειας Στασινόπουλων και της Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια. Η στρατηγική συμφωνία προβλέπει τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα δυναμικό σχήμα στον χώρο της διέλασης αλουμινίου, με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 70.000 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι η Alumil αποκτά έναν δυναμικό ανταγωνιστή και πλέον οι ισορροπίες στη συγκεκριμένη αγορά αλλάζουν. Η Cosmos Aluminium ιδρύθηκε μόλις το 2006 από τον Ξενοφώντα Καντώνια, ο οποίος αποχώρησε από τη Βιοκαρπέτ, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να εξάγει το 99% της παραγωγής της σε πάνω από 30 ξένες αγορές. Αντίστοιχα η ΕΤΕΜ είναι η ιστορικότερη εταιρεία διέλασης αλουμινίου στην Ελλάδα, η πρώτη που ξεκίνησε τα επώνυμα ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου στη χώρα και πλέον έπειτα από ένα ευρύ πλάνο αναδιοργάνωσης μπήκε σε νέα τροχιά ανάκαμψης.

Εκτός από το Orasis και νέα θεσμικά κεφάλαια στη Lavipharm

-Εκτός του Orasis, νέα επενδυτικά κεφάλαια μπήκαν στη Lavipharm μέσω της αύξησης κεφαλαίου που υλοποιεί η εταιρεία. Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το ΔΣ της εισηγμένης για να αποφασίσει την κατανομή των αδιάθετων μετοχών. Το αρχικό ποσοστό κάλυψης της ΑΜΚ ανήλθε στο 67,3% και όπως είχε γνωστοποιήσει η εταιρεία και ο ανάδοχος Ambrosia Capital υπήρχε ήδη συμφωνία το fund ως cornerstone investor να καλύψει τυχόν αδιάθετα. Έτσι, πέραν του Orasis υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή και ενός ακόμη γνωστού fund που συνολικά ανεβάζουν σημαντικά υψηλότερα τον πήχη της ΑΜΚ. Συνολικά, η οικογένεια Λαβίδα συμμετείχε με 34+1 εκατ. ευρώ και επιπλέον 17,35 εκατ. καλύφθηκαν από σοβαρούς θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από το σύνολο σχεδόν των 18 μελών της διοικητικής ομάδας της Lavipharm και πολλούς εργαζόμενους. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Ο Τηλέμαχος Λαβίδας πάντως από την πλευρά του κάλεσε τα στελέχη της Lavipharm σε γνωστό καλό εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας για να τους ευχαριστήσει και να τους συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου παρά τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές.

Περιμένοντας τον Ευτύχη

-Την Τετάρτη, η διοίκηση της Aegean Ailines (το δίδυμο Βασιλάκη-Γερογιάννη) θα ενημερώσει για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Τώρα που τα πράγματα πάνε καλά, θα αγοράσει πίσω τις μετοχές που έχει ενεχυριάσει στο Δημόσιο; Ή μήπως πρώτα θα αξιοποιήσει την αυξημένη ρευστότητα για την εξαγορά μιας περιφερειακής αεροπορικής δύναμης; (π.χ. Croatian Airlines…). Πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις Αθήνα-Νέο Δελχί που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση;

Στην Prodea ακόμη περιμένουμε το placement

-Δύο φορές έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Prodea ότι θα προχωρήσει σε τοποθέτηση του 15% του μετοχικού της κεφαλαίου σε θεσμικά χαρτοφυλάκια ώστε να βελτιωθεί η σημερινή προβληματική διασπορά των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Την πρώτη φορά, αντί για placement, βγήκε ένα ομόλογο. Τη δεύτερη φορά άλλαξαν -πραγματικά- οι συνθήκες στην αγορά. Η ανάγκη όμως για βελτίωση του free float παραμένει και είναι επείγουσα, αλλά δεν πειράζει, υπομονή έχουμε κι άλλωστε με τόσα που βλέπουμε πια, πάνω από όλα την υγεία μας να έχουμε.

Σε… αναστολή ο κυρ Παντελής

-Φαίνεται ότι δεν πάνε και πολύ καλά οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα για τον μεγαλοξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη. Έτσι, εκτός των άλλων και πιο ουσιαστικών, η στήλη πληροφορείται ότι για την εταιρεία του «Αττικός Ήλιος», αυτή δηλαδή που διαχειρίζεται το «ασημικό» του Grand Resort Lagonissi, «έπεσε» από το ΓΕ.ΜΗ. αναστολή καταχώρησης. «Με σχετική ειδοποίηση 25/11/2022 ενημερωθήκατε ότι από τον έλεγχο των στοιχείων και πράξεων που έχουν καταχωριστεί στο ΓΕ.ΜΗ. προκύπτει ότι η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. δεν έχει εκπληρώσει την κάτωθι υποχρέωσή της: δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο Γ.Ε.ΜΗ. τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2021», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021 ήταν στις 25/11/2022. «Δεδομένου ότι παρήλθαν οι δέκα εργάσιμες ημέρες χωρίς να προβείτε στις αναγκαίες καταχωρίσεις ούτε να απευθυνθείτε με αίτηση στην ΥΓΕΜΗ προκειμένου να εκθέσετε τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία δεν πρέπει να τεθεί σε αναστολή καταχώρισης, η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. τέθηκε σε αναστολή καταχώρισης αυτόματα από 11/12/2022 και για όσο διάστημα δεν εκπληρώνει τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις» σημειώνεται. Για την ιστορία, μέχρι σήμερα οι τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις αφορούν τη χρήση του… 2019. Τώρα, για να αρθεί η αναστολή θα πρέπει ο κ. Παντελής να προβεί στις αναγκαίες καταχωρίσεις. Για τον σκοπό αυτόν παραμένει ενεργή η δυνατότητα υποβολής αποκλειστικά και μόνο των σχετικών αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.

Έρχεται στην Αθήνα… η Λαγκάρντ των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Petra Hielkema είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εταιρειών και Επαγγελματικών Ταμείων της περιβόητης EIOPA. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει -ακόμη- να επιδείξει μεγάλα επιτεύγματα στον 2ο Πυλώνα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος, η Hielkema θα έρθει στην Ελλάδα, προσκεκλημένη της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) για να βοηθήσει με τις γνώσεις της στη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα ελληνικά ΤΕΑ. Ως Επόπτης των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και των Ταμείων Επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), των 2 συμπληρωματικών πυλών Hielkema, ρυθμίζει τη λειτουργία φορέων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 13 τρισεκατομμυρίων ευρώ.