-Χαίρετε, αναμφίβολα η δήλωση της χθεσινής ημέρας, λίγες ώρες μετά τον θρίαμβο του Μέσι… και του Κατάρ μαζί (μόνο η φουκαριάρα η Eύα την πλήρωσε, τελικά, με εκείνα τα 20ευρα και τα 50ευρα στις πλαστικές σακούλες) ανήκει δικαιωματικά στην Κατερίνα Καινούργιου. Είπε η famous πρωινή παρουσιάστρια ότι «είδα στον ύπνο μου πως τα είχα με τον Μέσι και με ήθελε πολύ». «Ωιμέ» ανακράζω, τρέμε, madam Antonella Roccuzzo, ερχόμαστε!

Cosmote και Vodafone «χτυπούν» τα 40 εκατ. της ΕΥΠ

-Πάμε τώρα στα σοβαρά θέματα και στις δουλειές: Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αυτός για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, ή -αν προτιμάτε- Security Operations Center – SOC. Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του κέντρου που θα υπάγεται στην ΕΥΠ, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη χώρα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις, από τις οποίες ήδη έχουν υποστεί πλήγματα διάφοροι δημόσιοι φορείς και επιχειρήσεις του Δημοσίου. To project «τρέχει» το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ και διεκδικητές είναι δύο κοινοπραξίας με επικεφαλής τις Cosmote και Vodafone, αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς πληροφορικής, ο διαγωνισμός για την ψηφιακή θωράκιση του Δημοσίου (πλην του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) που ήδη είχε καθυστερήσει σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δείχνει να έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και πιθανώς τις συζητήσεις για εκλογές, αν και δεν αποκλείουν να υπάρξουν, τελικά, εξελίξεις.

Το καζάνι των κατασκευών βράζει

-Η στήλη απευθύνει ευχαριστίες στην Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και όλα τα λαμπρά στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου που συνεχίζουν να εργάζονται ακάματα αυτήν την περίοδο των ημιδιακοπών, δημιουργώντας ειδήσεις, ώστε να μη χάνετε το χρόνο σας, καλοί μου αναγνώστες, διαβάζοντας τις σοφίες μου, ελλείψει ειδησεογραφίας. Γιατί ο κλάδος των κατασκευών, όπως έχουμε πει και άλλη φορά, είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν ξέρουμε ακόμη τι πιάτα θα σερβιριστούν όταν τελειώσει το μαγείρεμα. Πάμε τώρα στις ειδήσεις.

Διαπραγματεύσεις Ιντρακάτ με ΤΕΚΑΛ και στο βάθος o OΛΘ

-Οι πληροφορίες λοιπόν είναι ότι έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση μεταξύ Ιντρακάτ και ΤΕΚΑΛ ΑΕ προκειμένου η πρώτη να εξαγοράσει τη δεύτερη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι ζήτημα χρόνου να μάθουμε την κατάληξή τους. Η ΤΕΚΑΛ είναι εταιρία 6ης τάξης που ίδρυσε και διοικεί ο Παν. Ψαλτάκος. Έχει μεγάλη τεχνογνωσία κυρίως σε λιμενικά αλλά και σε εξειδικευμένα κατασκευαστικά έργα. Είναι από τους βασικούς εργολάβους της Cosco στον Πειραιά και είναι η εταιρία που έχει αναλάβει και κατασκευάζει τώρα την επέκταση της Μαρίνας στη Βουλιαγμένη, ενώ διαθέτει όλο τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτεί η εκτέλεση λιμενικών έργων. Το ερώτημα όμως είναι γιατί η Winex Investments των Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου έχει αποφασίσει και μεθοδεύει τώρα την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ιντρακάτ στον τομέα των λιμενικών έργων; H απάντηση είναι ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα ενδιαφέρεται για τα λιμάνια και πιθανότατα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις ανακατατάξεις που θα έχουμε στον ΟΛΘ το 2023.

Ο Πόλσον, η ΕΥΔΑΠ και η ενεργειακή βόμβα

-Κι επειδή λιμάνια και νερά είναι κάπως κοντά, συνεχίζουμε λέγοντας πως για τις κινήσεις του Τζον Πόλσον ρωτήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, μιας και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής ελέγχει το 10% των μετοχών της εισηγμένης. Ο Χ. Σαχίνης απάντησε διπλωματικά, λέγοντας ότι οι επενδυτές δεν ενημερώνουν τη διοίκηση για τα σχέδιά τους και ότι η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί τον στρατηγικό της στόχο έχοντας στο μυαλό της όχι μόνο τους ιδιώτες μετόχους αλλά και το ελληνικό δημόσιο που κατέχει το 61% των μετοχών της. Η συμφωνία που σφραγίστηκε φέτος με το Δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού τα επόμενα 20 χρόνια, κατά τη διοίκηση έχει άρει όλες τις αβεβαιότητες. Πλην μίας, που είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, αρχές του έτους θα είναι έτοιμη η ρυθμιστική αρχή υδάτων και λυμάτων, η οποία εντάσσει την εταιρεία σε ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον υπηρεσιών και θα μπει κάτω από την ομπρέλα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ωστόσο, ο Χ. Σαχίνης φάνηκε να μην πιστεύει στην άμεση ενεργοποίησή της, προβλέποντας ότι για το 2023 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα τιμολόγια. Αν κάτι πάντως δείχνει να ανησυχεί τον μάνατζερ της ΕΥΔΑΠ είναι ο βραχνάς του ενεργειακού κόστους. Όπως επισήμανε χθες σε ενημερωτική συνάντηση, το ενεργειακό κόστος αντιστοιχεί σε 15,7 εκατ. ευρώ και στο εννιάμηνο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Οι μεταγραφές της Intracom και η νέα έδρα

-Το ΟΚ των μετόχων για την αλλαγή της έδρας αναμένεται να πάρει σήμερα το μεσημέρι η Intracom Holdings και η στήλη υποδέχεται ακόμη μια εταιρεία στο City των Αθηνών, το Μαρούσι, πέριξ της Λ. Κηφισίας. Η Intracom μεταφέρει την έδρα της σε ένα από τα πρώην «Βωβο-κτίρια», πολύ κοντά στην πρώην οδό Πρεμετής, νυν Σαμπάγ – Χούρι, που μετονομάστηκε προ ετών προς τιμήν των ιδρυτών της κατασκευαστικής CCC που εδρεύει εκεί και η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω των σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ για τα κανάλια. Όμως, η αλλαγή έδρας δεν είναι το μόνο θέμα στη γενική συνέλευση της Intracom, καθώς προτείνεται επίσης και η εκλογή ως εκτελεστικού μέλους του Ιωάννη Παπαβασιλείου, γνωστού στελέχους της αγοράς, ο οποίος -εκτός άλλων- είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής στην Alapis. Σημειώστε επίσης, πως στις 9 Ιανουαρίου υπάρχει και μια ακόμη (έκτακτη) γενική συνέλευση για να κλειδώσει ο μετασχηματισμός του ομίλου και να αποσχιστεί ο κλάδος των ακινήτων σε ξεχωριστεί εταιρεία που θα μετονομαστεί σε Intracom Properties.

Αγορά ποτών: Ο θάνατός σου, η ζωή μου

-Ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ανταγωνισμού εξελίσσεται στην αγορά ποτών. Η «Coca Cola 3E» διατηρεί τα πρωτεία αφού καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες για ποτά, ενώ πρόσφατα εμπλούτισε και την γκάμα των προϊόντων της με τη 3Cent. Στο παιχνίδι μπήκε δυνατά και η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» που «έκλεψε» την Bacardi (20 εκατ. ευρώ τζίρος ετησίως στη χώρα μας) από την «Άμβυξ» του Ισίδωρου Ρεβάχ. Η «Άμβυξ» αμέσως έκλεισε μεγάλη συμφωνία με την LMVH και φέρνει στη χώρα μας ανάμεσα σε άλλα ακριβά ποτά και τις καλύτερες σαμπάνιες. Προς το παρόν η «Καρούλιας» μοιάζει να μένει πίσω αλλά και αυτή ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, σε μια περίοδο που τα κόστη ανεβαίνουν, ο πληθωρισμός μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα και η διεθνής αβεβαιότητα παραμένει.

To Χρυσό Σαββατοκύριακο των malls

-«Xρυσές δουλειές» έκαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα της Αττικής -με επιδόσεις πάνω ακόμη κι από το 2019- όπως έδειξαν τα νούμερα. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε και η κίνηση στα πέριξ των malls της Lamda στο Μαρούσι, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο, ενώ και στην άλλη πλευρά της Αττικής Οδού, στα Σπάτα, στο εμπορικό πάρκο Smart Park της R.E.D.S. και στο Designer Outlet Athens επίσης της Lamda, οι τζίροι στα καταστήματα ήταν ψηλότερα όχι μόνο σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με την περίοδο προ κορωνοϊού.

Η… μοναξιά του Κυπριώτη

-Μαθαίνω ότι στον υπερχρεωμένο όμιλο «Γ. Κυπριώτης και Υιοί», που ως γνωστόν, διαθέτει τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω, έχει συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 6 Ιανουαρίου 2023. Ποιο είναι το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης; «Η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 82 του Ν. 4548/2018, ως ισχύει». Το άρθρο 82 του Ν. 4548/2018 προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση ελλιπούς Διοικητικού Συμβουλίου. Έτσι, όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απώλειας της ιδιότητας μέλους ή μελών του διοικητικού συμβουλίου, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να εκλέγει μέλη αυτού σε αντικατάσταση των μελών που εξέλιπαν. Η εκλογή αυτή επιτρέπεται εφόσον η αναπλήρωση των παραπάνω μελών δεν είναι εφικτή από αναπληρωματικά μέλη, που έχουν εκλεγεί από τη γενική συνέλευση ή διοριστεί από μέτοχο ή μετόχους, σύμφωνα με το άρθρο 81. Η εκλογή από το διοικητικό συμβούλιο γίνεται με απόφαση των απομενόντων μελών, αν είναι τουλάχιστον τρία (3), και ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που αντικαθίσταται». Στο Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας, με θητεία έως την 24/01/2026, εμφανίζονται να συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, η Λουκία-Μιράντα Κυπριώτη ως Αντιπρόεδρος και η Ελένη Κυπριώτη ως μέλος. Δεδομένου ότι την πρόσκληση για την έκτακτη Γενική Συνέλευση την υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης ως «το εναπομείναν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου» σημαίνει ότι έμεινε μόνος του…

Το βιενέζικο βαλς της Inform Lykos

-Πριν από 2 μήνες ανακοινώθηκε, επισήμως, η απορρόφηση της εισηγμένης εταιρίας Inform από τη μητρική της Austriacard Holdings που οδηγεί στην παράλληλη διαπραγμάτευση του ομίλου που θα προκύψει, στα χρηματιστήρια της Βιέννης και Αθήνας. Το ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει στις αποτιμήσεις. Η Austriacard Holdings θα παρουσιάσει φέτος καθαρή κερδοφορία 20 εκατ. ευρώ. Η Inform Lykos εμφανίζει αυξημένη κερδοφορία που πλησιάζει τα 15 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες μαζί διεκδικούν μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 250 εκατ. ευρώ η οποία ανοίγει την όρεξη για σημαντική άνοδο της μετοχής της ελληνικής εταιρείας στην Αθήνα. Ισως γι’ αυτό η τιμή της μετοχής της Inform Lykos βρίσκεται σε υψηλό 52 εβδομάδων και φλερτάρει με τα 2 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της γυροφέρνει τα 40 εκατ. ευρώ

O Αδαμαντιάδης (της AIG) μετακομίζει στη Ζυρίχη

Marsh είναι μια ελβετική εταιρεία ασφαλιστικής μεσιτείας και κορυφαία σύμβουλος κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Χρήστος Αδαμαντιάδης είναι γνωστός στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ως Διευθύνων Σύμβουλος της AIG. H Marsh ανακοίνωσε χθες τον διορισμό του Χ. Αδαμαντιάδη ως Διευθύνοντος Συμβούλου για την Ηπειρωτική Ευρώπη, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Θα εδρεύει στη Ζυρίχη και θα αναφέρεται στον Flavio Piccolomini, Πρόεδρο του Marsh’s International Division.

Με συναλλαγές χρηματιστηριακού περιπτέρου

Μια τόσο ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή χρονιά τελειώνει και σιγά σιγά η συναλλακτική δραστηριότητα περνά σε mood διακοπών. Οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν κλειδώσει τις αποδόσεις και τα δικά τους bonus και ασχολούνται με τα χριστουγεννιάτικα πάρτι των εταιρειών. Έτσι, αναδύονται πολλά σενάρια που αφορούν τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, το κάθε ένα από τα οποία έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Αλλάζει το μείγμα στα φωτοβολταϊκά στέγης

-Δεν θα αργήσει να εμφανιστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επιδότηση των νοικοκυριών που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στη στέγη ή την ταράτσα ώστε να απολαμβάνουν φθηνό ρεύμα χωρίς να ανησυχούν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημαντική προσθήκη. Οι εγκαταστάσεις αυτές προβλέπεται να έχουν και μπαταρία που θα αποθηκεύει ενέργεια για τις δύσκολες μέρες, δεν θα εντάσσονται απλώς στο netmetering. Αυτή η προσθήκη ανεβάζει το κόστος κατά περίπου 5.000 ευρώ, απελευθερώνει όμως τα νοικοκυριά από τις δυσκολίες του δικτύου που αποτελούν σήμερα μεγάλο πρόβλημα. Μια εγκατάσταση για 10 ΚW σήμερα κοστίζει περίπου €12.000. Οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν πάνελ από την Κίνα, αφού τα ευρωπαϊκά καθυστερούν μήνες για να φτάσουν στην Ελλάδα. Στο Υπουργείο Ενέργειας διαβεβαιώνουν ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις θα έχουν προτεραιότητα στην αδειοδότηση, αφού βέβαια περάσουν πρώτα από τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του Κτηματολογίου, του Ενεργειακού Επιθεωρητή πριν και μετά την εγκατάσταση, των δήμων κ.λπ.