-Χαίρετε, σιγά σιγά μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και τα (πολιτικά) πάθη θα σιγήσουν ό,τι και να συνέβη τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, που κι αυτή κλείνει. Περί το τέλος του μηνός ο πρωθυπουργός θα πάει στα Χανιά και μου λένε ότι τα περί ανασχηματισμού δεν συζητούνται για την ώρα, τουλάχιστον μέχρι τον 15Αύγουστο. Μια πηγή αρκετά αξιόπιστη μου είπε ότι ο Τσίπρας δεν είναι (και) τελείως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρως εγκαταλείψει την ιδέα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, μιας και τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να είναι καλά. Εκτός αν το δημοσκοπικό ξεφούσκωμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα κάνει ακόμα καλύτερα, κι ας κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ (μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας…). Κατά τα άλλα, προχθές ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σαρκοζί, ο οποίος ύστερα από μια επίσκεψη στην Ακρόπολη και την παραμονή του στη Royal Suite της Μεγάλης Βρετανίας (καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, σύμφωνα με το περιοδικό Travel + Leisure), έφυγε με σκάφος για τα νησιά, αν και χθες στο Αιγαίο είχε 7άρια, μπορεί να πήγε και Ιόνιο όμως, δεν έμαθα. Αυτά.

Πληθωρισμός παρέα με ανάπτυξη

-Στα της οικονομίας τώρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η ελληνική οικονομία είναι μια όαση ανάπτυξης μέσα στο ζοφερό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Είναι όμως γεγονός ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός συνυπάρχει με την ανάπτυξη. Εκτός από τον τουρισμό, την κατανάλωση και τα εφοπλιστικά κεφάλαια, στην Ελλάδα μπαίνουν νέοι επενδυτές. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το πρώτο τετράμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά ήρθαν 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιμένουμε άλλα 1,7 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι καταθέσεις στις τράπεζες φτάνουν τα 180 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Χρηματιστήριο διολισθαίνει διαρκώς με αναιμικούς τζίρους, αφού δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, υπό τις παρούσες συνθήκες. Χθες, η αγορά επηρεάστηκε περισσότερο από τη νέα πολιτική αναταραχή στη γειτονική μας Ιταλία που εκτόξευσε τα spreads των κρατικών ομολόγων και βύθισε το Χρηματιστήριο του Μιλάνο…

Πώς θα συναντηθούν Χρηματιστήριο και ΤΑΙΠΕΔ

-Με όλα αυτά, το σχέδιο ανάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί όλο και περισσότερο δύσκολο εγχείρημα. Παρ' όλα αυτά, ο σχεδιασμός προχωρά και σε αυτό, μαθαίνει η στήλη, εμπλέκεται και το ΤΑΙΠΕΔ. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο απ’ την πρόθεση της διοίκησης να “τρέξει” την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσω του ΧΑ, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί εντός του καλοκαιριού, αλλά και με τις διάφορες άλλες συμμετοχές που έχει σήμερα το Ταμείο. Μάλιστα, η διοίκηση του Ταμείου εξηγούσε πως υπάρχει σοβαρή σκέψη και αναζητείται φόρμουλα να καταργηθούν οι περιορισμοί που σήμερα απαγορεύουν στο ΤΑΙΠΕΔ να προβαίνει σε απευθείας χρηματιστηριακές συναλλαγές...

Το φλερτ της ΔΕΗ

-Στο CVC Capital τώρα δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ. Το fund συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Επιχείρησης στα 9 ευρώ και συνεχίζει να ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 10%, τώρα που η τιμή της μετοχής έχει βυθιστεί στα 5 ευρώ. Δεν θα πρέπει, λένε, να εκπλήξει την αγορά το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση της CVC να αποκτήσει στα τρέχοντα ή σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα τιμών το ποσοστό που θεωρεί αρκετό για το χαρτοφυλάκιό της.

Πολωνοί κόντρα στον Απόστολο Βακάκη

-Δικτυώνονται σταδιακά οι Πολωνοί της Pepco που φιλοδοξούν να ανταγωνιστούν τον Απόστολο Βακάκη και μάλιστα εντός έδρας. Η ξένη αλυσίδα έχει ήδη βγάλει αγγελίες και αναζητά προσωπικό για να στελεχώσει τα καινούργια της καταστήματα που, με βάση το πλάνο της, θα φτάσουν τα 12 μέχρι το τέλος του έτους. Στην Αττική το πρώτο θα ανοίξει στου Ρέντη, σχεδόν απέναντι από ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της Jumbo και σχετικά κοντά με τα κεντρικά της ελληνικής αλυσίδας. Η Trade Estates του ομίλου Fourlis έχει ήδη συμφωνήσει με την Pepco για κατάστημα στο retail park της Πειραιώς, όπου ήδη έχουν ανοίξει καταστήματα η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Μουστάκας και η LC Waikiki - επονομαζόμενη και ως «τουρκική Zara».

Check-in στη Σαντορίνη ο όμιλος Ιωάννου

-Στην πρώτη του επένδυση εκτός Αθήνας προχώρησε ο όμιλος Ιωάννου. Πρόκειται για το 5άστερο Noūs Santorini, μέλος των Design Hotels, που ανοίγει αύριο 16/7 στη Μεσαριά της Σαντορίνης και αποτελεί το πρώτο resort σε νησί του oμίλου Donkey Hotels, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ιωάννου των YES! Hotels. Η συνολική επένδυση είναι περί τα 50 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο που πρωτοξεκίνησε ως project προ 15ετίας (τότε έγιναν και οι πρώτες αγορές της γης). Επρόκειτο να λειτουργήσει αρχικά ως Intercontinental (σχέδιο που εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια) και τώρα έχει προσανατολισμό στην τέχνη και το σύγχρονο design, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία τoυ ομίλου που συνδέεται με γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας όπως το Ιntercontinental στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και τα NEW Hotel, Periscope και Semiramis στο κέντρο και στην Κηφισιά, τα οποία εντάσσονται κάτω από την ‘’ομπρέλα’’ των Yes Hotels.

Το «θρίλερ» του Σπέντζου

-Ποιος δεν γνωρίζει τη Σπέντζος Φιλμ, τη θρυλική εταιρεία που ίδρυσε το 1947 ο πρωτοπόρος Χρήστος Σπέντζος και η οποία επί 75 χρόνια είναι «υπεύθυνη» για χιλιάδες ξένες και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες που βλέπουμε στα χειμερινά και τα θερινά σινεμά. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας η Σπέντζος Φιλμ, με σήμα τον αετό, -καθότι ο ιδρυτής πριν ασχοληθεί με το σινεμά ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας-, συνεχίζει την πορεία της. Ωστόσο ο ένας από τους τρεις γιους του, ο Αλέξανδρος Σπέντζος καλείται να ζήσει ένα προσωπικό «θρίλερ». Και τούτο γιατί, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί η μεζονέτα του στην Πεντέλη. Ο πλειστηριασμός που είναι για τις 2 Νοεμβρίου, γίνεται με επισπεύδοντα ιδιώτη μετά από κατάσχεση στις 18 Μαρτίου, για 30.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης). Η μεζονέτα που διαθέτει υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα θα βγει με τιμή πρώτης προσφοράς στις 580.000 ευρώ. Ο 70χρονος Αλέξανδρος Σπέντζος είναι ο πιο εξτρίμ και κοσμογυρισμένος της οικογένειας, καθότι από μικρός λάτρευε τους αγώνες ταχύτητας και την ιστιοπλοΐα, ενώ παντρεύτηκε την Καναδή σεναριογράφο Κάθριν Τζάκσον, - έχουν τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Τες Σπέντζος-, μοιράζοντας έτσι τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας, Καναδά, Ν. Υόρκης και φυσικά Καννών. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία είναι πάντως φορτωμένη με αρκετές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις.

Οι δύσκολες σχέσεις Viva - Deca

-Προχθές το βράδυ, στον καλαίσθητο πολυχώρο Άτρακτος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης παρουσίασε τα αποτελέσματα της δράσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων HDBI, θυγατρικής της HDB, του πρώην ΤΑΝΕΟ. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) εξελίσσεται σ΄ ένα μεγάλο, αποτελεσματικό και κερδοφόρο για το eλληνικό Δημόσιο, Sovereign Fund of Funds, αναλαμβάνοντας μακροπρόθεσμους επενδυτικούς κινδύνους που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Στην εκδήλωση ήταν σχεδόν όλα τα γνωστά ονόματα των εγχώριων venture capitalists και η στήλη έμαθε πως η αγορά μεγαλώνει και σύντομα θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. Η... ατάκα βραδιάς ήρθε από τον Νίκο Κούλη, επικεφαλής της Deca Investments, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για τα κέρδη που αποκόμισε πουλώντας την Viva Wallet του Χάρη Καρώνη στην JP Morgan. «H Viva Wallet είναι μία εταιρεία με χαρισματικό management αλλά δεν είναι εύκολοι άνθρωποι» σχολίασε με ευγενικό χαμόγελο ο Νίκος Κούλης και αμέσως το μυαλό όλων πήγε στις κατά καιρούς δηλώσεις του Καρώνη για την Deca. Κλασική περίπτωση ενός σκληρού διαζυγίου που δεν τελείωσε με την έκδοση του.

Ο Σαράντος με τον Μητσοτάκη

-Με τον Co-CEO του Netflix, Τεντ Σαράντος, ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο (ο προπάππους του μετανάστευσε στην Αμερική), συναντήθηκε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι δυο τους συζήτησαν στο Ηρώδειο στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε η Endeavor Greece. Ζητούμενο, φυσικά, είναι να αυξηθούν οι κινηματογραφικές παραγωγές του Netflix στην Ελλάδα. Ήδη έχει γυριστεί μια (το σίκουελ του Knives Οut) αλλά σε σχέση με άλλες μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες θα μπορούσε και καλύτερα. Γι' αυτό και στην πρωινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε ευρεία συνάντηση για τις πρωτοβουλίες και τα κίνητρα που δίνει η χώρα μας ώστε να προσελκύσει νέες κινηματογραφικές παραγωγές.

Οι κεραίες φέρνουν χρήμα

-Σχεδόν 18 δισ. ευρώ έβαλε στο ταμείο της η Deutsche Telecom από την πώληση του 51% της θυγατρικής της GD Towers, η οποία ελέγχει τη δραστηριότητα των πύργων κινητής τηλεφωνίας του γερμανικού ομίλου. Η διαχείριση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών αποτελεί εδώ και καιρό μια πολύ ελκυστική επένδυση για τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ η επέκταση του 5G παγκοσμίως ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αγοραστές είναι η κοινοπραξία των Brookfield – DigitalBridge, ενώ η συμφωνία αγορά τις κεραίες σε Γερμανία και Αυστρία. Στην Ελλάδα, Wind και Vodafone έχουν ήδη αξιοποιήσει το δίκτυο των πύργων κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες παραχώρησαν στη Vantage Towers (θυγατρική του Vodafone Group, η οποία μπήκε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης) εισπράττοντας σημαντικά κεφάλαια, οπότε μένουν προς αξιοποίηση, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, μόνον οι πύργοι τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ που αποτελεί, ως γνωστόν, θυγατρική της DT.