-Χαίρετε, μια (τελευταία) σκέψη για την υπόθεση Βερναρδάκη, ο άνθρωπος αυτός δεν φαίνεται να εκστόμισε οργισμένος μια χοντράδα την οποία μετά… όταν ηρέμησε, την πήρε πίσω. Γι’ αυτό και είναι εντυπωσιακό πως λίγες ώρες μετά ζήτησε συγγνώμη για ένα ολόκληρο σκηνοθετημένο βίντεο που μάλιστα διάβαζε αυτά τα απίθανα από autocue, λες κι έκανε τηλεοπτική παρουσίαση. Για όσους απορούν που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε λέξη γι’ αυτό, απλώς εθελοτυφλούν, είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, που σήμερα βρίσκονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σκέφτηκαν και «είπαν» έστω και από μέσα τους, «καλά της έκανε ο Βερναρδάκης».

«Παίζει» δυνατά για Χρηματιστήριο το Ελευθέριος Βενιζέλος

-Κυβέρνηση, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση του Χ.Α. θέλουν να δώσουν όγκο και βάθος στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Η αξιοποίηση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) θα μπορούσε να είναι μια χρυσή ευκαιρία. «Κανονικά θα έπρεπε να πιάσουμε το νήμα από ‘κει που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία. Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει δραματικά. Οι αριθμοί τα μεγέθη και η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ίσως είναι καλύτερο να μας οδηγήσουν σε μια μεγάλη δημόσια εγγραφή ώστε να εισαχθούν οι μετοχές του Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Χρηματιστήριο», λένε κορυφαία στελέχη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ που προφανώς έχουν κάνει τις σχετικές συζητήσεις. Σημειωτέον πως, προ πανδημίας, το 2020, ο ΔΑΑ είχε αποτιμηθεί σε 1,5 δισ. ευρώ. Η διεθνής εμπειρία του CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη στην Credit Suisse και την HSBC ίσως αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να αναβαθμιστεί το χρηματιστηριακό ταμπλό με τις μετοχές ενός δυναμικού και κερδοφόρου αεροδρομίου που ευνοείται ξανά από την έκρηξη του τουρισμού.

Αρχές του 2023 προσφορές για Αττική Οδό

-Ετοιμάζονται οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιουλίου, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να δοθεί το ΟΚ στο πλαίσιο για τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών και ακολούθως θα δοθεί πρόσβαση στους προεπιλεγέντες επενδυτές στον Εικονικό Χώρο Δεδομένων (VDR). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και η υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ο Σουρέτης φεύγει, ο Kούτρας πάει Lamda και οι Μπάκοι πήραν… μαγικό τρίο

-Νομίζω ότι αύριο, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Κούτρα από την Intrakat φεύγει και ο Πέτρος Σουρέτης, παρότι είχε ακουστεί ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου. Παρεμπιπτόντως, κάποιος που γνωρίζει καλά τον Σ.Κ. (Σωκράτη Κόκκαλη) μου είπε ότι οι μετοχικές αποχωρήσεις του και από τις δυο εταιρείες Intrakat και Intracom Defense οφείλονται -μεταξύ άλλων- στην πεποίθηση που έχει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον διεθνώς θα βαρύνει πάρα πολύ εξαιτίας των γεγονότων του πολέμου, της ενεργειακής έκρηξης τιμών και του πληθωρισμού. Τέλος πάντων, έτσι είναι η ζωή και κύκλοι γίνονται, άλλοι μπαίνουν κι άλλοι βγαίνουν στις δουλειές. Όσο για τον Δ. Κούτρα και τις φήμες περί πιθανότητας συνεργασίας του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου με τη Lamda Development, πριν από τη συμφωνία των εφοπλιστών για την Intrakat υπήρχε μια επαφή, τώρα η γραμμή επικοινωνίας παραμένει ανοικτή, ωστόσο στην παρούσα φάση τίποτε ακόμη χειροπιαστό. Καλά, by the way, τι τριπλέτα είναι αυτή στο νέο ΔΣ της Intrakat - Νίκη Τζαβέλα, Στάθης Τσοτσορός, Χάρης Παμπούκης. Ούτε η θρυλική Μπαρτσελόνα με Τσάβι - Μέσι - Ινιέστα!

Αποχωρήσεις στελεχών και από την ΕΧΑΕ

-Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Η εξωστρέφεια του Χρηματιστηρίου της Αθήνας πρέπει να στηριχθεί σε νέα στελέχη που έχουν το προφίλ και τις δυνατότητες να υλοποιήσουν αυτή τη στρατηγική. Γι’ αυτό, τις επόμενες μέρες, θα ακούσουμε για ορισμένες ηχηρές αποχωρήσεις από την ΕΧΑΕ, αλλά και για την ανάδειξη νέων στελεχών που διαθέτουν διεθνή χρηματιστηριακή εμπειρία, γνώσεις, γνωριμίες και εμπειρία στην προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στη Λεωφόρο Αθηνών. Στόχος είναι να εκμεταλλευτεί ο Γιάννος Κοντόπουλος την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας ώστε να φέρει στην αγορά μας, κεφάλαια με πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα….

Οκτώβριο οι εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών στο Ελληνικό

-Το είχε πει από την άνοιξη ο Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda για την εκκίνηση των έργων θεμελιώσεων από το φθινόπωρο στον πρώτο ψηλό Πύργο Κατοικιών του Ελληνικού, το επανέλαβε και χθeς στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο για την έναρξη της συνεδρίασης στο πλαίσιο της έκδοσης του «πράσινου» εταιρικού ομολόγου της Lamda. Οκτώβριο, λοιπόν, θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσκαφών και θεμελιώσεων για τον Πύργο όπου λαμβάνονται τώρα και οι τελευταίες άδειες, ενώ αργότερα, αφού ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, προς την άνοιξη του 2023 θα έχει δρομολογηθεί και η ανέγερση. Το έργο των εκσκαφών- θεμελιώσεων είναι ανεξάρτητο από την ανέγερση για το project το οποίο, από τις τρεις επιμέρους οικιστικές αναπτύξεις σε αυτή τη φάση (Πύργος Κατοικιών, βίλες στην παραλία και διώροφες - τριώροφες κατασκευές με τα διαμερίσματα - condos) είναι και αυτό που έχει επηρεαστεί κοστολογικά από την αύξηση στις τιμές των υλικών. Στην πρόσφατη ΓΣ της Lamda o κ. Αθανασίου τοποθέτησε το επιπλέον κόστος στα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουν «κλειστεί» ήδη οι τιμές με τους αγοραστές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατοικίες, τις βίλες όπου το κόστος αναλαμβάνει ο αγοραστής και τα condos όπου οι αυξήσεις έχουν ενσωματωθεί ήδη στις τιμές και, άρα, καλύπτονται από τον αγοραστή.

Η επένδυση του Τσέχου

-Αθόρυβα ο Γίρι Σμετς, ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος και πρώην μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, έχει ξεκινήσει μια νέα επένδυση στην Ελλάδα. Πρόκειται για την BOXNOW που φιλοδοξεί να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων στη χώρα. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να κερδίζει σταθερά έδαφος και τη μάχη για το last mile να εντείνεται, η BOXNOW συνεργάζεται ήδη με πάνω από 130 eshops, προσθέτοντας σχεδόν 30 ανά μήνα και σύντομα λέγεται πως θα ανανοικώσει μια νέα συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα της ένδυσης. Η Emma Capital Group του Σμετς έχει ήδη κάνει επένδυση 10 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν επιπλέον 7 εκατ. ευρώ. Σήμερα διαθέτει πάνω από 750 lockers πανελλαδικά (εκτός από τα νησιά) και έχει στόχο να ξεπεράσουν τα 1.200 μέχρι τέλος του 2022, ενώ στο δίκτυο μπαίνει και η Κρήτη. Το ενδιαφέρον είναι πως ο Τσέχος επενδυτής ξεκίνησε το εγχείρημα στην Ελλάδα και, με βάση τη χώρα μας, έχει επεκταθεί σε Βουλγαρία και Κροατία και μέσα στο 2023 βλέπει Κύπρο.

Μετρούν κάθε σεντ στην Attica

-Στην Attica Bank περιμένουν σύντομα τα νέα της DBRS για τις τιτλοποιήσεις και τη συνεπακόλουθη ζημία ώστε να καθοριστούν εντέλει και οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του φθινοπώρου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μέτοχοι, αλλά μέχρι τότε η διοίκηση θέλει να γνωρίζουν ότι δεν «καίει» τα χρήματά τους. Μπορεί η τράπεζα να βρίσκεται σε επίπεδο κόστους κάτω από το budget του 2022, αλλά δεν της αρκεί. Έτσι, ξεκινάει ένας νέος γύρος νοικοκυρέματος και ήδη όλες οι διευθύνσεις έχουν πάρει μήνυμα από τη διοίκηση πως «κάθε σεντ μετράει και πρέπει να δικαιολογηθεί», ώστε να λειτουργήσουν με λιγότερα και αποδοτικότερα.

Το «χρυσό» ταμείο της Hermes

-Όχι ότι αποτελεί και την «έκπληξη», αλλά έχει τη σημασία του. Ο ελληνικός βραχίονας της Hermes, δηλαδή του γαλλικού κολοσσού που αντιπροσωπεύει το... απόλυτο luxury (τόσο σε ποιότητα, όσο και σε τιμές), κατέγραψε εκπληκτικές επιδόσεις το 2021. Ο κύκλος εργασιών της Hermes Grece έκλεισε λίγο πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ, έναντι 7,63 εκατ. ευρώ του δύσκολου, λόγω πανδημίας, 2020, σημειώνοντας αύξηση 44,71%. Το μικτό κέρδος επί των πωλήσεων κυμάνθηκε στο 45,15% έναντι 36,14%, ενώ τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 1,92 εκατ. ευρώ, έναντι (μόλις…) 434.826 ευρώ, γράφοντας αύξηση 340%. Με βάση αυτή την κερδοφορία και την πολιτική της υψηλής μερισματικής απόδοσης, το προτεινόμενο μέρισμα για διανομή στους μετόχους ανέρχεται σε 1,92 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χρήσης 2021 η εταιρεία κατέβαλε μερίσματα ύψους 351.333,54 ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2020, ενώ στη χρήση 2020 το μέρισμα έφτανε στα 1,45 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη της χρήσης 2019).

Η δωρεά της Reggeborgh

-Ένα γρήγορο υπερσύγχρονο σκάφος, ελληνικής κατασκευής, της «VIKING Norsafe» δώρησε η Reggeborgh Invest στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού της Κέρκυρας. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, το σκάφος θα βοηθήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας.

Βόλτες στην Αθήνα και συναντήσεις

-Σας έχω νέα για το ζεύγος Νικολά Σαρκοζί – Κάρλα Μπρούνι. Αφίχθη στην Αθήνα, ξεκίνησαν τις βόλτες και μαθαίνω ότι θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πληροφορίες ότι ο Νικολά θέλησε να δει και τον ΓΑΠ -τον οποίο, την τελευταία φορά που συνάντησε, πήγε να τον καρυδώσει, όταν στις Κάνες ζήτησε δημοψήφισμα (μετά, το έκανε ο Αλέξης), ελέγχονται ως ανακριβείς.