Η ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας ήταν κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί από προηγούμενα χρόνια, όπως έχει παρατηρήσει πλήθος στελεχών της αγοράς, μετά από την επιτάχυνση που δόθηκε σε όλες τις διαδικασίες που την αφορούν από την πανδημία και μετά.

Όμως, πέρα από τη θεωρία υπάρχει η πράξη. Στην προκειμένη περίπτωση, η εξέλιξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έφερε έναν τεράστιο όγκο έργων για δεκάδες ομίλους και εταιρείες των κλάδων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι εμπλέκονται και στο κομμάτι του ICT. Αυτό πολύ απλά σημαίνει «δουλειά και χρήματα για όλους». Ωστόσο, το υφιστάμενο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό δεν αρκεί, σε πολλές περιπτώσεις, σε αριθμό και όχι σε ταλέντο, για να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της τελευταίας τριετίας, όσο και των προσεχών ετών, με συνέπεια οι ρυθμοί να γίνονται για όλους πολύ σκληροί και να υπάρχουν ανησυχίες για νέες καθυστερήσεις. Η εκπαίδευση και ενσωμάτωση νέων εργαζομένων αποτελεί μια λύση για τις επιχειρήσεις των ΤΠΕ, όπως οι εξαγορές άλλων μικρότερων εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό που παρέχουν μεταξύ άλλων πρόσβαση σε ολόκληρες τεχνολογικές ομάδες, η δημιουργία hubs κ.ά.

Η είσοδος ισχυρών ξένων «παικτών» του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα ή η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική αγορά, μέσω θυγατρικών ή άλλων εταιρειών, αναμφίβολα βοηθά και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο όσο περνά ο καιρός για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση σημαντικών έργων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Με ποιους τρόπους; Με την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς για την υλοποίηση μεγάλων ψηφιακών έργων, ορισμένα εκ των οποίων προκηρύσσονται χωρισμένα σε τμήματα, με τις σημαντικές επενδύσεις τους στην κατασκευή data centers και άλλων υποδομών, τις συνέργειες και συνεργασίες με εγχώριους «παίκτες», συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχημάτων σε διαγωνιστικές διαδικασίες και άλλες κινήσεις ή επενδύσεις.

Πόλος έλξης η Ελλάδα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η ανακοίνωση εκ μέρους διεθνούς ομίλου παροχής υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT), με έδρα σε χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης, πριν από λίγους μήνες, ότι εξετάζει μετά το άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα να επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις, με επενδύσεις διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ και προσλήψεις προσωπικού.

Ακολούθησε αντίστοιχη ενημέρωση από την πλευρά ασιατικού «κολοσσού» της τεχνολογίας για διψήφιες νέες επενδύσεις και σχέδια για διπλασιασμό του προσωπικού του στην Ελλάδα μέσω του εδώ βραχιόνά του.

Η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης για τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές της τεχνολογίας και όπως εξήγησε στέλεχος του προαναφερόμενου ομίλου, θετικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών, η πολιτική σταθερότητα, τη νομισματική σταθερότητα -ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον της.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εξακολουθήσει να στηρίζει την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας έγινε άλλωστε σαφής προς πάσα κατεύθυνση από την αρχή και αυτό το κλίμα το «εισπράττουν» οι πάντες.

Άλλα τέτοια παραδείγματα αποτελούν τα εγκαίνια υπερσύγχρονου υποθαλάσσιου συστήματος μεταφοράς δεδομένων την Άνοιξη του 2023 από άλλο διεθνή «παίκτη», νωρίτερα από άλλο ξένο όμιλο που δίνει το «παρών» στην Ελλάδα οι επενδύσεις του σε ασύρματες λύσεις για το enterprise στην κινητή και τις επικοινωνίες μέσω cloud κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινα δάνεια»: Στον SSM οι νέοι στόχοι έως το 2026 – Το «μείγμα» των κινήσεων και οι πωλήσεις που εκκρεμούν

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέοι κωδικοί στο Ε3 – Ποιους αφορούν

Εθνική Τράπεζα: Νέο ομόλογο €5 εκατ. και πρόταση εξαγοράς για ομολογίες Tier 2 €400 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ