Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τεχνολογικό τομέα, για την κατασκευή data center από κορυφαίο ξένο όμιλο, μπήκε στις «ράγες» πριν από μερικές ημέρες. Όπως έγινε γνωστό, το έργο –με προϋπολογισμό μαμούθ- απαιτεί 3 με 4 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειουργίας του.
Παρόλα αυτά, εκδηλώνεται ήδη πολύ έντονη ζήτηση από μεγάλες εταιρείες για να χρησιμοποιήσουν τις εγχώριες cloud υποδομές που θα δημιουργηθούν.

Στους βασικούς πρώτους «μισθωτές» συγκαταλέγονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενεργειακοί όμιλοι με πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο τους, όμιλος τηλεπικοινωνιών, βιομηχανικός όμιλος κ.ά. Το γεγονός και μόνο δείχνει ποιος είναι ο ρόλος των data centers στην προσπάθεια για την εξέλιξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη χώρα.

Οι προγραμματισμένες ή και οι ολοκληρωμένες επενδύσεις διεθνών «κολοσσών» για την κατασκευή data centers στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν με εμφατικό τρόπο την επιτάχυνση των ρυθμών της τεχνολογικής προόδου της προς την μετάβαση της σε μια νέα, ψηφιακή εποχή.

Ο CEO άλλου ομίλου, πριν από αρκετούς μήνες, αναφερόμενος κατά την τελετή θεμελίωσης αντίστοιχου κέντρου δεδομένων, είχε δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ισχυρό συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης επένδυσης στην ελληνική οικονομία, ύψους περίπου 1,1 δισ ευρώ.

Στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δίστασε να επισημάνει την φιλοδοξία της κυβέρνησης να αναχθεί η Ελλάδα σε έναν υπερσύγχρονο κόμβο μεταφοράς δεδομένων, σε συνδυασμό με την σημαντικότητα της γεωστρατηγικής της θέσης.

«Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας, γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικούς πόρους απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης», ήταν το μήνυμά του. Σύμφωνα με στελέχη ξένων πολυεθνικών «παικτών» του κλάδου, η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει την πύλη εισόδου και εξόδου δεδομένων απ’ την Ευρώπη προς την Μ. Ανατολή και την Αφρική

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι δρομολογούνται και αρκετές άλλες μικρότερης εμβέλειας επενδύσεις σε data centers από διάφορες εταιρείες.

Τι είναι αυτό που οδηγεί τους τεχνολογικούς «γίγαντες» του πλανήτη να επενδύουν τόσες εκατοντάδες εκατομμυρίων στα data center στη χώρα μας;

Η προσπάθεια για την μετατροπή της Ελλάδας σε ένα διεθνές data hub, κατά ομολογία των ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν στα τεχνολογικά αυτά εγχειρήματα, οφείλεται –με πολύ απλά λόγια- στο γεγονός ότι η ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση κάθε πτυχής των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας ενός πολίτη, μιας επιχείρησης, ή πολλών φορέων της κυβέρνησης, προϋποθέτει την κίνηση και την αποθήκευση δεδομένων.

«Σήμερα το 60% των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη είναι εταιρείες πληροφορικής, ενώ 8 στις 10 διαχειρίζονται δεδομένα. Όταν ξεκινήσαμε πριν από δυο δεκαετίες η αναλογία ήταν 2 στις 10», είναι ένα χαρακτηριστικό σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους διεθνούς ομίλου ο οποίος εμπλέκεται ενεργά στα projects του είδους.

Σαφώς, η Ελλάδα «εξαργυρώνει» και την γεωγραφική θέση της, αφού διοικήσεις τεχνολογικών δυνάμεων της διεθνούς αγοράς δεν κρύβουν ότι στόχος των επενδύσεων τους, μεταξύ άλλων, είναι η καθιέρωση ενός νέου κόμβου μεταφοράς δεδομένων από και προς την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τοποθετώντας την τη χώρα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου ψηφιακού χάρτη. Η επιτάχυνση των επενδυτικών πλάνων για την δημιουργία νέων data centers, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των προθέσεων τους…

Διαβάστε ακόμη

Με option το 10% η συμμετοχή του Υπερταμείου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Καθαρά Δευτέρα με… «τέλος ανθεκτικότητας» στη διαμονή

Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου: O μεγαλοεπιχειρηματίας από την Τουρκία που επενδύει τώρα στο Μεγανήσι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ