Brands Insights

Φαρμασέρβ – Lilly: Πειράματα με τη NASA στο διάστημα

  • newsroom


 Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα που δίνει λύσεις σε παγκόσμιες επείγουσες ιατρικές ανάγκες – Το who is who του Διονύση Φιλιώτη που διευθύνει την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία

Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα που δίνει λύσεις σε παγκόσμιες επείγουσες ιατρικές ανάγκες – Το who is who του Διονύση Φιλιώτη που διευθύνει την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

«Η ιστορία μας είναι το θεμέλιο στο οποίο στηριζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε γρήγορα βήματα στο μέλλον»: δήλωνε με έμφαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας Φαρμασέρβ – Lilly κ. Διονύσης Φιλιώτης, στην επετειακή εκδήλωση των 140 χρόνων της εταιρίας Lilly τον περασμένο Μάιο στον λόφο της Πνύκας.

Η μακρά διαδρομή της αμερικανικής εταιρείας Lilly –την ίδρυσε το 1876 ο βετεράνος συνταγματάρχης και φαρμακοποιός Eli Lilly στην Ινδιανάπολη – και η μεγάλη παρακαταθήκη σε σημαντικές θεραπευτικές ανακαλύψεις, είναι το βασικό θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται και η φαρμακευτική εταιρία Φαρμασέρβ – Lilly, η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία την οποία διευθύνει ο κ. Φιλιώτης τα τελευταία 22 χρόνια.

«Η Lilly είναι μια από τις παγκόσμιες ηγέτιδες εταιρείες. Συνδέει τη φροντίδα με την ανακάλυψη με στόχο να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δημιουργεί υψηλής ποιότητας φάρμακα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και μέχρι σήμερα παραμένει πιστή σε αυτή την αποστολή. Διαθέτει φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που έχουν φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ασθενειών, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της θνησιμότητας, στον περιορισμό της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνιζε ο κ. Φιλιώτης στον λόγο του σε μια υψηλού συμβολισμού εκδήλωση στην Πνύκα, την καρδιά της αρχαίας Αθήνας, για τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό..

filiwtis

Από ιατρικός επισκέπτης, πρόεδρος της εταιρίας

Η ιστορία της Φαρμασέρβ – Lilly ξεκινά επισήμως το 1994, ωστόσο είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την προσωπική διαδρομή του κ. Φιλιώτη από τη δεκαετία του 1970. Το 1973 ο Διονύσιος Φιλιώτης όντας (ένας ακόμη) απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών αναζητούσε άμεση επαγγελματική διέξοδο. Η εν Ελλάδι αντιπροσωπεία της αμερικάνικης φαρμακευτικής εταιρίας, Eli Lilly απάντησε στο βιογραφικό που είχε στείλει ο φαρμακοποιός και τον προσέλαβε ως ιατρικό επισκέπτη. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο νεαρός Φιλιώτης ήταν ο γενικός διευθυντής –αυτός και άλλοι δέκα υπάλληλοι διακινούσαν τα σκευάσματα του φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα με έδρα ένα μικρό διαμέρισμα πίσω από το ΝΙΜΤΣ, όπως θυμάται. Το 1980 η εταιρία τον μετέθεσε στο Λονδίνο αλλά το 1984 ο κ. Φιλιώτης επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την δική του εταιρία, την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ.

Το 1994 «ξανασυναντήθηκε» με τους επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας στη διάρκεια ενός ελληνοαμερικανικού συνεδρίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών. Εκείνος ωστόσο είχε διανύσει μεγάλη διαδρομή. Μέσα σε μία δεκαετία είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name, να παράγει σημαντικά σκευάσματα και να εξάγει πολλά από αυτά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόταση για κοινοπραξία ήταν άμεση. Η Φαρμασέρβ – Lilly συστάθηκε το 1994 με τον κ. Φιλιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αποτελώντας μέχρι σήμερα τη μοναδική ελληνική φαρμακευτική εταιρία στην οποία συμμετέχει ένας φαρμακευτικός κολοσσός.

Πλέον, ο κ. Φιλιώτης διοικεί μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες της χώρας (βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες της ελληνικής αγοράς) και η οποία απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους. Η Φαρμασέρβ – Lilly είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Eli Lilly στην Ελλάδα ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην εμπορική προώθηση και διανομή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

 

Η παρακαταθήκη της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – Lilly σε φάρμακα αλλά και ερευνητές

Η Lilly, ως ένας πρωτοπόρος οργανισμός που οδηγείται από την καινοτομία, αναπτύσσει ένα συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο φαρμακευτικών προϊόντων με στόχο να δώσει λύσεις σε μερικές από τις παγκόσμιες επείγουσες ιατρικές ανάγκες. Ενδεικτικό της καινοτομίας που υιοθετεί η εταιρία είναι πως έχει ξεκινήσει πειράματα σε συνεργασία με τη ΝASA στο διάστημα.

Στο χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της Φαρμασέρβ – Lilly βρίσκονται βασικά φάρμακα για σοβαρές νόσους, όπως για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις διαταραχές ανάπτυξης, τη διπολική διαταραχή, την ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, την επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, την κατάθλιψη, τις λοιμώξεις, την ογκολογία, το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, την οστεοπόρωση, την ουρολογία, τη σχιζοφρένεια. Επίσης, διαθέτει παρα πολλά προϊόντα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ).

Ιδιαίτερα περήφανος δηλώνει ο κ. Φιλιώτης για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (European Medicine Research Institute, EMRI) της Φαρμασέρβ – Lilly, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως το επιστημονικό του «τέκνο». Το Ινστιτούτο στελεχώνουν περίπου 35 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Κατά τα 20 χρόνια της λειτουργίας του έχουν εκπονηθεί εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα, με τη συνεργασία 2.000 γιατρών από τουλάχιστον 1.200 ερευνητικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που εκπονούνται δεν αφορούν μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα της μητρικής εταιρίας, της Φαρμασέρβ – Lilly αλλά το EMRI αναλαμβάνει μελέτες και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες, δημόσιους φορείς κα, γεγονός που το καθιστά σημαντική δύναμη στην ιατρική έρευνα.

«Δημιουργήθηκε το 1996, έπειτα από δική μου πρόταση. Είναι το δυνατό εξαγωγικό και αναπτυξιακό κομμάτι της εταιρίας μας, έχει δημιουργήσει εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης, προσελκύει ξένες επενδύσεις, συμβάλλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας αλλά και της εθνικής οικονομίας» είχε πει ο κ. Φιλιώτης παλαιότερα μιλώντας για το Ινστιτούτο.

lili

Η Φαρμασέρβ – Lilly στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Η εταιρία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο αδιαλείπτως μέσα από τη δράση της. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως το προηγούμενο έτος δώρισε 13.900 συσκευασίες φαρμάκων (ογκολογικά, αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά, καθώς και ινσουλίνες και ιατροτεχνολογικά προϊόντα) σε δημόσια νοσοκομεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Επίσης, μέσω του προγράμματος «Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ- Δίκτυο δωρεάν διάθεσης για άπορους και ανασφάλιστους» δώρισε επιπλέον 900 συσκευασίες φαρμάκων σε άπορους και ανασφάλιστους Έλληνες. Υποστηρίχτηκαν δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μέσω χορηγιών ή δωρεών 17 Συλλόγων ασθενών με σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και οι ψυχικές διαταραχές.

Η εταιρία με αριθμούς

  • 22 χρόνια λειτουργίας
  • 400 εργαζόμενοι
  • 12 θεραπευτικές κατηγορίες καλύπτουν τα σκευάσματά της
  • 16 κλινικά ερευνητικά προγράμματα σε 15.000 ασθενείς
  • 40 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στις κλινικές μελέτες σε μια 20ετία