Η τάση επενδύσεων με γνώμονα τη στρατηγική ESG που ακολουθούν οι επιχειρήσεις έχει εξελιχθεί σε ένα mega trend την τελευταία τριετία έχοντας λάβει μάλιστα και μία σημαντική ώθηση μετά την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία τριετία, οι επενδύσεις με γνώμονα τις πρακτικές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και εταιρικής διακυβέρνησης έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, παρ’ ότι στην Ελλάδα ακόμη αυτή η κατηγορία επενδύσεων είναι σε… νηπιακό στάδιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Opimas τα κεφάλαια και τα assets που το 2020 βρίσκονταν υπό διαχείριση παγκοσμίως και αφορούσαν τις στις λεγόμενες βιώσιμες, υπεύθυνες ή ηθικές επενδύσεις, έφταναν τα 40,5 τρισ. δολάρια, έχοντας διπλασιαστεί μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια και τριπλασιαστεί εντός οκτώ ετών.

Με βάση μάλιστα την υπόθεση ότι αυτή η τάση συνεχιστεί με μία ετήσια μέση αύξηση 15%, τότε τα υπό διαχείριση Κεφάλαια για επενδύσεις σε ESG θα φθάνουν τα 53 τρισ. δολ. ως το 2025.

Κοινώς, θα αντικατοπτρίζουν πλέον περίπου το ένα τρίτο των 140,5 τρισ. δολ. που εκτιμά το Bloomberg ότι θα φθάσουν ως εκείνη τη χρονιά τα παγκόσμια υπό διαχείριση κεφάλαια επενδύσεων!

Πρωτοστατούν Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Ευρώπη πρωτοστατεί σε αυτή τη μεγάλη στροφή, με τις ΗΠΑ ωστόσο να κάνει άλματα την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια που είναι υπο διαχείριση ακολουθώντας την επενδυτική στρατηγική του ESG να ξεπερνούν τα 15 δισ δολ. σε κάθε μία εξ αυτών.

Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα οι επενδύσεις με βάση το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης πλέον προσελκύει μία διαφορετική και ευρεία γκάμα από funds. Από μετοχικά και σταθερού εισοδήματος, ως αυτά των εναλλακτικών επενδύσεων όπως είναι τα private equity funds, τα venture capital και τα real estate funds.

Σήμερα η μέση δύναμη «πυρός» που έχει κάθε fund με αυτό τον προσανατολισμό, σύμφωνα με την Opimas, είναι τα 250 εκατ. δολ. σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Ωστόσο παρατηρούνται διαφορές με βάση την περιοχή που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται. Στις ΗΠΑ ο μ.ο. είναι κεφάλαια 400 εκατ. δολ, στην Ευρώπη τα 270 εκατ. ευρώ και στην Ασία τα 70 εκατ. ευρώ.

Η αγορά μέσω οργανισμών όπως Moody’s, η Fitch, o MSCI και το Bloomberg επιχειρεί να θεσπίσει πρότυπα αλλά και δείκτες αξιολόγησης, παράλληλα με τους μετοχικούς για τα κριτήρια ESG.

Η προσπάθεια του ΧΑ

Στο πλαίσιο αυτό και κάθε τοπική αγορά επιχειρεί να κάνει κινήσεις για να «πιάσει» αυτό το trend. Στην Ελλάδα, αν και σε γενικές γραμμές είναι σε νηπιακό στάδιο αυτές οι προσπάθειες εν τούτοις είναι σε εξέλιξη κάποιες σοβαρές προσπάθειες.

Στο πλαίσιο αυτό απ’ το περασμένο Αύγουστο συστάθηκε στο ΧΑ ο δείκτης ESG, ο οποίος συμπεριέλαβε εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.